El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Iniciativa in extremis de la CUP per blindar la immersió lingüística
  • CA

La CUP ha presentat una iniciativa parlamentària, el dia abans que finalitzi el termini per complir la sentència del TSJC sobre el 25%, per blindar la immersió lingüística en resposta a “l’immobilisme del Govern de la Generalitat”, i al qual acusa d’haver deixat “soles” les direccions dels centres educatius “fent front a l’atac del poder judicial i organitzacions contràries a la immersió lingüística”. Els cupaires ha entrat a registre una proposició de llei de modificació de la Llei d’educació que suposa el blindatge de la immersió en establir “el català com a única llengua vehicular” i “fa complir el principi d’igualtat i no discriminació per raó de projecte lingüístics entre els centres educatius”. El Govern ha respost a la sentència del 25% amb un projecte de decret de desplegament del règim lingüístic del sistema educatiu. Els cupaires no consideren aquesta proposta com una iniciativa suficient.

El canvi proposat per la CUP estableix que els centres públics i privats sostinguts amb fons públics ha d’elaborar, com a part del projecte educatiu, un projecte lingüístic que emmarqui el tractament de les llengües al centre. El projecte lingüístic ha d’incloure els aspectes relatius a l’ensenyament i a l’ús de les llengües al centre, entre els quals hi ha d’haver en tot cas, els següents: “El tractament el català com a única llengua vehicular i d’aprenentatge; la garantia del principi d’igualtat i no discriminació per raó de projecte lingüístic entre centres educatius; el procés d’ensenyament i aprenentatge del castellà, i les diverses opcions amb relació a les llengües estrangeres”.

El diputat de la CUP, Carles Riera, ha explicat que la seva formació vol que aquesta iniciativa “sigui compartida pel conjunt de forces del Parlament i proposem iniciar immediatament converses per sumar perquè respon al sentit comú majoritari per la necessitat de reformar el model de cohesió de la sentència del TSJC”. Els cupaires demanen accelerar aquesta iniciativa, que primer ha ser admesa a tràmit per la Mesa del Parlament i després portar-la a la Junta de Portaveus, de manera que es podria sotmetre a debat en el proper ple seguint el procediment de lectura única donat el “caràcter urgent” de la situació.

Riera ha explicat que la iniciativa ha estat compartida amb “la majoria educativa del país” i que està en consonànci amb les reivindicacions expressades en la mobilització d’ahir. Els cupaires creuen que la sentència del TSJC no només imposa el 25% de castellà sinó també “pretén imposar la doble vehicularitat de català i castellà, una novetat molt rellevant”. La CUP creu que la sentència implica un atac al consens d’immersió lingüística.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Traïdors a març 24, 2022 | 10:29
    Traïdors març 24, 2022 | 10:29
    La CUP sap que si s'aprova, el estado podrit la tombarà i no faran res més que lamentar-se, i es quedaran igual. Be, no exactament igual. Ells hauran cobrat durant tota la farsa. N'estem fins al cap de munt de que ens estafeu contínuament. Erc jxcat i cup, ho aixequeu la DUI o dimitiu.
  2. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 24, 2022 | 10:45
    Luisnomeacuerdo març 24, 2022 | 10:45
    Todo está puesta en escena de los fascistass independentistass va a durar lo que los atapuercanos queramos, a ver que se van a creer estos de la colonia de tractoria.
  3. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a març 24, 2022 | 11:28
    Veterà antifranquista. març 24, 2022 | 11:28
    Vinga, cupaires. A veure si sou capaços de donar un cop de puny damunt la taula. Si ho feu potser canviaré la meva opinió envers vosaltres.
    • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a març 24, 2022 | 12:46
      Doctor Strangelove març 24, 2022 | 12:46
      A qui li importa la teva opinó, tros de quòniam? Doc.
  4. Icona del comentari de: Com sempre. a març 24, 2022 | 11:51
    Com sempre. març 24, 2022 | 11:51
    Tard i a deshora.
  5. Icona del comentari de: El negi a març 24, 2022 | 12:01
    El negi març 24, 2022 | 12:01
    Aquest és el que anava deien que la vacuna no en salvaria de la tercera onada, però si de la quarta i de moment ja hem passat per la sisena o el que deia que amb el 70% de població vacunada s'acabaria la pandèmia i ja són 86,4% els vacunats a Catalunya o el que deia que la sisena onada seria poca cosa o el que deia que al final del febrer es trauria la mascareta a l'interior tu ho has vis doncs jo tampoc. Quina credibilitat mereix si del que ha dit no sa complet res.
  6. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 24, 2022 | 19:49
    Pere Llimonera i Citronell març 24, 2022 | 19:49
    Los "DesoDUPats" siempre con sus meadas fuera de tiesto, sus sandeces, sus "Paripés", su "Postureo" y sus Revoluciones de Juguete...
  7. Icona del comentari de: Català a l'escola i a tot arreu a maig 20, 2022 | 13:19
    Català a l'escola i a tot arreu maig 20, 2022 | 13:19
    Començo a pensar que votaré la CUP, no només per això sinó perquè he vist pancartes i cartells en defensa de la llengua signades pel sector de la CUP d'Endavant, Per mi, el tema de la llengua passa per sobre de tots els demés en importància.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa