L’última idea del Ministeri d’Educació sobre homogeneïtzar la selectivitat ha obert un nou conflicte entre la Generalitat i el govern espanyol. La ministra d’Educació, Pilar Alegría, va deixar anar la bomba recentment en una atenció amb mitjans de comunicació des de Jerez de la Frontera, on va anunciar que la nova selectivitat serà “més homogènia” i començarà el 2024. Això suposa que els estudiants que comencin el batxillerat aquest setembre ja hauran de treballar amb els continguts “homogeneïtzats” que aniran a examen. 

La intenció del ministeri és que les proves d’accés a la universitat estiguin més centralitzades, cosa que faria que les autonomies tinguin menys pes a l’hora de decidir els continguts que hi entren, tot i que la ministra insisteix que es respectarà el marge de les comunitats i les universitats. Tot i així, segons el professor d’institut i del Màster de Secundària de la UB Fèlix Pardo, la proposta vulnera el principi de la subsidiarietat, és a dir, que cada comunitat educativa i política pugui decidir sobre els seus projectes. “És un valor bàsic de la cultura democràtica”, insisteix Pardo. 

L’expert considera que dintre de les competències d’educació és crucial mantenir el disseny de la prova de selectivitat. Per tant, fer una prova homogènia per a totes les comunitats “vulnera l’autonomia educativa” i es torna a una “uniformització i homogeneïtzació” de competències que no ha de tenir l’Estat. Pardo insisteix a diferenciar el dret a l’educació de l’administració d’aquest dret: “Hi ha moltes fórmules per administrar aquest dret i això és sensible a les situacions de cada comunitat i el seu context”. Per això, titlla de “falta de cultura democràtica” voler centralitzar l’educació començant per la selectivitat. 

Els estudiants en el primer examen de selectivitat del 2022 / ACN
Els estudiants en el primer examen de selectivitat del 2022 / ACN

Centralitzar la selectivitat té un impacte “directe” en la planificació de batxillerat

Les proves d’accés determinen el programa que es fa a segon de batxillerat. Partint d’aquesta premissa, Pardo insisteix que canviar la selectivitat és decidir “directament” sobre l’educació. “Això trenca dos principis fonamentals de l’educació: l’autonomia i la llibertat de càtedra”, explica l’expert, que considera que centralitzar-la vol dir condicionar tots els centres educatius i els seus projectes. 

Pardo lamenta que una uniformització de la selectivitat liquidaria “el pes del context educatiu” a l’hora d’establir els continguts d’examen i els criteris d’avaluació. “No es pot avaluar igual a Catalunya que a Andalusia perquè l’evolució social i política i els problemes socials són diferents”, explica l’expert, que ho considera un argument de teoria pedagògica “bàsica”. 

“Poca cultura democràtica”

Pardo insisteix que homogeneïtzar la selectivitat a totes les comunitats és com pretendre que totes les selectivitats del món siguin iguals. “No es planteja perquè és una bestiesa. Doncs amb les comunitats és igual, perquè totes tenen diferents contextos”, raona. Per a aquest expert això és un símptoma de la “poca cultura democràtica” del govern espanyol, que “prioritza recuperar competències” a “respectar l’autonomia de les comunitats”. 

L’esborrany d’aquesta polèmica selectivitat es presentarà el mes que ve, de manera que els alumnes que comencin batxillerat al setembre es veuran enmig d’una voràgine de canvis. A banda d’una nova selectivitat centralitzada, també hauran de començar el curs una setmana abans i amb nous currículums més enfocats a les competències que als continguts. 

Pèrdua de diversitat per a cada comunitat

El sindicat majoritari en educació, USTEC, ha lamentat que aquest canvi en la selectivitat comportarà una “pèrdua de diversitat” per a cada comunitat amb competències en educació. “Tot el que sigui homogeneïtzar és centralitzar i, per tant, perdre autonomia. És evident que no hi podem estar d’acord”, explica la portaveu nacional del sindicat, Iolanda Segura. Tot i així demana una anàlisi més profunda per veure “en quina línia anirà tot això” finalment, ja que està “tot en l’aire”.

Més enllà d’aquesta centralització de la selectivitat, USTEC insisteix a criticar el nou model de selectivitat pel que fa a les competències. “Va en la línia de la LOMLOE, que proposa un canvi en l’avaluació i en els continguts”, lamenta Segura, que es mostra molt crítica amb “totes les potes” de la llei perquè “és una extensió dels principis ideològics neoliberals de les patronals i el món empresarial i bancari”. “Ells són els qui marcaran la dinàmica educativa del món, trauran importància a la cultura i la devaluaran”, adverteix. USTEC considera que la deriva de l’educació devalua la preparació de l’alumnat i el coneixement cultural i “ens aboca a un fracàs educatiu molt preocupant

La Generalitat també s’hi oposa: “No és una bona idea”

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, va assegurar en una entrevista a Catalunya Ràdio que “des de Madrid no s’entén el sistema universitari català”, pel que la selectivitat s’ha de seguir preparant a Catalunya. “No és una bona idea”, va insistir la consellera, que va recordar que la Generalitat és qui té les competències en l’organització de la selectivitat i que, per tant, protegiran el sistema d’universitats català. 

En paral·lel, el Govern insisteix que no se li ha presentat cap esborrany sobre la nova selectivitat, mentre que el govern espanyol assegura que s’està parlant amb els responsables de cada comunitat per fer-ho públic al juliol. 

La consellera de El departament de Recerca i Universitats, Gemma Geis / ACN

Els avantatges que podria tenir una homogeneïtzació

El professor de filosofia Àlex Agustí assegura que una homogeneïtzació de les proves de la selectivitat seria “interessant” per poder comparar resultats d’una mateixa matèria entre comunitats. “Es podria comparar, per exemple, els resultats de castellà i això confirmaria o desmentiria moltes de les coses que es diuen”, explica. Agustí assenyala que és una qüestió política sobre “qui volem que decideixi”, però a efectes pràctics per als professors “no canvia gaire res”. 

Una avantatge de la mesura, assenyala, és que amb un mateix examen de català per a tots els Països Catalans, per exemple, es podria tenir “més diversitat” i mostrar “més riqueses”. “Inclouria més varietats dialectals i es veurien més autors dels que selecciona ara cada comunitat”, argumenta. 

Això sí, Agustí creu que s’ha de “posar en quarantena” el fet que amb la unificació d’exàmens també es puguin unificar els criteris de correcció, perquè “hi ha comunitats molt dures i altres que no ho són tant”. 

Més notícies
L'aula d'una universitat / ACN

La UB prova un traductor simultani al català per evitar que calgui canviar de llengua

Notícia: La UB prova un traductor simultani al català per evitar que calgui canviar de llengua
Comparteix
La intenció és que no s’abandoni el català com a idioma de docència quan hi hagi alumnes castellanoparlants o estrangers
Notícia: La UB prova un traductor simultani al català per evitar que calgui canviar de llengua - Mobile
Els estudiants en el primer examen de selectivitat del 2022 / ACN

Creix la demanda d’exàmens en català en una selectivitat marcada per la llengua

Notícia: Creix la demanda d’exàmens en català en una selectivitat marcada per la llengua
Comparteix
Un 97,2% dels alumnes han triat el català com a llengua dels enunciats, més d'un 2% més
Notícia: Creix la demanda d’exàmens en català en una selectivitat marcada per la llengua - Mobile

Prova amb QR i bluetooth a la selectivitat perquè els alumnes triïn la llengua d’examen

Notícia: Prova amb QR i bluetooth a la selectivitat perquè els alumnes triïn la llengua d’examen
Comparteix
La conselleria preveu que el 95% dels 300.000 exàmens que es repartiran siguin amb enunciats en català
Notícia: Prova amb QR i bluetooth a la selectivitat perquè els alumnes triïn la llengua d’examen - Mobile
Alumnes fent la selectivitat 2022 / ACN

Aprovaries l’examen de castellà de la selectivitat 2022?

Notícia: Aprovaries l’examen de castellà de la selectivitat 2022?
Comparteix
Consulta l'examen i les correccions aquí
Notícia: Aprovaries l’examen de castellà de la selectivitat 2022? - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: GENOCIDES D'ESQUERRA, PSOE.COMUNS.ERC.BILDU a juny 26, 2022 | 17:15
  GENOCIDES D'ESQUERRA, PSOE.COMUNS.ERC.BILDU juny 26, 2022 | 17:15
  El FRANQUISME ES LA RAÓ D'ESSER DEL PSOE, un partit franquista des del 1975. La raó es una sola, o plir les Universitats catalanes de CASTELLANS, i eliminar el català a la Universitat.
  • Icona del comentari de: Cat a juny 26, 2022 | 21:15
   Cat juny 26, 2022 | 21:15
   30 anys sense fer res pel català ni per la immersió, i ara la culpa és dels altres que fa 1 any que hi són. Típic comentari juntaire especialista en tirar pilotes fora
   • Icona del comentari de: Ricard a juny 27, 2022 | 12:20
    Ricard juny 27, 2022 | 12:20
    Per què es diu CAT quan és un CAST, això sí de falsa bandera, com una casa de pagès?
 2. Icona del comentari de: Eclestone a juny 26, 2022 | 17:52
  Eclestone juny 26, 2022 | 17:52
  Si com dieu tot el que sigui homogeneitzar es centralitzar, com es que la generalitat vol unificar el català a tota la educacio? No es perdria diversitat? Els arguments es giren en contra
  • Icona del comentari de: Anònim a juny 26, 2022 | 19:37
   Anònim juny 26, 2022 | 19:37
   No sabíem que el castellà estès en perill d'extinció, sort que tu que només saps català ens ho has fet veure. Per cert, mentre perds el temps intentant matar la llengua amb la que escrius, l'anglès, el xinès, l'urdu i el rus us están menjant el cul. Aneu en compte que a EU el putañol ja només és l'idioma de les chaches, els cambres i els desfavorits. Quin èxit!
 3. Icona del comentari de: Català a l'escola i arreu a juny 26, 2022 | 17:58
  Català a l'escola i arreu juny 26, 2022 | 17:58
  El PSOERC està desfermat. La ofensiva contra Catalunya i la nostra cultura pren embranzida a mesura que nosaltres reculem. La llei per acabar de castellanitzar l'escola catalana que van conxorxar ERc i Junts amb el PSOEsc i els Pudents ha estat interpretada pels colonialistes com un senyal de que poden fer el que els doni la gana perquè no trobaran cap resistència
  • Icona del comentari de: Fins als nassos de juntsxlapasta i JuntsXdividir a juny 26, 2022 | 20:54
   Fins als nassos de juntsxlapasta i JuntsXdividir juny 26, 2022 | 20:54
   El pzo€ te feina a Fer una sociovergència com cal a la diba, les diputacions, 15 consells comarcals i 36 ajuntaments on no van guanyar en vots però on governen molt bé juntets. I tranquil, que apuntalaran be a en collboni així que puguin. Això sí, el vice onejaran l'estelada i la bandera negra mentre de sotamà putineja tant com pot a madriz perquè li donin pinso. Felicitats!
 4. Icona del comentari de: Un altre perdua de sobirania a juny 26, 2022 | 18:06
  Un altre perdua de sobirania juny 26, 2022 | 18:06
  Cal agrair-ho al batxiller foll que mai vam votar per suspendre la DUI i fugir deixant-ho tot enmerdat. Com diuen a castella: Manolete, si no sabes torear, pa què te metes?
 5. Icona del comentari de: Mandrake a juny 26, 2022 | 18:33
  Mandrake juny 26, 2022 | 18:33
  “Poca cultura democràtica del govern espanyol", diu? Sí, però ho compensen sobradament amb la seva "inquebrentable fidelidad a los principios fundamentales del Movimiento". PPSOE et reliqua...
 6. Icona del comentari de: Manel a juny 26, 2022 | 18:54
  Manel juny 26, 2022 | 18:54
  No pasa res, ERc ho pnegociara a la taula camilla, i tot solucionat.
  • Icona del comentari de: Fins als nassos de juntsxlapasta i JuntsXdividir a juny 26, 2022 | 20:55
   Fins als nassos de juntsxlapasta i JuntsXdividir juny 26, 2022 | 20:55
   Estan esperant que l'oracle de Waterloo torni i ho arregli tot.
   • Icona del comentari de: ERC, ESPAÑA, RACISTES, CRIMINALS a juny 27, 2022 | 15:57
    ERC, ESPAÑA, RACISTES, CRIMINALS juny 27, 2022 | 15:57
    Gos del junqueras, quina matança vau fer de negitos, colla de racistesERC del Sanchez.erc
  • Icona del comentari de: Cat a juny 26, 2022 | 21:18
   Cat juny 26, 2022 | 21:18
   Vols dir en la que va intentar boicotejar torra i no va poder i després es va afanyar a asseure's? O la que va reivindicar l'oracle de Waterloo en els 8 segons més nefastos de la història dels catalans?
  • Icona del comentari de: PSOE.ERC racisme i genocides del SAHAR a juny 27, 2022 | 15:53
   PSOE.ERC racisme i genocides del SAHAR juny 27, 2022 | 15:53
   El junqueras es nazional.psoecialista com el criminal Sanchez, racista, assassi i genocida del Sahara, com el Junqueras i erc
 7. Icona del comentari de: Anònim a juny 26, 2022 | 19:33
  Anònim juny 26, 2022 | 19:33
  La rabia que els ha fet que gairabe el 98% dels que s'examinaven de la selectivitat ho fessin en català. Volen eliminar Catalunya i totes les nacions colonitzades que hi ha dins l'estat putañol. Cal acabar amb aquesta campanya quant abans millor.
 8. Icona del comentari de: JordiP a juny 26, 2022 | 20:13
  JordiP juny 26, 2022 | 20:13
  És clar. Un examen de selectivitat centralitzat o homogeneitzat només pot ser en castellà, oi, ministra? I problema acabat. Burros serem si ho permitim. I si hem de sortir al carrer, compteu amb mí.
 9. Icona del comentari de: Gonzalo a juny 27, 2022 | 00:10
  Gonzalo juny 27, 2022 | 00:10
  Indepres, os queda poquito para seguir diciendo que en Cataluña los alumnos saben mejor el castellano que en el resto de España. Homogeneizando los exámenes, veremos el nivelazo de castellano que imparten los profesores radicales.
 10. Icona del comentari de: Monstre a juny 27, 2022 | 00:49
  Monstre juny 27, 2022 | 00:49
  Castella és el Nostre Monstre. N'altros el vam crear, N'Altros el dominarem.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a juny 27, 2022 | 15:56
   Gonzalo juny 27, 2022 | 15:56
   Si. En 8 segundos. Jajaja!
 11. Icona del comentari de: Descolonitzem-nos a juny 27, 2022 | 00:59
  Descolonitzem-nos juny 27, 2022 | 00:59
  Qualsevol que se sap protegit per Castella pot fer als Catalans aquestes declaracions impunement, per què es dirigeix a esclaus de Catella.
 12. Icona del comentari de: Català a juny 27, 2022 | 08:30
  Català juny 27, 2022 | 08:30
  Crec que aixó de que l'alumnat hagi escollit majoritariament el català els ha destarotat. No s'ho esperàven de cap manera. I ara contraataquen amb la centralització- una més- de les proves. I el fotut és que poden fer-ho.
 13. Icona del comentari de: Ricard a juny 27, 2022 | 12:22
  Ricard juny 27, 2022 | 12:22
  L'apartheid continua.
 14. Icona del comentari de: Gironí. a juny 27, 2022 | 18:12
  Gironí. juny 27, 2022 | 18:12
  Doncs tornarem a la situació dels anys quaranta del passat segle, quan em va tocar anar a l'escola. Ens feien estudiar coses que, si miravenal nostre entorn, no lligaven: Ens deien, per exemple, que els nostres boscos estaven poblats de faigs i oms i nosaltres veien alzines sureres, alzines, roures i pins. I, potssr perquè el mestre hi tenia una fixació, ens atipava parlant de ca comarca extremnya de Las Hurdes. fins al més mínim detall. En canvi de les nostres contrades res de res. Com a mostra haig de dir que vaig saber que existia la població de Sant Sadurní de l'Heura- prop de La Bisbal d'Empordà- quan anant en bicicleta me la vaig trobar al davant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa