El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Putin ataca Ucraïna i encén les alarmes a Occident
  • CA

El president de Rússia, Vladimir Putin, ha anunciat aquesta matinada una “operació militar” a Ucraïna per “desmilitaritzar” i “desnazificar” després que les autoritats de les repúbliques separatistes de Donetsk i Lugansk hagin demanat ajuda per repel·lir les agressions de l’exèrcit ucraïnès. Els enfrontaments entre les forces armades ucraïneses i els milicians, anunciat amb comptagotes els últims dies, feien presagiar una escalada del conflicte i Putin ha donat l’ordre de matinada i en mig d’una reunió d’urgència del Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

“Les repúbliques populars de Donbass s’han dirigit a Rússia amb una sol·licitud d’ajuda”, ha dit Putin en un missatge televisat. “He decidit dur a terme una operació militar especial per protegir les persones que han estat objecte d’abusos, genocidi, per part del règim de Kíev durant vuit anys”. Poc després de l’anunci de Putin, han començat els primers bombardejos sobre diferents ciutats ucraïneses.

Soldats ucraïnesos patrullen una ciutat a la regió de Donetsk / Europa Press

Segons ha anunciat el ministre de l’Interior ucraïnès, Rússia ha llançat atacs amb míssils a diverses instal·lacions militars a Kíev, Járkov i Dnipró i també s’han registrat atacs d’artilleria a la frontera de Donetsk i Lugansk. Després de conèixer-se l’inici dels atacs, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat que Occident respondrà de “manera unida i decidida” i ha acusat el president de Rússia d’escollir una “guerra premeditada que portarà una pèrdua catastròfica de vides i patiment humà”, ha dit. “Només Rússia és responsable de la mort i destrucció que portarà aquest atac”.

Més sancions

La Unió Europea ha anunciat una nova ronda de sancions a destacats polítics i militars russos. Els 27 han publicat les sancions en resposta al reconeixement rus de les regions separatistes de Donetsk i Lugansk i ara ja preparen noves mesures com a represàlia per l’inici de les hostilitats a Ucraïna. Les sancions més destacades afecten la capacitat financera del règim rus. La UE ha prohibit els seus estats membre finançar l’estat rus, el govern i el Banc Central per “limitar” la seva capacitat d’accedir als mercats internacionals.

Els Estats Units, per la seva banda, ha prohibit totes les inversions i relacions comercials amb les regions rebels, mentre que el Regne Unit ha sancionat cinc bancs i tres multimilionaris russos. Londres ha anunciat que els actius d’aquestes entitats, que podrien pujar a més de 40.000 milions d’euros, queden congelats fins a nova ordre i ha prohibit l’entrada al país dels tres oligarques russos, que tenen molts negocis al Regne Unit.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ciutadà a febrer 24, 2022 | 07:52
    ciutadà febrer 24, 2022 | 07:52
    Ja hi som pel tros. A veure com petarà tot.
  2. Icona del comentari de: Tano a febrer 24, 2022 | 07:58
    Tano febrer 24, 2022 | 07:58
    Putin un grandíssim fill de la gran puta.
  3. Icona del comentari de: fideli a febrer 24, 2022 | 08:18
    fideli febrer 24, 2022 | 08:18
    Putin és un puto Tsar... un puto Piolin... qualsevol excusa leGAL li val... mateix mètode que Hitler, que españa... i tants d'altres. Un vulgars agressors i vessadors de sang aliena.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 24, 2022 | 13:32
      Gonzalo febrer 24, 2022 | 13:32
      Te recuerdo que ese Putin al que comparas con España, está dando apoyo a dos territorios que, unilateralmente, hicieron referéndums para separarse por sus santos cojones de un país democrático y soberano. Ahora con Ucrania defiendes la integridad territorial de los estados frente a los separatistas? Como diría Rubén Blades: la vida te da sorpresas, sorpresas te da la vida.
      • Icona del comentari de: Pep a febrer 24, 2022 | 14:47
        Pep febrer 24, 2022 | 14:47
        Que ignorante eres muchacho, que pena das.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa