Jaume Nolla: “El Front és antifeixista i independentista, però no som d’esquerres”

L'actor que interpreta el senyor Marcel·lí del programa de 'Versió Rac 1', número dos de la llista del FNC, és la cara més coneguda del partit

El Front Nacional de Catalunya (FNC) és un partit que, sense cap representació institucional –l’única regidora que tenien, a Ripoll, se n’ha escindit–, ha marcat part de la precampanya. Un nom històric de la política catalana que ara es reble·la contra el fet que el qualifiquin de “xenòfob, racista i feixista”. La formació avisa que ja ha començat a “presentar querelles“. “Ja n’estem tips, som un partit que va néixer el 1940 a París amb un doble objectiu: la independència de Catalunya i exterminar el feixisme imperant a Europa en aquella època, i ara ens diuen tot això”, assenyala en Jaume Nolla, número dos de la candidatura del FNC, en conversa amb El Món. Nolla és conegut perquè interpreta el personatge humorístic Marcel·lí Virgili al programa Versió RAC1, de Toni Clapés. Tot i que el cap de llista és Albert Pont, Nolla té un plus de popularitat per la seva tasca radiofònica.

A la pregunta de per què creuen que els titllen de “racistes, xenòfobs o feixistes” , Nolla té una resposta múltiple. En primer terme, per un punt del programa electoral en què reclamen una “immigració regulada”. “No pot ser que vingui gent i mori en un incendi perquè viuen confinats en una nau industrial”, argumenta. En aquest sentit, assegura que els plantejaments del FNC amb la immigració “són els mateixos que els de Bèlgica, Àustria, Suïssa o Dinamarca”. “Demanem transparència en la gestió de la immigració”, conclou. 

En segon terme, assevera que tractar-los de racistes o ultres és una interpretació esbiaixada de partits com JxCAT, ERC o la CUP, que considera que “no fan res, absolutament res per la independència i, a sobre, han enredat la gent”. “Tenen por que els prenguem vots, d’aquí que ens diguin tot això que ens arriben a dir,  i que ara, ens silenciïn”, afegeix. “Vox no els preocupa perquè no les prenen vots”, considera el número dos de la llista del Front.  “Però nosaltres no participem de la seva farsa, indica. 

Precisament, s’escandalitza quan comparen el FNC amb Vox. “Som antifeixistes històrics!!!”, reclama. “I d’antifeixistes n’hi ha d’esquerres, de dretes, del centre i de les vores, a veure si tots els antifeixistes ara han de ser d’esquerres!”, emfatitza.  “I sí, som el nacionalisme de tota la vida, el nostre país és Catalunya i la nostra llengua, el català”, puntualitza. Estàn convençuts que malgrat la pressió en contra o l’aplicació de la llei del silenci, “no canviaran la seva estratègia política”. De fet, la formació no amaga que tampoc els preocupa treure representació el 14F perquè creuen que el seu moment serà a les properes municipals. Sí que es queixen d’episodis com ara el fet que l’ANC els ha “veti” en un debat de partits que aposten per la via unilateral. 

La tesi del FNC respecte del col·lectiu Donec Perfíciam i de l’assistència del vicepresident Josep Costa, a qui va costar múltiples explicacions, és que li van parar un “parany”. D’aquesta manera expliquen que ERC i la CUP van estar a punt de participar en la trobada –que va ser telemàtica– i a darrera hora es van fer enrere. “Tothom sabia qui hi hauria en aquella reunió”, afegeix Nolla, tot i que els organitzadors han assegurat que no van donar la llista de convidats a cada formació convocada. Sigui com sigui, el FNC ressalta la seva condició unilateralista, però no diu com faria la independència perquè “només faltaria que haguéssim de donar pistes als enemics”. “Quan tinguem 68 diputats, ho explicarem”, alerta. 

Així mateix, la formació nega que hagi manllevat o usurpat el nom del partit. De fet, Nolla recorda que el partit està registrat des del 1999 i que aleshores no el reivindicava ningú. Per això un dels seus fundadors, Bonaventura Niubó, el va registrar. Segons el seu criteri, tot són atacs injustificats per part d’aquells partits que “ho han fet tan malament perquè no tenen cap interès a fer la independència”. “Nosaltres, ni feixistes, ni ultres, ni racistes, som gent d’ordre, per a tot, però d’ordre”, defineix Nolla. L’eterna diferència entre com et veus i com et veuen.

Més informació

Comentaris

  Comencem malament FNC 01/02/2021 10:12 am
  Un partit que diu el que no és, però ho diu el que és? Son trileros! i d'aquests ja en tenim molts, mireu a Corruptgència i Laura Hagrid tornant a prometre fum, fum, fum...
   Ramon 01/02/2021 11:41 am
   Avui el pertorbat ataca el FNC perquè "diu el que no és". Això ens està dient que el pertorbat ja no deu ser d'ERC, perquè des de la bifurcació fins fa quatre dies deia que no són nacionalistes i ara ja diuen (Maragall, Yoyas) que no són independentistes. Ah, i també diuen que ells no roben! Com que no?, xoriços!
   fat boy 01/02/2021 10:22 am
   Doncs mira tu que els indePetainistes d'erc...
   fat boy 01/02/2021 10:21 am
   Doncs nomes tens que veure al Stalin o als Comuns.
  Julio Loras Zaera 01/02/2021 10:07 am
  Mai abans (per seguir la moda dels calcs de l'anglès) no havia sabut que hi ha feixistes antifeixistes.
   fat boy 01/02/2021 10:19 am
   Doncs nomes tens que veure al Stalin o als Comuns.
  Julio Loras Zaera 01/02/2021 10:07 am
  Mai abans (per seguir la moda dels calcs de l'anglès) no havia sabut que hi ha feixistes antifeixistes.
   Ramon 01/02/2021 11:38 am
   Doncs no deu ser perquè no s'hagi dit i repetit la citació d'Oriana Fallaci: "Itàlia té feixistes de dues menes: els feixistes i els antifeixistes". Jo crec que no és que no ho hagis sabut mai, sinó que no ho has entès mai.
  Ramon 01/02/2021 12:06 am
  Òbviament, que no cal ser d'esquerres per ser antifeixista. Però ser antifeixista tampoc no cal. Bàsicament perquè de feixisme no n'hi ha. Combatre feixistes és com combatre cartaginesos. Molt més sentit tindria ser anticomunista. Perquè comunistes sí que n'hi ha. Però tot això és fugir d'estudi. L'enemic és Espanya. El que hem de ser és antiespanyols.
  17
  44
  Respon
  fat boy 31/01/2021 11:58 pm
  No se perque s'ha de ser d'esquerres per ser antifeixista, perque mes antifeixista que el De Gaulle o el Churchill no se on el trobariem, en canvi el Stalin fins que no li van posar el ganivet als ous deu n'hi do com contemporitzava, aixo per no parlar de la vergonyosa actitud del Partit Comunista Frances.
  Bot 31/01/2021 11:56 pm
  Front Nacional de Catalunya
  Visca Puigdemont i la independència, 31/01/2021 9:52 pm
  En tot cas, no us votaré. I el senyor Marcel.lí ha deixat de fer-me grácia.
  10
  55
  Respon
   Si noi, 01/02/2021 7:53 am
   Sou tant independentistes que només voleu la independència si la guayeu vosaltres i la pilota el que va suspendre la DUI en segons i va fugir. En fi, corruptgents, Junts per omplir les butxaques.
   79
   13
   Respon
  Ramon 31/01/2021 5:02 pm
  No els he sentit dir res que no hi estigui d'acord -quin nacionalista català podria discrepar-hi?-, però les sigles són una equivocació de les grans. Per com a mínim quatre raons. Quina necessitat hi havia?
  12
  33
  Respon
  Ricard 31/01/2021 4:49 pm
  Hi ha un biaix equivocat en la identificacio entre ser d'esquerres i ser antifeixista, o ser de dretes i ser feixista, o ser independentista i ser d'esquerres, o voler una bona gestió de la immigració i ser de dretes, o defensar tenir una bona policia i ser de dretes. En definitiva, la radicalitat democràtica i el sentit d'Estat no es exclusiva ni de les dretes o ni de les esquerres.
  136
  64
  Respon

Nou comentari