El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Guàrdia Civil intenta ara embolicar Boye i Alay en la trama russa
  • CA

Rússia, el Procés i la Guàrdia Civil, enèsim capítol. El jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre, ha aixecat part del secret del sumari de la peça separada que correspon a Josep Lluís Alay, el cap de l’oficina del president Carles Puigdemont, i de retruc hi ha embolicat el seu advocat, Gonzalo Boye. Una investigació amb tots els visos de ser una prospectiva i que ha servit per retenir-li els seus dos telèfons mòbils i una tauleta, que els agents de la policia judicial de la Guàrdia Civil –que va començar a dirigir el tinent coronel Daniel Baena– han escrutat per poder extreure’n material favorable a les seves suposicions. En el sumari, hi consten converses d’Alay amb el seu lletrat, Boye, on esmenten Rússia i les relacions que el cap del foreing office de Puigdemont, té amb un periodista rus. Converses sense cap contingut presumptament delictiu però que serveis als investigadors per embolicar de nou, la troca de l’independentisme amb Rússia.

El president a l'exili, Carles Puigdemont i el seu advocat, Gonzalo Boye, a l'entrada de la vista pel suplicatori el 14 de gener de 2021 al Parlament Europeu / ACN
El president a l’exili, Carles Puigdemont i el seu advocat, Gonzalo Boye, a l’entrada de la vista pel suplicatori el 14 de gener de 2021 al Parlament Europeu / ACN

De fet, les converses, a les que ha tingut accés El Món, és sobre la possibilitat que un periodista rus, Chesnokov que treballa per un canal de Telegram, Nezygar, amb 350.000 subscriptors, faci una entrevista breu al president Puigdemont. De fet, és la feina d’Alay, la promoció exterior de l’exili del president i les seves relacions amb la premsa internacional. Alay detalla a Boye, com advocat del president, que coneix Chesnokov i que li ha “proposat una entrevista de quatre preguntes al president”. Una oferta interessant perquè el mateix Alay afegeix que és el canal “més important” de notícies rus.

Alay li demana a Boye si és “oportú” fer aquesta entrevista. L’advocat no hi veu problema. Però això sí, Alay avisa que pactarà les preguntes i que evitarà preguntes sobre les sancions a Rússia i sobre Alexei Navalny, un dissident rus molt crític amb la política de Vladimir Putin que es troba empresonat malgrat les crítiques internacionals. Boye s’hi mostra d’acord i li recomana que fixi les preguntes “sobre cap on va la Unió Europea”. Fins i tot, que mostri “debilitats i desafiament de la UE, aportar intel·ligència però res que foti als russos”. En les converses també s’hi parla sobre la situació política internacional i sobre el paper de Rússia en l’entramat geoestratègic així com s’analitzen les relacions entre l’Alemanya d’Angela Merkel amb la Rússia de Putin.

La trama russa del Procés ha estat objecte de desig des del 2017 per part de les instàncies policials espanyoles. De fet, el jutjat centra d’Instrucció 6 del’Audiència Nacional va obrir el sumari 86/19 de caràcter secret, sobre la ingerència russa en el referèndum que va acabar arxivant el juliol de 2020. La investigació es basava en un informe de la comissaria general d’Informació del Cos Nacional de Policia, del 28 d’octubre, sobre els vincles d’activistes independentistes amb interessos russos que finalment, la fiscalia va rebutjar. Es va tancar en secret.

Tot i això, Aguirre, de la mà del tinent coronel Baena -quan era cap de la Unitat de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya, va articular una operació al voltant de la famosa trama russa que va servir per una mega operació policial el passat mes d’octubre, on es va detenir l’empresari cultural Oriol Soler, l’empresari i exassessor d’Artur Mas, David Madí, l’exsecretari d’organització d’ERC i exconseller, Xavier Vendrell i el mateix Alay. Segons les interlocutòries, Oriol Soler hauria conspirat amb Ewuard Snowden, Julian Assange, Rússia Today i Esputnik. La idea del jutge instructor és que Oriol Soler hauria participat en una campanya de desastabilització i desinformació amb participació russa.

La interlocutòria recollia una entrevista que Soler va mantenir amb Julian Assange, l’onze de setembre de 2017, a l’ambaixada d’Equador a Londres. Una trobada on també hi va participar Andreu Grinyó, un suposat expert –segons el jutge– en campanyes de comunicació i “afí a l’independentisme”.  El relat del jutge assegurava que “aquella reunió s’emmarca en l’estratègia de desinformació i desestabilització en la qual també hauria participat el govern del Kremlin com a part de la seva narrativa general sobre la Unió Europea, a tocar del col·lapse, principal missatge dels mitjans de comunicació controlats pel Kremlin: Russia Today i Sputnik”.  La resolució que ordenava l’escorcoll destacava que “l’editora en cap d’aquests mitjans i persona pròxima a Valdimir Putin, Margarita Simonyan, també és editora precisament de Julian Assange i Edward Snowden”.

Per altra banda, el sumari també subratllava la figura de Víctor Tarradellas, exdirigent de relacions internacionals de CDC i president de la Fundació Catmon. El jutge es mostrava convençut que Tarradellas negociava amb un grup rus “creat a l’época de Gorbatxev”. Així mateix, indicava que el 24 d’octubre del 2017 va oferir a Carles Puigdemont, “10.000 soldats i pagar tot el deute català”. “Però Puigdemont es va cagar les calces”, emfatitzava el jutge recollint un missatge de Tarradellas. L’instructor afegeia que “d’haver acceptat probablement els esdeveniments haurien estat tràgics i haurien desencadenat un conflicte armat amb l’Estat”. Cap d’aquests vincles s’ha acreditat. Ans al contrari, la famosa relació amb l’entramat rus va ser poc menys que una estafa.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Un a setembre 02, 2021 | 09:27
    Un setembre 02, 2021 | 09:27
    Estan embogitd
  2. Icona del comentari de: Evarist a setembre 02, 2021 | 09:33
    Evarist setembre 02, 2021 | 09:33
    tarats, son uns tarats. fins que no s'extermini l'invasor ñol no serem mai lliures.
  3. Icona del comentari de: Malcom Ç a setembre 02, 2021 | 09:34
    Malcom Ç setembre 02, 2021 | 09:34
    Hi ha una mena de grup de cunyats de la guàrdia civil que van al bar, s'afarten de cigalons, i desprès començen a elucubrar com implicar gent. I la fiscalia del Sànchez els ho compra, i els jutges també. I mentre a altres països investiguen amb robots, bateries, 6G, o el grafè, aquí anem així, a l'espanyola, on l'aposta de futur són les mamelles del BOE i l'especulació per fer uns JJOO. L'espanyolització de Catalunya comporta la provincianització i el declivi, i com més provincians som menys protestem per la merda de país en que la policia ataca als ciutadans a qui hauria de defensar.
    • Icona del comentari de: Prou de no fer res, és l'hora de plantar-se a setembre 02, 2021 | 12:52
      Prou de no fer res, és l'hora de plantar-se setembre 02, 2021 | 12:52
      El més trist i patètic és que d'ençà més de 300 anys els catalans encara som sotmesos per aquesta mena de gent. Ens cal la independència, és molt evident.
    • Icona del comentari de: Ray a setembre 02, 2021 | 17:38
      Ray setembre 02, 2021 | 17:38
      Sorpren que amb lo retardeds que son els Espanyols, l'excels poble catala no hagi pogut eixir.
  4. Icona del comentari de: Asr a setembre 02, 2021 | 10:04
    Asr setembre 02, 2021 | 10:04
    Aquests energumens i memts criminals els paguem nosaltres, al frenopàtic haurien d estar. Estan malalts.
    • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a setembre 02, 2021 | 18:14
      Doctor Strangelove setembre 02, 2021 | 18:14
      Vosaltres, per sort, no arreglareu res. Els iaios no veieu que hem de ser els joves espanyols els que ens ocupem del vostre futur, vosaltres ja ho teniu tot fet, ara a esperar el traspàs i a deixar-me viure, coi! Tant us costa d'acceptar Espanya? Doc.
  5. Icona del comentari de: JordiP a setembre 02, 2021 | 10:06
    JordiP setembre 02, 2021 | 10:06
    Efectivament. L'ombra del Kremlin es projecta sobre el procés, Puigdemont, Boye, Alay i el lucero del alba. Sembla ser, segons la banda del Baena, que un dia van veure una neboda del cunyat de la cosina de l'Alay entrant a una acadèmia d'idiomes de la Pça Lesseps (senyor que, com recorda tothom, estava a favor dels revolucionaris barcelonins quan l'Espartero va bombardejar la ciutat revoltada) ala façana de la qual s'informa que ensenyen rus. Dé meu, quin crim de lesa pàtria! crida el Baena Team. Com veueu, no hi ha al món cap oficina d'espionatge polític intern que elabori millors atestats. Qué coi tinent coronel! Aquest monstre de la fantasía, aquest descomunal Dumas del S.XXI hauria de ser immediatament ascendit a Mariscal de Camp "cum laude"!
  6. Icona del comentari de: Cal dir-ho a setembre 02, 2021 | 11:01
    Cal dir-ho setembre 02, 2021 | 11:01
    Fora les forces d'ocupació. No cal afegir-hi res més.
  7. Icona del comentari de: Independència a setembre 02, 2021 | 11:04
    Independència setembre 02, 2021 | 11:04
    Objectes i objectius de desig des del 2014 per part de les instàncies policials ocupants espanyoles taccito. Ve-t'ho ací.
  8. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a setembre 02, 2021 | 11:15
    Luisnomeacuerdo setembre 02, 2021 | 11:15
    Je je je, otros que van a tener el ojete cerrado una temporada, magnifica labor la de la guardia civil para que los fascistas independentistas no vuelvan a hacer tonterias durante una temporada. Ni olvido ni perdón para los golpistas lazinazis.
    • Icona del comentari de: . a setembre 02, 2021 | 12:48
      . setembre 02, 2021 | 12:48
      Fem que restin amb el cul enlaire els comentaristes, en horari de "servei" a Espanya. els quals son ocupants membres de les forces d'ocupació,
    • Icona del comentari de: Al ridícul ocupant espanyol desmemoriat a setembre 02, 2021 | 13:14
      Al ridícul ocupant espanyol desmemoriat setembre 02, 2021 | 13:14
      La "labor" dels equips del Tacito de les forces d'ocupació espanyoles, redactar informes i atestats a partir de telefonades espiades i emails obtinguts de forma il·legal, mal traduïts, manipulats amb fantasies i afegits de notícies de mitjans de comunicació coneguts i a l'abast de tothom, tot barrejat i fet seu per la fiscalia espanyola afinadora de confiança i pels jutges espanyols hereus del T.O.P. En el judici farsa, contra el govern català i dos presidents d'associacions, tots aquests informes de Tacito els van fer "servir" a dojo; curiosament més tard durant el judici espanyol a la policia catalana no es van atrevir a fer-los passar per "bons". Que el xovinisme espanyol vulgui fer creïbles aquesta merda de "proves" policials manipulades i fantasioses, en diu molt d'ells, es retraten. Al segle XXI no poden fer el mateix que feien als segles XVIII, XIX i XX, i tard o d'hora l'estat espanyol se'n ressentirà molt a la resta del món. El polític espanyol Perez Rubalcaba (1951 / 2019) ja va avisar l'any 2018 els seus col·legues espanyols: "El Estado [espanyol] pagará el coste de quitar de en medio a Puigdemont". Mentrestant ja poden anar penjant medalles a Tacito i a les forces d'ocupació que han fet "labors" i altres collonades...
    • Icona del comentari de: Ui sí, el ojete cerrado! a setembre 02, 2021 | 13:15
      Ui sí, el ojete cerrado! setembre 02, 2021 | 13:15
      Llàstima que no el tingués ta mare el dia que un pagano la va arrambar i no va tenir altra alternativa que tira pel fora natural: Per cert, com van les investigacions per saber qui va ser? Ja ressegueixes les casernes o directametn en formes part? A l'Infern, el fet de no conèixer el pare no és eximent per anar a fer xup-xup dins la caçola del P.B.
    • Icona del comentari de: Peter smich a setembre 02, 2021 | 15:37
      Peter smich setembre 02, 2021 | 15:37
      Un altre comentari inteligentíssim del gran pallasso, el gran monologo Luisnomeo-acuerdo oOooo, el anticatalà number one. Of Spain. Hoy en la plasa de toros de Sevilla, últimes entrades.
    • Icona del comentari de: ton c. a setembre 02, 2021 | 18:22
      ton c. setembre 02, 2021 | 18:22
      vosté també deu ser de la corda de l´Illa, alló dels 300 anys sap?
    • Icona del comentari de: Perot lo Lladre a setembre 08, 2021 | 21:52
      Perot lo Lladre setembre 08, 2021 | 21:52
      Capsigrany, la guàrdia -militaritzada- civil admet que no pot ni tan sols hackejar l'app del Consell per la República, ves tu quins "èxits" de la "benemèrita".
  9. Icona del comentari de: Gavanenc a setembre 02, 2021 | 13:25
    Gavanenc setembre 02, 2021 | 13:25
    "Fascistas independentistas", amolla aquest tros de quòniam, amb la qual cosa està insultant una gran quantitat de persones, si al món hi ha més de 190 estats independents i doncs, plens d'independentistes de fet i de facto, ja els pot començar a comptar, si en sap. Els "arguments" i poca-soltades del xovinisme espanyol, els auto-retraten, quin panorama... Pel catalans és una vergonya que encarà siguem a mercè i sota sobirania política d'aquesta gent ufana i superba.
  10. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a setembre 02, 2021 | 13:57
    Doctor Strangelove setembre 02, 2021 | 13:57
    L'independentisme no té res a veure amb el feixisme, més aviat amb la ignorància i la manca de sentit del ridícul! Només és un moviment populista sorgit d'una crisi com qualsevol altre, on tota la terregada (gent engolida pel "dasmain") que no té la visió de possibilitats que té el "dasain" i per tant no pot desenvolupar el ser "ser" en el temps. Ni Heidegger ho hagués explicat millor. Doc.
    • Icona del comentari de: Merkin Muffley a setembre 02, 2021 | 16:37
      Merkin Muffley setembre 02, 2021 | 16:37
      Ha, ha, ha és clar, per això son tant ignorants i ridículs els habitants dels estats independents del món, uns 200 i escaig, si comptem els estats independents membres de l'ONU i hi afegim els que no ho son. Els xovinistes espanyols teniu molta "imaginació", molt mala llet i foteu molta pena. Quin paio més repugnant, aquest doctoret.collons a sobre es creu super-espavilat, etern jovenet com els Berlusconis i Trumps, els seus ídols, i és clar tothora superior, als altres... Fot fàstic.
  11. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a setembre 02, 2021 | 17:58
    Doctor Strangelove setembre 02, 2021 | 17:58
    Ah, l'oci nocturn s'ha de tancar dins de locals no hiperventilats, però tots els hiperventilats com jo podem sortir, sense cap mesura i com si res esdevingués, amb la meva terregada botellera no vax a infectar del coronavirus a tota la població. Molt bé iaios, la meva coherència al poder judicial espanyol. Si és el que us dic sempre, donem el poder a un jutge cutre espanyol i m'arreglarà la meva Espanya.es
  12. Icona del comentari de: fideli a setembre 02, 2021 | 18:39
    fideli setembre 02, 2021 | 18:39
    guardia civil: en Boadella us ha marcat el camí... cap a españa, i no torneu mai més
  13. Icona del comentari de: ton c. a setembre 02, 2021 | 18:55
    ton c. setembre 02, 2021 | 18:55
    carai tu la filosofíA SI EN FA DE MAL?
  14. Icona del comentari de: Miren a setembre 02, 2021 | 19:24
    Miren setembre 02, 2021 | 19:24
    Que voleu que us digui. Jo m'he fet un far de riure. És tan esperpèntic tot!, que costa de creure res del que diguin. A tota aquesta bogeria cal afegir-hi els màxims històrics diaris del preu de la llum, les declaracions de PIMEC que és "agosarat" apujar el salari mínim en temps d'incertesa... 15 tristos euros! Au va ara una "d'índius" com es deia quan érem políticament incorrectes.
  15. Icona del comentari de: Sr. Floïd a setembre 02, 2021 | 21:15
    Sr. Floïd setembre 02, 2021 | 21:15
    Visca la GC, al menys aquests persegueixen als delinqüents sense mirar la seva bandera.
  16. Icona del comentari de: Observador independiente a setembre 03, 2021 | 00:21
    Observador independiente setembre 03, 2021 | 00:21
    La Guarra Civi..... Junto al PPrevaricador judicial de turno. Queda todo dicho.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa