El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern canvia d’estratègia i s’acosta a Junts per les complicacions amb el PSC
  • CA

El Govern de la Generalitat volia aprovar els pressupostos durant el pont de desembre al Consell Executiu per tal d’iniciar la seva tramitació al Parlament en tornar de vacances de Nadal. Més d’un mes després, però, les negociacions de l’executiu d’ERC amb el PSC i Junts estan encallades per les posicions enrocades d’uns i altres. Inicialment, tot semblava indicar que el PSC era qui estava millor posicionat per arribar a un acord amb l’executiu català, ja que era amb qui més trobades celebrava i, alhora, les relacions d’ERC amb Junts estaven encara calentes per la seva sortida recent de l’executiu. Ara, però, el Govern ha reprès les negociacions amb Junts en veure que les trobades amb el PSC s’han encallat. Sens perjudici del que pugui acabar passant, ja que no es pot descartar un gir de guió.

La portaveu del grup parlamentari de Junts per Catalunya al Parlament, Mònica Sales / Junts
La portaveu del grup parlamentari de Junts per Catalunya al Parlament, Mònica Sales / Junts

‘O tot, o res’ del PSC

El PSC va ensenyar les seves cartes posant sobre la taula una proposta d’acord i, a hores d’ara, s’ha quedat en aquesta posició. ‘O tot, o res‘. Entre les propostes que han plantejat sobre la taula els socialistes hi ha els tres macroprojectes estrella, com són el Hard Rock, el Quart Cinturó i l’ampliació de l’aeroport del Prat. Tot i això, les reclamacions dels socialistes no es queden aquí, sinó que van directament a la jugular del sobiranisme exigint la frenada de delegacions a l’exterior i que els republicans es comprometin a no desobeir el marc constitucional.

La posició del PSC és molt clara i la portaveu socialista, Alícia Romero, ha demanat en més d’una ocasió al Govern “humilitat”, recordant que, tant PSC, com ERC tenen 33 diputats. “Estem treballant amb el Govern perquè es puguin acceptar aquestes propostes. Si pretenen no acceptar les nostres mesures, hauran d’anar a buscar altres camins”, ha afirmat la portaveu socialista, que considera la seva proposta “de mínims”. Després de 18 reunions entre Govern i PSC, els socialistes asseguren que no tenen un “deadline”, però han advertit que no poden “eternitzar” la negociació.

La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, durant una roda de premsa al Monestir de les Avellanes

Moviment cap a Junts

L’enrocament del PSC amb aquesta proposta i que els republicans considerin els macroprojectes com a extrapressupostaris han fet que el Govern reprengui les negociacions amb Junts per Catalunya aquest dimarts a la tarda al Palau de la Generalitat divuit dies després de la seva última reunió. No es reunien des del 22 de desembre, tot i haver pactat algunes mesures -el Govern en xifra una cinquantena- com ara 80 milions destinats al català. El dubte és si l’acostament cap a Junts és real i hi ha la voluntat negociadora i d’arribar a una entesa, o si ho fan com una forma de pressionar els socialistes perquè rebaixin les seves pretensions.

En tot cas, segons ha explicat Junts per Catalunya en un comunicat després de la trobada d’aquesta tarda, el Govern els ha traslladat que no cediran davant del PSC i que mantindrien la política d’obertura de les delegacions que ja estava prevista. Tot i això, és evident que el Govern toparà amb Junts en algunes mesures que ja han tingut problemes amb els socialistes, com són el Hard Rock, el Quart Cinturó i l’ampliació de l’aeroport del Prat, projectes que tenen el suport de la majoria del Parlament de Catalunya i que l’executiu ha perdut en algunes mocions de la cambra catalana. Un indicatiu és que Junts, després de la trobada a Palau, ha volgut constatar les diferències encara “importants” entre els dos equips negociadors. A més, tot i que el Govern insisteix en un acord a quatre, cal afegir el fet que Junts ha instat l’executiu a triar entre ells o els socialistes. “Avançar cap a la independència o aparcar-la”, deia el portaveu de Junts, Josep Rius, aquest dilluns.

Topada amb els comuns

Alhora, Junts reclama algunes mesures que topen amb els comuns, com ara la deflactació de l’IRPF o l’aposta per l’escola concertada. “Seguirem parlant de fiscalitat, de les ajudes a les empreses electrointensives, dels grans projectes que representen Junts per Catalunya, de l’escola concertada, de salut o infraestructures”, ha dit la portaveu del grup parlamentari, Mònica Sales, fent referència al decàleg que van presentar el 30 de novembre.

El Govern s’ha trobat amb una nova problemàtica aquest dimarts, i és que els comuns consideren que, si l’executiu cedeix davant les pressions de Junts i PSC pel Hard Rock i es compromet a finalitzar el Pla Director Urbanístic, el seu acord amb el Govern quedarà invalidat. “Si hi ha una sola partida per al desenvolupament del Hard Rock en els pressupostos, això invalidaria el nostre acord”, ha dit en roda de premsa el diputat dels comuns David Cid aquest dimarts.

Contrast de versions amb Plaja

Tot plegat topa amb la versió que ofereix el Govern, que veu “a prop” l’acord per als pressupostos. La seva portaveu, Patrícia Plaja, ha definit les reunions que s’han celebrat aquest dimarts com a “importants” amb PSC i Junts, i confia que serveixin per tancar un pacte “els propers dies”. Durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Plaja ha demanat als partits que “no demorin més” la negociació. La portaveu ha subratllat que s’està “molt al final” de les converses i que només queden “serrells”. Plaja també ha respost a Junts que consolidar el procés independentista i fixar un model de país “just” és “coincident de ple” amb els objectius del Govern.

Més notícies
La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres | ACN (Pool Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa)
La Moncloa insisteix que la relació amb el Govern “s’ha normalitzat”
Notícia: La Moncloa insisteix que la relació amb el Govern “s’ha normalitzat”
Comparteix
La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, defensa que la celebració de la cimera a Barcelona és pel projecte de l'hidrogen verd
Toñi Moreno presentarà un programa nou a TVE - Europa Press
Toñi Moreno revela el motiu real de la seva marxa de Telecinco
Notícia: Toñi Moreno revela el motiu real de la seva marxa de Telecinco
Comparteix
La presentadora canvia a TVE, en la que estarà al capdavant d’un magazín els diumenges
El diputat de la CUP, Xavier Pallicer, en un moment de la seva intervenció/David Aparicio-Parlament
La CUP considera “inacceptable” que Aragonès assisteixi a la cimera hispano-francesa
Notícia: La CUP considera “inacceptable” que Aragonès assisteixi a la cimera hispano-francesa
Comparteix
Els anticapitalistes fan una crida a la mobilització i demanen al president que no assisteixi a la trobada entre Sánchez i Macron
El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i el Fiscal General de l'Estat, Álvaro García Ortiz, i el Fiscal Superior de Catalunya, Francesc Bañeras, en l'acte de la jura dels nous fiscals destinats a Catalunya/Pol Solà
La Fiscalia posa condicions per avisar les dones víctimes dels agressors reincidents
Notícia: La Fiscalia posa condicions per avisar les dones víctimes dels agressors reincidents
Comparteix
Un informe recorda que cal respectar la llei de protecció de dades

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Independence Process a gener 10, 2023 | 21:58
    Independence Process gener 10, 2023 | 21:58
    Tant de bo puguin arribar a un acord.
  2. Icona del comentari de: Misèria a gener 10, 2023 | 22:29
    Misèria gener 10, 2023 | 22:29
    De tot menys aixecar la DUI. En prenem nota.
  3. Icona del comentari de: PS a gener 11, 2023 | 00:48
    PS gener 11, 2023 | 00:48
    Sempre més val aliar-se amb el rival que amb l'enemic, això està clar.
  4. Icona del comentari de: Xinjing a gener 11, 2023 | 06:38
    Xinjing gener 11, 2023 | 06:38
    Parlaran de tot menys d'independencia doncs tant ERC com JxCat son autonomistes. La unica diferencia es que uns manen i els altres no.
    • Icona del comentari de: JordiP a gener 11, 2023 | 10:11
      JordiP gener 11, 2023 | 10:11
      Oh! Tant de temps sentit que l'independentisme català és una cosa de la dreta, i ara em surts amb aquesta bajanada de l'autonomisme de JxC. O una cosa o l'altre, mosso. De manera que un partit que des del Govern va impulsar el referèndum i que, al declarar-se la repressió va instal·lar un Govern en l'exili (des del qual invocan diàriament la independència) és un "partit autonomista"? No has llegit el llibre de Puigdemont? No has llegit o sentit les arengues del MHP en l'exili? Encara no t'has assabentat per què el MHP va suspendre la DUI? Crec que alguns teniu la pluma massa lleugera i el cervell massa buit. Fer el comentarista amb aquesta liviandat intel·lectual només serveix per a demostrar la vostra indigència política.
  5. Icona del comentari de: Junqueras el,GURTEL.FERROVIAL a gener 11, 2023 | 08:33
    Junqueras el,GURTEL.FERROVIAL gener 11, 2023 | 08:33
    Robar el pqtrimoni dels jubilats i les herencies es la feina de DON FERROVIAL JUNQUERAS, el que forra a la seva FAMIGLIA JUNQUERAS DE GURTEL
  6. Icona del comentari de: Junky NUESTRO REY a gener 11, 2023 | 08:39
    Junky NUESTRO REY gener 11, 2023 | 08:39
    Aragones tiro porque me toca. El nen tontet, Govern de POCASOLTES CURTETS pel pinso. A LA granja del junqueras, pinso, pinso, pinso
  7. Icona del comentari de: bs a gener 11, 2023 | 09:00
    bs gener 11, 2023 | 09:00
    erñ botiflers i mentiders
    • Icona del comentari de: Fora a gener 11, 2023 | 10:56
      Fora gener 11, 2023 | 10:56
      No, us colen ni us han colat mai els patètics comentaris de xovinistes espanyols de falsa bandera. Us delateu d'una hora lleny. No, no ens fotreu.
  8. Icona del comentari de: Aragones and COLAU GALTES D'ESQUERRA a gener 11, 2023 | 09:02
    Aragones and COLAU GALTES D'ESQUERRA gener 11, 2023 | 09:02
    Aragones un HERMAFRODITA dd la politica d'omplir la butxaca, com la COLAU la vivalba per l'euro. Els dos GALTES DE PAM, quins miserables empatxats
    • Icona del comentari de: GALTES I MORRO, ARAGONES I COLAU a gener 11, 2023 | 11:56
      GALTES I MORRO, ARAGONES I COLAU gener 11, 2023 | 11:56
      Si noi, el Aragones i la Colau els prova molt, i només cal veure dels GALTES DESCOMUNALS DE VEDELLA que porten. POLITICA D'INFLAR.SE I ROBAR TOT EL QUE PODEN. POLITICA EL ARTE DE ROBAR, esquerres de sempre de Putin a Maduro, d'Stalin a Junqueras
  9. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 11, 2023 | 09:23
    Pere LLimonera i Citronell gener 11, 2023 | 09:23
    No porque como han arruinado Catalunya con su gestión, igual no les queda 1 € ), pues nos da una Comilona con litros y litros de Ratafía, Cava y vino del Penedés para regar un manjar de Bacallá amb Samfaina, Fideua, Escudella i carn d’olla, Esqueixada, la Coca (la que se suele hacer con cebolla, pimiento, tomate y se puede añadir sardinas, atún o butifarra, eh; de la otra, ni falta les hace a los fantasiosos psicodélicos abduits), Mongetes con butifarra, Escalivada, Fricandó amb B0LeTs, Suquet de Peix, Cap i pota, los Canelones, Cargols a la llauna, Arroz negro, Mandonguilles amb sipia, Pato con peras (Llimoneras, claro está) y Crema Catalana de postre... Vamos, que nos podemos poner las botas a lo tonto, ademas de resolver los problemillas con los gabachos... Y el chaval sale en la foto; es un Win-Win-Win para todos... y nada mas que se le ha pasado la idea por la cabeza que se suele hacer con cebolla, pimiento, tomate y se puede añadir sardinas, atún o butifarra, eh; de la otra, ni falta les hace a los fantasiosos psicodélicos abduits), Mongetes con butifarra, Escalivada, Fricandó amb B0LeTs, Suquet de Peix, Cap i Bon Nadal!
    • Icona del comentari de: Anònim a gener 11, 2023 | 11:39
      Anònim gener 11, 2023 | 11:39
      t'has aixecat amb gana? ?
      • Icona del comentari de: No ho diguis a ningú a gener 11, 2023 | 17:51
        No ho diguis a ningú gener 11, 2023 | 17:51
        Aquest viu en una altra galàxia, diuen que militar.
  10. Icona del comentari de: JordiP a gener 11, 2023 | 10:24
    JordiP gener 11, 2023 | 10:24
    La cabra, pels seus pecats, té els genolls pelats. Vas potenciar l'ego de l'Illa i els seus sequaços (les runes del PSC) sense preveure que intentarien fer l'abraçada de l'ós i segrestar part del poder en la Generalitat. O sigui, manegar la Presidència des de l'ombra i imposar la línia 155 al Govern per a liquidar definitivament el procés i, fins i tot, la pressió independentista. I qui sap si també la sobiranista. Passarell!
  11. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 11, 2023 | 10:54
    Pere Llimonera i Citronell gener 11, 2023 | 10:54
    Este comentari0 del tr0letE Pere LLimonera i Citronell gener 11, 2023 | 09:23 N0 es un Comentario mio... N0 lo he enviado Y0... es de TR0L de Patrias Inventadas, comentando mios convirtiendolos en verdaderas sandeces de Falsa Bandera y USURPANDO mi Nombre, como lleva semanas haciendo... Insisto es una conjunto de frases de diversos de mis comentarios juntadas como Dios le ha dado a cometer a alguien y enviadas usurpando mi Nombre. Se dedica a copiar articulos míos modificándol0s con ch0rradas y cambiando el sentido de mis frases y los reenvía Usurpando bajo mi Nombre. No, no me calientes con todo eso. Además lo de Suprematra-Gate" es una "OPERACIÓN ESPECIAL de Galaxia Mediática" de nuestra galaxia militar. Desde luego, el TR0Lete suprematra está perdiendo mis facultades; si es que alguna vez las hrmos tenido realmente... Apa, Bon dia!
  12. Icona del comentari de: Als inefables comentaristes de falsa ? a gener 11, 2023 | 17:53
    Als inefables comentaristes de falsa ? gener 11, 2023 | 17:53
    Els comentaristes xovinistes espanyols d'espanyolistes de falsa ? se'ls nota nerviosets, ben segur per això intenteu fer mofa amb aquests lamentables comentaris que no us creieu ni vosaltres. No insulta qui vol sinó qui pot.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa