El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els partits salven a última hora el pacte pel català
  • CA

El PSC, ERC, JxCat i Comuns han aconseguit a última hora tancar el pacte pel català i per poder fer front a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que imposa un 25% de castellà a les aules. La darrera proposta de nova llei ad hoc ha aconseguit fer reflotar el consens entre els quatre grups parlamentaris, que han estat dues setmanes negociant de forma frenètica. Les negociacions havien estat aturades des del 24 de març després de presentar una reforma de la Llei de Política Lingüística que finalment sembla haver estat descartada. La votació final del text tindria lloc divendres “a partir de les 12.00 hores”, segons fonts parlamentàries.

Els quatre partits han registrat una llei sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials a l’ensenyament no universitari, que estableix que “l’ensenyament i l’ús curricular i educatiu del català i del castellà han d’estar garantits i tenir una presència adequada en els currículums i en els projectes educatius per tal que tot l’alumnat assoleixi el domini oral i escrit de les dues llengües oficials al final de l’educació obligatòria”.

La llei també diu que “el català, com a llengua pròpia de Catalunya, és la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d’aprenentatge de! sistema educatiu i la d’ús normal en l’acollida de l’alumnat nouvingut”. Així mateix, estableix que “el castellà és emprat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre”.

La iniciativa ja ha estat registrada per dur-la al pel del Parlament

La iniciativa parlamentària s’ha registrat aquesta tarda a la cambra catalana de manera que la Mesa del Parlament pugui demà admetre-la a tràmit i pugui ser inclosa en l’ordre del dia del Ple. D’aquesta manera la nova llei arribaria a temps per tal de complir amb el mandat judicial que reclamava prendre acció abans del 31 de maig per complir la sentència.

Al costat de la llei ad hoc, el Govern aprovarà un decret llei que responsabilitza el Departament d’Educació dels projectes lingüístics dels centres. Una de les grans preocupacions és que les conseqüències legals de la sentència no esquitxin els directors dels centres i els docents.

En el marc de la compareixença del president Pere Aragonès i el vicepresident Jordi Puigneró per fer balanç del primer any de Govern, s’ha admès que la resposta política que s’estava preparant no ofereix garanties “al 100%” d’aturar les imposicions del TSJC.

La CUP revela l’entrebanc que fet endarrerir el pacte

L’anunci del pacte ha arribat després que la CUP revelés que l’entrebanc per tancar el pacte de català estava en el reconeixement explícit del castellà com a llengua d’aprenentatge. La portaveu de la CUP, Laia Estrada, ha admès en roda de premsa al Parlament que han anat rebent les diferents propostes i que la darrera, que han rebut aquest mateix dimarts, inclou el castellà com a llengua “curricular” o “d’aprenentatge”.

Els cupaires han comparegut per criticar qualsevol pacte sobre la llengua que no blindi la vehicularitat del català. La portaveu anticapitalista ha dit que “en un context com l’actual d’absoluta minorització i persecució judicial impulsada per l’extrema dreta no avalarem cap llei ni proposició de llei que faci retrocedir a l’escola”. Estrada ha afegit que “en cap cas considerem que sigui acceptable que el Parlament canalitzi una sentència fonamentada en criteris polítics de la dreta espanyolista”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Manel a maig 24, 2022 | 17:40
    Manel maig 24, 2022 | 17:40
    S'ha aconseguit unió en pactar una llei catalana que avala en tot lo dictat pel TSJC PLANTEU CARA D'UNA VEGADA....COLLA DE COVSRTS BOTIFLERS
  2. Icona del comentari de: Ver a maig 24, 2022 | 17:45
    Ver maig 24, 2022 | 17:45
    Es pensen que amb aquesta concessió s’acabarà la persecució del català com a llengua a l’escola. Han aconseguit forçar el castellà a la tele, publicitat, jutjat, administració, serveis, turisme, etc… però els feixistes monolingües no pararan fins que el català estigui extingit. És el que fan les dictadures. I el govern català encara posa l’altra galta. Pocavergonyes.
  3. Icona del comentari de: gerard de sarria a maig 24, 2022 | 17:53
    gerard de sarria maig 24, 2022 | 17:53
    Comedia, comedia, comedia. No tanqueu res ni fareu front a res. Lluites compartides és aixó. Pactar amb el falangisme tou del 155.
  4. Icona del comentari de: Botiflerisme unit a maig 24, 2022 | 17:54
    Botiflerisme unit maig 24, 2022 | 17:54
    Passareu a la història com les rates traïdores que sou. Ni els uns ni els altres esteu a l'alçada de representar mai més a la nació catalana.
  5. Icona del comentari de: rd a maig 24, 2022 | 18:01
    rd maig 24, 2022 | 18:01
    amb el psoe i els botiflers erñ no farem res de bó
    • Icona del comentari de: Anònim a maig 24, 2022 | 18:15
      Anònim maig 24, 2022 | 18:15
      I amb els juntaires, que només treballen perquè res funcioni, tampoc
  6. Icona del comentari de: Ricard a maig 24, 2022 | 18:01
    Ricard maig 24, 2022 | 18:01
    D'això se'n diu covardia. Els del PSOE sempre diran que sense ells no hi ha consens. Ciudadanus ja no cal.
  7. Icona del comentari de: Joan de l'Os a maig 24, 2022 | 18:04
    Joan de l'Os maig 24, 2022 | 18:04
    Els partits no salven res, s'enfonsen en la vergonya de l'entrega
  8. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 24, 2022 | 18:12
    Pere Llimonera i Citronell maig 24, 2022 | 18:12
    Ganas de perder el tiempo, gastar mas Dinero publico y hacer trabajar mas a la Justicia... Dilatar todo mas, montar el Paripé y el P0LLo y N0 acatar las Sentencias Judiciales ni el Estado de Derecho (lo que es en si un Delito)... Esto va a llevar a mas acciones Judiciales y los supremacistas esperan que soliviante a la gente para recuperar algo del fanatismo y Totalitarismo perdido en una población Catalana que cada vez pasa mas de estas T0ntaas sectarias y Anti-Democráticas y del Prucesss, ya finiquitado y amortizado... Hasta que N0 acabe algún cándido simple en el TRuLL0, N0 van a parar... ellos N0, claro, los pringaos y parguelas que son los que pagan siempre; ellos bastante tienen con llevarse sus buenos SueldaZ0s... Intentar como la Ultra-Derecha del Nacional Catalanismo de patrias inventadas intenta siempre imponer autoritariamente lo que a ellos les da la gana y dar siempre cada vez mas ejemplos de sectarismo N0 ayuda a la Democracia, sino todo lo contrario... Esto redundara en mas quiebra social (que sospecho es lo que esperan esos partidos Ultra-Derechistas) y mas ruina económica y confrontaciones políticas, hasta que la Justicia diga que los Políticos No pueden hacer lo que les de la real gana, ni abusar del Sistema Democrático, ni abusar del pueblo, ni de la paciencia de todos, ni saltarse la Ley... En otros países Democráticos de nuestro entorno Europeo, por mucho menos que eso ya estaban enjuiciados y puede que a la sombra; y en alguna Democracia anglosajona como Australia o USA, seguramente con el mono naranja limpiando los comedores penitenciarios... Al final, tendrán que implementar las decisiones de la Justicia y la Democracia y aplicar el 25% "c0mo Mínimo", pero prefieren mostrar sus sectarismo, ser anti-democráticos y dar la BRaSa... No es tan difícil de entender que los chicos del país, tanto Catalanes como de cualquier región Autonómica de España (y en todo el Mundo en general) tienen el Derecho de recibir educación en su Lengua materna, mas aun si esta es la Lengua Mayoritaria, Común y Oficial de la Nacion, lo contrario es restarles oportunidades de vida y de futuro laboral y de todo tipo... Apa, Bon Dia!
  9. Icona del comentari de: Pep a maig 24, 2022 | 18:12
    Pep maig 24, 2022 | 18:12
    Si el PSC està d'acord és que és un mal pacte.
  10. Icona del comentari de: Anònim a maig 24, 2022 | 18:16
    Anònim maig 24, 2022 | 18:16
    La proposta de la CUP era molt millor. Només CATALÀ, i aqui no li agradi pal pueblo
  11. Icona del comentari de: Anònim a maig 24, 2022 | 18:19
    Anònim maig 24, 2022 | 18:19
    I una merda, el pacte de la CUP era millor, NOMÉS CATALÀ, i a qui no li agradi pal pueblo.
  12. Icona del comentari de: Ni oblit ni perdó! a maig 24, 2022 | 18:38
    Ni oblit ni perdó! maig 24, 2022 | 18:38
    Una vergonya per a JUNTS! Han fet un altre Juvilla: molta xerrameca per acabar fent cap cot a les imposicions colonials, però això és molt pitjor perquè toca el moll de l'ós de la nostra continuïtat com a poble que és la llengua. Del tripartit espanyolista PSOERC-Comuna Pudenta ja no n'esperava res, però ara hem vist que Junts i tripartit són el mateix. No us ho perdonarem mai!
  13. Icona del comentari de: Pregunta freqüent a maig 24, 2022 | 18:55
    Pregunta freqüent maig 24, 2022 | 18:55
    Es vigilarà que es compleixi el 75% en català?
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 25, 2022 | 10:46
      Pere Llimonera i Citronell maig 25, 2022 | 10:46
      No hay ningún 75% en Catalán, ni tampoco ningún 25% en Castellano... Hay lo que hay; y está bien claro : 25% "C0mo Mínimo" de las asignaturas en Español/Castellano en la Educación... porque la Justicia, ante la obcecación sectaria y Totalitaria del supremacismo, ha dejado bien claro lo que hay que hacer (y lo que se va a hacer...) : 25% como Mínimo... a aplicar la Ley, la Justicia, el Estado de Derecho, para que funcione la Democracia correctamente, y no ser 'feixista'... e implementar el 25% "Como Mínimo" de las asignaturas en Español/Castellano en la Educación, para que toda la Población vea sus deseos e intereses satisfechos, y para que se respeten los Derechos de Todos, especialmente de los Chicos a Estudiar en su Lengua Materna... Celebro que lo hayan comprendido todos... Apa, Bon Dia!
  14. Icona del comentari de: Bach a maig 24, 2022 | 19:12
    Bach maig 24, 2022 | 19:12
    Perque tenim que acceptar una llengua extranjera? Igualment el castellà acabarà fora de l'escola catalana un cop independents, o sigui que...
  15. Icona del comentari de: Català a maig 24, 2022 | 19:12
    Català maig 24, 2022 | 19:12
    traquils, que el T.C. ho arregla en un moment.
  16. Icona del comentari de: COP a maig 24, 2022 | 19:13
    COP maig 24, 2022 | 19:13
    Per una vegada la CUP ha fet bé
  17. Icona del comentari de: Pep a maig 24, 2022 | 19:32
    Pep maig 24, 2022 | 19:32
    Si el PSC està en el pacte és que no és un bon pacte.
  18. Icona del comentari de: MHP a maig 24, 2022 | 20:13
    MHP maig 24, 2022 | 20:13
    "La proposta que aconsegueix reflotar el consens delega en els projectes lingüístics fixar l'ús del castellà" Jejeje ho han aconseguit, pasar-hi el mort a les escoles. Perquè volem politics?, si no es mullen pel català, es mullaran per tirar en devant la reichpùblica? Lazis, ho teniu clar.
  19. Icona del comentari de: Fora vividors del nostre Parlament a maig 24, 2022 | 21:03
    Fora vividors del nostre Parlament maig 24, 2022 | 21:03
    "Salven el pacte" ...Salven la trona i el sobre de final de mes amb un pacte per enterrar el català. JUNTS ha ensenyat el llautó fent un Juvilla-bis i s'encamina cap el penya-segat: perquè hauríem de votar una alternativa a ERC si fan exactament el mateix que ells?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa