El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont recorre la resolució de Llarena que el reclama per malversació

Finalment, el president a l’exili, Carles Puigdemont, ha presentat el recurs de reforma contra la interlocutòria del jutge instructor del Procés, Pablo Llarena, que el processa ara per malversació i desobediència. En l’escrit, de 131 pàgines, al qual ha tingut accés El Món, l’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, carrega contra la resolució en el sentit que nega la comissió del delicte de malversació, però també entra en el debat jurídic obert pel magistrat sobre la sedició en l’àmbit jurídic europeu. Així mateix, nega que Llarena sigui el jutge predeterminat per la llei i acusa la interlocutòria de vulnerar el principi non bis in idem i reclama la nulitat de l’ordre de detenció de l’Estat espanyol. En tot cas, el recurs demana la presentació de fins a sis qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per aclarir conceptes derivats de l’acusació.

El recurs comença de manera molt incisiva en la manca de jurisdicció del magistrat Llarena i en l’embolic, que a criteri de Boye, es fa amb els conceptes d’immunitat i d’aforament. Així, argüeix que fins i tot, Llarena ha creat una “situació ad-hoc pel cas dels eurodiputats independentistes catalans vulnerant la pròpia jurisprudència del Tribunal Suprem”. En aquest sentit, raona que no es pot fer càrrec del cas perquè no és el jutge que determina la llei. Per tant, si no és competent per instruir el cas, tampoc no ho és per dictar una resolució. D’aquí que demani la nul·litat de la resolució. Així mateix, li recomana plantejar una qüestió prejudicial i l’adverteix que recorrerà davant la jurisdicció europea. Així li reclama que només podrà continuar el procés contra Puigdemont si demana un nou suplicatori.

El magistrat del Suprem Pablo Llarena
El magistrat del Suprem Pablo Llarena

El tribunal alemany, l’excès de les funcions i la malversació

Per altra banda, el recurs entra també en l’anàlisi que Llarena fa a la seva interlocutòria sobre el delicte de sedició. En aquest sentit, assegura que la sedició ja va ser “implícitament” derogada com a delicte en aquest procediment contra l’exili arran de la decisió del Tribunal Schleswig-Holstein que només permetia entrar en un procés d’extradició si era per un delicte de corrupció i no pas de desordres. Així mateix, carrega en l’argumentari del jutge en la seva resolució defensant la validesa de la sedició i els retrets que utilitza contra la reforma del Codi Penal. “No només s’excedeix en les seves funcions jurisdiccionals en entrar en una crítica inassumible al Legislatiu amb el qual es pot estar més o menys d’acord però que, des de l’estrada, no se’l pot criticar d’aquesta manera”, indica el recurs.

Per altra banda, també carrega contra la imputació de la malversació i l’interpretació que fa en Llarena. “No hi ha en tot el procediment un sol indici d’intent de perseguir aquests suposats tercers partícips del delicte, encara que fins i tot ho siguin només a títol lucratiu i això és així perquè mai no es va plantejar l’existència d’un ànim de lucre sinó una indeguda o deslleial administració”. En aquest marc, retreu que, “ara i per raons que es perceben però no s’expliquen, es muta de l’administració deslleial a la conducta apropiativa guiada per l’ànim de lucre que ni forma part de la interlocutòria de processament de 21 de març de 2018 ni dels fets provats de la sentència de 14 d’octubre del 2019”. “S’ha passat de configurar la suposada malversació com un mitjà per cometre un delicte de sedició a contemplar la malversació com un delicte autònom i agreujat fins al límit màxim sense que els fets s’hagin modificat més enllà del que s’ha realitzat, ad-hoc, a la nova interlocutòria”, afegeix.

Vulneració del principi non bis in idem

El recurs fa un detallat estudi de la nova interpretació que fa la justícia europea d’un dels principis consagrats de l’Estat de Dret, el principi non bis in idem. És a dir, no es poden jutjar no es pot jutjar la mateixa persona pels mateixos fets. En aquest algoritme, Boye hi inclou el procés del Tribunal de Comptes, que obre un procés sancionador i de retorn incompatible amb un procés penal per malversació. Per a la defensa de Puigdemont, és evident “la vulneració del principi de proporcionalitat que representa que uns mateixos fets siguin sancionats com a mera responsabilitat comptable i, alhora, com a delicte agreujat de malversació de cabals públics”.

Més notícies
L'exconseller Lluís Puig durant una atenció als mitjans després de la vista per l'euroordre, a Brussel·les el 24 de febrer del 2020 (ACN)

Puig utilitza Marchena en el seu recurs contra la interlocutòria de Llarena

Notícia: Puig utilitza Marchena en el seu recurs contra la interlocutòria de Llarena
Comparteix
El conseller de Cultura a l'exili es basa en els fets provats de la sentència del judici del Procés per rebatre els arguments del jutge instructor que el persegueix
Notícia: Puig utilitza Marchena en el seu recurs contra la interlocutòria de Llarena - Mobile
El magistrat Pablo Llarena en la recollida d'un premi de la Fundació Cisneros /Europa Press

Llarena pressiona Bèlgica perquè prepari les extradicions

Notícia: Llarena pressiona Bèlgica perquè prepari les extradicions
Comparteix
Maniobra des del Tribunal Suprem espanyol per accelerar els tràmits d'una virtual quarta euroordre contra els exiliats
Notícia: Llarena pressiona Bèlgica perquè prepari les extradicions - Mobile
El Oriol Junqueras i Carles Puigdemont a Waterloo el 2021 / ACN

La Fiscalia contradiu Llarena i vol aplicar els desordres agreujats a Puigdemont i Junqueras

Notícia: La Fiscalia contradiu Llarena i vol aplicar els desordres agreujats a Puigdemont i Junqueras
Comparteix
El fiscal general avala la tesi dels fiscals del Suprem, que volen penes màximes per als líders del Procés
Notícia: La Fiscalia contradiu Llarena i vol aplicar els desordres agreujats a Puigdemont i Junqueras - Mobile
El president a l'exili, Carles Puigdemont, i l'eurodiputat Toni Comín / Junts

L’enuig de Puigdemont amb Metsola per la reunió amb un alcaldable del PP

Notícia: L’enuig de Puigdemont amb Metsola per la reunió amb un alcaldable del PP
Comparteix
El president a l'exili carrega contra la presidenta del Parlament Europeu per haver-se negat a reunir-se amb ell
Notícia: L’enuig de Puigdemont amb Metsola per la reunió amb un alcaldable del PP - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Rellotge a gener 20, 2023 | 14:13
  Rellotge gener 20, 2023 | 14:13
  Nomes es questió de temps, Puigdemont i cia. aniran perdent batalles legals per europa, com ja ha començat a passar, fins que només li quedaran 2 opcions, o fugir fora d'europa a un país outsaider sense extradicio, o retre comptes amb la justicia espanyola. A la Ue per una cosa o una altra l'acabaran extraditant, hauria de començar a pensarhi, es questió de temps
  • Icona del comentari de: TIC TAC TIC TAC a gener 21, 2023 | 00:51
   TIC TAC TIC TAC gener 21, 2023 | 00:51
   jajajaja quin acudit més bo, quina batalla han perdut si es pot saber? Aquí els unics que han perdut batalles son els ximples d'EspaÑistán.
 2. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 20, 2023 | 14:45
  Doctor Strangelove gener 20, 2023 | 14:45
  Les tres fotos m'han recordat la pel·lícula "El bueno (Llarena), el feo (Gandhi Gras) i el malo (el batxiller de Waterloo)"! Doc.
  • Icona del comentari de: Et trobes bé? a gener 20, 2023 | 15:35
   Et trobes bé? gener 20, 2023 | 15:35
   Un principi d'Alzheimer potser? On veus a Junqueras? Algun secret inconfessable? Una obsessió? Ves al metge, no pas a un doctor en estupidesa com tu...
  • Icona del comentari de: Doc torna al psiquiatric a gener 21, 2023 | 00:52
   Doc torna al psiquiatric gener 21, 2023 | 00:52
   Això només pasa a la teva ment perversa, estàs com un llum Doc. Que detinguin ja a aquest pobre desgraciat o el banejin d'elMón.
  • Icona del comentari de: Lisa a gener 21, 2023 | 09:29
   Lisa gener 21, 2023 | 09:29
   Feia temps que no tenia el desagradable commentari teu al mati, al llegir les notícies, veig que quan més temps passa, mes soca et tones... deu ser cosa de la edat...
  • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 21, 2023 | 11:27
   Doctor Strangelove gener 21, 2023 | 11:27
   Bé vaig a contestar punt per punt als meus haters hiperventilats. Al primer: a la publicitat que s'inserta a cada notícia i que va canviant apareixia en Gandhi Gras, d'aquí el meu encertat comentari, talòs! Al segon, ja hi vaig al meu psicòleg i cap problema, potser sou els hiperventilats els que hi haurieu d'anar, però al psiquiatra, o millor a primàri, puix sou més curts que el passeig marítim de Madrid. Finalment a la mona Lisa, per sort soc jove, i no se m'ha passat l'arròs com la majoria de vells corruptgents com tu. Ana abraçada a tots, losers:) Doc.
 3. Icona del comentari de: X2 a gener 20, 2023 | 15:10
  X2 gener 20, 2023 | 15:10
  Res, que els jutges espanyols a mes de feixistes son ignorants
 4. Icona del comentari de: CAT a gener 20, 2023 | 15:14
  CAT gener 20, 2023 | 15:14
  A veuri aquests burros de ñordistan segueixen cagant-la i aquest any per fi podem tenir al president legítim per catalunya.
 5. Icona del comentari de: Spain is pain a gener 20, 2023 | 17:38
  Spain is pain gener 20, 2023 | 17:38
  A hores d'ara, és millor fer la llista de lleis i drets fonaments que no s'han vulnerat. Seria més curta.
 6. Icona del comentari de: Puchimon a gener 20, 2023 | 18:47
  Puchimon gener 20, 2023 | 18:47
  Si puc triar prefereixo que no torni i la palmi a Waterloo, el podem enterrar al jardí de la mansió i que tots els indepes vagin un cop l'any a portar-li flor. Jo aniré a deixar la meva cagadeta allà.
 7. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 20, 2023 | 18:47
  Gonzalo gener 20, 2023 | 18:47
  Queremos ver a Llarena juzgado por un tribunal europeo.
 8. Icona del comentari de: Per curiositat a gener 20, 2023 | 19:00
  Per curiositat gener 20, 2023 | 19:00
  Encara no t'has volgut assabentar que el fugat Puigdemont no és president legítim de res, Quico Sallés?. Puigdemont no ho és perquè ser eurodiputat ho impedeix i Puigdemont va triar ser eurodiputant abans que ser "president legítim a l'exili". La pela és la pela.
 9. Icona del comentari de: Visca Puigdemont! a gener 20, 2023 | 22:55
  Visca Puigdemont! gener 20, 2023 | 22:55
  El nostre President no s'ha d'arriscar a que els plutòcrates de la UE l'acabin entregant als botxins espanyols, els catalans no ens ho podem permetre, necessitem Puigdemont viu i lliure per dirigir la resistència contra els colonialistes. Probablement, Suïssa seria un país més segur
  • Icona del comentari de: Queda't el tot per tu! a gener 21, 2023 | 10:32
   Queda't el tot per tu! gener 21, 2023 | 10:32
   A Catalunya no volem traïdors ni mentiders. Què ha tornat a prometre tornar o s'espera a les properes eleccions per tornar a enganyarnos?
 10. Icona del comentari de: Ñ a la basura a gener 21, 2023 | 00:54
  Ñ a la basura gener 21, 2023 | 00:54
  Es van cansar de dir fa anys que no hi havia malversació de ningún tipus i ara si hi ha?? A qui pretenen enganyar aquests babaus??

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa