El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
330.000 visites setmanals per Covid porten l’atenció primària al límit
  • CA

L’atenció primària està al límit de la seva capacitat dos mesos després de l’inici de la sisena onada en els quals ha multiplicat per deu el nombre de consultes per Covid. La setmana passada els Centres d’Atenció Primària (CAP) van atendre gairebé 330.000 persones per possibles casos de coronavirus. Són xifres que no es veien des de finals del 2020, durant la segona onada.

Els professionals dels CAP, que estan esgotats, asseguren que la majoria de consultes que atenen són persones asimptomàtiques o amb símptomes lleus i reclamen alternatives per evitar que totes aquestes visites es facin per altres canals. Fa uns dies Salut va arribar a un acord amb les farmàcies perquè puguin notificar positius amb test d’antígens fets a casa precisament per intentar descongestionar l’atenció primària.

El divendres passat es va assolir el rècord de consultes per Covid en un sol dia: 80.670. Quatre dies abans ja s’havia superat l’anterior marca amb 75.757 consultes. Per posar-ho en perspectiva, fa un any –en plena tercera onada– l’atenció primària gestionava entre 25.000 i 40.000 visites diàries. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha demanat a la ciutadania que només vagi als CAP si és absolutament necessari.

Sanitaris exhausts

La directora d’àrea del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) i directora d’una equip d’atenció primària, Glòria Jodar, lamentava aquest cap de setmana que el personal sanitari se sent molt sol i que la saturació dels CAP els està passant factura. “Les infermeres expressen que estan molt cansades i que no veuen el final de tot això”, advertia.

Jodar assegura que la professionalitat dels sanitaris, que estan han renunciat a fer vacances i ha doblat torns, està fora de dubte i demana més inversió a les administracions i sentit comú a la ciutadania. “Quan veus que la població exigeix, pica a la porta i no para de trucar per la mateixa situació crea angoixa”, relata. “Hi ha persones [amb símptomes lleus] que s’han posat en contacte amb el sistema fins a cinc vegades en tres dies i en tots els casos els han dit el mateix, que s’han de quedar a casa”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Doncs reflexioneu a gener 10, 2022 | 09:34
    Doncs reflexioneu gener 10, 2022 | 09:34
    És el cost de passar-se el dia generant alarmisme i posant la por al cos. Els mitjans com aquest en sou culpables directes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa