El Món
El president del TSJC s’indigna perquè el recusen els processats de la Mesa de Torrent

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús Maria Barrientos, ha negat que hi hagi cap causa per ser apartat del judici de la Mesa del president Roger Torrent. Així ho manifesta en l’informe presentat com a resposta al procediment de recusació del passat 2 de juny, que ha plantejat Torrent i la resta de membres de la seva Mesa, Josep Costa, Adriana Delgado i Eusebi Campdepadrós. Barrientos no amaga el seu enuig en el seu informe de recusació, al qual ha tingut accés El Món, i carrega els neulers contra els processats, que posen en dubte la seva imparcialitat per les seves declaracions contra el Procés.

Fins i tot, Barrientos arriba a menystenir el vot particular d’un magistrat del Tribunal Constitucional, que en el cas del president Quim Torra va defensar que el president del TSJC s’havia d’haver abstingut de jutjar-lo per la seva contaminació prèvia a la vista de les declaracions que ha pronunciat contra el Procés.

Paral·lelament, la fiscalia s’ha personat en la recusació. El ministeri públic considera que la recusació no té un altre objectiu que “apartar els magistrats de la causa” i arriba a titllar-la de “frau de llei“. Els altres magistrats, Carlos Ramos i Carles Mir, també en els seus informes, neguen que hi hagi arguments per ser separats de la causa i del judici que s’ha de celebrar a finals de juliol. Ara la sala de recusacions haurà de decidir.

El disputat vot particular

En la recusació de Torrent, s’aportava com argument el dens i interessant vot particular de José Ricardo de Prada. Barrientos argüeix que “no és de rebut que es pretengui atorgar al vot particular una sentència —sigui del TC, sigui de qualsevol altre tribunal— més valor o, simplement, un valor autònom davant del de la mateixa sentència”. D’aquí que consideri que no hi ha cap element fàctic o jurídic d’aquest vot particular que serveixi per apuntalar la recusació.

Fins i tot, afegeix que el recusant no hagi parat atenció que l’altre vot particular de la mateixa sentència “va ignorar per complet” els arguments del de De Prada. Així, acusa Torrent “d’enaltir un aspecte d’un vot particular”. “Resulta evident”, continua Barrientos, “que el criteri expressat en el vot particular exalçat pel recusant ha estat tret del seu context factual i processal, context que, si hagués estat degudament considerat, evidenciaria que no té en absolut interès per al present supòsit”.

Part de l'informe de recusació presentada per Roger Torrent contra el magistrat Barrientos/Quico Sallés
Part de l’informe de recusació presentada per Roger Torrent contra el magistrat Barrientos/Quico Sallés

“Pretensió absurda”

En la recusació de Torrent, Barrientos continua apujant el to i retreu que utilitzi el cas Torra en el cas de la Mesa. De fet, la seva conclusió és que no tots els testos s’assemblen a les olles i que haver jutjat un president independentista no l’impedeix jutjar altres independentistes. “Que el recusant pretengui absurdament sostenir que totes les causes penals incoades en els darrers anys per raó de qualssevol fets comesos per qualsevol persona, en qualsevol moment o ocasió, encara que fos sense cap concert entre elles, pel simple fet que aquestes persones poguessin compartir en el seu fur intern el propòsit de modificar al marge de la llei el règim constitucional vigent a Espanya —Catalunya inclòs —, comparteixen sense més ni més un únic objecte penal i, per tant, haurien d’haver estat tramitades com una sola causa única i general”.

Per altra banda, en la recusació formulada per la secretària Adriana Delgado, va una mica més enllà i Barrientos demana aclarir la seva posició. La defensa de Delgado argumenta el fet que Barrientos es va empipar perquè el president Torrent va parlar de presos polítics en un acte al Col·legi d’Advocats el 2018 i, per tant, la causa actual versa sobre dues resolucions de Parlament que parlen d’aquesta qüestió. “Això, senzillament, no és veritat”, sentencia Barrientos. Així argumenta que tenir present aquell dia és un “excés de zel” sobre les seves paraules i les resolucions que han portat la Mesa de Torrent a la banqueta dels acusats.

Pel que fa a la recusació presentada per Costa, Barrientos carrega els neulers i la qualifica “d’extraordinàriament confusa, amb raonaments truncats i plena de hipèrboles injustificades”. Fins i tot, qualifica de “grollera reproducció” els al·legats fàctics de Costa en el seu escrit. Al capdavall, l’acusa de buscar la “confusió de la sala” aportant parts de la resolució per tal que es tramiti la recusació. A més, defensa que el seu nomenament “polític” no pot incidir com a causa de recusació.

Part final de les al·legacions del ministeri públic sobre les recusacions presentades contra els magistrats que jutjaran els membres independentistes de la Mesa de Roger Torrent/Quico Sallés

Més notícies
Josep Costa, en un una entrevista amb El Món | Jordi Borràs

Costa fa ballar el cap al TC amb el seu recurs contra el judici de la Mesa

Notícia: Costa fa ballar el cap al TC amb el seu recurs contra el judici de la Mesa
Comparteix
Deliberació dels magistrats sobre la seva recusació i violació de drets per part del TSJC
Notícia: Costa fa ballar el cap al TC amb el seu recurs contra el judici de la Mesa - Mobile
L'expresident del Parlament i conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, a les portes del TSJC / ACN

El TSJC jutjarà Torrent i la seva Mesa al juliol per desobediència greu

Notícia: El TSJC jutjarà Torrent i la seva Mesa al juliol per desobediència greu
Comparteix
La fiscalia demana entre 16 i 20 mesos d'inhabilitació a Torrent, Costa, Campdepadrós i Delgado
Notícia: El TSJC jutjarà Torrent i la seva Mesa al juliol per desobediència greu - Mobile
El president del Parlament, Roger Torrent, amb el lletrat Joan Ridao i el vicepresident de la Mesa Josep Costa

El judici contra la mesa de Torrent s’entrebanca al Constitucional

Notícia: El judici contra la mesa de Torrent s’entrebanca al Constitucional
Comparteix
Els magistrats demoren el recurs d'empara de Josep Costa
Notícia: El judici contra la mesa de Torrent s’entrebanca al Constitucional - Mobile
El president del Parlament, Roger Torrent (Europa Press)

El jutge de l’espionatge a Torrent i Maragall es desperta un any i mig després

Notícia: El jutge de l’espionatge a Torrent i Maragall es desperta un any i mig després
Comparteix
El magistrat fa cas del fiscal i finalment demana els mòbils de l'expresident del Parlament i exconseller
Notícia: El jutge de l’espionatge a Torrent i Maragall es desperta un any i mig després - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Beirut a juny 15, 2022 | 18:51
  Beirut juny 15, 2022 | 18:51
  Un sicari del borbó, un altre més...
 2. Icona del comentari de: A la presó amb els inquisidors a juny 15, 2022 | 19:39
  A la presó amb els inquisidors juny 15, 2022 | 19:39
  Tots els del TSJC haurien d'estar empresonats.
 3. Icona del comentari de: Gecko a juny 15, 2022 | 20:07
  Gecko juny 15, 2022 | 20:07
  Quina colla d'arreplegats que hi ha a Espanya, molt de joc brut, espionatge, clavegueram, justícia espanyola lawfare... i al capdavall tots sembla que acaben com l'inefable policia espanyol Villareco i companyia... enfrontats entre ells. Si no fos un afer tant lamentable faria riure. Per una altra banda millor que acabin així, enfrontats i barallats entre ells, és l'única forma que es delatin entre ells i confessin totes les trampes i joc brut que han fotut.
 4. Icona del comentari de: A llorar a la lloreria a juny 16, 2022 | 01:08
  A llorar a la lloreria juny 16, 2022 | 01:08
  Denuncia a Andorra i a veure si el foten a la pressó allà.
  • Icona del comentari de: Llorer florit a juny 16, 2022 | 09:41
   Llorer florit juny 16, 2022 | 09:41
   Tot arribarà.
 5. Icona del comentari de: Democracia O TSJC de fachas a juny 16, 2022 | 05:03
  Democracia O TSJC de fachas juny 16, 2022 | 05:03
  Justicia amb sotana opus.dei, franquisme constitucional. España aerà franquista.capellanota o no serà. TSJC, el TOP etern
 6. Icona del comentari de: ton c. a juny 16, 2022 | 07:19
  ton c. juny 16, 2022 | 07:19
  poder judicial a Espanya=mafia.
 7. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 16, 2022 | 07:45
  Pere Llimonera i Citronell juny 16, 2022 | 07:45
  La justicia espanyola no és homologable a cap país de la CEE, som una vergonya.
 8. Icona del comentari de: JordiP a juny 16, 2022 | 10:10
  JordiP juny 16, 2022 | 10:10
  Sí, sí, el Barrientos pot montar en còlera, però el fet que un o dos magistrats emetin vots particulars raonats aporta un factor de dubte raonable que, en justícia justa, no s'hauria de negligir, com fa el Barrientos desbordant sobèrbia. Ara bé, com que la justícia espanyola no és justa en els afers que es refereixen a independentistes ...
 9. Icona del comentari de: Guaita-que-fan-ara a juny 16, 2022 | 10:21
  Guaita-que-fan-ara juny 16, 2022 | 10:21
  Aquest magistrat sempre ha fet cara d'indignat.

Nou comentari

Comparteix