El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Brega interna al Col·legi de l’Advocacia pel cas Josep Costa

Revolta interna al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB). Una brega intensa arran de la designa d’un advocat d’ofici imposat per a l’exvicepresident del Parlament Josep Costa, per al judici contra els membres independentistes de la Mesa que presidia Roger Torrent. La decisió avançada per El Món del degà de l’ICAB, Jesús Maria Sánchez, de nomenar, a petició del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i sense permís ni demanda de Costa, l’advocat Toni Fitó com a defensor “ad cautelam” de l’exvicepresident ha revoltat col·legiats de tots colors i tendències, i fins i tot ha creat discrepàncies dins de la mateixa Junta.

Molts col·legiats interpreten que la decisió del degà de nomenar un lletrat d’ofici quan Costa exerceix l’autodefensa vulnera totes les regles i codis deontològics de la llei d’assistència jurídica gratuïta i el dret a una legítima defensa. A més, creuen que el Col·legi s’ha “deixat instrumentalitzar de nou pel poder judicial”. Un corrent intern a l’ICAB fins i tot ha impulsat un manifest per mostrar el seu rebuig al nomenament que està firmat per fins i tot exdegans com Jaume-Alonso Cuevillas o Josep Masó de Mataró.

Per la seva banda, fonts oficials del Col·legi argumenten a El Món que “no es poden oposar a fer una designa”, perquè és com una mena de servei concertat de l’administració. “Si un tribunal ens demana una designa, l’hem de fer, una altra cosa és que després s’hi renunciï o s’al·legui que hi ha un altre lletrat”, detallen. Per la seva banda, Costa ha demanat empara al Col·legi d’Advocats de les Illes Balears, on està col·legiat.

Part del Comunicat de diversos col·lectius d'advocats en favor i suport de Costa/Quico Sallés
Part del Comunicat de diversos col·lectius d’advocats en favor i suport de Costa/Quico Sallés

“Manca de diligència de l’ICAB”

Fitó, designat pel programa informàtic de maner aleatòria, no té gens clar el seu paper i fonts del seu entorn apunten que presentarà un recurs a la designa, tot argüint que Costa ja exerceix ell mateix la seva defensa, tal com s’ha vist en les darreres diligències, des que va renunciar a l’assistència lletrada de Gonzalo Boye. D’aquí que presenti un recurs a la Junta del Col·legi per tal que revoqui aquesta designa.

Paral·lelament, un grup de col·legiats ha impulsat un manifest intern per recollir suports per a Fitó, qui consideren “víctima de la situació”. El comunicat és molt dur amb el deganat i carrega contra el que considera “la manca de diligència de l’ICAB en la vetlla i empara del dret de defensa d’un company que ha decidit autodefensar-se en la seva pròpia causa“. Així mateix, els advocats “lamenten que una institució del dret tan important com l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona hagi renunciat a la defensa dels seus professionals per complir primer amb un requeriment judicial injust i injustificable“. “La defensa dels col·legiats i dels seus drets està per sobre de lleialtats institucionals mal enteses i no fer-ho posa en qüestió l’eficàcia i la fermesa d’una institució jurídica de referència“, conclouen.

Façana del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona / Jordi Borràs
Façana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona / Jordi Borràs

“Contra la columna vertebral de la professió”

El manifest afirma que la decisió de l’ICAB “no només està vulnerant el dret de defensa de l’acusat” –que es defensa ell mateix– “sinó que genera en l’advocat designat d’ofici la necessitat de demanar-li la vènia al seu propi client, en tant que si no ho fa infringiria el Codi Deontològic de la professió”. “D’aquesta manera, l’advocat designat d’ofici es veu forçat, contra la seva voluntat, a demanar al mateix acusat que no exerceixi el seu dret a l’autodefensa“, interpreten.

“La ingerència del TSJC en la llibertat de l’advocat Josep Costa i Rossell d’escollir la seva pròpia defensa hauria d’haver estat rebutjada per l’ICAB”, alerten els companys de toga de l’exvicepresident del Parlament i de Fitó. “Ben al contrari”, continuen, “li hauria hagut d’atorgar l’empara que tot Col·legi professional de dret ha de donar als seus col·legiats, quan aquest ha escollit exercir el dret d’autodefensa”. “Amb aquesta decisió l’ICAB no només contribueix al fet que es produeixi un atemptat contra el dret de defensa, sinó que permet que s’instrumentalitzi el nostre col·lectiu i, en particular, el dels advocats d’ofici, exclusivament per comoditat del tribunal; deixa que ens convertim en titelles de la justícia”, remarca l’escrit.

En aquest marc, raonen que la decisió de designar a Costa un advocat d’ofici “ad cautelam” –per si de cas no es presenta a la vista oral– sense que l’acusat ho hagi demanat és “una mesura processal que vulnera un dret tan essencial i constitucional com el dret de defensa”. “És una transgressió jurídica a la qual, sembla, el Col·legi de l’Advocacia no dona valor però que és la columna vertebral de la professió”, emfatitza el document que reclama anul·lar la designa.

Josep Costa i Roger Torrent
Josep Costa i Roger Torrent

“No podem valorar la petició”

L’ICAB per la seva banda defensa la legalitat i la correcció de la decisió. El Col·legi recorda que tant l’ICAB com els 14 col·legis que hi ha a Catalunya són corporacions de dret públic i tenen l’obligació de garantir a la ciutadania el dret de defensa. “No podem entrar a la valorar els motius de la petició d’un advocat, quan arriba un ofici del jutge, hem de designar”, insisteixen.

De fet, expliquen que hi ha tres vies per tenir un advocat d’ofici. La primera és la via directa. És a dir, la del ciutadà que es dirigeix directament al col·legi a través del servei d’orientació jurídica. Un segon camí és un mandat judicial a través d’un ofici amb què es demana un advocat d’ofici. I ,en tercer lloc, la via policial, per exemple, en casos de violència de gènere, per defensar la víctima.

“En aquest cas és la segona via, hem rebut un ofici i s’ha complert, no podem entrar a valorar o analitzar o interpretar el manament”, indiquen. “Hem de designar per mandat legal, tenim delegada aquesta funció pública, s’ha de fer, no ens hi podem negar”, al·leguen. De fet, expliquen que és com un servei públic concertat. “Un exemple molt comú és en les alcoholèmies”, detallen, “quan al client se li ha passat l’estat d’embriaguesaa, recorda que té un familiar advocat i renuncia al lletrat d’ofici”. D’aquí que treguin ferro a la designa tenint present que és una obligació legal determinada com entitat de servei públic.

Més notícies
L'exvicepresident del Parlament Josep Costa saludant els manifestants independentistes en sortir del TSJC, el passat octubre/ACN

El TSJC tira pel dret i designa un advocat per a Costa contra la seva voluntat

Notícia: El TSJC tira pel dret i designa un advocat per a Costa contra la seva voluntat
Comparteix
L'exvicepresident del Parlament avisa que el tribunal "prejutja" i vulnera el dret a la pròpia estratègia
Notícia: El TSJC tira pel dret i designa un advocat per a Costa contra la seva voluntat - Mobile
Josep Costa

Jugada del TSJC per evitar que Costa els boicotegi l’arrencada del judici de la Mesa

Notícia: Jugada del TSJC per evitar que Costa els boicotegi l’arrencada del judici de la Mesa
Comparteix
El tribunal no se'n refia de l'exvicepresident del Parlament i per evitar que obligui a suspendre la vista amb la seva absència li nomenen un advocat d'ofici que el representi
Notícia: Jugada del TSJC per evitar que Costa els boicotegi l’arrencada del judici de la Mesa - Mobile
Seu de l'Audiència Nacional / Arxiu

L’Audiència Nacional admet la demanda de Costa i Torra pel cas Pegasus

Notícia: L’Audiència Nacional admet la demanda de Costa i Torra pel cas Pegasus
Comparteix
El ministeri de Defensa té cinc dies per aportar tota la documentació que exigeix el contenciós
Notícia: L’Audiència Nacional admet la demanda de Costa i Torra pel cas Pegasus - Mobile
Josep Costa, en una imatge de quan era diputat de JxCAT
David Zorrakino / Europa Press
(Foto de ARCHIVO)
04/4/2019

L’èxit de les recusacions porta Costa a demanar al TSJC tancar el cas de la Mesa de Torrent

Notícia: L’èxit de les recusacions porta Costa a demanar al TSJC tancar el cas de la Mesa de Torrent
Comparteix
L'exvicepresident del Parlament demana aïllar també la magistrada Maria Eugènia Alegret
Notícia: L’èxit de les recusacions porta Costa a demanar al TSJC tancar el cas de la Mesa de Torrent - Mobile
jes?s Maria Barrientos, en un moment de la vista amb l'engaxada amb els lletrats

El president del TSJC s’indigna perquè el recusen els processats de la Mesa de Torrent

Notícia: El president del TSJC s’indigna perquè el recusen els processats de la Mesa de Torrent
Comparteix
La fiscalia titlla de frau de llei la iniciativa dels polítics encausats
Notícia: El president del TSJC s’indigna perquè el recusen els processats de la Mesa de Torrent - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Costa for president a setembre 20, 2022 | 23:04
  Costa for president setembre 20, 2022 | 23:04
  Gràcies sr. costa per tot el que està fent.
 2. Icona del comentari de: Ok Gal a setembre 21, 2022 | 00:29
  Ok Gal setembre 21, 2022 | 00:29
  Demostra que els col·legis d’advocats i jutges són una màfia, tot són connivències d’un grup. Si l’Icab designa un advocat i reb una ordre d’un jutge per nomenar un advocat pel mateix cas en nomenarà un altre o contestarà que ja n’hi ha un actuant? La idea de l’Audiència és callar al Costa perquè només podria parlar el seu advocat. Demostra la mala fe dels jutges de l’Audiència (sempre, no només en aquest cas) i la seva actuació prevaricadora.
 3. Icona del comentari de: ton c. a setembre 21, 2022 | 07:12
  ton c. setembre 21, 2022 | 07:12
  Democrácia plena....
 4. Icona del comentari de: Ricard a setembre 21, 2022 | 08:07
  Ricard setembre 21, 2022 | 08:07
  Col.legi, niu de calçasses.
 5. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a setembre 21, 2022 | 08:49
  Doctor Strangelove setembre 21, 2022 | 08:49
  Costa paga les costes :) Doc.
  • Icona del comentari de: marxem a setembre 21, 2022 | 12:35
   marxem setembre 21, 2022 | 12:35
   Tu, essent ciutadà del reino de España, també pagues.
 6. Icona del comentari de: GAVANENC a setembre 21, 2022 | 09:21
  GAVANENC setembre 21, 2022 | 09:21
  El TSJC es un cáncer per a Catalunya.....
 7. Icona del comentari de: Ferran a setembre 21, 2022 | 09:38
  Ferran setembre 21, 2022 | 09:38
  Jajajajujujudicatura. Bravo Costa¡¡¡
 8. Icona del comentari de: Victor a setembre 21, 2022 | 11:06
  Victor setembre 21, 2022 | 11:06
  El Col.legi d'Advocats no es pot negar a designar advocat d'ofici sempre que es preservi el Dret de defensa. Quan es vulnera tant clarament com en aquest cas, s'hi hauria de negar. Punt i final. El Col.legi ha estat ocupat pels unionistes que només tenen la Unidad de España com a font de Dret.
 9. Icona del comentari de: Ricard a setembre 21, 2022 | 13:30
  Ricard setembre 21, 2022 | 13:30
  La decisió del TSJC deixa encara més en evidència el servilisme inadmissible del Col·legi d'Advocats.
 10. Icona del comentari de: Clar a setembre 21, 2022 | 15:13
  Clar setembre 21, 2022 | 15:13
  El TSJC i l’ICAB en mans de franquistes. Quina vergonya. Creuen que Catalunya “esta tomada” Ja veurem!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa