El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Plataforma per la Llengua alerta que l’acord pel català obre la porta al 50% de castellà

Plataforma per la Llengua ha alertat que el redactat final de l’acord pel català obre la porta a la justícia perquè acabi imposant un 50% de castellà a les escoles. El president de l’entitat, Òscar Escuder, ha explicat que hi ha un “risc” important perquè la proposició de llei “introdueix el castellà com llengua curricular” i això obre la porta a una “interpretació extrema” de la Llei Celáa que permetria a l’estat “ampliat fins al 50% l’ensenyament en castell'”.

L’entitat ha assegurat que ha demanat als partits que presentin una esmena per “suprimir” la paraula curricular del redactat per evitar riscos, però cap formació ha acceptat la proposta, ja que el PSC havia exigit alguna referència a l’ús del castellà com a llengua d’aprenentatge a l’escola per donar suport al text. “La indeterminació del text pot portar al 50%”, ha avisat la nova directora de Plataforma per la Llengua, Rut Carandell. “Ens ha faltat temps per negociar millor les esmenes”.

En concret, l’entitat es refereix a l’article 6 de la Lomloe, que fa referència al currículum escolar. A l’article 6.4 s’especifica que les autonomies amb llengua pròpia decideixen els currículums escolars al 50% amb el govern de l’estat. Escuder tem que el govern espanyol pugui utilitzar la referència al castellà com a llengua curricular per incloure més castellà a l’escola. “Podrien determinar que la llengua forma part dels mètodes pedagògics” i, a partir d’aquí, exigir més assignatures en castellà, ha assegurat.

Article 6 de la Lomloe sobre el currículum escolar

Oportunitat perduda pel català a l’audiovisual

Respecte a la nova llei de l’Audiovisual que s’aprovarà a Madrid, la Plataforma per la Llengua ha criticat la falta d’ambició d’ERC. “Hem perdut una ocasió d’or perquè es normalitzi el català a l’audiovisual”, ha dit Escuder. L’entitat considera insuficient el 6% de nou contingut a repartir entre totes les llengües cooficials i pronostica que la majoria de plataformes no incorporaran pel·lícules i sèries ja doblades perquè no és obligatori.

L’ANC també critica l’acord pel català

La presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, també ha criticat l’acord pel català i considera que és “un pas enrere”. En una entrevista al diari ARA, Feliu diu que “l’únic que es fa és intentar complir la imposició del TSJC de la manera que es noti menys” i que fins ara “no s’ha posat sobre la taula una solució real” per respondre a la sentència del 25% i acabar amb les ingerències del TSJC. L’ús de la paraula curricular pel castellà tampoc ha agradat a l’entitat, ja que considera que el PSC ha aconseguit “marcar un gol” a la resta de forces.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a maig 25, 2022 | 14:27
  Veterà antifranquista. maig 25, 2022 | 14:27
  Mentre no sigui el 100% rai..... que per aqui va la cosa.
 2. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 25, 2022 | 15:19
  Pere Llimonera i Citronell maig 25, 2022 | 15:19
  ... o mas... "l’acord pel català" (el Eufemismo que se han inventado para decir que Pretenden eliminar el Español/Castellano de la Educación) está muy bien; ahora solo queda implementar lo que ha sentenciado la Justicia... Esto es, que pueden debatir, acordar y firmar lo que quieran, pero ya lo saben : el 25%, "como mínimo" en Español/Castellano que es la Lengua Oficial y Común del País, y es lengua Oficial también en Catalunya; y ademas es la lengua de mayor uso y Lengua MaTeRNA MayoRiTaria en Catalunya (mas del 65% con Castellano como lengua Materna + los chicos que tienen padres de cada una de las 2 lenguas oficiales)... Se trata de respetar la Democracia y los Derechos de toda la Población, en especial de los Chicos del país, que tienen derecho a recibir la educación en su lengua materna, por mucho que los totalitarios y 'feixistes' se lo nieguen... Por lo demás, a la gente en Catalunya y todo el resto de España, le importa un rábano que alguien hable en catalán o N0, siempre que eso no condicione ni perjudique a los otros, ni traten de imponérserlo a todo el mundo a machamartillo; y los Chicos aprendan realmente Bien la Lengua Oficial del País (excepto a algún tarado del nivel de los separatas suprematas)... Baste poner como ejemplo, que la gente en toda España canta el "Asturias, patria querida" y lo han hecho suyo también; y eso que el original se cantaba en Bable y es obviamente de ámbito asturiano... Así que La Justicia y la Democracia han tenido que actuar porque la inmersión es tan "esponjosa y flexible" que como sea una Escola supremacista separata dan "0% en Castellano" ; o como hace el Govern en las Ruedas de Prensa de la Generalitat: todo se hace en Catalán -enunciados, discursos, preguntas y respuestas- y solo al final hay unos minutos para hacer y contestar "en otras lenguas"... Que N0 Cuela, ¿A Quién queréis engañar? ... N0 os confundas, ni tergiverséis, la sentencia es clara: se trata del "25%, al menos, en Castellano", o sea, como mínimo, de todas las asignaturas que se imparten; con 'Acuerdo por el Catalán' o SiN Acuerdo... En alguna 'Escola' supremacista los separatas querrán aun adoctrinar y además, darán solo el "25%, o "25,01% en castellano" (o menos, si N0 les pillan), mientras que en otros centros puede ser el "47% en castellano" o el "65% en castellano" , o lo que consideren mejor y mas viable... Pero, el sectarismo Putinesco y el supremacismo ya N0 están "in" en la sociedad; y Mas vale N0 andarse con sandeces, antes de que la Justicia, o el Estado de la Nación, o la UE, si esto llega a sus Manos, impongan el 75% y punto pelota... en una Democracia se respetan los derechos de todos... Apa, bon dia!
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 25, 2022 | 20:29
   Pere Llimonera i Citronell maig 25, 2022 | 20:29
   Yo respeto la democracia y los derechos de toda la población castellana
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 26, 2022 | 07:58
    Pere Llimonera i Citronell maig 26, 2022 | 07:58
    TÚ N0 respetas NaDa, porque tú eres un TRoLL separata supremata de patrias inventadas que USuRPa nombres de otros para Comentar sandeces de de "FaLSa BaNDeRa"...
 3. Icona del comentari de: Anònim a maig 25, 2022 | 16:58
  Anònim maig 25, 2022 | 16:58
  Tant la independència com la defensa de la llengua catalana està clar que ha quedat només en mans del poble. Ens hi posem o seguim fent el ploricó??? Per cert, avui a Suïssa, alucinaven veient que al Congreso putañol només es podia parlar en putañol, i que la presidenta, per cert catalana i de llengua mare catalana, prohibia parlar altres llengües de les 5 que contempla la santa prostitució putañola que no fos el putañol. Amb la escusa que són les normes, les normes de qui???? Avui un país més sap que l'estat putañol no es una democràcia. Felicitats putañols!
 4. Icona del comentari de: ERÑ-PSOE-COMUNS-JUNTS porqueria franquista a maig 25, 2022 | 17:39
  ERÑ-PSOE-COMUNS-JUNTS porqueria franquista maig 25, 2022 | 17:39
  I OMNIUM, la marca blanca i barata d'erc, com boixos perduts per aprovar la piltrafa del quatripartit dels nazionals espanyols. Deu meu, quins politics més espanyolistes i franquistes
 5. Icona del comentari de: Català a l'escola i arreu a maig 25, 2022 | 18:20
  Català a l'escola i arreu maig 25, 2022 | 18:20
  Ja deu ser aquest l'acord dels botiflers d'ERC i JUNTS amb els colonialistes: acceptar el 25% i després anar ampliant fins que el català sigui residual a l'escola i al carrer. Ni oblit ni perdó pels que han participat en la conxorxa contra el català i els que els fan de claca.
 6. Icona del comentari de: No és el 75%, el 25% de castellà és el 54 català a maig 25, 2022 | 18:48
  No és el 75%, el 25% de castellà és el 54 català maig 25, 2022 | 18:48
  Per desgràcia amb qualsevol nova llei hi ha la possibilitat del 50%, quan diuen el 25% hi posen el mínim davant I no parlen pas del 75% del català, a més aquest 75 no existeix, no hi és, cal treure le 2'5 h de pati I les 3 hores d'anglès O sigui de les 25h. setmanals, n'hauríem de treure 5'5. En queden 19'5 menys les 3de castellà, en queden 16,5.fsi s'ha de fer una altra assignatura en castellà sols en queen 13'5. CORRESPON A UN 54% DE CATALÀ. Ja ho veieu. Això amb el 25% de castellà.
 7. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 25, 2022 | 20:35
  Pere Llimonera i Citronell maig 25, 2022 | 20:35
  Hace 300 años que los catalanes quieren eliminar el castellano de Cataluña, "para que se consiga el efecto sin que se note el cuidado". Los españoles que residimos en Cataluña ya no podemos vivir 100% en castellano, nos sentimos como en una colonia.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 26, 2022 | 07:32
   Pere Llimonera i Citronell maig 26, 2022 | 07:32
   Todos los que residen en Catalunya son Españoles, SI N0 son extranjeros de otro país, TRoLL ... y deja ya de USuRPaR mi Nombre para comentar de FaLSa BaNDeRa, toda clase de sandeces, mentiras y Ch0RRaDas suprematas... A ver cuando los separatas suprematas de patrias inventadas hacen un "Acord pel la Ética" y la mínima decencia; que ya va siendo hora... Apa, Adeu!
 8. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a maig 25, 2022 | 23:20
  Luisnomeacuerdo maig 25, 2022 | 23:20
  Y así hasta hacerlo desaparecer del imaginario tractoriano. Avisados quedáis los camisas pardoamarillas.
 9. Icona del comentari de: escola catalana en llengua i continguts! a maig 26, 2022 | 00:49
  escola catalana en llengua i continguts! maig 26, 2022 | 00:49
  A l'escola catalana 100 % de català i anglès o xinès com a segones llengües
 10. Icona del comentari de: Miren a maig 26, 2022 | 07:17
  Miren maig 26, 2022 | 07:17
  I tots dos tan contents d'haver-se conegut! Confiava que Junts no cediria, però, que va! Han quedat desdibuixats, difosos. Tot i que alguns fan cara de saber que ens ha enganyat i que no els tornarem a votar, ha vençut el seguidisme. D'ERC ja no n'esperava res, aquests s'han difós entre Podemos/Comuns i PSOE, si, el PSOE, el que va votar amb el PP i Cs el 155 i tot el que calgui quan es tracta de Catalunya. Se'ls en fot el que pensin els votants del famós 52%, ells tenen clar que els que mouen els fils al seu darrere -no els que donen la cara- s'inventaran una nova "creuada" com ja ens tenen acostumats, i ens oblidarem de l'enganyifa. Em sembla, però que ja n'estem saturats i espero que potser la jugada no els sortirà tan bé. I no oblidem que si seguim deixant-los fer, en som còmplices d'allò que facin.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa