El cas Volhov ja té un espia rus, gràcies a la Guàrdia Civil. Es tracta Alexander Dmitrenko (Moscou, 1988). Un moscovita establert a Catalunya del qual el ministeri de Justícia espanyol diu que és un espia dels serveis secrets de Putin que suposadament havia d’ajudar el president Carles Puigdemont a internacionalitzar el Procés i obtenir ajuda de Rússia. Si fins ara el ministeri de l’Interior i el CNI estaven convençuts que Dmitrenko fa missions i tasques per al crim organitzat rus, ara també hauria participat del Procés a través del cap de l’oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, i l’advocat de tots dos, Gonzalo Boye.
Així ho interpreta l’equip d’investigació de la Unitat de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil que dirigia el tinent coronel Daniel Baena en el sumari del cas Volhov, en què s’investiga destacats membres de l’independentisme civil així com el Tsunami Democràtic i la seva hiperbòlica relació amb una suposada trama russa del Procés.
Curiosament, Dmitrenko és un empresari que continua treballant a Catalunya. Ningú li ha dit res més i fins i tot ironitzava sobre la situació en una entrevista amb aquest diari al juliol. “No soc cap espia rus, estic disposat a passar el polígraf”, va sentenciar. Va presentar un recurs contra la denegació de la seva petició de la nacionalitat espanyola. El recurs es va posar davant la sala del contenciós administratiu de l’Audiència Nacional i encara continua encallat, perquè, segons el seus advocats, “a la causa encara no s’ha aportat cap document, ni informe, ni prova que indiqui la relació de Dmitrenko amb els serveis d’intel·ligència russos o la màfia russa”.

En la peça separada que investiga la suposada participació de Josep Lluís Alay, la instrucció afegeix converses i viatges, així com suposades transaccions, cosa que serveix als investigadors per bastir el relat de la suposada ajuda russa a l’independentisme. En concret, tres suposats viatges el març i juny del 2019, de Dmitrenko i Alay a Moscou, i el febrer del 2020. També afegeixen un viatge de Boye a la capital russa per trobar-se amb dos clients seus designats en processos seguits a l’Audiència Nacional, un d’ells Vasily Khristoforov, un cas mediàtic.
En un d’aquests viatges, els investigadors donen per fet que Alay i Dmitrenko es van reunir amb membres dels serveis d’informació russos com Oleg Syromolotov –que va ser sotsdirector del Servei federal de Seguretat Russa (FSB)–, Arkady Dvorkovich –un home de la màxima confiança de Dimitri Medevev, expresident i exprimer ministre rus– i Andrey Bezrukov, un coronel de la intel·ligència russa que alhora és el marit d’Elena Vavilova, curiosament una exoficial del KGB que va inspirar la sèrie The Americans i que ara és una exitosa novel·lista russa traduïda al català per, precisament, Josep Lluís Alay. De fet, ha estat un èxit de vendes la seva darrera traducció de la novel·la El secret de la Clandestina (Símbol Editors, 2021).

Segons els documents als quals ha tingut accés El Món, els investigadors proven fins i tot de trobar la relació entre Sergei Sumin, un conegut coronel del Servei Federal de Protecció Russa, els escortes de les autoritats russes i dels edificis públics i institucionals. També aporten a la causa una reunió a Ginebra de Dmitrenko amb el financer Iuri Emelin, –que el ministeri d’Exteriors espanyol descriu com a “pròxim al Kremlin”–, on hauria assistit Boye perquè Dmitrenko li va demanar assessorament jurídic i legal sobre les transaccions empresarials que volia dur a terme. En aquest relat, inclouen una transferència que hauria rebut Dmitrenko de 295.000 dòlars, el juliol del 2020, d’una empresa energètica xinesa, Gulf Energy China Limited, a l’empresa INTEK-Broker LLC. La relació dels analistes és que Dmitrenko va enviar un missatge a Alay felicitant-se pel pagament.
Els implicats en la investigació posen el crit al cel en veure la construcció del relat en base a missatges telefònics, especulacions i el que consideren “més greu”, la difusió en un sumari de les converses entre advocats i clients, malgrat el secret de les seves comunicacions. A més, es mostren sorpresos que desconeguin que Alay ha estat el traductor de Vavilova i d’aquí que hagi mantingut reunions amb el seu entorn. Per altra banda, Dmitrenko també mostra la seva perplexitat per com el relacionen amb el Procés i l’acusen d’espia i de treballar per a la màfia, quan “continua treballant amb normalitat”, només per la seva relació amb Alay. De fet, Dmitrenko ha protagonitzat cròniques de TV3 com emprenedor rus a Catalunya.
