El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSC rebutja un acord pel català amb “trampes” i “eufemismes”
  • CA

Les negociacions pel pacte del català continuen encallades, però els negociadors dels partits comencen a trencar el silenci després de dues setmanes de secretisme, filtracions i explicacions escasses. Enmig d’aquest context, i mentre les negociacions es mantenien en marxa, la portaveu del grup parlamentari del PSC, Alícia Romero, ha comparegut aquest migdia per defensar la posició del sue partit, que passa per un acord pel català “sense eufemismes i trampes”, ha dit, i que contempli el català com a llengua central, però reconegui també el castellà com a “vehicular” a Catalunya. Romero ha assegurat que els socialistes treballen “per intentar retornar a l’acord que vam signar el 24 de març sobre el català”, tal i com ja van defensar ahir després de la reunió de la seva executiva. La portaveu socialista ha agregat que “per donar millor compliment a la sentència [del 25%] estem abocats a cercar la millor situació”.

Malgrat el desacord evident sobre la proposta que hi ha ara damunt la taula —de la qual només s’han filtrat alguns extractes en alguns mitjans—, el PSC no es retira de les negociacions: “No ens aixecarem mai d’una taula per intentar cercar l’acord”. Romero ha defensat que el català ha de ser “el centre de gravetat del sistema educatiu, ens mantenim en la fermesa aquesta, però creiem que cal reconèixer de forma clara i nítida que el castellà es llengua d’aprenentatge perquè és això a molts centres i ho ha de ser”. La portaveu socialista ha remarcat que el castellà “no pot ser tractat com una llengua estrangera”. Romero ha admès que el PSC està fent “un esforç perquè quedi clar i nítid” en la proposta que s’està negociant.

Romero ha insistit que aquest és “un dels accents clars” en els quals el PSC treballa “des d’un punt de vista molt constructiu”. La socialista ha demanat “claredat en les lleis” i ha rebutjat els “eufemismes” perquè aquests generen dubtes a la ciutadania. “Diem les coses pel seu nom i no creem ambigüitats”, ha remarcat. “Aquesta està sent la lluita i esperem que es pugui arribar a un acord”, ha reblat. Per Romero hi hauria encara marge per arribar a l’acord i portar-lo al ple aquesta setmana.

Continuen les negociacions

Els grups parlamentaris que negocien una llei per protegir el català davant la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) continuaven aquest matí tenint dificultats per tancar l’acord. La continuació de les negociacions ha arrencat ben d’hora al Parlament. Dirigents de Junts i ERC s’han reunit al despatx de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, on també s’hi ha vist entrar el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, i la portaveu d’ERC, Marta Vilalta. Les trobades per l’acord han fet endarrerir l’inici de la reunió de la Mesa del Parlament, que en principi ha d’admetre a tràmit qualsevol iniciativa que es plantegi per sotmetre a debat i votació.

Mentre els negociadors entraven i sortien del despatx de Borràs s’ha acabat filtrant a Catalunya Ràdio el que, segons l’emissora pública, seria el contingut de la llei que s’estaria acabant de tancar. Segons l’emissora, faltaria l’acord dels socialistes, tal i com deia ahir Junts per Catalunya, que considerava que la pilota estava a la teulada del PSC.

Segons el contingut filtrat, la nova llei especificaria que el català és la llengua normalment emprada com a vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu i la d’ús normal en l’acollida de l’alumnat nouvingut. Pel que fa al castellà, el text establiria que s’utilitzarà en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre d’acord amb la situació sociolingüística i sempre seguint criteris pedagògics.

Sempre segons Catalunya Ràdio, la nova norma deixa clar que tots els alumnes han d’assolir el domini oral i escrit tant del català com del castellà al final de l’educació obligatòria i en cap moment es fa referència explícitament del castellà com a llengua d’aprenentatge.

Més notícies
El portaveu de la CUP, Carles Riera / ACN
La CUP es desmarca del pacte pel català perquè “acaba amb la immersió”
Notícia: La CUP es desmarca del pacte pel català perquè “acaba amb la immersió”
Comparteix
Els anticapitalistes s'havien mostrat disposats a negociar si s'obria un “marc de diàleg franc i sincer” amb la comunitat educativa
Reunió extraordinària del Govern / ACN
El Govern enllesteix la llei de l’audiovisual per protegir el català
Notícia: El Govern enllesteix la llei de l’audiovisual per protegir el català
Comparteix
Mentre la llei estatal es cou a foc lent el Govern prepara la seva pròpia llei audiovisual que actualitzarà la del 2005
Marta Vilalta al Parlament de Catalunya / ACN
ERC veu “molt a prop” el pacte pel català amb Junts, PSC i comuns
Notícia: ERC veu “molt a prop” el pacte pel català amb Junts, PSC i comuns
Comparteix
La formació també ha celebrat la participació de la CUP en les converses
El portaveu de JxCat, Josep Rius / ACN
Junts creu que la pilota per l’acord del català està a la teulada del PSC
Notícia: Junts creu que la pilota per l’acord del català està a la teulada del PSC
Comparteix
La dificultat per tancar el pacte estaria en fer que els socialistes s'empassin el rebuig explícit als percentatges

Comentaris

  1. Icona del comentari de: No són necessaris a maig 24, 2022 | 12:35
    No són necessaris maig 24, 2022 | 12:35
    El PSC NO cal per sumar. Sense ells i abaix, que aquests són els hereus de Ciudagramos i només volen recollir vots, de principis en tenen pocs, per no dir cap: volen anar contra allò que sempre van defensar.
    • Icona del comentari de: Democracia a maig 24, 2022 | 13:56
      Democracia maig 24, 2022 | 13:56
      Junts sempre amb eufemismes, mitges veritats, trampes, etc. per acabar fent el mateix pero enganyant als seus, per que no enganyen a ningú mes, algú es pensa que Junts no vol aplicar la sentencia o vol desobeir? NO, busca la manera per enganyar als seus
  2. Icona del comentari de: El cit campejador a maig 24, 2022 | 12:38
    El cit campejador maig 24, 2022 | 12:38
    No, Joan Antoni, no... el titular no es correcto. Lo que rechaza el PSC son todas las correcciones ("esmenes" diem en català) que quiere introducir Junts en lo que habían aprobado los 4 partidos. Así que el titular correcto sería: EL PSC rechaza los cambios que quiere introducir Junts a la ley que firmaron y que se echaron para atrás cuando les llamaron botiflers. Pero así no os mola tanto indepes. Tu sesgo como periodista es claro. No eres objetivo, escribes de parte, como los que escriben en La Razón, ABC y El Mundo.
    • Icona del comentari de: Anònim a maig 24, 2022 | 13:03
      Anònim maig 24, 2022 | 13:03
      Va, passa pal pueblo putañol, que aquí fots nossa.
      • Icona del comentari de: El cit campejador a maig 24, 2022 | 15:27
        El cit campejador maig 24, 2022 | 15:27
        Vale supremacista lazi repartidor de carnets de identidad de catalanismo puro. Eso lo hicieron los nazis antes de empezar a matar judios. Next step.
        • Icona del comentari de: Ricard a maig 24, 2022 | 18:06
          Ricard maig 24, 2022 | 18:06
          Un català escriu en català tret d'un període transitori. Si boicoteja la llengua indefinidament si és un estranger, nazi o lampista o guenyo o xerraire, etc.
        • Icona del comentari de: Si noi, a maig 24, 2022 | 19:27
          Si noi, maig 24, 2022 | 19:27
          recordo al caudillo rebent a Adolph Hitler a Hendaya, el que va triar al Putero emérito com hereu, el pare del Preparao, el que va assessinar compatriotas republicanos a camps de concentració. Next step?
    • Icona del comentari de: Ricard a maig 24, 2022 | 13:13
      Ricard maig 24, 2022 | 13:13
      No veig que "ho digui en català". Vostè no és objectiu. Ho fa tot en castellà.
      • Icona del comentari de: El cit campejador a maig 24, 2022 | 15:29
        El cit campejador maig 24, 2022 | 15:29
        Lo hago en español porque es una de las dos lenguas propias de Cataluña. Vosotros os pensáis que los que escriben en catalán son poseedores de la razón y que los que escribimos en español, no porque estáis politizando la lengua, supremacistas.
        • Icona del comentari de: Ricard a maig 24, 2022 | 18:11
          Ricard maig 24, 2022 | 18:11
          No. A mi se me'n refot quina és la llengua oficial. Jo el que sé és que la gent que no empra el català a vegades ho fa per fotre. I no m'agrada que ens minoritzin. El que sí que sé és que vostè crítica un article per falta d'objectivitat. I jo el crítico a vostè pel mateix en emprar el castellà sempre i exclusivament. Si li sap greu ho sento, però és així. I no començi a fer-se la víctima, que vostè de víctima no en té res, i més aviat és al contrari. De gallitos castellanistes ja en tenim massa a Catalunya.
        • Icona del comentari de: per l'hidalgo mesetario a maig 24, 2022 | 18:51
          per l'hidalgo mesetario maig 24, 2022 | 18:51
          el castellà és tant propi de Catalunya com el francès, tots som veins i tant a França com caspaÑa es parla el català
        • Icona del comentari de: d'espaÑol res de res a maig 24, 2022 | 19:22
          d'espaÑol res de res maig 24, 2022 | 19:22
          la vostra Sacrosanta Prostitució Franquista no reflexa la realitat de la península ibèrica, on es parla Castellano, Bable, Gallec, Basc, Català i Portuguès
        • Icona del comentari de: Per l'incult hidalgo a maig 24, 2022 | 19:31
          Per l'incult hidalgo maig 24, 2022 | 19:31
          A Catalunya tenim 4 llengües: Català, Aranès, Francès, i Castellano pels hidalgos mesetarios com tu
  3. Icona del comentari de: Anònim a maig 24, 2022 | 13:02
    Anònim maig 24, 2022 | 13:02
    Ara anirem bé, vinga blindeu el català d'una vegada. I si els colònos volen una segregació lingüística, que tornin pal pueblo a para el cul al zeñorito que els matava de gana.
  4. Icona del comentari de: Ricard a maig 24, 2022 | 13:12
    Ricard maig 24, 2022 | 13:12
    Al PSOE tot el que sigui català li repugna. D'això se'n diu racisme.
  5. Icona del comentari de: Amistats d'ERC a maig 24, 2022 | 14:09
    Amistats d'ERC maig 24, 2022 | 14:09
    El PSOE-sc-GAL, tots sabem de quin peu calça!
    • Icona del comentari de: Si noi, a maig 24, 2022 | 19:33
      Si noi, maig 24, 2022 | 19:33
      recordo quan el lladregot Pujol i Miss Catalunya parlavan català a la intimitat amb Mr. Ansar...
    • Icona del comentari de: De quin peu calça el batxiller foll? a maig 24, 2022 | 19:37
      De quin peu calça el batxiller foll? maig 24, 2022 | 19:37
      Perdó, ho hauria de dir en castellano des que va suspendre la DUI en 8 segons i va fugir deixant-ho tot enmerdat.
  6. Icona del comentari de: JordiP a maig 24, 2022 | 15:58
    JordiP maig 24, 2022 | 15:58
    És la mateixa actitud del Lambán. Fan olor a PSOE. La mateixa caparrudesa: a ells ningú no els semena res, què s'hauran cregut? El català? No interesa: l'important es "sostenella i no enmendalla". El català és un dialecto de pagesos, millor dit, de agricultores, oi, PSC?
  7. Icona del comentari de: Borinots a maig 24, 2022 | 16:14
    Borinots maig 24, 2022 | 16:14
    La delegación del psoe a Catalunya, si que son una bona colla de tramposos, anomenar-se socialistes catalans, és realment un eufemisme i una gran falsedat
  8. Icona del comentari de: David a maig 24, 2022 | 19:14
    David maig 24, 2022 | 19:14
    Que el PSC s'ofengui per eufemismes és el súmmum XD

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa