El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Jugada del TSJC per evitar que Costa els boicotegi l’arrencada del judici de la Mesa
  • CA

El cas de la Mesa de Roger Torrent tindrà un nou protagonista. Un advocat d’ofici escollit pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i designat “ad cautelam” per a l’exvicepresident del Parlament Josep Costa. L’objectiu de la sala civil i penal del TSJC és evitar que s’hagi de suspendre la vista oral del judici, prevista per començar el proper 5 d’octubre. Com que temen que Costa decideixi no assistir -hi i s’hagi de demorar l’inici de la vista, li designen un advocat d’ofici, que el podria representar per ser jutjat en absència. A més, en una altra resolució, la Sala atura la nul·litat d’actuacions que Costa reclama i assegura que caldrà demanar-la al començament de la vista oral, en el moment processal “oportú”.

D’aquesta manera, els magistrats li fan la guitza a Costa designant-li un lletrat: així no podria al·legar indefensió i la nul·litat es discutiria en les qüestions prèvies que pertoca examinar just abans d’iniciar el judici. Costa prepara un recurs davant aquesta situació que qualifica “d’inèdita” perquè “ningú pot interferir en la defensa d’un altre sense permís”.

D’altra banda, en una altra provisió, la sala ha dictat permetre a l’exsecretari de la Mesa Eusebi Campdepadrós declarar en darrer lloc, després dels testimonis. Una opció que en primera instància li van denegar però que ara els magistrats han admès.

Part de la interlocutòria amb què el TSJC mira d'evitar haver de suspendre el judici/QS
Part de la interlocutòria amb què el TSJC mira d’evitar haver de suspendre el judici/QS

L’antídot contra el factor Costa

En la provisió de la sala, del passat 8 de setembre però comunicada avui a les parts i a la que ha tingut accés El Món, el tribunal no amaga que se’n refia menys de Costa que d’un indi ferit. “En exercir el senyor Costa l’autodefensa en solitari, i preveient que l’esmentat senyor no comparegui al acte del judici oral, com li permet l’article 786.1 apartat segon de la llei d’enjudiciament criminal, atès que les penes sol.licitades per a ell no són de presó superior a dos anys, ni de sis anys en cas de ser la pena de diferent naturalesa. Per tal d’evitar la suspensió del judici per la manca de lletrat que el defensi, s’acorda que “ad cautelam” se li designi advocat pel torn d’ofici, per al cas que el senyor Costa no comparegués al judici oral, per tal de defensar-lo”, sentencien els magistrats.

L'ex president del Parlament, Roger Torrent, el vicepresident, Josep Costa, i els ex membres de la Mesa Eusebi Campdepadrós i Ariadna Delgado / ACN
L’ex president del Parlament, Roger Torrent, el vicepresident, Josep Costa, i els ex membres de la Mesa Eusebi Campdepadrós i Ariadna Delgado / ACN

Com una doble assegurança, el TSJC ha decidit un altra cosa. Els magistrats es neguen a respondre ara a Costa sobre la seva petició de nul·litat de les actuacions. Així, han dictaminat que l’haurà de defensar com a qüestió prèvia en el judici: si no hi va, no podrà fer-ho. D’aquesta manera, els magistrats adverteixen que en les qüestions prèvies del primer dia de la vista les parts “podran exposar la vulneració de drets fonamentals o nul·litat d’actuacions, etc”. “En conseqüència, en l’esmentat moment processal és quan la defensa del senyor Josep Costa Rosselló, o ell mateix actuant en la seva pròpia defensa, podrà sol.licitar la nul·litat d’actuacions que ara demana, sens perjudici de donar trasllat de l’escrit del senyor Costa a les altres parts per al seu coneixement, com a anunci de la seva petició”, raonen.

Costa, però, no s’estarà de braços plegats i ja ha anunciat un recurs davant una decisió que “no té cap antecedent”. Per una banda, hi el dubte sobre si es pot nomenar un advocat quan n’hi ha un de nomenat. “En tot cas, hauria de demanar la vènia”, opina. En segon terme, “com faran que un advocat estudiï el tema i si potser després no treballa, qui el pagarà?”, es pregunta Costa. “Tenen molta pressa per fer el judici”, conclou.

Més notícies
Carlos Lesmes, al costat de Flip VI | ACN
Ofensiva de Costa contra Lesmes 
Notícia: Ofensiva de Costa contra Lesmes 
Comparteix
L’exvicepresident del Parlament presenta una recusació contra vuit membres del Consell General del Poder Judicial
Torrent i els altres exmembres de la Mesa del Parlament (ACN)
El fiscal demana 20 mesos d’inhabilitació i 30.000 euros de multa per Torrent, Costa i Campdepadrós
Notícia: El fiscal demana 20 mesos d’inhabilitació i 30.000 euros de multa per Torrent, Costa i Campdepadrós
Comparteix
A la secretària Delgado li rebaixen quatre mesos la pena
El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, i el secretari primer, Eusebi Campdepadrós
Campdepadrós s’oposa a la querella de la fiscalia amb arguments de la jutge Lamela
Notícia: Campdepadrós s’oposa a la querella de la fiscalia amb arguments de la jutge Lamela
Comparteix
Comença la instrucció del TSJC contra els membres de la Mesa quan Torrent era president del Parlament
El president del Parlament, Roger Torrent, parlant amb el secretari general del Parlament, Xavier Muro, i el secretari primer, Eusebi Campdepadr?s
Nou canvi de data al judici de la Mesa de Torrent, ara del 5 al 7 d’octubre
Notícia: Nou canvi de data al judici de la Mesa de Torrent, ara del 5 al 7 d’octubre
Comparteix
La defensa d'un dels processats demana buscar una altra data

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Raül a setembre 12, 2022 | 13:31
    Raül setembre 12, 2022 | 13:31
    El jurisme tàctic és prevaricació.
  2. Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 12, 2022 | 13:44
    Gonzalo setembre 12, 2022 | 13:44
    A por ellos. Ni olvidó ni perdón, laZisnaZis a prisión. Vamos bien. Seguimos. Luz en los ojos y fuerza en el brazo.
  3. Icona del comentari de: CAT a setembre 12, 2022 | 13:45
    CAT setembre 12, 2022 | 13:45
    Al TSJC no tenen criteri? O son simples ovelletes seguint el que els hi diu la criminal Espanya? Mirem bé qui decideix per nosaltres i possem l'ull sobre aquest tribunal, perque es possible que s'hagi d'inhabilitar dins d'una catalunya independent.
  4. Icona del comentari de: 1714 a setembre 12, 2022 | 13:46
    1714 setembre 12, 2022 | 13:46
    Viscat Terra Lliure
  5. Icona del comentari de: almogaver.cat a setembre 12, 2022 | 14:13
    almogaver.cat setembre 12, 2022 | 14:13
    Doncs és del tot inèdita, aquesta decisió. No sé si és irregular. La irregular decisió, d'aquest"Mini me" genèticament modificat a semblança, Misterr Lesmes. En la meva opinió, un "vampiru" que diu que se'n va, i ... Se'n va... se'n va. I, si li posem un tap...? https://youtu.be/b_o0mhYPZ5I
  6. Icona del comentari de: TSJC, TERRORISME JUDICIAL a setembre 12, 2022 | 14:40
    TSJC, TERRORISME JUDICIAL setembre 12, 2022 | 14:40
    TSJC terrorisme judicial. Ni Franco era tan carcamal. Triar el defensor per part del tribunal es GOLPISME JUDICIAL. Cal expulsar a aquests terroristes
    • Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 12, 2022 | 15:16
      Gonzalo setembre 12, 2022 | 15:16
      Id a la ONU. Pero a la de verdad, no a la comisión pagada con el dinero de todos los catalanes.
  7. Icona del comentari de: Ricard a setembre 12, 2022 | 17:20
    Ricard setembre 12, 2022 | 17:20
    Un tribunalet amb ben poca convicció en la seva capacitat d'impartir justícia.
  8. Icona del comentari de: Sergi Sol a setembre 12, 2022 | 17:43
    Sergi Sol setembre 12, 2022 | 17:43
    La cúpula de Ñerk em comenta que no patim. En Torrent anirà puntual i farà unes quantes genuflexions als jutges. Si fa falta, els hi cantarà el cara al sol i tot.
  9. Icona del comentari de: Qu'es foti en Costa a setembre 12, 2022 | 18:15
    Qu'es foti en Costa setembre 12, 2022 | 18:15
    Es creu que només ell té truquets bruts i ocurrències. El TSJC també en té ia més coneixen lo huevón Costa de sobres i fa molt de temps.
    • Icona del comentari de: Ricard a setembre 12, 2022 | 19:34
      Ricard setembre 12, 2022 | 19:34
      Què li fa pensar que els del tribunal no són uns criminals, que no imparteixen justícia sinó una revenja racista? En què es basa per dir que en Costa és un "huevon" que d'altra banda no se sap què vol dir, i els castellans són uns sants? Va de la diferenta raça de cadascú?
      • Icona del comentari de: Estàs molt antiquat racista de merda a setembre 12, 2022 | 21:43
        Estàs molt antiquat racista de merda setembre 12, 2022 | 21:43
        En un estudi de 1972 realitzat pel professor de Harvard Richard Lewontin es van analitzar unes proteïnes contingudes a la sang de diferents poblacions. Els resultats no van mostrar diferències significatives des del punt de vista molecular per separar races humanes. Estudis posteriors van contribuir a verificar que la seqüència de bases (les unitats que formen la informació genètica) a l'ADN humà és idèntica al 99,9%, cosa que va demolir completament la possibilitat de trobar un paràmetre fiable per definir les races. Cap idioma no genera una raça ni ho pot fer.
        • Icona del comentari de: Ricard a setembre 12, 2022 | 22:23
          Ricard setembre 12, 2022 | 22:23
          Gràcies per la ciència impartida. Però els castellans tenen claríssim quan tracten amb catalans, als que tracten de manera ben diferent que com és tracten els castellans entre ells. El racisme dels castellans no depèn d'una genètica tècnicament més o menys diversa, sinó dels prejudicis dels castellans. I és que d'on no n'hi ha no en raja.
        • Icona del comentari de: Ricard a setembre 12, 2022 | 22:29
          Ricard setembre 12, 2022 | 22:29
          Per cert, el racista discrimina per raça. Un castellà ho fa. Un català no. Sóc racista de merda? Renoi, si que és fàcil demostrar-se racista segons vostè. Jo no gosaria dir-li racista, encara que les seves afirmacions si demostren un cert desequilibri. Preguntes: Li molesta de manera exagerada estar en desacord amb algú? Tendeix a desqualificar-lo de manera insultant de manera sorprenentment ràpida? Si la resposta a les preguntes es sí jo m'ho faria mirar. Salut.
        • Icona del comentari de: Sergi Sol a setembre 13, 2022 | 08:09
          Sergi Sol setembre 13, 2022 | 08:09
          Tots els assajos clínics demanen una variable tan racista com la "raça" perquè els fàrmacs no es metabolitzen igual en un asiàtic que en un caucàssic. Embolcallar-te en la ciència no vol dir que no siguis un mentider per insultar als demés fent-te passar per valedor de la veritat. I al missatge previ s'entén que no es refereix a un concepte d'ADN, sino de nacionalitat. Però emmerda que alguna cosa sempre queda...
          • Icona del comentari de: Ni ho intentis pallasso a setembre 13, 2022 | 21:06
            Ni ho intentis pallasso setembre 13, 2022 | 21:06
            Ningú farà un assaig clínic diferenciant "raça" catalana de "raça" castellana. A veure si tu també ets un altre racista de merda.
  10. Icona del comentari de: Ok Gal a setembre 12, 2022 | 22:18
    Ok Gal setembre 12, 2022 | 22:18
    Segur que troben un advocat d’Ofici fatxa connivent amb els jutges, està, plagat.
  11. Icona del comentari de: Sants a setembre 17, 2022 | 18:30
    Sants setembre 17, 2022 | 18:30
    El Costa se cree muy listo porque se come los mocos y así engaña a los incautos. Es perfectamente legal pedir que se nombre un abogado de oficio,que no designa el Tribunal,sino el Colegio de la Abogacía. La cantidad de opiniones parciales de personas que no saben derecho es normal porque se fian del cuento de los interesados que les hacen creer lo que quieren

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa