El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Argimon recomana que els contagiats per Nadal esperin 3 mesos a vacunar-se
  • CA

El conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon ha explicat aquest dimarts que tots els contagiats de Covid-19 aquest Nadal ja estan immunitzats i poden esperar-se fins a un màxim de sis mesos per a rebre la dosi de reforç de la vacuna. Durant l’entrevista al programa de TV3 Tot es mou, el conseller ha recordat que “si has agafat la malaltia, tens la millor immunitat”. Tot i això, Argimon ha remarcat la necessitat de continuar amb les mesures de prevenció i contenció, és a dir, l’ús de les mascaretes, la distància social i la ventilació dels espais.

La tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus ha creat algunes discrepàncies a Catalunya. En un primer moment, el comunicat oficial era que els contagiats per coronavirus podien esperar fins a sis mesos a aplicar-se una tercera dosi, ja que ja tenien els anticossos naturals del virus. Fa unes setmanes, però, la conselleria de Salut va aprovar que en haver passat les quatre setmanes, s’havia de demanar hora per a posar-se la dosi de record. Tot i això, segons el que ha explicat el conseller es pot esperar entre vuit setmanes i sis mesos per demanar hora per vacunar-se, unes declaracions que contradiuen el que es demana des de Salut.

Aquestes declaracions d’Argimon arriben després que el Govern anunciï que no prorrogarà el toc de queda a Catalunya i eliminarà el límit de 10 persones en les reunions. Tot i això, es manté l’oci nocturn tancat i les restriccions a la restauració. “L’objectiu de les mesures és reduir la interacció social”, ha defensat el conseller de Salut, i ha afegit que si no s’haguessin implementat aquestes restriccions “és difícil de saber fins on hauria d’arribar la gravetat dels contagis”.

Una de les primeres qüestions que preocupa a Catalunya en l’actualitat i en plena sisena onada és la gestió de les baixes per Covid. El conseller de Salut ha afirmat que l’administració està saturada i les baixes no s’estan coordinant bé. En aquest sentit, Argimon ha proposat començar a duur a terme algunes accions que ja s’estan implementant en altres països, com per exemple el Regne Unit. Es tracta de la declaració autoresponsable, un document que pot emetre la persona infectada amb l’objectiu d’avisar a l’empresa on treballa de les seves condicions sense esperar el contacte amb la sanitat que “actualment està saturada”, tal com descriu el conseller.

L’onada a l’ombra

La saturació als hospitals i Centre d’Atenció Primària (CAP) és una realitat tangible, però no és l’únic problema de la sanitat catalana. Argimon ha parlat d’una “onada a l’ombra” i segons ell, aquesta terminologia fa referència a totes aquelles malalties i diagnòstics que no s’han pogut fer a causa de l’augment de casos de Covid. “A finals del 2021 ja havíem arribat als nivells de detecció de càncer prematur del 2019, tanmateix la sisena onada ens farà tornar enrere”, ha explicat el conseller.

Pel que fa als hospitals i al personal, Argimon ha destacat que es veuen sobrepassats i que les borses de treball de la salut “estan buides”. D’aquesta manera, ha afirmat que “d’ençà que hi ha baixes per coronavirus a la sanitat, hi ha persones que estan doblant els seus torns”. A més, la variant Òmicron -que ha demostrat ser més contagiosa que les seves germanes- és la causa principal d’aquesta saturació als hospitals. Segons les dades que ha aportat Argimon: “Hem vist 440.000 persones infectades en 20 dies i actualment el 70% dels malalts tenen la variant Òmicron”.

‘Gripalitzar’ la Covid-19

La crisi del coronavirus ja fa gairebé dos anys que impacta en la vida de pràcticament totes les persones del món. En aquest sentit, i després d’haver posat en marxa la vacunació per la tercera dosi, altres països han parlat de gripalitzar la Covid, és a dir, començar a tractar-la com una simple grip amb les mesures que es prenen per aquesta classe de virus. Segons Argimon, “és d’hora per presentar la Covid-19 com una grip normal perquè els símptomes i les complicacions encara poden ser greus”.

Seguint aquesta mateixa línia i a causa de l’augment de contagis d’Òmicron, algunes farmacèutiques han començat a testejar nous antivirals que podrien ser més efectius per lluitar contra el virus. Davant aquests nous medicaments, Argimon ha recomanat fer-ne un bon ús i recordar que “s’utilitzen per pacients molt específics en moments molts concrets”. Tot i això, la comercialització d’aquests medicaments podria arribar a temps per contrarestar les prediccions de l’OMS, que ha afirmat que en les pròximes setmanes un 50% de la població mundial estarà infectada de coronavirus. El conseller de Salut ha remarcat la necessitat de continuar prevenint els contagis i ha fet una crida a la vacunació, perquè tal com ha dit: “Això s’acabarà quan tots hàgim tingut contacte amb el virus, sigui per la vacuna o per la malaltia en si”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa