El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La negociació del pressupost s’entrebanca amb les delegacions exteriors
  • CA

La negociació del pressupost de la Generalitat per al 2023, que el Govern d’ERC manté amb el PSC i Junts alhora, ha ensopegat aquesta setmana amb un nou entrebanc difícil de resoldre: la discussió sobre si aquest any s’han d’obrir noves delegacions a l’exterior o no. Encara que es vesteixi de debat pressupostari -s’hi haurien de destinar recursos–, es tracta d’una peça molt sensible des del punt de vista nacional per als tres partits implicats. El PSC vol apuntar-se el mèrit d’impedir que continuï l’expansió de la xarxa de les anomenades ambaixades que tant molesten a Madrid. Junts tiba per la banda oposada i gesticula sobre la importància d’evitar cap renúncia en aquest terreny, cosa que posa ERC, com a partit independentista, contra les cordes. D’entrada, ni el PSC ni Junts poden cedir en aquest punt, cosa que faria impossible que tots dos formin part de l’acord, com voldrien els republicans. I, si accepta les condicions del PSC, la factura a pagar pel partit de Pere Aragonès des del punt de vista del relat –Junts ho subratllarà tant com pugués– podria ser alta.

El PSC ha demanat no obrir cap nova delegació exterior durant el 2023 i avaluar les que estan funcionant com un dels punts clau de la proposta d’acord enviada al Govern dimecres. Es tracta d’un punt de la carpeta de transparència i racionalització i bon Govern, que està dotada amb una inversió de 53 milions d’euros. L’objectiu dels socialistes és clar: evitar efectuar despeses pressupostàries amb l’obertura de noves oficines.

Mentre el PSC apuja el to i exigeix al Govern que accepti les seves propostes i, si no, no hi haurà pressupostos, el Govern s’ha enredat responent a aquesta qüestió. La portaveu de l’executiu català, Patrícia Plaja, assegurava dimarts que el Govern no obriria noves delegacions a l’exterior el 2023, fet que implicaria cedir a la pressió dels socialistes. “Prioritzem consolidar la xarxa ja existent i acabar d’engegar les creades el 2022″, deia la portaveu en roda de premsa. De fet, no acaba de ser cap novetat, ja que la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, ja va fer un discurs en aquesta línia quan va agafar les regnes del Departament assegurant que la prioritat era enfortir la xarxa existent.

La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, en una compareixença al Parlament | ACN
La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, en una compareixença al Parlament | ACN

El Govern es contradiu

Tot i les paraules de Plaja, el Departament d’Acció Exterior va voler matisar-les després assegurant que no descarta obrir noves delegacions el 2023. Fonts del Govern explicaven aquest dimecres a l’ACN que les paraules de Plaja no exclouen la possibilitat d’efectuar noves obertures. Aquesta carpeta ha portat cua en diverses direccions, i és que fonts socialistes asseguraven que la seva demanda en els 147 punts de l’esmena del PSC no contradeia les previsions de l’executiu.

Més enllà d’això, la posició del Govern pot dificultar una entesa amb Junts per Catalunya, que ja ha deixat clar que una de les seves propostes principals és l’obertura de noves delegacions a l’exterior. Ho detalla en el cinquè eix del decàleg que va presentar al Govern a finals de novembre, que planteja com preparar la independència a través de l’acció de l’executiu. “Disposar de la capacitat i dels recursos per actuar amb veu pròpia al món, desenvolupant una visió de l’acció exterior des de l’òptica catalana que ens situï com a socis fiables i de prestigi, i alhora seguir treballant per trobar aliats internacionals que ens reconeguin com a un nou Estat el dia que esdevinguem independents”, diu el document.

La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina / ACN
La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina / ACN

Junts es posa les mans al cap

Fonts de Junts asseguren que la posició del Govern en aquesta carpeta “dificulta un acord”. L’exconsellera d’Acció Exterior amb Junts, Victòria Alsina, ja ha avisat que la possible frenada de delegacions a l’exterior del Govern es traduiria en una “renúncia als interessos nacionals de Catalunya”. Alsina tenia planejat obrir aquest 2023 noves delegacions: ja s’havia pressupostat l’obertura de les delegacions a la Xina, Israel, l’Índia i una quarta que cobrís Colòmbia, Perú i Equador. També tenia previst noves oficines vinculades a delegacions ja existents a Escòcia, el Quebec, el Marroc, el Canadà i Eslovènia. A banda de les quatre noves delegacions ja definides, segons Alsina, també s’havia previst pressupost per estudiar l’obertura de dues més durant aquest any.

La delegació d’Israel ja va enfrontar Junts i ERC quan eren socis de govern

A més, el 2022 ha estat un any en el qual hi ha hagut polèmica en aquesta conselleria. Alsina tenia previst l’obertura d’una delegació de la Generalitat a Israel, ja que Catalunya “ha d’actuar com un Estat”. Tot i això, es va trobar amb la posició del Parlament de considerar l’estat d’Israel com un “règim d’apartheid” que actua contra Palestina, fet que va provocar les crítiques de la consellera amb els partits que ho van defensar, inclosos els que encara eren els seus socis d’ERC, a més del PSC, la CUP i els comuns. “Està fora de lloc i no reflecteix el conflicte”, assegurava la consellera.

Amb la sortida de Junts del Govern i Meritxell Serret agafant les regnes de la conselleria, l’obertura de la delegació a Israel es va paralitzar, ja que ERC té una posició crítica amb l’Estat d’Israel. És evident que la posició de Serret topa amb la de Victòria Alsina. Fa un any el Govern va anunciar un pla per expandir la xarxa de delegacions durant el 2022 i se’n van posar en marxa sis. De fet, el Govern ha tingut per primer cop presència a l’Àsia i ha reforçat les delegacions de l’Àfrica, passant de les 14 a les 20 oficines.

Més notícies
Joan Carles celebra l'aniversari a Abu Dhabi - Europa Press
Les anècdotes més surrealistes del naixement de Joan Carles de Borbó
Notícia: Les anècdotes més surrealistes del naixement de Joan Carles de Borbó
Comparteix
L'absència del pare, la confusió amb un bebè xinès i una tempesta van marcar aquell dia
Natàlia Mas i Guix, Consellera d'Economia i Hisenda. Sessió de control al Govern al Parlament 14/12/22 / Mireia Comas
El Govern ignora els ultimàtums del PSC i Junts: “És qüestió de dies”
Notícia: El Govern ignora els ultimàtums del PSC i Junts: “És qüestió de dies”
Comparteix
La consellera d'Economia descarta incloure l'ampliació del Prat o el Hard Rock a les negociacions dels pressupostos
La portaveu del grup parlamentari de Junts, Mònica Sales / ACN
Junts també colla ERC i apuja el preu del seu suport als pressupostos
Notícia: Junts també colla ERC i apuja el preu del seu suport als pressupostos
Comparteix
Mònica Sales recorda que el Hard Rock o el Prat són "irrenunciables" i vol forçar els republicans a mullar-se sobre el full de ruta independentista
Albert Batet, Marta Vilalta i Alícia Romero, representants dels tres partits implicats en la negociació dels pressupostos de la Generalitat, als passadissos del Parlament / V. Pagès
El pressupost es complica amb el ‘tot o res’ del PSC i l’enrocament del Govern
Notícia: El pressupost es complica amb el ‘tot o res’ del PSC i l’enrocament del Govern
Comparteix
Els socialistes volen que l'executiu signi ja la seva proposta, mentre que els republicans no volen ni sentir a parlar dels macroprojectes

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Català a gener 06, 2023 | 21:15
    Català gener 06, 2023 | 21:15
    Poc que ens en sortirem. Amb un personal així, on volem anar?
  2. Icona del comentari de: Juan Ripollés a gener 06, 2023 | 21:17
    Juan Ripollés gener 06, 2023 | 21:17
    Millor les embaixades amorfes que el Cuart Cinturó.
  3. Icona del comentari de: Joan de l'Os a gener 06, 2023 | 22:55
    Joan de l'Os gener 06, 2023 | 22:55
    Els PSC.155 té un objectiu polític que es l'espanyolització amable i submissió del pais, despres de l'etapa dura repressiva, i no es pensen fer enrera per res i menys davant dels republicans, sinó que els volen totalment rendits i vexats. Això de les delegacions només és el començament, vindran condicions molt més fortes, i ERC claudicarà, un cop i un altre, perquè un as vegada t'has agenollat davant del PSOE ja no hi ha aturador. Un cop has posat per davant del país i la seva emancipació, la simple hegemonia del partit com han fet els republicans, la baixesa i la indignitat esdevenen l'essència de l'acció política
    • Icona del comentari de: Quina colla a gener 07, 2023 | 09:42
      Quina colla gener 07, 2023 | 09:42
      Qui ha debilitat el govern independentista ha sigut Puigdemont i la colla de titelles al seu servei, amb l'ajuda del comportament estrambòtic de la Borràs. To el que toquen ho espatllen.
      • Icona del comentari de: Si, però qui 'governa'? a gener 07, 2023 | 12:31
        Si, però qui "governa"? gener 07, 2023 | 12:31
        Excuses de merda.
  4. Icona del comentari de: Cucut a gener 07, 2023 | 01:51
    Cucut gener 07, 2023 | 01:51
    Els del PSC no s'enteren. Les delegacions exteriors no es toquen.
    • Icona del comentari de: Ja a gener 07, 2023 | 12:32
      Ja gener 07, 2023 | 12:32
      Malauradament ERC tocarà el que calgui per satisfer l'amo i els sous BOE.
  5. Icona del comentari de: Erc d'España a gener 07, 2023 | 06:47
    Erc d'España gener 07, 2023 | 06:47
    Erc crea delegaciones a Ceuta, Caceres y Ourense, com bons españols.junquerils. Automista Junqueras, que Dios te bendiga, español.155
    • Icona del comentari de: Traca a gener 07, 2023 | 13:42
      Traca gener 07, 2023 | 13:42
      155.ferrovial J.
    • Icona del comentari de: LA VOX DE JUNQUERAS.DEI a gener 07, 2023 | 18:53
      LA VOX DE JUNQUERAS.DEI gener 07, 2023 | 18:53
      ERC aviat serà més espanyolista que Ciudadanos de Franco i VOX. Junqueras, catolicisme franquista OPUS.DEI
  6. Icona del comentari de: . a gener 07, 2023 | 10:06
    . gener 07, 2023 | 10:06
    Els PSC.155 i els il-legals del u uct.
  7. Icona del comentari de: Jordi a gener 07, 2023 | 10:11
    Jordi gener 07, 2023 | 10:11
    ERC, no es que no sigui independentiste, es que ni tan sols es Catalana, es clarament espanyolista, els fet parlen per si sols.
  8. Icona del comentari de: espanyolitzats a gener 07, 2023 | 11:38
    espanyolitzats gener 07, 2023 | 11:38
    El sr. Illa, enviat especial del PSOE per anar espanyolitzant Catalunya amb el beneplàcit d'ERC, i com no fem alguna cosa aviat no serem res. Poc a poc ho estan aconseguint.
  9. Icona del comentari de: Aixequeu la DUI o plegueu a gener 07, 2023 | 12:33
    Aixequeu la DUI o plegueu gener 07, 2023 | 12:33
    Com diuen els Anarquistes: ets el que fas, no allò que dius.
  10. Icona del comentari de: Lluït a gener 07, 2023 | 13:16
    Lluït gener 07, 2023 | 13:16
    Si els pressupostos prosperen, no serà un èxit sinó una sortida d'estirabot contra natura que rebaixarà el nivell de tots els polítics catalans que se'ls empassin. De fet, no s'haurien ni de "negociar". Fer-ho és donar per part de l'oposició visus de debilitat en acceptar una situació de fireta. Tot el contrari del rigor, de la fermesa, de la seguretat i de la transparència de com s'haurien de dur a terme la concreció dels resultats electorals. Una merda de govern, vaja!
  11. Icona del comentari de: Ricard a gener 07, 2023 | 18:33
    Ricard gener 07, 2023 | 18:33
    Els annexionistes ens volen fer creure que només els castellans són capaços de defensar els interessos dels catalans arreu. D'això se'n diu simplement RACISME.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa