El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Llarena entén que la reforma de la malversació no serveix de res als exiliats

El jutge instructor del cas del Procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, considera que la reforma del delicte de malversació pactada pel govern espanyol del PSOE i Podem amb ERC i que ha entrat en vigor aquest dijous, no serveix per a l’exili. Una interpretació que també podrien fer els magistrats del Tribunal Suprem, amb Manuel Marchena cal capdavant, que van sentenciar a gairebé 100 anys de presó els líders del Procés. Així ho ha expressat el magistrat instructor en la interlocutòria emesa avui en què anuncia que retira les euroordres per sedició però mantén les peticions de cerca i captura per malversació i desobediència contra el president a l’exili, Carles Puigdemont, Antoni Comín i Lluís Puig; i només per desobediència contra Clara Ponsatí i Marta Rovira.

En la resolució, Llarena argumenta que el tipus penal nou no afecta els fets jutjats ni els fets instruïts, perquè al capdavall no ha canviat la conducta penal tipificada i en el redactat només ha variat un verb per fer-lo més precís. “La redacció actual ha substituït la vella acció de sostreure pel verb apropiar-se, mantenint-se una redacció idèntica a la resta d’exigències del precepte”, adverteix. “Resulta evident que la interpretació jurisprudencial que aleshores va acotar el delicte de malversació de cabals públics resultarà plenament aplicable a l’actual redacció, en la mesura que la sostracció i l’apropiació no presentin un significat substantivament diferent del comportament que es vol reprimir”, afegeix.

En aquest sentit, fa una interpretació del nou format del delicte basat en la jurisprudència i la doctrina establerta sobre la malversació i l’apropiació indeguda. De fet, de la mateixa manera que accepta que la sedició ha quedat fora del Codi Penal i que els exiliats no poden ser processats per un altre tipus penal similar –que seria el de desordres públics agreujats–, sosté que la nova malversació sí que encara els vincula i que no canvia gens la seva acusació ni comporta per a ells una atenuació de les penes establertes en el nou redactat del delicte. Cal tenir present que la justícia alemanya només va cursar les euroordres pel delicte de malversació.

El president a l'exili, Carles Puigdemont, i l'eurodiputat Toni Comín / Junts
El president a l’exili, Carles Puigdemont, i l’eurodiputat Toni Comín / Junts

Segons Llarena, van malversar

Llarena, en el seu escrit, insisteix que s’aprecien en el comportaments dels exiliats indicis de la comissió del delicte de malversació del nou article 432.2 del Codi Penal. En aquest sentit, concreta que Puigdemont, Comín i Puig haurien assumit una de les cinc parts amb què s’hauria fraccionat el famós encàrrec que es va fer a l’empresa Unipost per al repartiment de les notificacions dels membres de les meses electorals, així com del cens electoral i la notificació de les meses de votació.

En aquest context, Llarena interpreta que en el delicte de malversació, tant amb l’antiga com amb la nova redacció, el “propòsit de l’enriquiment no és l’únic possible per cometre un delicte d’apropiació”. Amb aquesta base, el magistrat remarca que el tipus penal no requereix l’enriquiment de l’autor, sinó, en tot cas, la disminució il·lícita dels cabals públics o béns que s’hi assimilin. Així, assevera que la malversació és una acció apropiatòria en què es disposa dels diners o béns públics com si fossin propis o bé de la seva administració deslleial.

Si hi ha diners, hi ha malversació

Finalment, Llarena conclou que com que es van abonar diners per a una acció que considera il·legal, hi va haver malversació. “Si els diners són un instrument de canvi que permet concretar el contingut de l’obligació recíproca de pagament en algunes obligacions oneroses, l’ànim de lucre és igualment apreciable quan es desposseeix l’administració d’uns fons públics per atendre obligacions de pagament que corresponen a subjecte actiu del delicte i que estan plenament desvinculades del funcionament legítim de l’administració, com quan s’atribueix a l’administració una obligació de naturalesa particular i totalment aliena als interessos públics que es gestionen”, explicita. “En tots dos supòsits, es disposa dels béns públics com a propis i s’aparten del seu destí per obtenir un benefici particular”, afegeix.

Llarena fins i tot fa una passa més enllà i nega que es pugui aplicar un tipus atenuat als exiliats. D’aquí que analitza la possibilitat d’interpretar la conducta dins l’article 432 bis del Codi Penal, perquè en els fets investigats s’hi poden trobar aspectes de l’existència d’ànim de lucre i l’ànim de disposar com a amo dels béns o diners. En aquest punt, recorda que el tipus atenuat és únicament apreciable si es disposa temporalment de la cosa moble amb intenció de tornar-la posteriorment i, per tant, amb mera voluntat d’ús temporal d’aquesta. “Una cosa que aquí no sembla apreciar-se”, conclou en referència que els diners es van gastar, d’aquí que no vegi malversació en la utilització de les escoles però sí en el cas d’Unipost. AL capdavall, argüeix que tots tres –Puigdemonet, Puig i Comín– haurien disposat de béns públics com a propis i que aquests béns es van apartar del seu destí per a un benefici particular.

Més notícies
El ministro de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en una roda de premsa / Europa Press

La Moncloa respecta la decisió de Llarena i el PP parla de “favors” retornats

Notícia: La Moncloa respecta la decisió de Llarena i el PP parla de “favors” retornats
Comparteix
L'eliminació de la sedició de les euroordres aixeca polseguera a Madrid
Notícia: La Moncloa respecta la decisió de Llarena i el PP parla de “favors” retornats - Mobile

El jutge va intervenir les comunicacions de 22 persones per les pintades a Llarena

Notícia: El jutge va intervenir les comunicacions de 22 persones per les pintades a Llarena
Comparteix
Profusa investigació de la Guàrdia Civil per una acció explicada a Twitter
Notícia: El jutge va intervenir les comunicacions de 22 persones per les pintades a Llarena - Mobile
El president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, en la roda de premsa des de l'Alguer | ACN

Escrit de Puigdemont per exigir Llarena que acati la justícia europea i retiri les euroordres

Notícia: Escrit de Puigdemont per exigir Llarena que acati la justícia europea i retiri les euroordres
Comparteix
Boye li remet la resolució del TGUE i reclama l'avís de suspensió a les policies
Notícia: Escrit de Puigdemont per exigir Llarena que acati la justícia europea i retiri les euroordres - Mobile
Clara Ponsatí, Carles Puigdemont i Toni Comín, a la sortida del Tribunal d'Apel·lacions de Sàsser, a Sardenya / Q.S.

Puigdemont acusa el TC de “rebel·lia” amb Europa per avalar les euroordres

Notícia: Puigdemont acusa el TC de “rebel·lia” amb Europa per avalar les euroordres
Comparteix
Un recurs de súplica obre una nova escletxa en la batalla de l'exili
Notícia: Puigdemont acusa el TC de “rebel·lia” amb Europa per avalar les euroordres - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 12, 2023 | 14:03
  Gonzalo gener 12, 2023 | 14:03
  Wuff, wuff, wuff, cojones, güevo frito cabecha ja, ja, ja
 2. Icona del comentari de: Llarena no ha llegit la nova llei a gener 12, 2023 | 15:06
  Llarena no ha llegit la nova llei gener 12, 2023 | 15:06
  Voleu dir que el Llarena s'ha llegit la nova llei? Està tan acostumat a adaptar la llei a la seva voluntat que ja no veu la realitat. A més a Unipost no li van pagar res. Ai Oriol Junqueras heu estat molt content veient que sols quedarien empresonats els tres de Brussel.les i si Llarena fa la seva vosaltres també podeu tornar a la presó per malversació o quedar i habilitats per uns quants anys. Llarena sols té odi.
  • Icona del comentari de: Gecko a gener 12, 2023 | 17:42
   Gecko gener 12, 2023 | 17:42
   Sí que l'ha llegida, però,és un xovinista espanyol i cabut, continua aplicant el lawfare espanyol i interposant la fal·làcia de la unitat d'Espanya, per damunt de la justícia, la democràcia, la llibertat i els drets fonamentals.
 3. Icona del comentari de: Marta Vilalta ets una poca pena a gener 12, 2023 | 15:19
  Marta Vilalta ets una poca pena gener 12, 2023 | 15:19
  Sento la Marta Vilalta dient que han aconseguit tot el que s'havien proposat... I tant que sí:els d'ERC tots lliures i els exiliats de Junts tots retornats i a la presó. Així a les properes eleccions no faran nosa A Junqureras
  • Icona del comentari de: Resposta al comentari fals a gener 12, 2023 | 17:31
   Resposta al comentari fals gener 12, 2023 | 17:31
   No cal que menteixis. La legislació no fa distincions d'afiliació política. Tots hi surten guanyant, gràcies a ERC. 
   • Icona del comentari de: Fabencio a gener 12, 2023 | 20:40
    Fabencio gener 12, 2023 | 20:40
    Hem de dir la veritat. Tots surten perden mens la Marta Rovira i la Clara P. I molt pitjo tot l’independentisme surt perden en el futur. Tot Gracies a ERC.
 4. Icona del comentari de: fideli a gener 12, 2023 | 15:22
  fideli gener 12, 2023 | 15:22
  aquest no té ni pi de res
  • Icona del comentari de: @Fideli a gener 12, 2023 | 20:08
   @Fideli gener 12, 2023 | 20:08
   No s'hi val a seguir amb el ciri en un mà i un lliri en l'altra. És la (in)justícia espanyola aplicada a l'enemic. Llarena i tota la cúpula del poder judicial lawfare espanyol, no amaguen, i sovint ho recorden en llurs discursos de presentació o els anuals que fan, que anteposen la seva fal·làcia de la unitat d'Espanya per davant de valors universals com ho son la democràcia, la llibertat, el respecte als drets fonamentals i fins i tot al sentit comú. Per la qual cosa quan han "d'investigar" de forma prospectiva, decidir sobre si han de "judicialitzar" persones que consideren contràries als seus interessos espanyols, interpreten i retorcen les lleis fins l'extrem més desfavorable i amb penes més exagerades per als que consideren els seus enemics, fins i tot sovint forcen les lleis de forma ridícula, però, res no els atura malgrat la prevaricació, la justícia de part i la mala praxi judicial que apliquen sense immutar-se. Per la qual cosa res de nou.
 5. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a gener 12, 2023 | 15:35
  Luisnomeacuerdo gener 12, 2023 | 15:35
  Este Llarena deberia estar en prisión. Nos hace quedar mal y estamos perdiendo todo el prestigio español.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 12, 2023 | 16:47
   Gonzalo gener 12, 2023 | 16:47
   Ya estás llorando otra vez? Jajaja!
  • Icona del comentari de: Quan us començeu a mossegar entre vosaltres es quan es veu la veritat ecspanyorda… a gener 12, 2023 | 18:07
   Quan us començeu a mossegar entre vosaltres es quan es veu la veritat ecspanyorda… gener 12, 2023 | 18:07
   Sou com gossos de caça…
   • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 13, 2023 | 12:06
    Gonzalo gener 13, 2023 | 12:06
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂 de verdad crees que eso lo hemos escrito nosotros? jajaja! Banda de infantiles, los que se hacen pasar por otros, y banda de ingenuos los que se lo creen. Jajaja!
    • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a gener 13, 2023 | 13:04
     Luisnomeacuerdo gener 13, 2023 | 13:04
     El dramita del viernes
 6. Icona del comentari de: fat boy a gener 12, 2023 | 16:31
  fat boy gener 12, 2023 | 16:31
  Despres de les rebolcades que li han fet per tota Europa no seria ja hora de que algu li poses una querella a ell per malversacio vist el dineral que ens costen les seves imbecil.litats?
 7. Icona del comentari de: Delfí Artós a gener 12, 2023 | 16:41
  Delfí Artós gener 12, 2023 | 16:41
  La (in)justícia espanyol no té límits, encara a sobre aquest pertorbat prevaricador de ca l'ample i que utilitza la mala praxi jurídica, no aporta cap prova de quina n'és la "malversació". Car les urnes, butlletes de vot, transport, publicitat del referèndum de l'1 d'octubre del 2017 acordat pels representants dels catalans i sabotejat per l'estat espanyol, no les va pagar el govern, i encara que ho hagués pagat el nostre Govern no seria cap "malversació", ni cap infracció de cap llei. (Convocar i celebrar un referèndum sense el permís de Madrid no és cap delicte a l'estat espanyol). Per una altra banda, les despeses de la conselleria d'Afers Exteriors durant l'època perseguida per Espanya, son similars a les que fan altres Govern autònoms espanyols.
 8. Icona del comentari de: Kiss a gener 12, 2023 | 17:45
  Kiss gener 12, 2023 | 17:45
  Este Llarena es muy espanyol però es muy mal farsante
 9. Icona del comentari de: bravo a gener 12, 2023 | 19:53
  bravo gener 12, 2023 | 19:53
  S'ha de felicitar als d'ERC per els seus pactes a favor dels presoners i exiliats per l'1 d'octubre. Tots tornaran a la presó.
 10. Icona del comentari de: Ni oblit... a gener 13, 2023 | 00:37
  Ni oblit... gener 13, 2023 | 00:37
  Una cosa és la llei i altra la justicia, si coincideixen és per casualitat, mentre hi hagi jutges que aplican la llei amb el filtre de la seva ideologia no hi haurà mai imparcialitat, objectivitat i justicia. Només la justicia de la pròpia essència de la vida parlarà amb el temps, a qui a ferro mata....
 11. Icona del comentari de: Delfí Artós a gener 13, 2023 | 11:44
  Delfí Artós gener 13, 2023 | 11:44
  És un trampós, com ho son tota la cúpula judicial lawfare espanyola. Si abans demanaven 15 anys de "presó" pels falsament suposats "delictes" de sedició i de "malversació", i ara tot d'una aquest prevaricador i fanàtic de la mala praxi judicial, en demana 12 per "malversació" vol dir que abans per "sedició" li en corresponien 3 anys de presó... Això no s'ho empassa ni un estudiant de dret al primer mes d'haver començat la carrera. És més, qualsevol persona que sàpiga comptar pot descobrir la trampa d'aquest individu. A més a més sempre havien dit que la "malversació" que ells hi veuen (?!) era la prova que hi havia "sedició", feien servir la malversació com a justificació de la "sedició", per la qual cosa, segons ells, si no hi ha "sedició" aleshores tampoc hi pot haver malversació. Fins als nassos de la pantomima i la repressió de l'estat espanyol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa