El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El dia que Rússia va estar a punt de capturar Zelenski
  • CA

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelensky, va estar a punt de ser capturat per les tropes russes el primer dia la invasió. En una entrevista a la revista Time, Zelenski ha relatat com va viure les primeres hores de la guerra i ha desvelat que el complex presidencial, a Kíiv, va estar molt a prop de caure quan les forces especials russes el van intentar assaltar. “El soroll [de les bombes] era eixordador. Hi havia explosions per tot arreu”, rememora Zelenski, que reconeix tenir algunes llacunes en els seus records d’aquell primer dia.

Quan la matinada del 24 de febrer Rússia va començar a bombardejar Ucraïna, el primer que va fer Zelenski va ser anar a despertar els seus fills. L’exèrcit ucraïnès el va informar que paracaigudistes russos havien aterrat a Kíiv en una missió llampec per assassinar-lo o capturar-lo. Zelenski i els seus assessors tenien clar que el complex presidencial era un objectiu prioritari, però no hi havia temps per reaccionar. “Abans d’aquella nit, només havíem vist aquestes coses a les pel·lícules”, detalla Andriy Yermak, cap de gabinet de Zelenski.

Mentre les tropes ucraïneses intentaven frenar l’avenç rus als carrers de Kíiv, la guàrdia pretoriana de Zelenski intentava segellar el complex presidencial a contrarellotge. Qualsevol cosa era bona per fer barricades. El seu equip de col·laboradors més estret va anar a trobar-se amb Zelenski per organitzar la defensa de la capital. “Com ha pogut passar?” Aquestes són les primeres paraules que el president del Parlament ucraïnès, Ruslan Stefanchuk, recorda haver sentit quan es va reunir amb el president, que durant setmanes no havia volgut escoltar els advertiments de Washington sobre la imminent invasió russa.

Un soldat ucraïnès custodia les restes d’un centre comercial a Kíiv / ContactPhoto

Arriba la nit, comencen els tirotejos

Amb l’arribada de la nit van començar els tirotejos al districte de Kíiv que acull el complex presidencial. L’escorta de Zelenski va portar armilles antibales i fusells d’assalt per al president i els seus assessors. Ningú tenia molt clar que passava fora i les possibilitats d’haver d’enfrontar-se a les tropes russes amb tot el que tenien era cada vegada més alta. “Era una casa de bojos”, assegura Oleksiy Arestovych, un veterà de la intel·ligència militar ucraïnesa. Les forces especials russes van fer dos intents d’entrar, però van fracassar. En cas d’haver-ho aconseguit, la guerra potser hauria acabat en un tancar i obrir d’ulls, tal com esperava el Kremlin.

Després d’aquell dia, tant els Estats Units com el Regne Unit es va oferir a evacuar del país a Zelenski, la seva família i els seus col·laboradors més estrets. La idea era muntar un govern a l’exili, segurament a l’est de Polònia, per dirigir la defensa des d’un lloc segur. Però Zelenski es va negar i va pronunciar la frase que el faria famós: “Necessito munició, no una passejada”. Tampoc va voler marxar a un búnquer secret que hi ha als afores de la capital preparat per resistir durant setmanes. Va preferir quedar-se a Kíiv i la segona nit de la invasió va sortir al carrer amb el seu equip, tots vestits amb roba militar. Aquell dia, Zelenski va començar a forjar la seva llegenda.

Més notícies
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen / DPA
Brussel·les assegura que pagar el gas en rubles comporta “alts riscos”
Notícia: Brussel·les assegura que pagar el gas en rubles comporta “alts riscos”
Comparteix
La Comissió Europea insta a les empreses a no acceptar les regles de Putin
Vladimir Putin el 24 de febrer del 2022 / EP
Rússia talla el gas a Polònia i Bulgària
Notícia: Rússia talla el gas a Polònia i Bulgària
Comparteix
El govern polonès i búlgar garanteixen el subministrament a tots els consumidors
El ministre d’Afers Exteriors de Rússia, Sergei Lavrov | ACN
Rússia avisa del “risc real” que comenci la Tercera Guerra Mundial
Notícia: Rússia avisa del “risc real” que comenci la Tercera Guerra Mundial
Comparteix
El ministre d'Afers Exteriors rus demana no subestimar aquest perill, que és "seriós" i "real"
El president de Rússia, Vladímir Putin / EP
Rússia estudia ocupar tota la costa ucraïnesa fins a Transnístria
Notícia: Rússia estudia ocupar tota la costa ucraïnesa fins a Transnístria
Comparteix
El govern de Moldàvia convoca l'ambaixador rus davant d'aquesta possibilitat

Comentaris

  1. Icona del comentari de: SR. MEU a abril 30, 2022 | 11:48
    SR. MEU abril 30, 2022 | 11:48
    "Però Zelenski es va negar i va pronunciar la frase que el faria famós..." Però Zelenski S'HI va negar...
    • Icona del comentari de: Si noi, a abril 30, 2022 | 19:59
      Si noi, abril 30, 2022 | 19:59
      a en Cot li han retallat les subvencions, ja no pot ni malpagar als becaris i la linea editorial s'enfonsa, falta de credibilitat, comença a semblar el Pravda o ElMundo
  2. Icona del comentari de: Raül a abril 30, 2022 | 12:14
    Raül abril 30, 2022 | 12:14
    Zelenski diu, Zlenski compta, Zelenski opina. PERIODISME....
  3. Icona del comentari de: Anònim a abril 30, 2022 | 12:55
    Anònim abril 30, 2022 | 12:55
    M'esperaré a veure la pel·lícula
  4. Icona del comentari de: Anna Maria Grataconys i Solei a abril 30, 2022 | 18:05
    Anna Maria Grataconys i Solei abril 30, 2022 | 18:05
    El mateix que va passar amb el nostre estimat i anyorat presidet, per sort va ser suficientment valen per suspendre la DUI i fugir, un sant varó!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa