El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La meitat d’Europa es contagiarà en menys de dos mesos, segons l’OMS

L’Institut de Mètrica i Avaluació de la Salut (IHME, per les seves sigles en anglès) preveu que més del 50% de la població europea s’infecti per Òmicron en les pròximes 6-8 setmanes, segons ha avisat el director regional de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per a Europa, Hans Kluge. Segons Kluge, a la regió europea s’han notificat més de 7 milions de nous casos de Covid-19 en la primera setmana de 2022. A dia 10 de gener, les dades de 26 països mostren que més de l’1% de la seva població es contagia de Covid-19 cada setmana.

A més, 50 dels 53 països d’Europa i Àsia central han notificat ja casos d’Òmicron, pel que la variant s’està estenent per tot el planeta. “S’està convertint ràpidament en el virus dominant a Europa occidental i ara s’està estenent també als Balcans”, ha advertit el director regional de l’OMS Europa.

Les dades de Catalunya confirmen aquesta tesi de l’OMS. En el darrer balanç, el departament de Salut ha notificat 43.868 contagis, el que suposa un nou rècord històric que arriba després d’un cap de setmana en què s’han detectat menys casos per la influència dels dies festius. En paral·lel, hi ha hagut 58 defuncions a Catalunya, el que eleva la xifra global de la pandèmia a 24.882. Catalunya, per tant, ja frega les 25.000 morts per Covid des del començament de la pandèmia el març del 2020.

A banda, el risc de rebrot, un altre dels indicadors que mira Salut, ha pujat a 3.896, 38 punts més, mentre que l’Rt millora i es redueix tres centèsimes fins a 1,09. Aquest indicador podria suposar el començament de la frenada de la sisena onada malgrat que mirant la xifra de contagis es pot pensar el contrari. La incidència acumulada a 14 dies també ha empitjorat: ha pujat de 3.518,28 a 3666,17 i la incidència a 7 dies ha crescut de 1.779,84 a 1.889,40.

Salut confia que en una setmana o com a màxim 10 dies la sisena onada haurà arribat al seu pic de contagis. Es basen, sobretot, en què s’ha reduït la velocitat de transmissió, un indicador clau. En el darrer mes, des del començament del pont de desembre, el nombre de contagiats s’ha estat doblant setmana rere setmana, mentre que l’última setmana només ha crescut un 23%, el que evidencia la millora de la pandèmia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa