Nou rècord de consultes a l’atenció primària: gairebé 100.000 en un dia

Els Centres d’Atenció Primària (CAP) ha començat la setmana igual que van acabar les vacances de Nadal: desbordats. Malgrat la crida de Salut d’evitar anar al metge si no és imprescindible, el retorn a les escoles ha disparat les consultes a l’atenció primària, que han batut un nou rècord amb gairebé 100.000 visites en un sol dia.

La setmana passada ja s’havia superat dues vegades la marca anterior. Divendres es va registrar 80.600 visites i quatre dies abans, 75.700. En tota la setmana van ser més de 330.000 consultes, un volum de feina que no es registrava des de finals del 2020, durant la segona onada. Als hospitals la situació no és gaire millor i ja tenen més de 500 persones a l’UCI i estan a punt de superar el pic d’ingressats de la cinquena onada.

El retorn a les escoles

L’explosió de casos de la sisena onada amenaça de portar el sistema al límit i el primer dia de classe només ha fet que confirmar que el sistema sanitari s’enfronta a la pitjor onada de tota la pandèmia. Segons el departament d’Educació, actualment hi ha unes 28.000 persones de la comunitat educativa confinades: 22.500 alumnes i 5.500 docents. Tot i això, el canvi de protocols fa que només hi ha un grup confinat i cap centre tancat per Covid.

Els professionals dels CAP fa dies que avisen que estan esgotats i critiquen que la majoria de consultes que reben són de persones asimptomàtiques o que tenen símptomes molt lleus i que això els impedeix donar una millor atenció a la resta. De poc ha servit l’acord signat entre Salut i les farmàcies comunitàries per poder notificar positius detectats amb tests d’antígens fets a casa per intentar descongestionar l’atenció primària.

“Quan veus que la població exigeix, pica a la porta i no para de trucar per la mateixa situació crea angoixa“, relatava amb desesperació la directora d’àrea del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) i directora d’un equip d’atenció primària, Glòria Jodar. “Hi ha persones [amb símptomes lleus] que s’han posat en contacte amb el sistema fins a cinc vegades en tres dies i en tots els casos els han dit el mateix, que s’han de quedar a casa”.

Nou comentari