Independentistes i Comuns rebatran amb xifres les iniciatives parlamentàries de Vox

El pacte antifeixista acorda no tornar a abandonar el ple quan intervingui l’extrema dreta i ho circumscriu a una “acció puntual”

Aquest dijous arrenquen les sessions plenàries de la legislatura en un Parlament de Catalunya– al marge de les dues primeres sessions fallides d’investidura- que serà el més plural de la història amb vuit formacions polítiques representades, entre les quals, l’extrema dreta de Vox. La sessió se celebrarà a l’hemicicle amb els 135 diputats, però mantenint les distàncies de seguretat i ocupant espais fins ara reservats a la premsa i els convidats. Serà una imatge del ple que no s’havia vist fins ara, perquè arran de la Covid-19 es va limitar a 21 el nombre de diputats que assistien al ple i la resta delegaven el seu vot. I si en les dues sessions d’investidura del candidat Pere Aragonès els signants del pacte antifeixista van abandonar l’auditori quan el representant de Vox va prendre la paraula –alguns diputats d’ERC, Junts i els Comuns es van quedar perquè així estava pactat-, en el ple d’aquest dijous no hi haurà aquesta foto.

Ni en aquest ni en cap altre: “Va ser una acció puntual, coincidint amb la primera vegada que Vox intervenia al Parlament de Catalunya, i ho vam fer perquè Vox és acusació particular en el cas contra tres diputats, Pau Juvillà (CUP), Lluís Salvadó i Josep Maria Juvé (ERC), una situació aberrant, que un partit polític sigui acusació popular en una causa política. I ho vam fer en les dues sessions d’investidura perquè no teníem possibilitat de rèplica”, expliquen fonts el pacte antifeixista a El Món, que afegeixen que l’estratègia d’abandonar el ple quan intervé l’extrema dreta ja estava plantejada com a “puntal i no permanent”, perquè “el Parlament és casa nostra i hi hem de ser per defensar-lo”. Tot plegat, “agreujat” pel fet que aquest dimecres s’ha conegut que Vox també és acusació popular en la querella presentada per la Fiscalia contra els membres de la Mesa de Roger Torrent.

Diversos diputats mostren cartells reivindicatius durant la intervenció d'Ignacio Garriga, de Vox, al debat d'investidura de Pere Aragonès. Barcelona, 26 de març del 2021 / ACN
Diversos diputats mostren cartells reivindicatius durant la intervenció d’Ignacio Garriga, de Vox, al debat d’investidura de Pere Aragonès.

Els signants del pacte antifeixista, ERC, JxCAT, la CUP i els Comuns –el PSC va signar-lo inicialment però se’n van despenjar de seguida- es reuneixen periòdicament per “anar afrontant el dia a dia i bastir un cordó democràtic contra el feixisme a mesura que Vox mogui fitxa”. És per això que “l’estratègia de fons” que prepara el grup de treball passa per “no interlocutar amb ells sinó rebatre amb xifres totes les seves mentides. I si es repeteixen quatre vegades les xifres –una per cada intervenció dels membres del pacte antifeixista-, doncs així serà”. La idea, afegeixen, és donar “una resposta unitària al feixisme però no interlocutar amb un actor que no considerem legítim perquè pretén destruir les institucions democràtiques”.

Sigui com sigui, els membres del pacte aniran reunint-se per decidir com s’afronta cada acció que pretengui dur a terme Vox al Parlament, i posen com a exemple com actuaran quan l’extrema dreta presenti en un ple una proposta de resolució o una iniciativa legislativa: “No signarem cap iniciativa parlamentària de Vox ni presentarem esmenes. Les ignorarem i en cap cas no entrarem a debatre res. I si és necessari, presentarem una proposta de resolució alternativa si la matèria ho requereix. Només presentarem una esmena a la totalitat en el cas dels debats de política general. Serà l’única resposta directa que donarem a Vox”, detallen fonts del pacte antifeixista. I és justament aquí on el PSC es nega a col·laborar amb el pacte. Els socialistes es resisteixen a bastir un cordó democràtic contra Vox. Més enllà de no prendre en consideració les iniciatives de Vox a la cambra, els socialistes també refusen l’aïllament que proposa el pacte antifeixista, que ja s’ha materialitzat en el repartiment de senadors de designació autonòmica. El PSC ha quedat al marge de l’acord entre independentistes i comuns per repartir els senadors amb el mètode Imperiali, pel qual la CUP perd el senador que li correspondria amb altres mètodes de càlcul que també donaven un senador a Vox.

Comentaris

  Veterà antifranquista. 29/04/2021 5:19 pm
  VOX és el feixisme que mai ha deixat d'estar present. O és que algú va creure que els franquistes s'havien tornat bon minyons tot de cop?.
  Ramon 29/04/2021 12:54 pm
  Hem de respondre en bloc i amb solvència qui ens nega com nació. Hem de respondre en bloc i amb solvència qui defensa el bilingüisme com una riquesa. Hem de respondre en bloc i amb solvència qui nega l'espoli econòmic. Però no veig per quins set sous hem d'estar d'acord tots els independentistes amb els dogmes ideològics d'unes esquerres que no te les trobes pas a cap país democràtic. Només a inferns com Cuba, Veneçuela. Fem opinable el substancial (Catalunya), i obligat l'opcional (l'esquerranisme... i a sobre quin esquerranisme!). Exactament quin era, el nostre objectiu, que Catalunya fos un lliure o que Espanya fos chavista?
  Ramon 29/04/2021 11:38 am
  En matèria nacional, Vox és enemic mortal. Però exactament igual que per exemple Ciutadans, us en recordeu, d'aquell partit? I en matèria ideològica, Vox és simplement opinable. S'hi pot estar d'acord, o no. En tot, en part, o en res. Però exactament igual que per exemple amb Podemos, que aviat serà tant història com Ciutadans.
  Ramon 29/04/2021 11:04 am
  Que l'independentisme rebati Vox en bloc i del bracet de Podemos per raons no nacionals és tan aberrant com ho seria que rebatés Podemos en bloc i del bracet de Vox per raons no nacionals. Allò que ha de fer l'independentisme en bloc és rebatre Vox, Podemos i tot el que hi ha entremig per raó nacional.
  Pepista 29/04/2021 9:22 am
  Tindreu feina amb les “mentivox”
  ALF 29/04/2021 9:21 am
  Tindreu feina amb les “mentivox”
  ganxó 29/04/2021 7:57 am
  Si els feixistes tenen veu al parlament, es per que els altres no varen saber convencere a la gent tan en promeses com en en fets. Ara , res d'abandonar quan els deixat tenir veu . Els toca aguantar i defensar la falta d'empatia vers el poble.
  MiqCar 29/04/2021 12:41 am
  La mejor arma contra Vox es dejarlos en ridículo... con muchos argumentos, claro. Pero en ridículo, para lo demás les sobra tragaderas a su electorado.

Nou comentari