El Parlament decideix deixar Vox sense senador autonòmic

ERC, JxCAT, CUP i Comuns poposen aplicar un sistema alternatiu per repartir els senadors: serien 3 per al PSC, 3 per a ERC i 2 per a Junts. Vox anuncia un recurs al TC

La legislatura arrenca al Parlament amb una patata calenta molt evident. La Junta de Portaveus tenia avui sobre la taula la feina de determinar de quina manera es distribuiran els vuit senadors de designació autonòmica. Els vuit grups parlamentaris s’han reunit per fixar quin mètode empraran per ponderar els resultats del 14F. Fins ara, s’ha fet per la llei d’Hondt o pel sistema de majors restes. I tots dos mètodes de càlcul situen un representant de l’extrema dreta al Senat en representació de Catalunya. Una circumstància que incomodava els signants del pacte antifeixista, ERC, JxCAT, la CUP i els Comuns, no així el PSC, que havia deixat clar que no posarà cap obstacle perquè Vox tingués el senador que, per resultats, li correspon. I quina alternativa tenien els defensors del cordó sanitari? O bé bloquejar la votació final, que es fa en un ple, i vetar el candidat, com ja es va fer amb Miquel Iceta (PSC) fa dos anys, o bé excloure Vox del repartiment aplicant el mètode de càlcul imperiali, segons el qual ERC tindrà 3 diputats, el PSC en tindria 3 i Junts en tindria 2. I aquest és el camí que han pres en votació a la Junta de Portaveus.

El mètode imperiali “evita que Vox tingui senador”, han dit els Comuns en roda de premsa, perquè “són senadors de tota la cambra, i van al Senat en representació del conjunt del Parlament, i entenem que denfensar l’autogovern és també enviar senadors que creguin en el model d’autogovern”, han explicat. La CUP també ha donat suport a la fórmula, malgrat que implica que es quedin sense el seu senador, però “valia la pena posar en valor la necessitat de barrar el pas a l’extrema dreta i la seva representació a les institucions”. Amb la fórmula de restes majors, el repartiment hauria estat 2 per al PSC, 2 per a ERC, 2 per a Junts, 1 per a la CUP i un per a Vox. Els cupaires, a més, han denunciat que el PSC, defensant el senador de Vox, “prefereix apuntalar el règim i ha trencat el pacte antifeixista”.

Per part de Junts per Catalunya, s’ha remarcat “l’acord majoritari” de la Junta de Portaveus perquè “es doni coherència política al mandat que tenim de defensa de les institucions i del Parlament, i des de Junts no podem donar suport a enviar al Senat una força política que exigeix la supressió de la sobirania de Cataluya”. A més, els junters han remarcat que també hi ha la lluita contra el racisme, la xenofòbia i el masclisme, “i l’acord d’avui va en aquesta línia també”.

Finalment, els republicans han insistit en la necessitat de “desbloquejar aquesta situació de provisionalitat i començar a governar”. En roda de premsa al Parlament, Marta Vilalta ha dit que “no entendríem que entre el dia de Sant Jordi i el primer de maig no es materializés l’acord amb Junts”. Per la seva banda, els junters no han volgut donar detalls de les negociacions, en entendte que el grup parlamentari ha de centrar-se només en l’activitat a la cambra. Sobre el veto a Vox, ERC diu que “complim el segon punt del decàleg antifeixista”, una acció que “respecta el criteri de proporcionalitat, es compleix amb tot el marc legislatiu, i hem evitat que Vox pugui representar el Parlament al Senat”.

Però també hi ha veus crítiques en l’independentisme que assenyalen que el veto podria tenir un efecte boomerang. “La millor manera de defensar la sobirania del Parlament és no generar situacions que saps que no guanyaràs, perquè Vox ja ha dit que anirà al TC, i naturalment, tombaria el veto, perquè democràticament li correspon un lloc”, assenyalen a El Món fonts de l’independentisme parlamentari. Aquestes veus avisen que el cas dels senadors és diferent al de la Mesa, en què efectivament es pot configurar una majoria i deixar fora Vox, perquè són majories del ple, “però aquí parlaríem de representativitat i drets democràtics, hem d’anar en compte de no llançar-nos pedres a la nostra teulada. Són els resultats del 14F i ho són per a tots”. De fet, Vox ha anunciat que ja prepara un recurs d’empara al Tribunal Constitucional, i estudia també “accions penals contra els membres de la Mesa que validin aquest sistema, que és qui valida la decisió de la Junta de Portaveus”.

A més, fonts parlamentàries també avisen de les “possibles derivades penals” d’un veto a Vox que acabi al Tribunal Constitucional, i recorden que “amb la repressió, no només hem de mirar el reglament de la cambra sinó el Codi Penal, perquè en aquest cas sembla clarament il·legal”. En tot cas, si es vol fer efectiu el veto, caldria inventar una fórmula nova, però qualsevol fórmula partirà sempre dels resultats electorals. “Tenim un tema delicat, parlem de drets democràtics de representació, hem de filar molt prim si volem fer qualsevol pas”, adverteixen fonts parlamentàries de l’independentisme.

Comentaris

  Quien da mas. 21/04/2021 8:25 am
  JxCat.= Ultraderecha xenofoba, y nadie dice nada. Cup= Ultraizquierda incendiaria, y nadie dice nada, esto es el parlament de los indepes.
  L'OBSERVADOR ASTORAT 21/04/2021 7:12 am
  Vox = PP + 2 "Carajillos" (ó pot ser 1)
  Doctor Strangelove 21/04/2021 6:57 am
  Els intolerants es veu qui són. Sort que no podreu, i mai fareu de CAT un estat totalitari com voleu! Doc.
  Ramon 20/04/2021 8:18 pm
  Per Espanya, per l'interès nacional espanyol, per l'unionisme, és fonamental que a Catalunya la dialèctica dreta-esquerra no sigui com a les democràcies sinó com a la 2a república espanyola.
  Ramon 20/04/2021 6:11 pm
  Que un independentista estigui contra Vox perquè són "de dretes" és tan subnormal com que un jueu hagués estat contra el Tercer Reich perquè no li agradava Wagner.
  tal faràs tal trobaràs 20/04/2021 2:49 pm
  vox = ultradreta = NO democràcia
   El cit campejador 20/04/2021 9:59 pm
   No es por ser mes colpista feixista nazi que els membres de la Mesa del Parlament que votant a favor d'això
   Ramon 20/04/2021 3:42 pm
   Podemos = Ultraesquerra = NO democràcia
   53
   38
   Respon
  fat boy 20/04/2021 2:33 pm
  Doncs ells van impedir que un representant d'ERC entres a la Comissio de Secrets Oficials i es van quedar tan amples.
  Pedro 20/04/2021 1:45 pm
  Si los payasos tiran con eso pá delante, es que son unos... FASCISTAS. ¿ Alguien puede probar lo contrário ? Con razones convincentes,porfa.
  23
  47
  Respon
  Jordi 20/04/2021 1:04 pm
  A que no hay cojones?
  25
  16
  Respon
   Gonzalo 20/04/2021 2:02 pm
   Creo qie estos en sus visitas a Lledoners, han quedado encantados con las instalaciones.... Y las comidas... Porque mira el osito como esta de gordo y lustroso....
  Ramon 20/04/2021 12:56 pm
  Sumar contra Vox per raó ideològica és antidemocràtic i fer-ho per raó nacional és subnormal.
  39
  98
  Respon
  Pajaritu 20/04/2021 12:50 pm
  Això va de democràcia, pero me la pela que siguem minoría. Jo el que vui es la meva Reichpubliquita. ¡¡¡ JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA !!!
  21
  31
  Respon
  Raül 20/04/2021 12:45 pm
  Personalment, intentar que VOX no tingui els senadors que s'ha guanyat a les urnes em fa pudor, molta pudor. Al feixisme no se'l combat amb les seves armes.
  42
  29
  Respon
   Ramon 20/04/2021 1:52 pm
   Són molt més inequívocament comunistes Podemos i la CUP, que feixista Vox. Feixista en deu ser Falange. Però Falange no la vota ni déu. De fet, quan els sociates van fletar un autocar curull de falangistes per sabotejar la consulta d'Arenys de Munt així com per després poder-nos posar als catalans dins un mateix sac extremista amb aquells australopitecs, la gran sorpresa no fou que els sociates fossin tan fills de puta -això ja prou que ho sabíem-. La gran sorpresa fou que Falange encara existís. Si en feia, d'anys, que no n'havíem tingut ni notícia!
   45
   39
   Respon

Nou comentari