El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Garriga acusa Ciutadans de “polaritzar” i anar “contra el català”
  • CA

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha acusat Ciutadans de “polaritzar” el debat sobre la llengua i anar “contra el català” des de la seva fundació. En una entrevista al programa Cafè d’Idees de Ràdio4 i La2, Garriga ha recordat que “l’objectiu inicial” de Cs era “anar contra el català i el seu ús” i que va contribuir a carregar-se els consensos sobre la llengua que hi havia a Catalunya. “El català no és exclusiu dels partits independentistes”, ha assegurat.

Garriga ha celebrat que el Pacte Nacional per la Llengua que impulsa el Govern hagi rebut el suport del 85% del Parlament i ha lamentat l’absència de la dreta. “PP i Vox no han dit res i Cs va fer alguna pregunta, però va decidir que no entrava”, ha reconegut la consellera, que ha explicat que no s’han posat gaires condicions per entrar al pacte perquè volen que hi participi “la gent que ara no sent interpel·lada per saber què pensa” sobre el futur del català.

Sentència del TSJC

Garriga ha repetit que l’ús de les llengües a l’escola “no va de percentatges, sinó de resultats” i ha alertat que els informes que tenen els departaments de Cultura i Educació és que tots els alumnes acaben l’ESO amb una competència similar en català i castellà. “En realitat el que passa és que a les aules s’està parlant molt menys català del que es pensava”, ha dit. La consellera ha lamentat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi entrat en un debat pedagògic. “El que diuen les sentències no té res a veure amb la realitat del país”.

La consellera també ha reclamat al Govern, als partits i a la societat civil que facin “autocrítica” per haver “donat per fet” que només per rebre una escolarització en català ja n’hi havia prou per dominar la llengua. “Això no passa”, ha reconegut.

La conselleria vol que les plataformes incorporin més doblatges en català / Netlflix

Converses amb Netflix

Garriga ha explicat que el departament de Cultura està parlant directament amb les plataformes audiovisuals per buscar maneres d’incloure més contingut en català. “Hem de ser on és la gent i ara la gent és a Netflix, HBO i Disney+”, ha detallat. La consellera ha afirmat que Cultura vol que les plataformes incorporin al seu catàleg tots els doblatges de pel·lícules i sèries que ja estan als fons de TV3 i del departament. Garriga ha xifrat en “gairebé 10.000” les pel·lícules doblades per TV3 i ha recordat que des del 2011 el departament ha doblat unes 25 estrenes anuals. “Hem de començar per aquí”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: T@M a febrer 23, 2022 | 10:25
    T@M febrer 23, 2022 | 10:25
    Es que en el fons de tot mai han sigut catalans. Uns politics de Catalunya que van en contra del seu pais i la seva llengua no són catalans.
  2. Icona del comentari de: Franck BCN a febrer 23, 2022 | 12:22
    Franck BCN febrer 23, 2022 | 12:22
    No recordo cap acció en pro del foment o promoció de la llengua i cultura catalanes per part de CS....
  3. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 23, 2022 | 12:26
    Pere Llimonera i Citronell febrer 23, 2022 | 12:26
    Nadie va contra el Catalán... se va contra la discriminación y sectarismo supremacista de algunos.... se está a favor del respeto del pueblo, de su cultura y lenguas; y del derecho de los chicos a aprender en su "Lengua Materna"... que Garriga emita garruladas y sofismas populistas es cosa suya; pero todos y, en el fondo, hasta los -cada vez menos- radicales separatas suprematas lo saben y reconocen en privado... La mentira tiene sus limites y como dice el refrán: "se coge antes a un mentiroso que a un cojo"...
  4. Icona del comentari de: Ricard a febrer 23, 2022 | 13:24
    Ricard febrer 23, 2022 | 13:24
    El català és exclusiu dels partits catalans, independentistes o no. El problema és que ja no queden partits catalans dependentistes.
  5. Icona del comentari de: Català a juliol 02, 2022 | 15:45
    Català juliol 02, 2022 | 15:45
    Quin descobriment, Sra consellera!. C's va en contra de la nostra llengua!. En quan a que la presència del calà a les aules és minsa, ja monts anys que passa. I calia tenir pa a l'ull per a no veure-ho.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa