El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSC creu que amb la nova llei es pot complir la sentència del 25%

La confirmació aquest dimarts que els partits havien assolit una acord pel català ha donat peu a una successió d’interpretacions, no sempre coincidents, entre els diferents actors del pacte. JxCat i el PSC han expressat les dues interpretacions més dispars. Si per Jxcat la nova llei no és en cap cas “un acatament” de la sentència, pels socialistes la norma és un instrument per complir-la millor.

La portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, ha dit en una roda de premsa posterior a la comunicació del pacte que les sentències “s’han de complir” i que “aquest instrument donarà millor compliment” a la sentència del 25% que exigeix el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La diferència d’interpretació amb JxCat és pel PSC una qüestió de “matisos”.

Romero ha volgut posar en valor l’acord: “Continuem un camí que ja vam començar, que és el camí dels acords, això és el que volen els ciutadans, estem satisfets”. Ara bé, la portaveu socialista ha dit que, “malgrat els matisos de cada grup, hem aconseguit els quatre prioritzar el consens que va més enllà de les nostres posicions”. Romero ha afegit que precisament “aquesta és la riquesa dels acords per arribar a un punt comú que faci l’acord molt més ric”.

Els socialistes creuen que calen més acords com el del català

La portaveu socialista també ha destacat que calia posar en valor “la generositat” dels diferents grups parlamentaris i ha insistit en què “aquest és el camí dels acords i esperem que en podem fer molts més”. De totes formes, Romero ha opinat que el contingut de la llei “és bastant el mateix” de l’acord inicial del 24 de març. “Utilitzem altres paraules, usem altres expressions, però el punt 2.1 és el mateix, el català és el centre de gravetat, però volíem que quedés de manera més clara el castellà com a llengua d’aprenentatge”.

Pels socialistes “curricular”, expressió usada en la nova llei, significa “llengua d’aprenentatge”. Romero ha insistit que “si diem ús curricular és que en els currículums la podem usar per altres matèries… una vehiculariat és evident i és el que creiem que diu aquest text, que compleix millor la sentència”, ha insistit Romero.

Pel PSC es manté l’esperit del pacte inicial

La portaveu socialista també ha celebrat que en al nova llei hi hagi “una mica més de detall sobre l’abast pedagògic, però d’entrada els objectius del 24 es compleixen en aquest” text. “L’important és que hem canviat l’instrument jurídic, però podem dir que estem garantint el contingut del que hi havia aleshores”, ha remarcat Romero. “Es manté l’esperit i objectiu de l’acord inicial”, ha reblat.

El PSC diu que el text ha estat contrastat amb experts, que el troben bé. “Cadascú posa èmfasi en el que és convenient, tots hem cedit, però per donar resposta a la sentència”, ha conclòs Romero.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Amb en Pasqual Maragall això no hagués passat. a maig 24, 2022 | 20:40
  Amb en Pasqual Maragall això no hagués passat. maig 24, 2022 | 20:40
  En Maragall els escopiria a la cara. El darrer socialista digne.
  • Icona del comentari de: Gerard de sarria a maig 25, 2022 | 08:10
   Gerard de sarria maig 25, 2022 | 08:10
   Per favor. Autonomisme ñol en estat pur. Quan els del cintuton van veure que podien viure sense la classe alta de Sant Gervasi ell va haver de canviar. Encara recordo la seva comedieta amb les banderes españoles durant el Joc.
   • Icona del comentari de: Elmons a maig 25, 2022 | 11:35
    Elmons maig 25, 2022 | 11:35
    No ho crec, Gerard. El 92 eren altres temps i ell era un possibilista. No dic que comparteixi tot el seu pensament ni tot el que va fer però, mai hagués renunciat a la immersió tal com es va establir als 80 ni tampoc hagués cedit davant la gentussa de C's. Era (és) un home digne, no com els del seu antic partit. Salutacions.
 2. Icona del comentari de: Rosa a maig 24, 2022 | 21:54
  Rosa maig 24, 2022 | 21:54
  Una llei que serveix per complir una sentència imposada pels jutges no pot ser la llei necessària per resoldre la situació desesperada del la llengua ni del maltracte als catalans. Una llei que és bona pels socialistes 155 no pot ser una llei que afavoreixi el català i als catalans.
 3. Icona del comentari de: Inquisició a maig 24, 2022 | 23:41
  Inquisició maig 24, 2022 | 23:41
  Defensar el sistema injudicial castellà és miserable. La sentència de la Cal Viva com es va complir? Gràcies per res erc junts i cup.
 4. Icona del comentari de: PSC = CRIMINALS a maig 25, 2022 | 01:18
  PSC = CRIMINALS maig 25, 2022 | 01:18
  Això es el que volia aquesta gentussa. Espero que es comenci a complir el 75% de català a TOTES les escoles catalanes.
  • Icona del comentari de: Gerard de sarria a maig 25, 2022 | 08:12
   Gerard de sarria maig 25, 2022 | 08:12
   Ves esperant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa