El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Nou conflicte amb l’Estat per la selectivitat més centralitzada que vol Madrid
  • CA

Nou conflicte entre l’Estat i la Generalitat, aquest cop per la nova selectivitat que vol presentar el ministeri d’Educació. La consellera d’Universitats i Recerca, Gemma Geis, ha insistit aquest dijous que no hi ha cap proposta per homogeneïtzar la selectivitat, tal com va avançar aquest dimecres la ministra d’Educació, Pilar Alegría. “Ens n’hem assabentat pels mitjans”, ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio on també ha denunciat que “des de Madrid no entenen ni poden prendre decisions” sobre el sistema universitari de Catalunya. “S’ha de fer tot des de la proximitat”, ha insistit.

En aquest sentit, la consellera ha explicat que les relacions amb el ministeri estan “congelades” a nivell ministerial, tot i que no a nivell tècnic. “Hem de respectar la universitat”, ha reblat la consellera.

El ministeri d’Educació vol una selectivitat “centralitzada” per al 2024

El conflicte va esclatar aquest dimecres quan la ministra d’Educació, Pilar Alegría, va explicar que la nova selectivitat que prepara la Moncloa per a l’estiu del 2024 serà “més homogènia”, és a dir, que estarà més centralitzada i cada comunitat tindrà menys pes a l’hora de decidir els continguts que entren a examen. L’esborrany d’aquesta nova prova d’accés a la universitat es presentarà al juliol.

Des de la Jerez de la Frontera la ministra va assegurar que aquest canvi afectarà els alumnes que comencin el batxillerat al curs 2022-2023, és a dir, aquest mateix setembre. Cal recordar que hi ha molts canvis que s’acumulen per als estudiants que s’estrenen al batxillerat aquest any: els nous currículums, l’avançament del curs i una progressió cap al treball per competències que en el cas del batxillerat no podrà comptar amb cap tipus de moratòria.

“Respectar l’autonomia de les comunitats” però fer una prova “més homogènia”

“Crec que per a poder actuar o poder encertar en les diferents normatives educatives el primer que hem de fer és escoltar activament els agents implicats i és en el que estem ara mateix”, va explicar la ministra en declaracions als mitjans en les quals també va destacar que el ministeri treballa “en diferents esborranys” per anar definint la nova selectivitat.

La ministra va anunciar que es presentarà l’esborrany el pròxim mes de juliol i va insistir que volen que el nou model “respecti l’autonomia de les comunitats i les universitats” però que alhora “contempli una prova una mica més homogènia”. “En aquest moments estem treballant-la, estudiant-la i la farem pública el mes de juliol”, va concloure.

La rèplica de la conselleria

Pel que fa al Govern, es va afanyar a respondre que “uniformitzar les proves d’accés a la universitat” no és “una bona idea”. Fonts de la conselleria apunten que la Generalitat té les competències en l’organització de la selectivitat, pel que “protegirà” el sistema “propi” d’universitats. A més, aquestes mateixes fonts assenyalen que no tenen constància de cap esborrany del ministeri d’Alegría, tot i que la ministra insisteix que sí que se n’està parlant.

En paral·lel, insisteixen que en la reunió recent que es va mantenir a la Conferència General de Política Universitària “no es va parlar en cap cas d’aquesta idea d’homologació”.

Més notícies
Alumnes fent la selectivitat 2022 / ACN
Aprovaries l’examen de castellà de la selectivitat 2022?
Notícia: Aprovaries l’examen de castellà de la selectivitat 2022?
Comparteix
Consulta l'examen i les correccions aquí
La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis | ACN
Docentes Libres critica el nou formulari de selectivitat i Geis respon que no es canviarà
Notícia: Docentes Libres critica el nou formulari de selectivitat i Geis respon que no es canviarà
Comparteix
Gemma Geis ha dit que l'actual formulari que permet demanar fer els exàmens en català se seguirà utilitzant
Prova amb QR i bluetooth a la selectivitat perquè els alumnes triïn la llengua d’examen
Notícia: Prova amb QR i bluetooth a la selectivitat perquè els alumnes triïn la llengua d’examen
Comparteix
La conselleria preveu que el 95% dels 300.000 exàmens que es repartiran siguin amb enunciats en català
Els estudiants en el primer examen de selectivitat del 2022 / ACN
Alumnes tranquils en una selectivitat marcada per la tria de l’idioma
Notícia: Alumnes tranquils en una selectivitat marcada per la tria de l’idioma
Comparteix
Al contrari que en altres convocatòries, els alumnes han assegurat sentir-se tranquils i enfronten els exàmens amb optimisme

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Català a juny 16, 2022 | 13:46
    Català juny 16, 2022 | 13:46
    Que a Madrid no poden prendre decissions sobre les universitats catalanes?. I tan que si. Aviat veurem la selectivitat i tots els cursos en castellà. I per pebrots.
  2. Icona del comentari de: Destructors de Catalunya a juny 16, 2022 | 15:47
    Destructors de Catalunya juny 16, 2022 | 15:47
    I què us pensaveu, Junqueres i rufians?
  3. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 16, 2022 | 15:48
    Pere Llimonera i Citronell juny 16, 2022 | 15:48
    N0 es centralizada... N0 se trata de centralizar la Selectividad, ni nada... los adjetivos correctos son: mas equitativa, imparcial, mas homogeneizada, mas justa, mas democrática... y por supuesto menos sectaria, partidista, adoctrinadora y totalitaria...
    • Icona del comentari de: ton c. a juny 16, 2022 | 16:49
      ton c. juny 16, 2022 | 16:49
      molt be sr, llimona. més democràtica i que mès, ah i per damu nt de tot totalitaria, franquista.
    • Icona del comentari de: MHP a juny 16, 2022 | 20:39
      MHP juny 16, 2022 | 20:39
      Molt bé Pere, ho has descrit de colló de mico, no es pot explicar millor. Felicitats. La llàstima és que la colla de lazis-fanàtics que pululan per aquest panflet no entendran rés, que li farem si tenen el cervell corcat.
    • Icona del comentari de: Foteu pena a juny 16, 2022 | 22:21
      Foteu pena juny 16, 2022 | 22:21
      Com en la Juancarlos, no?
    • Icona del comentari de: El cid campejador a juny 16, 2022 | 23:05
      El cid campejador juny 16, 2022 | 23:05
      Els catalans vivim en català. Els castellans també, però a més volen que nosaltres també visquem en castellà a casa nostra Catalunya. Mai serem espanyols, mai ens fareu espanyols Els castellans imposeu a través dels vostres jutges el que no podeu guanyar a les urnes. Tots els catalans sabem parlar el castellà, pero en canvi hi ha molts castellans que viuen a Catalunya que volen que nosaltres parlem mes castellà, pero que cullons us heu pensat. Us combatrem fins al final.
  4. Icona del comentari de: Aneualamerda a juny 16, 2022 | 22:20
    Aneualamerda juny 16, 2022 | 22:20
    Amb un parell de plats de llenties la Geis es baixarà encara més les calces. Aixequeu la DUI o plegueu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa