El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern creu que “no hi ha garanties al 100%” que l’acord aturi el 25%
  • CA

El cap de l’Executiu, Pere Aragonès, ha dit que el pacte per la llengua catalana és “ben proper”. Durant la roda de premsa a Palau, al costat del vicepresident, Jordi Puigneró, per fer balanç del primer aniversari del Govern, Aragonès ha destacat que es continua treballant per “sumar el màxim d’actors”. En les darreres hores s’estan visibilitzant dificultats per tancar l’acord. El PSC ha dit que defensa l’acord inicial del 24 de març.

El president ha agraït l'”esforç” a les formacions polítiques que segueixen negociant per arribar a una entesa que defensi la immersió lingüística i el model d’escola catalana. Puigneró, pel seu costat, ha admès que “no hi ha garanties al 100%” que el marc legal que es prepara entre el Govern i el Parlament serveixi per blindar el català i frenar la sentència que imposa un 25% de castellà a les aules.

Aragonès ha subratllat que els grups parlamentaris i el mateix Govern segueixen treballant “intensament” per “enfortir al màxim” el consens lingüístic i “sumar tots els actors”. “Ens juguem el futur de la societat, i ser una nació d’elecció i no d’imposició, amb la llengua catalana com a element aglutinador”, ha reblat.

El president s’ha mostrat “convençut” que el pacte es tancarà aviat —”és ben proper”, ha assegurat—, i ha agregat que es prendran les decisions que calgui en l’àmbit legislatiu, a partir del consens “ampli” a nivell parlamentari i social. El Govern prepara un decret llei, proposta que ha d’anar acompanyada amb la llei ‘ad hoc’ a la cambra catalana: “Una va d’acord amb l’altra”, ha dit Aragonès.

Per la seva part, Puigneró ha admès que, mentre Catalunya formi part d’Espanya, no es tindran “mai al 100%” les “garanties” que el català estigui blindat, i que no s’apliqui la sentència del 25% de castellà a les aules. “Avui és un dia important, esperem que acabi tot bé i puguem celebrar el consens per l’acord pel català“, ha afegit el vicepresident, informa l’agència ACN.

Buscant socis per als pressupostos del 2023

D’altra banda, Puigneró ha assegurat que l’acord dels pressupostos de la Generalitat del 2022 amb els comuns “no predisposa” que els comptes del 2023 també s’hagin d’aprovar amb el grup de Jéssica Albiach. El vicepresident ha destacat que el Govern parlarà “amb tothom”, fins i tot la CUP. Així mateix, Aragonès ha garantit la “confiança” en el conseller d’Economia, Jaume Giró, que està fent els “treballs previs” per dissenyar el “context econòmic”, i determinar el volum d’ingressos de cara el 2023.

Fonts de la CUP consultades per l’ACN la setmana passada ja van advertir el Govern que, si els comptes del 2023 havien de ser “continuistes” amb els del 2022, seria “pràcticament impossible” que els cupaires hi puguin donar suport. De la seva banda, l’executiu manté que els anticapitalistes continuen sent el soci prioritari, malgrat admetre que no és el grup que estigui donant estabilitat al Govern.

Més notícies
Alícia Romero i Esther Niubó (PSC-Units) sortint d'una reunió per refer l'acord per blindar el català a les escoles / ACN
El PSC rebutja un acord pel català amb “trampes” i “eufemismes”
Notícia: El PSC rebutja un acord pel català amb “trampes” i “eufemismes”
Comparteix
Reclama la vehicularitat del castellà en el sistema i tornar a l'acord inicial que Junts rebutjava
El portaveu de la CUP, Carles Riera / ACN
La CUP es desmarca del pacte pel català perquè “acaba amb la immersió”
Notícia: La CUP es desmarca del pacte pel català perquè “acaba amb la immersió”
Comparteix
Els anticapitalistes s'havien mostrat disposats a negociar si s'obria un “marc de diàleg franc i sincer” amb la comunitat educativa
Alícia Romero i Esther Niubó (PSC-Units) sortint d'una reunió per refer l'acord per blindar el català a les escoles / ACN
Compte enrere en la negociació d’un acord pel català que podria arribar ‘in extremis’
Notícia: Compte enrere en la negociació d’un acord pel català que podria arribar ‘in extremis’
Comparteix
Els partits acosten posicions però tenen molt poc marge per poder incloure la nova llei o reforma d'alguna norma existent al ple d'aquesta setmana
Reunió extraordinària del Govern / ACN
El Govern enllesteix la llei de l’audiovisual per protegir el català
Notícia: El Govern enllesteix la llei de l’audiovisual per protegir el català
Comparteix
Mentre la llei estatal es cou a foc lent el Govern prepara la seva pròpia llei audiovisual que actualitzarà la del 2005

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a maig 24, 2022 | 15:44
    Anònim maig 24, 2022 | 15:44
    Deixeu ja que hi hagi segregació lingüística, munteu dues línies, una per catalans, on aprenguin idiomes, cultura, educació, valors i respecte. I un altre per xarnegos, chonis, ninis, quinquis, españolazos y sudamericans. En menys de 5 anys ploraran perquè volen la immersió, perquè estant perdent oportunitats laborals, com ja va passar al seu moment. Au pal pueblo, desinfectem-nos de tanta purria toxica.
    • Icona del comentari de: Tu ets Ñordo o ruc? a maig 24, 2022 | 17:46
      Tu ets Ñordo o ruc? maig 24, 2022 | 17:46
      Un País no pot dividir el seu alumnat per llengua. A Catalunya tothom parla i entén el castellano, el català està en inferioritat gràcies als hidalgos mesetarios supremacistes que legislan des de Madriz.
  2. Icona del comentari de: Independentista a maig 24, 2022 | 17:06
    Independentista maig 24, 2022 | 17:06
    Jo diria que la possibilitat és del 0 %.
    • Icona del comentari de: Si noi, a maig 24, 2022 | 17:51
      Si noi, maig 24, 2022 | 17:51
      agraeix-ho al batxiller foll que va suspendre la DUI en 8 segons abans de fugir deixant-ho tot enmerdat. Altrament ja seríem un País independent.
  3. Icona del comentari de: Der a maig 24, 2022 | 17:50
    Der maig 24, 2022 | 17:50
    És clar que no hi ha garanties. I quan apliqueu definitivament el 25%, llavors voldran en 50, després el 75, i finalment el 100%. I vosaltres, com a govern covard llepaculs del R78, acotareu el cap i obeireu. No us hem votat per a que us rendiu, inutils. Ho pagareu car.
    • Icona del comentari de: Pot ser... a maig 24, 2022 | 18:09
      Pot ser... maig 24, 2022 | 18:09
      Cal agraïr-ho al batxiller foll que fa fer figa suspent la DUI i fugint deixant-ho tot enmerdat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa