Els perills amagats d’abandonar el ple quan intervé Vox

Els experts adverteixen que aquesta escenificació pot tenir un efecte rebot i acabar reforçant l'extrema dreta

El divendres 26 de març, durant la primera sessió de l’intent d’investidura del candidat republicà, Pere Aragonès, el gruix dels diputats d’ERC, Junts, Comuns i la CUP van abandonar la sala quan va prendre la paraula el líder de Vox, Ignacio Garriga. La imatge dels seients buits es va viralitzar i a les xarxes es va desfermar de nou el debat sobre la conveniència de deixar els discursos d’odi de Vox sense replicar. La sortida dels diputats i diputades era fruit del pacte antifeixista, l’estratègia que han acordat els partits per aïllar l’extrema dreta al Parlament. Segons aquest acord, Vox no podrà presidir mai cap comissió ni tenir representants a la diputació permanent. Al pacte antifeixista s’hi han establert també línies vermelles comunes per aturar els discursos d’odi de la formació de Garriga. Fonts d’Esquerra Republicana asseguren que en el marc d’aquesta estratègia antifeixista “a Vox no se li poden regalar espais sense confrontar-lo, ni tampoc normalitzar-lo”. De fet, tots els diputats d’ERC excepte Pere Aragonès, Marta Vilalta, Najat Driouech i Jenn Díaz van marxar.

Marxar pot generar un efecte rebot

Els experts, però, consideren que aquesta escenificació de rebuig a Vox pot tenir “un efecte rebot”. Xavier Casals, expert en extrema dreta, considera que la pregunta central que s’ha de respondre abans de fer escenificacions com abandonar el ple o mostrar cartells de rebuig és què es vol fer amb l’electorat de Vox. Fins a 217.883 persones van votar el partit de Santiago Abascal el 14F, el que representa el 7,69% dels votants que van participar en les eleccions, de manera que a parer d’aquest expert l’extrema dreta ja és una amenaça real a la cambra catalana: “La primera qüestió és si es volen recuperar aquests votants o ja se’ls dona per perduts”, planteja Casals, que considera que deixar l’hemicicle quan intervé Vox transmet que el partit no mereix ser escoltat i això pot ser llegit com un menyspreu als seus votants

Diversos diputats mostren cartells reivindicatius durant la intervenció d'Ignacio Garriga, de Vox, al debat d'investidura de Pere Aragonès. Barcelona, 26 de març del 2021 / ACN
Diversos diputats mostren cartells reivindicatius durant la intervenció d’Ignacio Garriga, de Vox, al debat d’investidura de Pere Aragonès. Barcelona, 26 de març del 2021 / ACN

Aquest expert en extrema dreta augura que aquest tipus d’escenificacions probablement reforçaran l’electorat de Vox perquè remarcaran la seva singularitat: “Ells es venen com l’únic partit diferent, els que diuen la veritat tal com és, i marxar de l’hemicicle dona força al seu discurs antiestablishment”. Casals admet que no hi ha “una fórmula màgica”, però adverteix que s’han de tenir clars els objectius que persegueixen aquest tipus d’escenificacions, que “perden el sentit” si no tenen una estratègia darrere. “Sembla que allò important és l’escenificació del rebuig, l’espectacle, i no com s’actua políticament”, explica. Casals demana reflexionar sobre els resultats que s’obtindran amb aquestes escenificacions: “Servirà d’alguna cosa, si no hi ha una estratègia al darrere?”. L’analista va més enllà i considera que si l’objectiu dels diputats que van marxar del ple era ignorar Vox, han aconseguit visibilitzar-los encara més i donar-los una “espectacular notorietat mediàtica”.

En el mateix sentit, Iván Serrano, politòleg i professor de la UOC, considera que s’està confonent l’escenificació de rebuig a Vox amb una estratègia política per aturar els discursos d’odi de la ultradreta. “La representació política que escenifica aquest distanciament ha d’anar acompanyada d’una acció política concreta, si no és només un escarafall”, recalca el politòleg després d’advertir del perill donar més visibilitat a Vox amb el gest d’abandonar el ple quan parlen. Aquest dilema, explica Serrano, fa anys que s’ha plantejat a altres països europeus on l’extrema dreta ha arribat a ser la segona força política. 

“Hi ha un element important en Vox més enllà del seu discurs: diuen que són l’antiestablishment. Per això aixecar-se i marxar quan parlen reforça el seu missatge”, defensa Oriol Bartomeus, politòleg i professor associat a la UAB. Bartomeus coincideix a advertir del perill que suposa deixar el seu discurs sense contestar: “Si no se’ls rebat, les seves idees van calant a poc a poc a la societat”. Aquest politòleg considera “pobres” els arguments que esgrimeixen alguns partits per justificar no entrar en discussions amb la ultradreta: “Per molt que no hi vulguin parlar, als seus votants se’ls ha de convèncer. No s’han tornat bojos, saben què voten”. 

El paper de la resta d’actors polítics en l’ascens de Vox

Bartomeus és molt crític amb la resta de partits polítics, perquè considera que “juguen amb foc” i que han tingut un paper en l’ascens de Vox a Catalunya. “Creuen que incentivar el vot a l’extrema dreta els va bé estratègicament”, explica aquest politòleg, que considera que els partits han caigut en el parany de pensar que l’existència de Vox els facilita el discurs. En aquest “joc de polarització” al qual es refereix Bartomeus, els partits polítics busquen obtenir rèdit electoral, però acaben reforçant l’extrema dreta: “Després de jugar al seu joc no s’hi val fer escarafalls i marxar del Parlament”, adverteix. Bartomeus considera que aquestes accions a la cambra catalana mostren que “una part de l’independentisme creu que l’existència de Vox els legitima” i ho aprofiten per assenyalar que els qui no pensen com ells “són fatxes”. “Això, que també ho fa l’esquerra, els permet ser bastant vagues en les propostes polítiques”, assegura aquest politòleg, que demana anar a l’arrel del problema per veure d’on ve l’èxit de Vox. 

Els mitjans de comunicació com a “trampolí”

Bartomeus demana analitzar en profunditat i des de l’arrel aquesta irrupció de Vox al Congrés i al Parlament de Catalunya. Un dels actors que han influït en aquest ascens, segons Bartomeus, són els mitjans de comunicació, que han servit a Vox de “trampolí”. “N’hi ha molts que juguen a incentivar la ultradreta i donar-li visibilitat per legitimar les seves posicions”, explica el politòleg. Altres mitjans, segons Bartomeus, contribueixen a donar-los notorietat perquè “diuen burrades i això sempre dona audiència”. Per a aquest politòleg, que Vox hagi entrat al Parlament no és cap “accident”, sinó el resultat d’una “concatenació d’errors” i d’un context que afavoreix que aquests discursos rebin l’atenció d’una part important de la ciutadania. “Algú s’hauria de plantejar què coi està passant aquí, per què una part gran de la ciutadania compra molts dels seus arguments aberrants”, conclou. 

El cordó sanitari també pot reforçar Vox

“El cordó sanitari també pot generar un efecte rebot si Vox queda com l’únic partit que diu el que la resta no vol sentir”, explica Iván Serrano. A parer d’aquest politòleg, l’acció política de la resta de formacions s’ha de traduir en la promesa de no pactar amb Vox, perquè això els legitimaria com a interlocutors vàlids. “La sort és que en el cas del Parlament encara no s’han establert com un partit necessari per governar”, apunta Serrano, que ja ha analitzat la situació d’altres cambres en què la pressió per governar acaba propiciant acostaments a Vox. 

El perill de comparar Vox amb el nazisme

Durant la primera sessió d’investidura de Pere Aragonès, els diputats que van marxar prèviament havien brandat rètols amb la fotografia titulada Aixafem el feixisme de Pere Català Pic, on una espardenya trepitja una creu gammada, el símbol nazi. Xavier Casals qüestiona que identificar Vox amb el nazisme sigui una bona estratègia: “Lluny de fer pedagogia per combatre l’extrema dreta, desinforma i diu molt poc de la naturalesa d’aquest partit”. Aquest missatge no clarifica la situació, sinó que la confon encara més, segons aquest expert. “Vox no és una mera reedició d’un fenomen del passat”, recalca Casals, que és partidari d’estratègies que transmetin a la societat què és realment l’extrema dreta per poder combatre-la i aturar el seu èxit, cada vegada més gran en la societat catalana. 

La imatge de Pere Català Pic

Comentaris

  Estruch 12/04/2021 9:55 am
  El pacte ha retratat que tots els partits estan presoners d'una suposada moral que és tan immoral com VOX. Tots els partits, untats de corrupció, han fet lleis contra la naturalesa de la gent i això és el què ho donat ales a VOX. Ara, fent front comú, demostra que defensen la seva corrupció. La forma de combatre Vox és fent polítiques més transparents i més lògiques. Per exemple apostar per la igualtat davant la llei en lloc de fer més de 350 lleis on els homes estan fortament discriminats "en nom d'una igualtat"
  espanyols, l'odi per davant de tot 12/04/2021 9:42 am
  Bocs no és res que no siguin Colono's o el PP (i fins i tot el PSOE m'atreviria a dir), són cosins germans, vasos comunicants, tant pel que fa a polítics com votants i persegueixen el mateix; l'extermini cultural i econòmic català. Poden canviar el discurs, però mai defensaran res que pugui beneficiar en res la població catalana, encara que ells, que també viuen i treballen a Catalunya, s'enfonsin juntament amb els catalans.
  Estrategies 12/04/2021 7:31 am
  Doncs quan parli Vox qe es quedin i mirin el mòbil amb auriculars o que es posin ulleres de sol per indicar protecció. Això es pot fer amb tots els trifachitos. La premsa estaria més pendent d'això que de qui parla. Es pot contestar sense dir noms i en termes generals, 1 minut per no donar temps de contraréplica.
  Bulling a tots 11/04/2021 11:43 pm
  A Vox no es replica, s'ignora, sempre, del tot, bulling fins i tot a la cafeteria, però no nomes amb ells, també amb PP-SOE-CS
  Llibertat 11/04/2021 10:09 pm
  Llibertat per als presoners polítics, encausats i condemnats en un judici farsa pel lawfare de l'estat espanyol.
  Jordi poble nou 11/04/2021 8:01 pm
  Lo millor quan parlin els de vox és quedar se i riure a cada paraula q diguin
  Doctor Strangelove 11/04/2021 6:14 pm
  He escoltat moltes vegades al Garriga i realment és molt més educat que molts parlamentaris independentistes. I sobretot no va pel món fent el ploricó, coi que els indepes sembleu seguidors de l'equip de l'Ovrebo. Feu quelcom i pareu de plorar com canalla petita! Doc.
  311
  447
  Respon
   al Strangelove 12/04/2021 9:17 am
   Al Parlament no s'hi va per educació, si fos així, gent molta gent amb altres feines també hi podria estar...el que no podem consentir es embrutar la nostra institució amb feixistes!
   Ricard 11/04/2021 8:03 pm
   Si a Vostè li agrada parar bé català, cosa que li agraeixo, permeti'm que li faci una proposta d'esmena. Jo diria que és millor dir: "jo he sentit moltes vergades al..." en lloc de fer servir el verb "escoltar". En català normalment sentim. I a vegades, i només quan parem molta atenció, "escoltem". Espero que Vostè, els demés comentaries, m'ajudin a mi en el cas que m'erri, que em temo que deu ser prou sovint.
    Doctor Strangelove 11/04/2021 10:20 pm
    Benvolgut Ricard, gràcies pel comentari. Un servidor sempre escolta! El problema és que molta gent només sent les coses. Doc.
  Josep 11/04/2021 5:57 pm
  Busca diferencies entre la CUP i Vox..... Cap ni una.
  36
  150
  Respon
   @ Josep 11/04/2021 10:03 pm
   Tros de quòniam.
  Ton 11/04/2021 5:30 pm
  Quin nivell cultural demostren tots aquests defensors feixistes de merda amb els seus comentaris. Aneu a cagar a la puta via desgraciats.
   Juli Vert 11/04/2021 8:57 pm
   El teu comentari es de fexisme pur, fes-t'ho mirara, noi. Sense estar d'acird amb Vix, de moment son mes respectuosos que altres partits que van de demòcrates i antifeixistes.
  Robert 11/04/2021 5:13 pm
  Tal com deia un comentarista en aquest mitjà...que suposo que el teniu censurat. Deià "Fora de Catalunya tots els immigrants i fills d'immigrants españols inadaptats". Quanta raó.Tenia tota la raó els espanyols no sabem integrar-se a un país que no sigui el seu...ni culturalment,ni socialment...ni de res de res.Apa ñols que us moqui la vostra avià.Sou primitius i primitius morireu.
  208
  4
  Respon
   Jordi poble nou 11/04/2021 7:57 pm
   Lo millor quan parlin els de vox és quedar se i riure a cada paraula q diguin
   Pedro 11/04/2021 6:07 pm
   ¿ Y tu comentario no es fascista? Como si Cataluña fuera un país. Recuerda, es España, tanto te guste como no.
   20
   312
   Respon
    Joan 11/04/2021 7:39 pm
    Si vives en Catalunya seguro que estás sacando la bilis, jajajaajaj////
  Ricard 11/04/2021 4:32 pm
  Jo defenso que un català pugui arribar a ser ruc, sense interferències estrangeres. Tu defenses que els catalans són rucs, i necessiten que els castellanistes decideixin per els catalans com ha de ser la teva vida. En definitiva jo dec ser molt ruc, però defenso la llibertat dels meus compatriotes. Tu no.
  Doctor Strangelove 11/04/2021 4:19 pm
  Ricard, jo sí que soc català i de soca-rel, i et puc dir clarament que és més ruc que fet a mida. T'ho dic de bon cor! Doc.
  63
  241
  Respon
   Jo 12/04/2021 9:23 am
   Català de soca-rel? Doncs ho dissimules molt bé..vaja sempre hi hauran renegats...
   neng 12/04/2021 7:34 am
   Tu ets que? Indio no entender mierda blanca.
  Pep 11/04/2021 4:17 pm
  Aquesta puta xusma no es mereix ni un badall de gat. Son basura.
   Doctor Strangelove 11/04/2021 7:27 pm
   En català es diu brossa, talòs!
   10
   30
   Respon
    Jm 11/04/2021 7:50 pm
    La coneix molt be la brossa oi???
     Lisa 12/04/2021 9:26 am
     I tant que la coneix...en forma part...
  Anònim 11/04/2021 3:49 pm
  VOX ha entrat al parlament gràies a la incompetència i covardia dels anomenats partits catalanistes. si no fos perquè m`he proposat no votar mai més, els votaria. a veure si fan còrrer com conills a aquesta colla d'ìnútils. Paraula.
  7
  139
  Respon
   David 11/04/2021 5:19 pm
   Si Anònim, Vox ha entrat al Congreso per la incompetència dels catalanistes, també sí.. :D
   74
   10
   Respon
  Pedro 11/04/2021 3:13 pm
  Tirar piedras a Vox en Vich; insultar las personas de los mítines y destrosar las carpas; despreciar a Vox cuando habla y negar el saludo en los pasillos de la meca independentista, o sea, el parlamento. Se podrían dar muchos más ejemplos. ¿ Y eso no es ser totalitario ? Para que Vox haya conseguido 11 representantes es que much gente los ha votado; para que los indepes haya perdido 700.000 votos, es que mucha gente los ha abandonado. ¿ Que pasa, dónde ponéis los votantes de Vox en Cataluña? ¿ Los votantes son personas catalogadas en qué clase? Sóis tan extremistas que pensáis que todo el mundo piensa como vosotros, y si no, son escoria. Asi tenéis Cataluña, que da pena. Ya lo sabemos - " culpa de Madrit ".
  289
  618
  Respon
   Arxi 12/04/2021 9:30 am
   Home a fora de Catalunya no és que els rebin molt millor, no sé que va passar a Madrid fa uns dies...de totes maneres ja sabem qui són els votants dels feixistes, i també d'on han sortit...militars, guàrdia civil, clero...tot això és votant de Vox en potència, si aquests demòcrates que volen fusellar no sé quants milions d'espanyols...i d'on han sortit? doncs dels que han deixat de votar PP i C's per ser massa tous..t'ha quedat clar?
   fat boy 11/04/2021 5:43 pm
   Tu et creus que Vich es com Madrich.
    Estruch 12/04/2021 10:01 am
    L'equivalent a Vich és Madriz.
   GOMBAU 11/04/2021 4:57 pm
   Nosaltres pensem que una bona proporció dels votants de VOX pensen mes aviat poc i sempre en negatiu. En l'article de la Ivet Nuñez, i també en les diferents opinions dels diferents comentaris es dona a entendre que la culpa del seu reviscolament la tenen els partits independentistes. Doncs be, no a tot Europa - ni molt menys - hi han partits independentistes en els diferents parlaments però si que hi han partits d'extrema dreta en tots els parlaments europeus.Quina explicació hi doneu a això!?
   Perico 11/04/2021 4:18 pm
   Vete de Catalunya si no te gusta energúmeno.
   Ricard 11/04/2021 3:57 pm
   No sé què faríem amb estrangers com tu que ens informen i obliguen a fer el que dieu que hem de fer. M'agradaria tenir tan poca vergonya com vosaltres.
    Pedro 11/04/2021 4:15 pm
    Insultas pero no has contestado mis preguntas. Sales por el camino más facil, insultar.
    1
    109
    Respon
     Ricard 11/04/2021 4:35 pm
     Pedro, sense personalitzar, qui imposa el seu pensament a un altre grup nacional per no ser com ell vol que sigui és un racista. Decideix tu si te'n sents. Salut i adéu.
      Pedro 11/04/2021 4:40 pm
      Os estáis retratando a vosotros mismos.
      1
      87
     Esteve Oliús. 11/04/2021 4:20 pm
     Calla desgraciat de merda, fot el camp a la lluna.
  Citando de bergerac 11/04/2021 3:05 pm
  Volem Vox Catala
  Ricard 11/04/2021 2:28 pm
  No es cert que Vox hagi de sortir guanyant de qualsevol crítica que se'ls faci. Els totalitaris, de Vox, PSOE o PP se'ls combat sempre. El nivell d'en Garriga en els debats electorals ha estat palmariament baix. Ara bé els votants amb la seva elecció li finançaran una temporada d'aprenentatge polític al parlament. Així doncs el noi aprendrà. És feina dels partits de la llibertat demostrar més preparació que ell i que la resta de partits racistes.
   Ud. Sr. Ricard, debe ser tonto, tonto pero que muy tonto. 11/04/2021 3:20 pm
   Cuando se refiere a partidos racistas supongo que se referirá al partido del miserable racista que ha sido el President más inútil de la historia de Catalunya.
   130
   237
   Respon
    Elia 12/04/2021 9:33 am
    I tu perquè no fas la maleta i te'n vas cap al pueblo d'on vas sortir...estaries millor i nosaltres també, tros de soca!
    Un Català de tota la vida, t'agradi o no. Fes-te fotre 11/04/2021 4:23 pm
    Asqueroso de remate.
    Ricard 11/04/2021 4:03 pm
    Per a un estranger racista ocupant ser català és ser un ximple. Per a un català ser català és d'allò més normal. Jo comprenc que els ocupants, racistes, no estiguin acostumats a que no els obeeixin. Però els catalans des de sempre rebutgem els ocupants racistes, perquè desprecien i ataquen la nostra identitat nacional pel simple fet de ser diferents a ells, fins al punt que no es preocupen d'aproximar-se a la nostra llengua quan no la volen exterminar.
    147
    32
    Respon
  Ricard 11/04/2021 2:23 pm
  No estic d'acord en abandonar el ple quan parla Vox o qualsevol altra dels partits totalitaris anticatalans. Crec que és bo que cadascú es retrati tot solet. També crec que els partits de la llibertat han de treballar per deixar-los en evidència. Ho sento catalans, cal treballar, i no només fer fotocòpies de consignes vistoses i aixecar-se per fer un passeget de tant en quant.
  Lluït 11/04/2021 1:58 pm
  Els experts ho diuen i els que no en som però intentem tenir cert sentit comú ja ho dèiem. Donar protagonisme a una colla d'extremistes és molt de ruixats, viscerals i poc pesquis. Aquest és el nivell dels nostres polítics. Així anem.
  Ramon 11/04/2021 1:52 pm
  Junts per Catalunya i el PdCat haurien de condemnar l'agressió dels pudents a l'acte de Vox a Vallecas. Seria democràtic i seria intel·ligent.
  6
  110
  Respon
  Olala 11/04/2021 1:49 pm
  Bon article.

Nou comentari