El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC trenca amb Demòcrates i eixigeix als dos diputats que entreguin l’acta
  • CA

Continua la crisi dins del món independentista arran de la reunió convocada pel col·lectiu Donec Perficiam on hi havia partits identitaris, i que tenia per objectiu aconseguir la unitat de l’independentisme per al 14F. ERC ha extingit l’acord amb Demòcrates de Catalunya després que ells mateixos reconeguessin que havien participat a la reunió. Els republicans demanen als dos diputats de Demòcrates, Antoni Castellà i Assumpció Laïlla, que deixin l’acta o abandonin el grup parlamentari. La direcció es va reunir dissabte i va demanar explicacions al partit liderat per Toni Castellà, però considera que aquestes no van ser “satisfactòries”. A més, ERC també reclama formalment a JxCat la dimissió el vicepresident del Parlament Josep Costa, que també va participar en aquesta trobada. Ja ho va fer divendres al vespre el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià.

De fet, Demòcrates ja va anunciar que es presentaria a les eleccions del proper 14F sense ERC, i no descarta l’aliança amb alguna altra formació independentista. Demòcrates, liderada per Antoni Castellà, aposta per la via unilateral i va néixer de persones vinculades a Unió. 

D’aquesta forma, ERC dona per trencada formalment la relació parlamentària. Els diputats consideren que la trobada de la passada setmana és “intolerable i vergonyosa”, i avisen que “no cediran amb qui fa joc al feixisme i a l’extrema dreta, porti la bandera que porti”. Per aquest mateix motiu, ERC també demana a JXCat que actuï en el mateix sentit amb Josep Costa, vicepresident primer del Parlament, que també va participar en la reunió. Els republicans alerten del “dany” que implica per a la institució catalana la presència del vicepresident a la trobada i demanen a Junts que li reclami la dimissió “per tallar d’arrel qualsevol dubte de connivència amb el feixisme i l’extrema dreta”.

Esquerra puntualitza que també va ser convidada a la trobada i va declinar participar-hi, i alerta que serà “implacable” amb aquells que “comparteixin espais o banalitzin discursos xenòfobs i identitaris”. A través de Twitter, el propi Costa i el president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, estan protagonitzant una picabaralla sobre la qüestió. “Em vaig oblidar de dir que a banda d’excel·lir en la mentida, la manipulació i l’extorsió dels mitjans, ets també el campió del cinisme”, ha piulat aquest matí Costa, que ha preguntat a Sabrià si expulsarà els diputats de Demòcrates.

Un cop fet públic el comunicat d’ERC, Sabrià li ha respost a Costa amb ironia. “Com que l’excusa del matí t’ha tornat a fallar, ja pots anar preparant la de la tarda”, ha apuntat el republicà, que insisteix que Costa ha de plegar. També el de JxCat va demanar la dimissió del republicà després que Donec Perficiam digués que els assistents a la reunió no sabien a priori qui hi participaria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa