El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aliança d’ERC, JxCat, PSC i Comuns per afrontar la sentència del 25%

Els grups parlamentaris d’ERC, JxCat, PSC i Comuns ultimen aquest dijous un acord per fer un canvi en la Llei de Política Lingüística que serveixi per afrontar la sentència del TSJC del 25% de castellà, el termini de l’aplicació de la qual acaba demà. Fonts dels Comuns, el PSC i JxCat han confirmat a EL MÓN que els detalls de l’acord s’estan encara ultimant i es comunicaran avui. Aquesta iniciativa arriba després que la CUP hagi anunciat una proposició de llei de modificació de la Llei d’Educació per fer que el català sigui l’única llengua vehicular a les escoles catalanes. La proposta es registrarà a les 13 hores i posteriorment hi haurà una foto conjunta dels seus promotors.

Fonts de la CUP han assenyalat a EL MÓN que no han participat en aquest acord a quatre bandes perquè la formació no hi ha estat inclosa. Les mateixes fonts indiquen que els cupaires van ser avisats a última hora després del ple d’ahir i quan ja havien fet pública la seva proposta —van enviar comunicat al voltant de les 19.30 hores—. Segons la CUP, era una proposta pactada entre Govern, PSC i Comuns. Els cupaires encara no havien tingut oportunitat de veure el text per valorar-lo aquest migdia.

La CUP ha presentat una iniciativa parlamentària, el dia abans que finalitzi el termini per complir la sentència del TSJC sobre el 25%, per blindar la immersió lingüística en resposta a “l’immobilisme del Govern de la Generalitat”, i al qual acusa d’haver deixat “soles” les direccions dels centres educatius “fent front a l’atac del poder judicial i organitzacions contràries a la immersió lingüística”. Els cupaires ha entrat a registre una proposició de llei de modificació de la Llei d’educació que suposa el blindatge de la immersió en establir “el català com a única llengua vehicular” i “fa complir el principi d’igualtat i no discriminació per raó de projecte lingüístics entre els centres educatius”. El Govern ha respost a la sentència del 25% amb un projecte de decret de desplegament del règim lingüístic del sistema educatiu. Els cupaires no consideren aquesta proposta com una iniciativa suficient.

El canvi proposat per la CUP estableix que els centres públics i privats sostinguts amb fons públics ha d’elaborar, com a part del projecte educatiu, un projecte lingüístic que emmarqui el tractament de les llengües al centre. El projecte lingüístic ha d’incloure els aspectes relatius a l’ensenyament i a l’ús de les llengües al centre, entre els quals hi ha d’haver en tot cas, els següents: “El tractament el català com a única llengua vehicular i d’aprenentatge; la garantia del principi d’igualtat i no discriminació per raó de projecte lingüístic entre centres educatius; el procés d’ensenyament i aprenentatge del castellà, i les diverses opcions amb relació a les llengües estrangeres”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Trapero a març 24, 2022 | 11:58
  Trapero març 24, 2022 | 11:58
  Ay, quina por què fan quand van tots junts. A veure quant trigarà ERC a fotra'ls-hi la punyalada trapera.
 2. Icona del comentari de: Català a març 24, 2022 | 12:05
  Català març 24, 2022 | 12:05
  A veure si serà veritat d'una vegada , C......!
 3. Icona del comentari de: jg a març 24, 2022 | 12:33
  jg març 24, 2022 | 12:33
  y mientras tanto la fabrica de baterias de volkswagen a Valencia... bueno al fin y al cabo son els paisos...
  • Icona del comentari de: Gente con gente. a març 24, 2022 | 13:33
   Gente con gente. març 24, 2022 | 13:33
   En tot cas no t'hi veig a tu fabricant bateries. Què vols que et digui! Mentres tot depengui dels españols, tin clar que ens faran sempre la guitza, i si a sobre erc recolza l'estat español perquè ens puguin fotre bé, ja ni t'explico! La solució, marxar d'España i abans, posar a treballar els d'erc, lluny de la política, que es guanyin la vida com tothom.
 4. Icona del comentari de: NO RES! a març 24, 2022 | 12:33
  NO RES! març 24, 2022 | 12:33
  Si socialistes i comunistes hi participen, és perquè tot és un tràmit, un paperot i una befa als catalans. Els del 155 no enganyen ningú.
 5. Icona del comentari de: Mossèn Junqueres a març 24, 2022 | 12:37
  Mossèn Junqueres març 24, 2022 | 12:37
  Em fa por perquè amb aquesta Aliança Popular, d'esquerres, els de ERC fotaràn la punyalada trapera als altres socis, especialment a Junts. En Rufián, en serà l'executor, com no por ser d'altre manera.
 6. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a març 24, 2022 | 12:45
  Doctor Strangelove març 24, 2022 | 12:45
  Ja era hora que comencessin a fer cordons sanitaris contra els comunistes de la CUP. Doc.
 7. Icona del comentari de: Dr Sallop a març 24, 2022 | 13:09
  Dr Sallop març 24, 2022 | 13:09
  l'Aliança, era al c Pare Claret oi ??
 8. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 24, 2022 | 19:48
  Pere Llimonera i Citronell març 24, 2022 | 19:48
  Esto es un Blufff, que no ira a ningún sitio, por mas que se obcequen los partidos de la Ultra-Derecha del Nacional Catalanismo... sin recorrido... Ya hay una sentencia Judicial, así que intentar engañar a la Justicia es en vano; pero ya se sabe lo de el refrán del "T0nT0 y la vereda que se acaba... Exacto, que el T0nT0 sigue..." ... Esto debe ser algo así como una Patochada y Fantochada de cara a la Galería y a sus Feligreses... por otra parte, se trata de una posición fascistoide, sectaria, Anti-Democrática e intolerante... Es imposible de todo punto que salga adelante o se lleve a cabo, ni en España, ni si llegara a oídos o documentos de la EU, donde pondrían el GRiTo en el Cielo al ver tamaña discriminación, en una Región donde mas del 65% de los chicos tienen como lengua materna el Español/Castellano ( + los que tiene padres con las 2 lenguas diferentes) y se les niega la posibilidad de estudiar en su lengua materna... En todo caso esta actitud Dictatorial y Fascistoide, va a pasar FaCTuRa a partidos como Podem/Podemos y el PSOE: muchos de sus votantes ante tan DiaFaNa Indecencia y falta del mínimo sentido Democrático les abandonaran para mucho tiempo o para SieMPRe (la cobardía del PSOE y Podemitas que tienen miedo a que el Fachorrerio Nacional Catalanista les trate de "Botiflers" les va a costar MuY CaRa; y peor aun para sus intereses: es que están Favoreciendo con esto a VOX, que supongo que es lo ultimo que querrían)... En fin: el "Manicomio Catalán" : una Casa de Ramonetas, supremacistas, corrupción, cobardes, acomplejados y arrodillados por el fachorrerio supremacista, todos agarrados al Bunker y a los sueldazos; y por otro lado una serie de partidos que no despegan mas por el Garantismo Democrático y del sistema de voto -d 'Hont- que favorece a los Nacionatas... Mientras, la Deuda mas alta que el Everest, pero su 'calificación' internacional -Deuda Basura- por los suelos, la economía yendo a PiQUe, las Empresas se van y se fueron pero N0 vuelven, los políticos con cientos/Miles de Sueldazos mas altos que el del Presidente del Gobierno y "Peix al Cove", Chiringuitos a mansalva, "Industria del Catalnismo", "Tot era Mentida"; y todos falsificando los datos para pretender que la economía se levanta (Ojala, pero es que NO es así, sino que cuando se ha caído tan bajo por la MaLa Gestión, enormes Despilfarros "identitarios" y las Crisis económicas 2008+Covid-19, lo único que se puede hacer es que la economía que cayo, se incremente un poco, pero eso no es que crezca respecto a la situación pre-Crisis, sino que se recupera un poquito)... y ahora con la Guerra; y si sumamos la obstinación en crear conflictos sociales y políticos, como con este asunto de la Educación y el "25%, como mínimo" en Español/Castellano, las cosas N0 pueden mas que complicarse aun mas... N0 soy persona religiosa, pero pido a Dios que me equivoque, porque lo veo muy mal para el pueblo (para estos políticos que N0 paran de montar el P0LLo, no sera tan duro, claro).
 9. Icona del comentari de: josep a març 28, 2022 | 17:24
  josep març 28, 2022 | 17:24
  Encara m'enrecorda de la mandonguilla a favor del Art. 155 CONSTITUCION ESPAÑOLA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa