El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El TSJC tira pel dret i designa un advocat per a Costa contra la seva voluntat
  • CA

Embolica que fa fort. El nou front obert per l’exvicepresident del Parlament Josep Costa en el judici contra els membres independentistes de la Mesa de la cambra que presidia Roger Torrent es complica. La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que els ha de jutjar ha nomenat un advocat d’ofici a Costa, sense el seu consentiment i en previsió que no es presenti a l’acte del judici oral, previst per als dies cinc, sis i set d’octubre.

L’argument dels magistrats és que així s’evitaria suspendre la vista en cas que Costa no hi vagi, ja que com que la pena a la qual se’l podria condemnar és baixa se’l pot jutjar en absència sempre que hi hagi un advocat que el representi. Costa va recórrer la interlocutòria que ordenava la jugada dels magistrats, però de res ha servit. El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha remès la designa 39028/2022 per la qual s’estableix que Antoni Fitó sigui el lletrat d’ofici de l’exvicepresident. Una circumstància que, segons Costa, vulnera no només els drets processals sinó els drets fonamentals.

La designa del Col·legi d'Advocats de Barcelona d'un lletrat d'ofici per a Josep Costa/Quico Sallés

Dos problemes generats per la decisió del tribunal

La designa per part del Col·legi genera, segons Costa, “un problema deontològic, perquè cap advocat pot actuar en un cas que porta un altre professional sense que li doni la vènia o consentiment, o sense que hi hagi almenys constància que el client li ha retirat l’encàrrec professional”. Per a l’exvicepresident del Parlament, fer aquesta designa és “una infracció del codi deontològic”. De fet, en el recurs de súplica presentat per Costa quan es va comunicar a les parts que es procediria a triar un advocat d’ofici per a ell, assegura que el que està fent el TSJC és “violentar el codi deontològic de la professió”.

Un altre problema que al·lega Costa és el “professional”. Segons ell, “l’advocat d’ofici designat, si és que aquesta designa ha de servir d’alguna cosa, hauria de preparar un judici complex, de tres dies de durada, sense poder tenir accés al suposat client –que ni l’ha demanat ni accepta el seu nomenament– ni als antecedents de la causa que obren al seu poder o que estan emparats pel seu dret a la privacitat i al secret professional”.

Qui paga l’advocat designat a la força?

Per altra banda, Costa alerta el tribunal que la seva decisió “genera un problema econòmic perquè la llei no preveu pagar honoraris a un advocat d’ofici designat ad cautelam. “Per tant,” argüeix, “ens trobaríem davant d’una feina potencialment inútil que, o bé s’hauria de pagar sense haver-se dut a terme o sense haver tingut cap utilitat, o quedaria sense retribuir”.

“La primera de les opcions seria un malbaratament de recursos i la segona un abús injustificat que generaria responsabilitat patrimonial de qui ha adoptat la mesura”, afegeix Costa. I apunta a la responsabilitat del tribunal que l’ha de jutjar i, ateses les seves decisions i la interpretació de Costa, també prejutja. “Atès que aquesta part ni el necessita ni té cap intenció d’acceptar els seus serveis, és obvi que no es farà càrrec dels honoraris de cap advocat d’ofici, com pertocaria en una designació feta d’acord a llei”, avisa Costa.

“Un prejudici immotivat”

Costa insisteix en el “prejudici immotivat dels magistrats” que conformen la sala, atès que “mai no ha revelat quina serà la seva estratègia de defensa”de cara al judici previst per als dies 5, 6 i 7 d’octubre. I carrega els neulers contra els magistrats: “És gratuït i impropi d’una sala veritablement imparcial que se l’acusi preventivament de voler obviar o desatendre les funcions de defensa lletrada, en plena coherència amb els interessos i la voluntat de l’acusat (que en aquest cas és ell mateix)”.

Ara el tribunal ja ha avançat la feina amb la rebuda de la designa de l’advocat “per si de cas”. Caldrà veure quina és la reacció de l’advocat, si accepta o no aquesta designa deontològicament i quines accions pren Costa davant el Col·legi, ja que mai no ha demanat aquests serveis de manera directa o indirecta. D’aquí que contempli portar els magistrats, a més de recursar-los, davant l’Agència de Protecció de Dades.

Més notícies
Josep Costa
Jugada del TSJC per evitar que Costa els boicotegi l’arrencada del judici de la Mesa
Notícia: Jugada del TSJC per evitar que Costa els boicotegi l’arrencada del judici de la Mesa
Comparteix
El tribunal no se'n refia de l'exvicepresident del Parlament i per evitar que obligui a suspendre la vista amb la seva absència li nomenen un advocat d'ofici que el representi
L'ex president del Parlament, Roger Torrent, el vicepresident, Josep Costa, i els ex membres de la Mesa Eusebi Campdepadrós i Ariadna Delgado / ACN
El TSJC troba un jutge i el judici a la Mesa començarà el 5 d’octubre
Notícia: El TSJC troba un jutge i el judici a la Mesa començarà el 5 d’octubre
Comparteix
Finalment serà el magistrat de l'Audiència de Barcelona Francisco Segura qui participi en el judici
L'ex president del Parlament, Roger Torrent, el vicepresident, Josep Costa, i els ex membres de la Mesa Eusebi Campdepadrós i Ariadna Delgado / ACN
Les recusacions deixen sense jutges el judici de la Mesa de Torrent
Notícia: Les recusacions deixen sense jutges el judici de la Mesa de Torrent
Comparteix
L'administració de justícia activa el sistema de relleus legals
Lesmes i Barrientos / ACN
Josep Costa foragita el president del TSJC del judici a la Mesa de Torrent
Notícia: Josep Costa foragita el president del TSJC del judici a la Mesa de Torrent
Comparteix
Els magistrats, però, no accepten la resta de recusacions

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ok Gal a setembre 17, 2022 | 19:03
    Ok Gal setembre 17, 2022 | 19:03
    Món de privilegiats putrefacte. A molta gent l’administració (inclosa la fatxa ERCal i Junts) i jutges deneguen advocats ofici, negligents d’ofici, perquè tenen uns ingressos bruts anuals superiors a 16300, i a qui no el demana ni necessita li’n posen un. Putrefacció de justícia del PSCgal i amics.
  2. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a setembre 17, 2022 | 19:08
    Pere Llimonera i Citronell setembre 17, 2022 | 19:08
    La justicia espanyola està a dia d'avui al nivell de Polonia i Rumania.
  3. Icona del comentari de: Ricard a setembre 17, 2022 | 19:53
    Ricard setembre 17, 2022 | 19:53
    Reiteradament el racisme castellà actua de manera barroera, coherentment a la conducta racista i per tant allunyada de la raó, de manera que creen uns embolics enormes que fan trontollar tots els estaments i persones implicades en no haver precedents d'aquestes conductes. Al cap i a la fi es provoquen uns perjudicis als afectats i a la comunitat, que és a qui se suposa que els jutges defensen, amb la corresponent i objectiva malversació de cabals públics. Això passa sense parlar d'aquesta justícia "a mida", destinada als catalans i a ningú més, per tant racista. Per què es pot constatar que tot l'aparell estatal, inclosa la Policia de Catalunya, executen formidablement tots els tràmits, mentre uns "innocents" gihadistes no mereixen ni una desena part del seu "rigor professional". En fi, que tot plegat fa fàstic i indigna.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 18, 2022 | 13:27
      Gonzalo setembre 18, 2022 | 13:27
      Tu si que das asco.
  4. Icona del comentari de: Klein Gordon a setembre 17, 2022 | 20:28
    Klein Gordon setembre 17, 2022 | 20:28
    Costa et tocaran fort la butxaca, a tu, que només en política per fer calers! Justicia divina en diuen!
    • Icona del comentari de: Bisbe Berkeley a setembre 17, 2022 | 21:19
      Bisbe Berkeley setembre 17, 2022 | 21:19
      D'això que fas se'n diu calúmnia i maledicència, i encara goses parlar de la justícia divina. Si segueixes així aniràs a l'infern. Hauries de fer penitència, t'ho dic pel teu propi bé.
  5. Icona del comentari de: Pau a setembre 18, 2022 | 00:24
    Pau setembre 18, 2022 | 00:24
    Jo crec que a aquest article li falta l'explicació d'un jurista independent, que aclareixi si el que fa el TSJC està ajustat a dret o no, perquè només ens diu el que argumenta Costa.
  6. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a setembre 18, 2022 | 00:24
    L'OBSERVADOR ASTORAT setembre 18, 2022 | 00:24
    Que se puede esperar de un TSJC, "sucursal colonial" del TC, TS y del "Independiente" Sistema Judicial Ñ. "Lasciate ogni speranza......."
  7. Icona del comentari de: El seu tribunal a setembre 18, 2022 | 10:30
    El seu tribunal setembre 18, 2022 | 10:30
    Hauríem de dir Tribunal de justícia (Ñ) a Catalunya. I no pas Tribunal de justícia de Catalunya. És el seu tribunal i no el nostre! I com que és seu I no pas nostre fan el que volen. "Atado y bien atado" I ho acceptem
  8. Icona del comentari de: Boing a setembre 18, 2022 | 13:36
    Boing setembre 18, 2022 | 13:36
    Aquests fan el que els hi rota com a bon espanols. Costa fot canya a tota aquesta xusma.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa