El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Docentes Libres critica el nou formulari de selectivitat i Geis respon que no es canviarà

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha dit que l’actual formulari que permet demanar fer els exàmens en català se seguirà utilitzant, malgrat les crítiques d’entitats com la Plataforma Docentes Libres. Ho ha dit en una entrevista a Rac1, on ha explicat que és una fórmula per complir les ordres del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i, alhora, continuar apostant pel català com a llengua pròpia de la universitat.

De fet, és la resposta de la conselleria a la prohibició del tribunal a preguntar, a mà alçada, als alumnes si volien la llengua en castellà. L’actual sistema es basa a omplir un formulari per escollir de fer l’examen en català i se l’endurà el professor i una altra còpia l’alumne. La còpia de l’alumne l’haurà de tenir sobre la taula durant tots els exàmens perquè, a l’hora del repartiment de les proves, el professor sàpiga l’idioma en el qual l’estudiant vol fer-la.

Docentes Libres interpreta que no compleix l’ordre del TSJC

Geis ha matisat que és un formulari anònim, el qual ha estat criticat per la plataforma Docentes Libres. Creuen que és un formulari que no compleix l’ordre del TSJC i que és una resposta insuficient de la Generalitat.

L’entitat exigeix que es reparteixin les proves amb els dos idiomes a tots els alumnes i acusa el govern de discriminar els alumnes castellanoparlants. Posen d’exemple la Vall d’Aran on es reparteixen exemplars “trilingües”.

Un 90% dels estudiants escullen el català

Tot i les crítiques, Geis ha dit que el nou sistema en la seva essènsia no canvia res: “els professors mai sabien qui feia els exàmens en català o en castellà perquè a les proves no s’hi posa el nom, sinó una etiqueta”. A més ha reivindicat la tornada a la normalitat: “Aquest nou sistema és una imatge del que sempre havia passat, que és que més d’un 90% dels estudiants escullen el català per fer la selectivitat”.

Més notícies
La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, al Parlament / ACN

Geis diu que el pacte a la Diputació es va fer “de la pitjor manera possible”

Notícia: Geis diu que el pacte a la Diputació es va fer “de la pitjor manera possible”
Comparteix
La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, demana ERC i la CUP una estratègia conjunta per defensar-se del Catalangate
Notícia: Geis diu que el pacte a la Diputació es va fer “de la pitjor manera possible” - Mobile
Els estudiants en el primer examen de selectivitat del 2022 / ACN

Alumnes tranquils en una selectivitat marcada per la tria de l’idioma

Notícia: Alumnes tranquils en una selectivitat marcada per la tria de l’idioma
Comparteix
Al contrari que en altres convocatòries, els alumnes han assegurat sentir-se tranquils i enfronten els exàmens amb optimisme
Notícia: Alumnes tranquils en una selectivitat marcada per la tria de l’idioma - Mobile

Prova amb QR i bluetooth a la selectivitat perquè els alumnes triïn la llengua d’examen

Notícia: Prova amb QR i bluetooth a la selectivitat perquè els alumnes triïn la llengua d’examen
Comparteix
La conselleria preveu que el 95% dels 300.000 exàmens que es repartiran siguin amb enunciats en català
Notícia: Prova amb QR i bluetooth a la selectivitat perquè els alumnes triïn la llengua d’examen - Mobile
Estudiants abans del primer examen de la selectivitat DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS
8/6/2021

El Govern preguntarà per escrit als alumnes l’idioma per fer la selectivitat

Notícia: El Govern preguntarà per escrit als alumnes l’idioma per fer la selectivitat
Comparteix
Aquesta és la resposta governamental a la decisió del TSJC, que exigeix anonimat per als estudiants que escullin el castellà
Notícia: El Govern preguntarà per escrit als alumnes l’idioma per fer la selectivitat - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Llengua pròpia a juny 14, 2022 | 12:47
  Llengua pròpia juny 14, 2022 | 12:47
  El dia que tothom tingui l'obligació de conèixer el català a Catalunya, llengua pròpia del país; el dia que tinguem el 100% de doblatge i subtítols en català; el dia que tinguem l'etiquetatge i instruccions dels productes també en català; el dia que la justícia respecti el català en judicis i sentències (donen lliçons però d'ús de català, ben poc i dolent); el dia que els catalans puguin parlar en la seva llengua al Congreso o al Parlament Europeu (cosa que Espanya bloqueja); el dia que l'administració pública de l'estat estigui completament disponible també en català per als usuaris catalans... He de seguir...? Aquell dia, que es vinguin a queixar. Mentrestant, estan tractant el país on viuen com una colònia. Adaptin-se.
  • Icona del comentari de: fat boy a juny 14, 2022 | 15:09
   fat boy juny 14, 2022 | 15:09
   I l'aranes a la Vall d'Aran, no ens oblidem d'aixo.
   • Icona del comentari de: Llengua pròpia a juny 14, 2022 | 16:38
    Llengua pròpia juny 14, 2022 | 16:38
    Cert, no ho he dit al meu comentari però, allò que val pel català també ho val per l'aranès. Salutacions.
 2. Icona del comentari de: uf a juny 14, 2022 | 13:42
  uf juny 14, 2022 | 13:42
  Deuen ser extraterrestres aterratsa Catalunya. Fer-se dir Docentes libres! Mai han sigut lliures ni ho seran, el docents.
 3. Icona del comentari de: Situació a juny 14, 2022 | 15:15
  Situació juny 14, 2022 | 15:15
  Als instituts els que no parlen mai en català són els més burros. Si a més són fatxes i espanyolistes llavors són extremadament burros. D'aquests pocs arriben a la universitat, però sempre es fan notar, i són la xusma repel·lent espanyola d'extrema dreta.
 4. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 17, 2022 | 13:36
  Pere Llimonera i Citronell juny 17, 2022 | 13:36
  ... "no es canviarà"... hasta que la Justicia, la Democracia y el Estado de Derecho actúen... "Llavors es canviarà"...
 5. Icona del comentari de: Un docent qualsevol a agost 19, 2022 | 16:30
  Un docent qualsevol agost 19, 2022 | 16:30
  Els docentes libres són ben lliures d'anar a viure a un lloc on no estiguin obligats a la "murga" de fer veure que són gent que respecta la cultura. A molts instituts n'hi ha uns quants, són pocs, però es fan veure de seguida. Molt d'ells rarament contesten en català a companys que fa temps que treballen amb ells i protesten per tot. Cada dos anys tenen dret a fer un concurs de trasllats i demanar plaça a qualsevol lloc d'Espanya, però no ho fan perquè malgrat detestar la cultura catalana, considerar que els independentistes "ho han destrossat tot", que el teu DNI posa que ets espanyol, després diuen que ells són tan catalans com tu. Alça! Ep! I d'aquests també n'hi ha amb cognoms catalans. No ens ha d'estranyar, va haver hongaresos, francesos, danesos, holandesos, que van col.laborar amb els nazis quan els van ocupar, i van delatar a compatriotes jueus o dissidents polítics o homosexuals o intel.lectuals (entre els quals hi havia des de pintors i novel.listes a físics i químics o arquitectes) La misèria humana surt com la mala herba i només busca fer mal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa