El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Fiscal General de l’Estat no veu canvis en la malversació en l’1-O

Nova instrucció del Fiscal General de l’Estat, Álvaro García Ortiz, per no canviar res. Sobretot, en els casos referents al Primer d’Octubre. Aquest dimecres, el cap de la fiscalia espanyola ha emès un decret amb què fixa els criteris del ministeri públic per a les revisions dels casos per condemnes fermes de malversació. Un document de 28 pàgines, al que ha tingut accés El Món, on sosté que cal mantenir les penes dictades per aquest delicte d’acord amb l’article 432 del Codi Penal vigent de 2015. De fet, el seu argument és clar i simple: “s’han establert idèntiques penes de presó i inhabilitació”.

La instrucció és concloent: “No es revisaran les sentències condemnatòries de malversació per apropiació d’acord l’article 432 vigent després de la reforma del 2015 perquè la nova llei estableix idèntiques penes de presó”. En la mateixa línia, també regula com interpretar la redacció del nou codi quan hi ha un indult aplicat sobre la pena. Així mateix, la instrucció ha de servir per a les revisions de penes que es demanin i entre aquestes sentències, la del Tribunal Suprem sobre el Procés. De fet, els quatre fiscals de sala –Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Fidel Cadena i Jaime Morena–, han presentat un escrit aquest matí amb què demanen mantenir les penes d’inhabilitació als condemnats per malversació i rebaixar els condemnats només per sedició. La nova instrucció també afectarà els processats pel Jutjat 13, del 18 o el cas Inipro, o bé els casos de Josep Maria Jové i Lluís Salvador al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Els fiscals que han intervingut aquest mat?, Javier Zaragoza i Fidel Cardenal
Els fiscals Javier Zaragoza i Fidel Cardenal

Sense canvis

La instrucció, que encara té caràcter de provisional fins que no esdevingui en “circular”, entén que les conductes tipificades a l’article 432.2 ara derogat s’han d’entendre incloses en el nou article 432.1 del Codi Penal. De fet, el fiscal general emfatitza que amb la reforma la malversació recupera “l’ànim de lucre” com un concepte que existia abans de la reforma. Ara bé, també remarca que aquest canvi no és una “novetat rellevant” perquè tant la doctrina com la jurisprudència tenen clar que cal la concurrència d’aquest ànim. En definitiva, la instrucció remarca que aquest ànim es valorarà quan hi hagi consciència i voluntat de l’acusat de disposar del patrimoni públic com si fos propi, a fins aliens a la funció pública per aconseguir avantatges o beneficis propis o aliens de qualsevol tipus. Per tant, la fiscalia entendrà com apropiació una conducta que no impliqui un benefici propi.

Pel que fa l’administració deslleial interpreta que només es revisaran els casos sentenciats entre el julio de 2015 i el gener de 2023, el temps que va estar en vigor. Ara bé, Álvaro García Ortiz conclou que el nou article 433 o el delicte d’administració deslleial persevera en el Codi Penal a l’article 232 i per tant no es revisaran sentències. De fet, suposa casos de concurs medial de la malversació, com els de la sentència del Procés. En aquests casos demana uan “comparació global per determinar quina pena correspon d’acord amb la normativa modificada i l’anterior”. En aquest marc, el fiscal general proposa una “anàlisi individual de cada cas” i aplicar les mesures que siguin sempre més favorables al condemnat.

Capçalera de la instrucció de fiscalia sobre la malversació
Capçalera de la instrucció de fiscalia sobre la malversació
Més notícies
El fiscal Pedro Javier Ariche en la seva compareixença al Parlament

La fiscalia demana més temps al TSJC per acusar Jové i Salvadó per l’1-O

Notícia: La fiscalia demana més temps al TSJC per acusar Jové i Salvadó per l’1-O
Comparteix
Escrit del ministeri públic a l'espera de la nova interpretació de la malversació
Notícia: La fiscalia demana més temps al TSJC per acusar Jové i Salvadó per l’1-O - Mobile
Fiscalia General de l'Estat

Nova instrucció de la Fiscalia per frenar les agressions a les dones

Notícia: Nova instrucció de la Fiscalia per frenar les agressions a les dones
Comparteix
Ordena incrementar les peticions de mecanismes de control telemàtics per als agressors
Notícia: Nova instrucció de la Fiscalia per frenar les agressions a les dones - Mobile
El Oriol Junqueras i Carles Puigdemont a Waterloo el 2021 / ACN

La Fiscalia contradiu Llarena i vol aplicar els desordres agreujats a Puigdemont i Junqueras

Notícia: La Fiscalia contradiu Llarena i vol aplicar els desordres agreujats a Puigdemont i Junqueras
Comparteix
El fiscal general avala la tesi dels fiscals del Suprem, que volen penes màximes per als líders del Procés
Notícia: La Fiscalia contradiu Llarena i vol aplicar els desordres agreujats a Puigdemont i Junqueras - Mobile
El president a l'exili, Carles Puigdemont / ACN

Puigdemont recorre la resolució de Llarena que el reclama per malversació

Notícia: Puigdemont recorre la resolució de Llarena que el reclama per malversació
Comparteix
L'escrit demana la interposició de fins a sis qüestions prejudicials
Notícia: Puigdemont recorre la resolució de Llarena que el reclama per malversació - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard a gener 25, 2023 | 14:53
  Ricard gener 25, 2023 | 14:53
  És la demostració diàfana que els castellans, racistes, van pactar entre ells (executiu, CGPJ, fiscalia, advocacia de l'estat, tribunal constitucional, etc) la reforma del codi penal, i no pas amb els babaus d'ERC, per aconseguir facilitar el segrest del President Puigdemont i el manteniment del màxim possible de les penes a catalans. Em temo que qui fa de James Bond d'estar per casa es Rufián. Lamentable.
 2. Icona del comentari de: JordiP a gener 25, 2023 | 16:15
  JordiP gener 25, 2023 | 16:15
  No veu canvis, pobret? Santa Llúcia li conservi la vista.
 3. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a gener 25, 2023 | 16:29
  LLARENA dPENA gener 25, 2023 | 16:29
  Ves per on ... El Fiscal General és nomenat per el Ministre de Justicia, és a dir, per el President del Govern de Ñordia. Que bé que xuta aquests nous acords i la desjudiciliació de la llei ñordia contra els indepes catalans. Que contents i satisfets que deuen sentir.se els fenómens negociadors d¡'ESGUERRO AUTONOMISTA de CAT, antiga ERC. No puc entendre com és que el de "les 155 monedes" el facin tornar a SantaCo enlloc de contrinuar traient tants magnifics resultats a la capital del reino.
 4. Icona del comentari de: Delfí Artós a gener 25, 2023 | 17:15
  Delfí Artós gener 25, 2023 | 17:15
  Intentar mantenir l'acusació de "malversació" als polítics falsament jutjats en el judici farsa de Marchena del 2019, demostra encara més que fou un repugnant judici farsa polític. Recordem les "condemnes" de la (in)justícia lawfare espanyola : Oriol Junqueras, 13 anys de presó i d'inhabilitació per sedició i malversació; Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa: 12 anys de presó i d'inhabilitació per sedició i malversació; Carme Forcadell: 11 anys i mig de presó i d'inhabilitació per sedició i malversació; Joaquim Forn i Josep Rull: 10 anys i mig de presó i d'inhabilitació per sedició; els presidents d'associacions ANC i ÒC, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart: 9 anys de presó per sedició; Santi Vila, Carles Mundó i Meritxell Borràs : Multa de 10 mesos i inhabilitació d'un any i vuit mesos per desobediència. Recordeu que de vell antuvi els pretenien acusar de "rebel·lió" i finalment varen optar per l'acusació falsa de sedició. Pel que fa a la "malversació" heu de recordar que ja en la preparació i realització de la consulta del 9 de novembre del 2014 ja es va evitar fer servir diners públics per a curar-se en salut de la represàlia espanyola, i es varen aprofitar infraestructures i eines de suport ja existents i fins i tot varen fer servir uns PC que havien d'anar després del dia 9 de novembre a les escoles de la xarxa pública. Amb tot la (in)justícia espanyola i el "tribunal de Cuentos español" varen empaitar i robar diners als "acusats". Més tard per preparar el referèndum de l'1 d'octubre del 2017 es va seguir el mateix criteri, és més, en el finançament hi va col·laborar la societat catalana (catalana del nord i sud de la ratlla, cal fer-ho notar) així les urnes, butlletes de votació, impressió i distribució i tot el seu periple no fou finançat per amb diners públics, els PC dels punts de votació eren de les persones voluntàries que eren a les meses electorals, la sala de premsa fou cedida... Pel que fa a la Conselleria d'exteriors tampoc es va cometre cap malversació de cabals públics enlloc. A més a més cal recordar que l'inefable ministre espanyol Montoro va declarar que no va trobar res de malversació durant l'ocupació 155 de les institucions catalanes. En tot cas la malversació de diners públics fou per part de l'estat espanyol, el desplegament i les agressions de les forces d'ocupació espanyoles, inclosos lloguers ferris i hotels sencers per allotjar-los... Per la qual cosa que la fiscalia espanyola i la justícia lawfare espanyola ara hi vulguin aplicar i incidir en una malversació que no hi hagué enlloc i a sobre "agreujada", per a intentar fer més mal a l'enemic, és un insult al sentit comú, a la democràcia i fa encara més palesa la persecució política espanyola. No cal parlar del trampós i robatori i judici in bis idem del repugnant "Tribunal de Cuentos" espanyol...
 5. Icona del comentari de: Pere a gener 25, 2023 | 18:29
  Pere gener 25, 2023 | 18:29
  Llarena i Marchena haurien de pagar les cures i l'atenció a les persones ferides i totes les destrosses que les forces d'ocupació espanyoles varen escometre en portes, tanques, mobiliari interior, mobiliari urbà, vidres... en escoles i locals que eren centres de votació el dia 1 d'octubre del 2017. El sojorn, l'allotjament i manutenció de les bèsties que formaren part de les forces d'ocupació espanyoles, això sí que fou malversació de diners públics i de l'agreujada, car després de fer tant de mal, destrosses i de desprestigiar el regne d'Espanya a nivell mundial... no els va servir per a res.
 6. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 25, 2023 | 18:30
  Gonzalo gener 25, 2023 | 18:30
  El tribunal Constinsquicional de Epaña.
  • Icona del comentari de: Ñordistán a gener 25, 2023 | 21:47
   Ñordistán gener 25, 2023 | 21:47
   killocional
 7. Icona del comentari de: Innocent Lliri i Ciri a gener 25, 2023 | 19:49
  Innocent Lliri i Ciri gener 25, 2023 | 19:49
  Què vol dir que el fiscal del regne d'Espanya no hi veu canvis ? Que s'ho guaiti ben bé, si cal es torni a llegir la nova norma del codi penal espanyol (no pas codi penal de l'enemic) i que com a jurista en hores de feina, si més no, sigui imparcial i deixi de banda la fal·làcia de la unitat indivisible d'Espanya. És demanar molt ?
 8. Icona del comentari de: Colla de babaus a gener 25, 2023 | 21:46
  Colla de babaus gener 25, 2023 | 21:46
  Quina malversació? Si montoro va dir que ni un euro.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa