Sanitaris al límit: torns dobles, desgast i desànim per la sisena onada

Els sanitaris catalans estan al límit. L’explosió de la sisena onada ha arribat en el pitjor moment per als hospitals i els centres d’atenció primària, que estan fent equilibris per assumir el flux constant de pacients de Covid-19 amb molts professionals de vacances o de baixa per contagi. El secretari general del sindicat Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, ha explicat a l’ACN que els sanitaris estan exhausts i viuen amb desànim l’imminent col·lapse del sistema. La directora d’àrea del Col·legi d’infermeres de Barcelona, Glòria Jodar, assegura que el “desgast” del personal sanitari és evident i reclama un reforç estructural de les plantilles.

Els hospitals asseguren que han intentat no suspendre vacances, però reconeixen que alguns sanitaris les han ajornat voluntàriament i molts han doblat torns per responsabilitat. També han hagut de recórrer a la contractació d’estudiants d’Infermeria i de Medicina per tapar forats. Jodar ha alertat que la situació als centre de salut és “complexa” perquè han d’afrontar l’increment de les visites per la Covid-19 sense deixar de banda la campanya de vacunació i les consultes per altres malalties. Dilluns es van atendre gairebé 76.000 visites, rècord des de l’inici de la pandèmia. “Les infermeres expressen que estan molt cansades i que no veuen el final de tot això”, adverteix.

La directora d’àrea del Col·legi d’infermeres de Barcelona avisa que cada vegada hi ha més “baixes laborals per ansietat, per esgotament i per contagi” i que el personal disponible fa tot el que pot per compensar-les. “A la gent que pot i en té ganes, se li demana que dobli torn i el dobla, però des de la no exigència. Anem fent el que podem”, diu resignada. Jodar, que també és directora d’un equip d’atenció primària, ha explicat que han intentat mantenir les vacances perquè es “necessiten”, però ha agraït que molts professionals les hagin ajornat. També ha tingut paraules d’agraïment per als auxiliars d’infermeria, que han tingut un paper clau.

Reforçar el sistema

El secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, ha lamentat que la sisena onada ha enganxat el sistema sanitari amb els mateixos dèficits estructurals que la primera. Al principi de la pandèmia “tothom va tenir la percepció que allò podia ser el motor d’un canvi molt necessari de transformació del sistema sanitari”, però han passat dos anys i no s’ha produït. Lleonart critica que el sistema sanitari està “surfejant” les diferents onades amb els mateixos llits d’UCI i el personal que abans de la pandèmia. “Estem al final del període de retallades i amb sis onades al damunt”.

També critica la manca de reforç de l’atenció primària, que s’ha vist desbordada per un “tsunami”. Metges de Catalunya considera que les prop de 2.500 baixes per Covid-19 agreugen el dèficit estructural de professionals. “Impacten en unes plantilles que tenen encara gent de vacances, però sobretot sobre unes plantilles que ja estaven minvades de base”. Lleonart augura que l’estrès i el desgast dels sanitaris tindrà conseqüències a llarg termini. “Absentismes, baixes i abandonaments seran la norma els propers mesos”. A això cal sumar-li que en els pròxims cinc o deu anys es jubilarà el 40% dels metges del país.

Les infermeres es troben en una situació similar. L’escassetat de professionals qualificats s’ha vist agreujada per la Covid-19 i lamenta la poca empatia de la ciutadania amb el personal sanitari. “Quan veus que la població exigeix, pica a la porta i no para de trucar per la mateixa situació crea angoixa. Per exemple, hi ha persones [amb símptomes lleus] que s’han posat en contacte amb el sistema fins a cinc vegades en tres dies i en tots els casos els han dit el mateix, que s’han de quedar a casa”.

Nou comentari