El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La fiscalia demana més temps al TSJC per acusar Jové i Salvadó per l’1-O
  • CA

L’entrada en vigor de la reforma de la malversació també entrebanca el procés contra el portaveu d’ERC, Josep Maria Jové, i l’exdiputat Lluís Salvado. Tots dos tenen la causa oberta davant la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya arran de la macrocausa del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, el primer que va obrir una investigació contra el referèndum del Primer d’Octubre i que va alimentar les causes a l’Audiència Nacional i al Tribunal Suprem.

Aquest matí, la fiscalia superior de Catalunya, en veu del tinent fiscal Pedro Ariche, ha registrat un escrit davant el Tribunal per demanar una pròrroga del termini de fins a 30 dies. És a dir, més temps per formular l’escrit d’acusació en un sumari on és clau el delicte de malversació de cabals públics. De fet, tan Ariche com el fiscal superior de Catalunya, Francesc Bañeres, ja van apuntar aquesta demora en presentar la qualificació en la trobada que van mantenir amb el fiscal general de l’Estat, Álvaro García, el passat dimarts en l’acte de la jura dels nous fiscals destinats a Catalunya.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, conversa amb el president d’ERC al Parlament, Josep Maria Jové / ACN

Una incidència rellevant

En el seu escrit, al que ha tingut accés El Món, la fiscalia argüeix que l’entrada en vigor de la reforma pot tenir una “incidència rellevant en la formulació específica d’un dels il·lícits que s’atribueixen a Jové i Salvado” i les seves “conseqüències punitives”. En aquest sentit, el ministeri públic remarca que d’acord amb la descripció de la nova norma s’ha de realitzar una “determinada redacció del relat fàctic de cara a satisfer les exigències típiques dels nous preceptes que es podrien aplicar”.

D’aquí que demanen que l’examen jurídic del nou precepte no es pot fer de manera individual i cal aplicar el “principi instrumental d’unitat d’acció” en “garantia de la seguretat jurídica”. En aquest sentit, justifiquen que cal una resposta unitària interpretativa “integral” per part del ministeri públic abans de formular l’acusació per tenir clar el posicionament del ministeri públic. Així subratlla que no es poden basar les noves acusacions en un simple “escrit d’al·legacions” en el cas especial de la sentència del Procés sinó que hi ha una variabilitat de casos que s’han d’encabir en la nova interpretació que en faci el ministeri públic del nou redactat del delicte. Per tant, l’acusació a Jové i Salvadó, va per encara un mes.

Més notícies
El magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, en sortir de la seu de l'alta magistratura després de prendre declaració als líders independentistes
Eduardo Parra / Europa Press
Llarena entén que la reforma de la malversació no serveix de res als exiliats
Notícia: Llarena entén que la reforma de la malversació no serveix de res als exiliats
Comparteix
El jutge instructor no veu cap canvi substancial en el redactat i creu que només hi ha un simple canvi de verb
El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i el Fiscal General de l'Estat, Álvaro García Ortiz, i el Fiscal Superior de Catalunya, Francesc Bañeras, en l'acte de la jura dels nous fiscals destinats a Catalunya/Pol Solà
La Fiscalia posa condicions per avisar les dones víctimes dels agressors reincidents
Notícia: La Fiscalia posa condicions per avisar les dones víctimes dels agressors reincidents
Comparteix
Un informe recorda que cal respectar la llei de protecció de dades
Jordi Turull, secretari general de Junts durant el consell nacional del partit / Cedida
Turull, sobre el pacte PSOE-ERC per la malversació: “Guanya Marchena”
Notícia: Turull, sobre el pacte PSOE-ERC per la malversació: “Guanya Marchena”
Comparteix
Junts i la CUP s’havien queixat del fet que hagin tingut coneixement de l’esmena durant la mateixa ponència
El ministro de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en una roda de premsa / Europa Press
La Moncloa respecta la decisió de Llarena i el PP parla de “favors” retornats
Notícia: La Moncloa respecta la decisió de Llarena i el PP parla de “favors” retornats
Comparteix
L'eliminació de la sedició de les euroordres aixeca polseguera a Madrid

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Fiscalia te lo afina a gener 13, 2023 | 17:04
    Fiscalia te lo afina gener 13, 2023 | 17:04
    Quins collons que tenen aquesta xusma
  2. Icona del comentari de: Temps a gener 13, 2023 | 17:15
    Temps gener 13, 2023 | 17:15
    Voleu dir, més "temps", ja duen més de cinc anys, per aconseguir fer trampa sense que aparentment se'ls hi noti gaire la prevaricació i la mala praxi judicial espanyola d'aquests fiscal afinadors espanyols... El problema és que després de tant de temps el lawfare judicial espanyol no se'l creu ningú i restaran tot els seus components amb el cul enlaire. Temps. Tot el nostre suport a en Jové i a en Salvadó i evidentment a la resta de centenars de persones que sofreixen represàlia i els empaiten des d'Espanya.
  3. Icona del comentari de: Independentista a gener 13, 2023 | 18:19
    Independentista gener 13, 2023 | 18:19
    Disculpa?. Ho heu fet amb tota la mala llet del món!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa