El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El cas Borràs tensa al màxim la relació amb ERC i posa el Parlament cap per avall
  • CA

La negativa de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a dimitir després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi obert judici oral contra ella aquest dimarts endinsa la cambra catalana novament en una dimensió desconeguda plena d’incògnites, entre les quals hi ha el dubte sobre qui agafarà el timó de la cambra. ERC ja ha dit que per l’acord de legislatura correspon a Junts. Això obligaria finalment a Borràs a renunciar, a fer precisament el que fa dies diu que no pensa fer.

Per la seva banda, Junts ha reunit la seva executiva de forma extraordinària i posteriorment ha mès un breu comunicat reiterant el “suport a la presidenta sense fissures davant el lawfare i la persecució política” així com per les “acusacions de corrupció”. El partit ha emplaçat la resta de forces independentistes “a no caure en el parany de l’estat espanyol, que ens vol dividits i enfrontats”.

El fet que Borràs s’hagi negat a fer un pas al costat farà que dijous, en una reunió extraordinària de la Mesa del Parlament, dos dels tres partits independentistes amb presència a la Mesa —ERC i la CUP— votin, juntament amb el PSC, a favor de suspendre de forma temporal, provisional i cautelar la presidenta per les acusacions que pesen sobre ella: prevaricació i falsedat documental en un presumpte cas de fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) per beneficiar un amic.

De res han servit les queixes de la presidenta i les seves denúncies insistents de lawfare. Tampoc han fet efecte les declaracions d’algunes veus de Junts defensant Borràs i generant dubtes al voltant dels informes de la Guàrdia Civil durant la instrucció d’un cas que té el seu origen abans del referèndum de l’1 d’octubre del 2017. Ni ERC ni la CUP han comprat el relat de Borràs sobre la guerra judicial –lawfare– contra l’independentisme. I, si fins ara s’havien manifestat prudents, aquest dimarts ha quedat ben clar que si no la presidenta no s’aparta serà la Mesa del Parlament la que la retirarà del càrrec amb la potestat que li atorga l’article 25.4 per preservar la reputació de la cambra davant d’un cas que consideren relacionat amb la corrupció i no pas a l’1-O.

Un moment de la reunió de la Mesa del Parlament aquest dimarts / ACN

Ultimàtum a Borràs perquè s’aparti del presidència del Parlament

Tant ERC com la CUP donen temps a Borràs perquè es retiri ella mateixa abans de la reunió de la Mesa de dijous al migdia. Si aleshores no ha fet un pas a costat, republicans i cupaires forçaran la presidenta a abandonar el càrrec, almenys de forma temporal. Uns i altres esgrimeixen que el bon nom de la institució està per damunt dels “personalismes”. No caldrà ni tan sols que es demani dictamen a la Comissió de l’Estatut dels Diputats, que presideix el diputat Jaume Alonso-Cuevillas, proper a Borràs. Malgrat les pressions d’ERC i la CUP, fonts de l’executiva de Junts properes a la presidenta asseguren a EL MÓN que es manté ferma en la seva convicció de no fer un pas al costat.

La posició del soci de Govern de Junts no deixa cap dubte. La portaveu del partit, Marta Vilalta, s’ha expressat amb claredat aquest dimarts des del faristol del Parlament, poques hores després que es conegués la notícia de l’obertura del judici oral: “Des d’ERC sempre hem estat molt clars sobre aquesta causa judicial: el més raonable per a la defensa de la pròpia presidenta del Parlament i, al mateix temps, per preservar el prestigi i la institució és que ella mateixa valori apartar-se i fer un pas al costat”.

ERC i la CUP consideren corrupció el cas Borràs

Per a Vilalta, cal allunyar Borràs de la presidència per ser coherents amb la lluita contra la corrupció. Per part de la CUP, la portaveu Laia Estrada també ha dit que cal preservar la institució de la corrupció. Ara bé, ha admès que els cupaires són conscients que l’estat espanyol “no persegueix la corrupció, sinó que la utilitza per anar contra l’independentisme”. També els socialistes han advertit que cal apartar immediatament Borràs de la institució. El líder del PSC, Salvador Illa, ha trucat a Borràs per manifestar-li el seu respecte i el respecte per la presumpció d’innocència, però li ha demanat que marxi, segons ha explicat a la premsa la portaveu del grup parlamentari socialista, Alícia Romero.

Marta Vilalta d’ERC / ACN

Entre un dels principals dubtes que queden pendents de resoldre hi ha què passarà amb la presidència. Els partits reclamen a Borràs que renunciï i faciliti que una altra persona del seu partit ocupi el seu lloc. El nom de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, que en les eleccions del congrés de Junts per a l’executiva va rebre més vots que la pròpia Borràs, sona com a possible relleu. Ara bé, fonts del sector Borràs consultades per EL MÓN diuen que és “rotundament fals” que el partit valori posar Erra com a presidenta. ERC sembla que no vol assumir responsabilitats de presidència —el reglament diu que en absència temporal de la presidència, assumeix les funcions la vicepresidència— i s’escuda que en l’acord de legislatura es va pactar que el càrrec l’assumia JxCat. Per tant, ara demanen a Junts que es mantingui “fidel” a aquest acord. Que la vicepresidenta del Parlament, Alba Vergés, assumís les funcions de presidenta dijous quan Borràs sigui apartada hauria de ser una situació transitòria. No és voluntat dels republicans encarregar-se de la presidència de la cambra.

Més enllà del PSC, ERC i la CUP, Cs ha demanat a la Mesa que suspengui ja Borràs i que es fixi un dia de ple per “escollir nou president” del Parlament. El PP ha demanat també a Borràs que dimiteixi i “no desprestigiï més el Parlament”. Els comuns també han expressat la necessitat d’apartar la presidenta. L’extrema dreta de Vox ha anat més enllà, fins i tot li volen retirar l’acta de diputada, cosa fora de la llei.

Borràs deixa sobre la taula de la presidència diversos conflictes oberts

L’embolic en què queda sumit el Parlament s’agreuja per les diferents carpetes obertes que Borràs deixa obertes. Qui assumeixi la presidència haurà d’entomar conflictes oberts sota la presidència de Borràs: per començar les llicències per edat amb els funcionaris, que acaben de demanar un mediador per negociar amb la Mesa; el conflicte pel vot delegat de Lluís Puig que es va acceptar i s’està a l’espera de firmar les actes del ple; també al voltant de Puig, hi ha un conflicte per l’acord que aquest dimarts la Mesa —amb els vots de JxCat i la CUP— ha pres per permetre que el diputat exiliat participi en comissions, un fet que el reglament no permet. ERC s’ha abstingut en aquesta votació al·legant que no hi havia garanties pels drets de l’exconseller.

Un cop suspesa com a presidenta, Borràs podrà continuar sent presidenta de JxCat. El partit va aprovar en el congrés que acaba de fer protegir els seus membres del lawfare. La presidenta considera que no hi ha cas i afirma que ella és innocent. La seva suspensió coincideix amb la polèmica de la seva mà dreta, Francesc de Dalmases, per l’entrevista que se li va fer al FAQS de TV3, i que va acabar amb Dalmases escridassant una periodista de l’equip del programa al camerino. És probable que Dalmases hagi de comparèixer divendres davant de la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). La Mesa del Parlament ha decidit avui obrir expedient per investigar els fets. En cas que es confirmin, a Dalmases li podria caure una sanció de fins a 12.000 euros.

Més notícies
Els membres d'ERC a la Mesa del Parlament, Ruben Wagensberg i Alba Vergés / ACN
ERC i CUP deixaran caure Borràs pel vincle del seu cas amb la “corrupció”
Notícia: ERC i CUP deixaran caure Borràs pel vincle del seu cas amb la “corrupció”
Comparteix
Republicans i cupaires asseguren que si la presidenta no s'aparta demanaran la suspensió immediata
Laura Borràs, presidenta de Junts / ACN
Pressió creixent sobre Borràs perquè s’aparti i plegui com a presidenta
Notícia: Pressió creixent sobre Borràs perquè s’aparti i plegui com a presidenta
Comparteix
La CUP demana a JxCat i ERC que acordin el relleu i Illa truca la presidenta per demanar que marxi
La presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs / ACN
La Mesa del Parlament discutirà dijous sobre la suspensió de Borràs
Notícia: La Mesa del Parlament discutirà dijous sobre la suspensió de Borràs
Comparteix
La presidenta ha de convocar una reunió extraordinària i obrir el debat entre les membres de l'òrgan rector
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, a l'inici de la sessió / EP
El TSJC obre judici oral contra Laura Borràs
Notícia: El TSJC obre judici oral contra Laura Borràs
Comparteix
Si es confirma la suspensió s'obrirà el debat sobre si JxCat decideix rellevar-la

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Protegim el Parlament a juliol 26, 2022 | 21:36
    Protegim el Parlament juliol 26, 2022 | 21:36
    Cada vegada és més evident la incompetència de Borràs i els problemes que ha generat. La política del conflicte i el desgavell permanent s'ha d'acabar. L'entorn de Borràs ha intentat dinamitar el Parlament, i això s'ha de considerar un agressió intolerable. S'ha de tallar les ales a aquest grupuscle d'ultradreta.
  2. Icona del comentari de: ERC cap on vas? És la por de Junqueras a la presó? a juliol 26, 2022 | 21:51
    ERC cap on vas? És la por de Junqueras a la presó? juliol 26, 2022 | 21:51
    De la CUP ja ho sabem que sempre envia polítics a la paperera. Us heu fixat que sempre són polítics CATALANS que ells els situen a, la dretateva, mai fan res contra els espanyols. ERC s'està embrutant de nou les mans amb el seu afany de quedar-se amb tot el poder independentista, un poder que a madrid aplaudeixen perquè és el sometiment de Catalina
  3. Icona del comentari de: Som caīnistes a juliol 26, 2022 | 22:10
    Som caīnistes juliol 26, 2022 | 22:10
    Sentiu com riu l'Aznar? Saben com som de fratricides, no cal que ens apunyalin des de Macdrid, ja ens matem entre nosaltres. Com riu l.'Aznar. A vegades penso què passaria si es donés un nou 18 de juliol
    • Icona del comentari de: Borràs dimissió a juliol 27, 2022 | 10:57
      Borràs dimissió juliol 27, 2022 | 10:57
      No em sento representat per la Borràs, i considero que aquesta senyora ha anat contra els interessos de Catalunya i ha degradat la imatge del Parlament. De caïnita res, simplement considero que aquesta senyora és un perill públic. Com a independentista no puc tolerar que utilitzi l'excusa de persecució política, per tapar la corrupció i la seva incompetència pel càrrec.
  4. Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 26, 2022 | 22:15
    Gonzalo juliol 26, 2022 | 22:15
    Tic,TAC. Tic,tac
  5. Icona del comentari de: Anònim a juliol 26, 2022 | 22:28
    Anònim juliol 26, 2022 | 22:28
    Tranquils que junts no sortirà del govern, no fos cas que perdés privilegis i cadires. Això sí, tocaran els collons tant com puguin al govern, que es el seu enemic del que no es volen independitzar. Au, aneu a fer la indy a egspaña si teniu collons.
  6. Icona del comentari de: Caureu com a miserables que sou a juliol 26, 2022 | 22:34
    Caureu com a miserables que sou juliol 26, 2022 | 22:34
    El "cas Borras"? , en tot cas el Cas Guardia CiviltBorras, no? O amagueu qui acusa?Feu el joc al estado terrorista, no ho veieu? El Parlament de Catalunya és plè de gent que suca del 155 i crida : Biba la Guardia Civil, Biba el sou que em paga el partit! Tenim les institucións catalanes segestades per porcs traidors. Ni amb tv3 podreu amagar aquest fet. Us passarem pel damunt, colla de merdosos i merdoses.
  7. Icona del comentari de: Anònim a juliol 26, 2022 | 23:42
    Anònim juliol 26, 2022 | 23:42
    Quin retrat els de la CUP! D'ERC ja no estranya res
  8. Icona del comentari de: fat boy a juliol 27, 2022 | 00:05
    fat boy juliol 27, 2022 | 00:05
    Quel ennui...
  9. Icona del comentari de: No votarem españa a juliol 27, 2022 | 00:11
    No votarem españa juliol 27, 2022 | 00:11
    Els catalans no votarem si no és en unes eleccions sobiranes catalanes. Des del 155 sabem que els Rajoy de torn convoquen les eleccions a Catalunya amb la colaboració de vosaltres. No Votarem. Foteu-vos, colla de merdoses.
  10. Icona del comentari de: Si fos a juliol 27, 2022 | 00:14
    Si fos juliol 27, 2022 | 00:14
    Si fos la Borras deixaria el partit i el parlament 155 podrit i m'integraria al Govern Legítim. La resta és merda venuda al borbó.
  11. Icona del comentari de: Curiós a juliol 27, 2022 | 00:31
    Curiós juliol 27, 2022 | 00:31
    No deixa de ser curiós que el Parlament de Catalunya no es tensi al màxim pel Pegassus, per l'espoli fiscal, per els atemptats de Barcelona de la SoraiyaSS, per la lawfare, per que hi mani el cos jurídic en mans de la Fiscafina. Us passarem pel damunt, colla de merdes.
  12. Icona del comentari de: Pari compte a juliol 27, 2022 | 00:35
    Pari compte juliol 27, 2022 | 00:35
    Una bon opció, sra Borras, és aguantar per deixar-los en evidència. Però vigili l'esquena on hi te en Jordi Sanchez i en Turull que estan amb el ganivet a la ma i al servei d'españa, com els qui manen a erc i cup.
  13. Icona del comentari de: Feu-vos-ho mirar a juliol 27, 2022 | 01:35
    Feu-vos-ho mirar juliol 27, 2022 | 01:35
    Ei, gent del Món, qui tensa és la Guardia Civil i els qui la seguiu, conscient o inconscientment.
  14. Icona del comentari de: Àcrata. a juliol 27, 2022 | 04:40
    Àcrata. juliol 27, 2022 | 04:40
    I deixar voluntàriament la mamella?. Si, home!.
  15. Icona del comentari de: Maria a juliol 27, 2022 | 05:50
    Maria juliol 27, 2022 | 05:50
    CUP, ERC, Ho tinc clar. Us votarà la vostra mare, Sor Anna Gabriel i Sor M. Vilalta... que el que és jo...
  16. Icona del comentari de: VOX I ERC, sempre Junts a juliol 27, 2022 | 06:50
    VOX I ERC, sempre Junts juliol 27, 2022 | 06:50
    Vox i erc, junquerasi Abascal, salvando España, quin goig fan la parella junqueras.abascal
  17. Icona del comentari de: Democracia a juliol 27, 2022 | 07:05
    Democracia juliol 27, 2022 | 07:05
    No entenc com Junts està actuant així en el cas Borras, els hi acabarà passant factura, amb el que ha costat fer net amb la corrupcio de Convergencia. Te la presumpcio d'inocencia pero hi han emails i trucades que com a minim son molt sospitoses i la investigacio la van fer els mossos. El reglament del parlament el van pactar Cup, Erc i Junts, ho haurien de complir
  18. Icona del comentari de: miquel puigpelat a juliol 27, 2022 | 08:18
    miquel puigpelat juliol 27, 2022 | 08:18
    "La justicia es igual para todos". Griñan. Sis anys de presó per malmetre 680 milions d'euros. Demostrat. Borras. Sis anys de presó per malmetre 300.000 euros. No demostrat. Mentres no marxem, ells no pararan mai.
  19. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a juliol 27, 2022 | 08:27
    Doctor Strangelove juliol 27, 2022 | 08:27
    Costarà fer-la fora, ella vol cobrar el sou vitalici i ha d,estar de presi fins al proper març. Doc.
  20. Icona del comentari de: Indepe emprenyat a juliol 27, 2022 | 09:37
    Indepe emprenyat juliol 27, 2022 | 09:37
    ERC i CUP mostren les seves misèries partidistes. Quina colla de venuts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa