El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Alay acusa Rufián de fer servir “una fantasia creada per la Guàrdia Civil”
  • CA

El cap de l’Oficina del President Puigdemont, Josep Lluís Alay, s’ha manifestat aquest dimecres, en diverses entrevistes contra les declaracions de Gabriel Rufián sobre les connexions de l’entorn del president a l’exili amb personatges russos, alguns propers al Kremlin. En declaracions a El Món a RAC 1, Alay s’ha mostrat sorprès que el portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats faci servir contra JxCat el que descriu com “una fantasia creada per la Guàrdia Civil, el CNI i algun jutge sobre contactes que hi va haver amb Rússia i altres països”. Les acusacions es van fer després que el 2018 la policia espanyola el detingués i li requisés dos mòbils que encara no li han estat retornats. “Els han buidat tots, crec que a través d’una empresa israeliana, i han difós per tot el món tot tipus de converses que tenia en aquests mòbils, 700 pàgines”. Sobre aquests converses, no n’hi ha cap amb contingut presumptament delictiu, tal i com va avançar El Món. Donat l’origen de les filtracions, Alay ha expressat sorpresa pel fet que “algú faci servir aquest tipus d’arguments” per atacar-lo. S

Tant en l’entrevista a RAC 1 com en una altra a Eldiario.es, Alay ha justificat els viatges que va fer a Rússia entre 2019 i 2020 i els contactes que hi va mantenir, dels quals El Món ja n’havia informat. El març del 2019 va viatjar a Moscou. Allà hi va oferir una conferència i hi va conèixer un excoronel proper a Putin, Sergei Sumin. També hi va conèixer Alexander Dmitrenko, rus afincat a Catalunya des de fa anys. Alay ha negat que la intenció d’aquests contactes fos “obrir una via de comunicació amb el règim de Putin”. La connexió amb Dmitrenko es justifica per les relacions comercials existents entre empreses russes i catalanes i, segons Alay, no li consta que Dmitrenko tingui relacions amb els serveis secrets russos.

El cap de l’oficina de Puigdemont també va mantenir contactes amb l’editor Edvard Chesnokovdel del diari Komsomolskaya Pravda. Aquest periodista ja havia entrevistat telemàticament el president a l’exili un mes i mig abans. Segons Alay, era Chesnokovdel qui s’interessava per Pugidemont i fins i tot se li havia demanat d’escriure algun article pel diari. Alay ha recordat que en aquell moment hi havia interès pel que passava a Catalunya a tot el món —encara no havia sortit la sentències del judici del Procés— i ha assegurat que “ens afartàvem” de fer selecció de les entrevistes que es concedien per l’allau de peticions que arribaven.

El juny del 2010 va tornar a Moscou a participar en un acte en una universitat a porta tancada. Es tractava de la universitat més prestigiosa de Rússia en temes diplomàtics, segons ha explicat Alay. L’objecte de la trobada era explicar quina era la situació a Catalunya. Aquí és on “hi havia un antic espia rus [Andrei Bezrukov], que ara és professor acadèmic de gran prestigi internacional, i que fins i tot publica en anglès als EUA”, ha comentat Alay. Aquest exespia era el coordinador del debat i la seva dona [Elena Vavilova] va escriure un llibre que Alay va traduir al català, El secret de la clandestina. Del llibre se n’ha fet una sèrie de televisió, The Americans.

Nega haver demanat suport financer

Alay desmenteix en les entrevistes que Puigdemont hagués donat instruccions per demanar suport financer i energètic a Catalunya en cas de declarar la independència. “Això és una falsedat que forma part de tot el relat que ve de les clavegueres de l’Estat”. El col·laborador de Puigdemont reconeix una trobada amb Evgeny Primakov, diputat del partit de Putin i net de l’exprimer ministre Yevgueni Primako. Alay ha afirmat que s’hi va reunir perquè “és el director d’un programa de televisió de màxima audiència que es fa divendres a la nit sobre política internacional a Rússia 1”, el canal on precisament una periodista va denunciar la invasió a Ucraïna.

Malgrat aquestes connexions, Alay nega que hi hagués cap voluntat de participar en campanyes de desinformació russes per desestabilitzar la UE. “Si haguéssim volgut fer això hagués anat a buscar una entrevista a Rusia Today, el canal internacional, de què serveix fer una entrevista en un mitjà intern rus?”, s’ha preguntat Alay. En aquest sentit, ha dit que com a col·laborador de Puigdemont creu necessari tenir un ventall de contactes internacionals amplis i ha introduït una crítica a les declaracions de la portaveu adjunta d’ERC al Parlament, Meritxell Serret, que ahir va defensar establir aliances només amb “democràcies occidentals i prioritàriament la UE”. “Això de les democràcies occidentals i la UE, home, potser fins el 2017 estava molt bé; però si algú vol ser un subjecte internacional no es pot quedar tancat en democràcies occidentals i la UE. El meu objectiu i feina és que Puigdemont pugui explicar la situació política que viu Catalunya des de Xile, al Canadà passant per la Índia, m’agradi més o menys el règim que hi ha allà”.

JxCat ha demanat a ERC que rectifiqui de forma urgent i desautoritzi les declaracions de Rufián. De totes formes, aquest dimecres el portaveu del partit, Josep Rius, ha defugit explicar què pensar fer el partit si el seu soci de Govern no atén les demandes davant d’unes declaracions que consideren d’extrema gravetat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Una fantasia? a març 16, 2022 | 11:32
    Una fantasia? març 16, 2022 | 11:32
    Acabo d'escoltar l'entrevista a RAC1 amb Alay hi ha confirmat que va anar a Rússia i és va entrevistar amb gent propera a Putin, i ho van mantenir en secret.
    • Icona del comentari de: Al fantasiós a març 16, 2022 | 13:26
      Al fantasiós març 16, 2022 | 13:26
      En secret... potser fins que l'espionatge il·legal espanyol ho va manipular i ho va difondre, potser deus voler dir o era públic i no ho has sabut fins que te n'han "informat" els aparells de estat espanyol? Hòstia ! És clar, cap estat dels 200 i escaig que hi ha al món no ha mantingut mai contactes ni comerciat amb tota mena de mercaderies incloses les miserables armes, mai, mai amb la Rússia de Putin des del 1999... Perquè suposades coses plenament criticables i poc defensables -n'hi ha de pitjors que una "suposada "entrevista"- que fan quasi o tots els estats del món, les feu servir per a intentar esfondrar la pròpia teulada ? Algú s'imagina un espanyol maleint l'estat espanyol, els polítics espanyols i vetant la independència d'Espanya pel fet que el seu cap d'estat ha negociat, per exemple, una venda d'armes amb un estat no democràtic que no defensa ni el més mínim dels drets humans ? Els catalans, això sí som molt rarets i plens de fantasia.
    • Icona del comentari de: A una fantasia a març 16, 2022 | 13:41
      A una fantasia març 16, 2022 | 13:41
      Un "entrevista"... per a demanar 10.000 soldats, és clar. Saps distingir la realitat espiada de les fantasies afegides ? Les clavegueres de l'estat espanyol son uns cracks en difondre fantasies, muntar saraus, ràtzies i emmerdar per a consum d'ingenus com tu. Fins que la bola als aparells de l'estat espanyol i lawfare se'ls hi farà tan grossa que els hi passarà pel damunt. Temps.
    • Icona del comentari de: Als embolicadors que van forts a març 16, 2022 | 22:06
      Als embolicadors que van forts març 16, 2022 | 22:06
      El cap de l’oficina de Carles Puigdemont, Josep L. Alay, ha negat que hagi cercat el suport de Rússia per al procés cap a la independència i ha afegit que en cap moment es va voler crear cap entramat internacional per a finançar la independència. Ho ha manifestat avui en entrevistes a Rac-1i a eldiario.es .
  2. Icona del comentari de: El cit campejador a març 16, 2022 | 11:44
    El cit campejador març 16, 2022 | 11:44
    Alay, mira que buscar el apoyo de Rusia.... Qué querías? Lo mismo que ha pasado en Ucrania? A eso estabas dispuesto? Esa es la mentalidad de los indepres... Ya lo dijo Torra: que sea como en Eslovenia (un guerra), o Ponsatí: la independencia vale muertos. Ahora Alay: negocio con Putín, me da igual lo que pase....
    • Icona del comentari de: Gavanenc a març 16, 2022 | 13:05
      Gavanenc març 16, 2022 | 13:05
      Els xovinistes espanyols sou el que no hi ha, fins que us arribi un altre 1898, aleshores la vostra cínica sornegueria se us fondrà com un glaçó al mig dia d'un dia d'agost.
    • Icona del comentari de: Aycart a març 16, 2022 | 17:31
      Aycart març 16, 2022 | 17:31
      Potser no coneix els contactes de Putin amb Aznar l' any 2016 o el Borrell amb el ministre d'Afers Exteriors de Putin , només per dir alguns ...
  3. Icona del comentari de: Delfí Artós a març 16, 2022 | 12:10
    Delfí Artós març 16, 2022 | 12:10
    Si no fos pel nefast i vergonyós lawfare espanyol encara engegat, les declaracions de Rufian serien còmiques i farien petar de riure. Al meu parer als catalans, polítics inclosos, ens manca encara sentit d'estat, per una altra banda si no en tenim encara de propi pot semblar obvi, però n'hem d'aprendre i preparar-nos. Els estats plenament independents fan molts de disbarats molt i molt pitjors al que suposadament es refereix Rufian per part d'un polític, a través d'informes prospectius i manipulats del tipus tacito del lawfare espanyol. Per exemple sabíeu que l'estat independent anomenat Ucraïna ha venut fins fa pocs mesos, i encara després del 2014 (?!), armes a Rússia... i també a la Xina ? Un estat independent encara que sigui democràtic s'ha d'empassar molts de gripaus i intentar fer-ne d'això desqualificacions, no té cap sentit. Al meu parer penso que estats independents mitjans i democràtics, com ho serà la república catalana, en general tenen menys necessitat i més possibilitats d'evitar contradiccions i acords amb estats no democràtics i de dubtoses formes de fer, no del tot, però.
  4. Icona del comentari de: Jeroni Munyós a març 16, 2022 | 12:27
    Jeroni Munyós març 16, 2022 | 12:27
    Algú hauria de fer un assaig del perquè, per exemple un rei d'un estat suposadament amb una democràcia "plena", "homologada", "madura", "consolidada" pot vendre armes, fer negocis plenament sospitosos, rebre estranyes comissions (tot i que per part del client en comptes del venedor (?!)) amb estats no democràtics i que no respecten mínimament els drets humans, situats al Golf Pèrsic... als quals fins i tot s'exilia i hi viu a cos de rei, i des dels aparells i opinió pública del seu estat ho troben d'allò més normal i conforme. Mentre alhora la justícia lawfare d'aquest mateix estat té en marxa un munt d'investigacions prospectives inclosos espionatges il·legals, entre les quals unes converses per a fer unes entrevistes amb premsa russa i les volen fer passar per greus "contactes" "desestabilitzadors". Tot això per a intentar "demostrar" que Catalunya no pot esdevenir segons ells, un estat independent ?
  5. Icona del comentari de: Increïble a març 16, 2022 | 12:56
    Increïble març 16, 2022 | 12:56
    Qui es creu que és aquest senyor per anar de representant de Catalunya, i fer quedar en ridícul el país? Partidari de Trump tal com ho va expressar a les xarxes socials, i amb una prepotència típica de l'entorn de Puigdemont. A Catalunya ja tenim un govern escollit democràticament i no volem impostors.
    • Icona del comentari de: Al perepunyetes fatigant a març 16, 2022 | 13:32
      Al perepunyetes fatigant març 16, 2022 | 13:32
      On has vist que hi anés en representació de "Catalunya" ? Quan el rei d'Espanya ven armes fabricades a Espanya a estats totalitaris ho fa en nom teu ?
      • Icona del comentari de: potser hauria d'haver dit... a març 16, 2022 | 19:34
        potser hauria d'haver dit... març 16, 2022 | 19:34
        ...poc honorable president de la generalitat?
    • Icona del comentari de: To amazing and unbelievable a març 16, 2022 | 16:35
      To amazing and unbelievable març 16, 2022 | 16:35
      Buenuuuuuuuuuuuuuu i a la teva estimada Espanya hi tens rei i rei emèrit escollits i consentits per molts com tu els quals no et deixen mai en ridícul ans al contrari li practiqueu el vostre hobby del "bessamanos", genuflexió i esquena cap endavant... tot inclòs. Potser si investigues una mica potser hi trobes alguna cosa sobre comerç d'armes a estats no partidaris de la democràcia ni dels drets humans, però, per a no ofendre a les ofrenes i glòries a Espanya, millor amagar-sota la catifa espanyola. No ho facis, perdràs tot el teu l'encant i encís.
  6. Icona del comentari de: jo a març 16, 2022 | 13:02
    jo març 16, 2022 | 13:02
    Alay, lo que perjudica al independentismo en Europa, no son las palabras del Rufián, sino los hechos de JXC
    • Icona del comentari de: MHP a març 16, 2022 | 16:38
      MHP març 16, 2022 | 16:38
      Si, carinyo, el que tu diguis, xató.
    • Icona del comentari de: Jo, tu i el de més enllà a març 16, 2022 | 16:42
      Jo, tu i el de més enllà març 16, 2022 | 16:42
      Al "independentismo" dels 27 estats que formen la Unió Europea ? Déu-n'hi- do fins on arriben certs perjudicis. No ho haguera dit mai, quina bona vista que tens.
  7. Icona del comentari de: josep a març 16, 2022 | 13:07
    josep març 16, 2022 | 13:07
    españols i esguerrats sou tots uns tarats
  8. Icona del comentari de: MHP a març 16, 2022 | 13:15
    MHP març 16, 2022 | 13:15
    Algú hauria de fer un assaig del perquè, per exemple, uns sonats com Puigdemont, Alay, Madi, Terradellas contactan amb els russos per portar el caos a Catalunya, tot si val, "senyors"?, si teniu ganes de gresca, agafeu un fusell i aneu al Dombàs a defendre la seva independència, però vosaltres solets i deixeu-nos tranquils als catalans que volen viure en pau , que som la gran majoria.
    • Icona del comentari de: PHM a març 16, 2022 | 13:35
      PHM març 16, 2022 | 13:35
      Que ho escrigui un xovinista espanyol que no té ni criteri propi que ha d'aprofitar d'altres ho diu tot del nivell que tenen.
      • Icona del comentari de: MHP a març 16, 2022 | 14:46
        MHP març 16, 2022 | 14:46
        Si, carinyo, el que tu diguis, xato.
    • Icona del comentari de: Ricard a març 16, 2022 | 16:16
      Ricard març 16, 2022 | 16:16
      Ja n'hi un munt "d'assaigs" sobre aquest tema, els redacta un tal tacito faena a sou de l'estat espanyol i la fiscalia espanyola lawfare els hi afina. Abans d'escriure informeu-vos bé i si voleu saber com de gran és la teva majoria de tranquils espanyolistes atreviu-vos a fer un referèndum, sense presència violenta de les forces d'ocupació espanyoles.
  9. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 16, 2022 | 14:26
    Luisnomeacuerdo març 16, 2022 | 14:26
    Ya ya, pero por lo pronto la eurocámara va a investigar las relaciones de los fascistas independentistas de tractoria con el genocida ruso. El cuento se os ha acabado, si no os podía ver nadie en Europa, ahora menos. Os quedan dos telediarios de mierdatv3.
    • Icona del comentari de: MHP a març 16, 2022 | 16:17
      MHP març 16, 2022 | 16:17
      Si, carinyo, el que tu diguis, xato.
  10. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a març 16, 2022 | 14:32
    Doctor Strangelove març 16, 2022 | 14:32
    El Jack Ryan català diu que l'espia rus ara és professor de gran prestigi internacional, doncs fins i tot a publicat en anglès a USA. A veure tros de quòniam, jo tinc gairebé 100 publicacions en anglès i més de la meitat en revistes d'USA de l'ams, de què coi parles, meló. El que passa que quan ets un mediocre que no ha publicat mai res en revistes internacionals, veus als que ho fem com a gent de prestigi! Quina mediocritat Déu meu Senyor! Doc.
    • Icona del comentari de: MHP a març 16, 2022 | 16:18
      MHP març 16, 2022 | 16:18
      Si, carinyo, el que el ductó digui, xató.
      • Icona del comentari de: MHP a març 16, 2022 | 16:22
        MHP març 16, 2022 | 16:22
        Si, carinyo, el que tu diguis, xato.
    • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 16, 2022 | 16:21
      Luisnomeacuerdo març 16, 2022 | 16:21
      Ya ya, pero pronto por lo bajín la eurocámara nos va investigar las relaciones de los fascistas independentistas de tractoria con el genocida ruso. El cuento se os ha acabado, si no os podía ver nadie en Europa, ahora todavía menos que antes. Os quedan dos telediarios de mierda-t-uve3.
  11. Icona del comentari de: En resposta a una fantasia ? I a altres a març 16, 2022 | 17:46
    En resposta a una fantasia ? I a altres març 16, 2022 | 17:46
    Sabeu que és una Oficina d'un ex-President de la Generalitat de Catalunya ? En sabeu res de les "fantasies" internacionals amb la Rússia de Putin ("actiu" des del 1999) referent a compres de gas, negocis amb conduccions de gas, petroli, cereals, adquisició de nacionalitat espanyola-DNI per la cara com a regalet extra per la compra d'habitatges de luxe en territori espanyol, de negocis d'oligarques subvencionadors de Putin, vendes d'armes, amarratge i manteniment de iots d'oligarques... ? Totes aquestes "fantasies", i més, que ara s'intenten tallar tot d'una han existit arreu del món des fa dècades. I ara com qui no vol la cosa, n'hi ha que intenten desprestigiar l'independentisme (amb en Rufian s'ha tocat sostre dels objectius del lawfare espanyol, tots els "promotors" des d'Espanya deuen celebrar i aplaudir la gesta de Rufian amb les orelles), amb uns contactes reals que l'oficina de l'exPresident ha fet i que el lawfare amb espionatge o directament amb dades públiques disponibles però que molts no les coneixen fins que la policia prospectiva espanyola en fa informes, ben amanits i presentats al gust espanyol i després afinats per la fiscalia espanyola, apareixen un dia en forma "d'operació" ràtzia per a continuació deixar--ho macerar, mesos, anys, als jutjats lawfare espanyols fins que en moments com els actuals, s'hi pot continuar sucant i doncs, es poden "reactivar" fàcilment per a continuar fer bullir l'olla espanyola. L'estat espanyol és molt miserable, però que hi hagi catalans, polítics i no polítics, que finalment caiguin de quatre grapes en els paranys del lawfare espanyol, encara ho és més.
  12. Icona del comentari de: Marc a març 16, 2022 | 18:18
    Marc març 16, 2022 | 18:18
    Excuseu-me estic preparant el sopar i he deixat el foc encès... És curiós que aquesta operació Volhov s'activi ara (ingenu), els responsables del lawfare judicial espanyol son uns cracks en aquestes qüestions, ara deixem-ho en stand by uns mesos, adés diguem-los que és secret, després tornem-los a marejar... Déu-n'hi-do del suc extret en aquest cas concret per unes converses prospectivament amanides amb les salses tacito i fiscalia espanyola afinadora. Però, que en Rufian hagi caigut en la trampa del periodista Ultra Negre, sembla talment una víctima d'aquesta mena de sms i emails fantasmes que en nom d'un banc X arriben i et demanen explícitament el número DEL compte i el pin i malauradament entre milers hi ha sempre algú que n'és víctima per descuit o distracció o mal dia o tot alhora...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa