El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern “reactivarà” la consulta dels Jocs quan hi hagi candidatura
  • CA

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha explicat aquest divendres que el Govern reactivarà el decret de les consultes sobre la celebració dels Jocs Olímpics d’hivern del 2030 “tan bon punt hi hagi candidatura” després d’haver-les suspès avui sine die. En una roda de premsa al Palau de la Generalitat, Vilagrà ha dit que les consultes, que s’havien de fer el 24 de juliol, es posaran de nou en marxa quan el Govern pugui “explicar amb tot de certeses i detalls les disciplines que passaran a cada lloc i el que afectaria als Pirineus”. Si no es pot fer el 24 de juliol, la consulta ja no es podria fer a l’agost perquè és “inhàbil” i hauria d’anar més enllà, potser a la tardor. Però depèn de si hi ha candidatura. Ara per ara el Govern creu que l’Aragó fa “boicot”.

Vilagrà ha seguit apostant pels Jocs Olímpics: “És de justícia que aquest país pugui tenir aquesta candidatura, estem preparats per acollir uns Jocs d’hivern, hem dit que el COE ha d’estudiar totes les alternatives possibles”. La consellera de la Presidència ha dit que davant la indefinició “per respecte a la ciutadania que ha de votar” s’ha decidit ajornar les consultes perquè “les persones que han de votar han de tenir tota la informació”.

Aragonès ja tenia el decret de la consulta preparat per signar-lo

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, estava preparat a signar els decrets, però això s’ha frenat. “No signarà el decret de convocatòria, encara que ja el teníem a punt”, ha dit Vilagrà. La consellera ha comentat que el Govern continua compromès amb les consultes i que el territori voti. També ha subratllat que és “la primera vegada que apliquem el dret a decidir, és un fet rellevant que potencia el projecte, però la ciutadania no tindria tota la informació sobre la taula per decidir”.

Així doncs, el Govern aposta per “tancar primer la candidatura” i en aquest sentit Vilagrà ha exigit “celeritat”. “No ens podem permetre la indefinició a l’hora d’explicar en el marc de la consulta les proves que passaran”, ha afegit. El Govern ha reunit aquest divendres la comissió territorial amb les alcaldies, les capitals de comarca, els consells comarcals i la síndica d’Aran per explicar “la situació actual”. Vilagrà confia en reactivar les consultes “el més aviat possible”. Apunta que hi ha temps per aspirar als Jocs del 2030 perquè el COI decidirà el maig del 2023.

El Govern culpa l’Aragó del període d’incertesa que s’obre ara respecte la candidatura

Vilagrà ha recordat que el Govern se sent còmode en la proposta de “candidatura col·laborativa i sostenible, pensant que més d’un estat pogués col·laborar amb instal·lacions ja existents”. “No volíem construir instal·lacions que després no tinguin ús”, ha insistit la consellera. “Estem convençuts de trobar un acord per sumar tots les capacitats: això no va de ‘reencuentro’, va de fer una candidatura competitiva i guanyadora”, ha manifestat Vilagrà després que ahir el president de l’Aragó, Javier Lambán, deia que el projecte buscava fer tornar Catalunya al redil constitucional després del procés.

Javier Lambán
Javier Lambán

Tot i això, Vilagrà ha dit que el Govern “mai s’ha aixecat de la taula” i que “sempre hem respectat els treballs tècnics i els acords amb el COE, sempre buscant consens”. La consellera ha afirmat que es continuarà treballant així, cosa que altres parts “no poden dir el mateix”. “Teníem un acord tècnic tancat, teníem clar què faríem i on ho faríem, era un bon acord, comptava amb el vistiplau dels tècnics de totes les parts”, ha assenyalat Vilagrà.

L’acord va saltar pels aires per culpa de l’Aragó, ha lamentat Vilagrà. “En base a criteris polítics”, ha advertit. “Els últims dies hem intentat refer els ponts, no ha estat possible, s’ha obert un període d’incertesa”, ha admès la consellera de la Presidència, abans de dir que el projecte “és una oportunitat pel país i per millorar instal·lacions actuals i pavellons que necessiten una posada al dia”. “Catalunya vol aquests Jocs Olímpics, no hi volem renunciar, ens causen absoluta perplexitat les posicions intransigents”, ha afegit.

Més notícies
Pere Aragonès i Laura Vilagrà abans de la reunió on han abordat el cas Catalangate / ACN
El Govern ajorna la consulta dels Jocs Olímpics d’hivern
Notícia: El Govern ajorna la consulta dels Jocs Olímpics d’hivern
Comparteix
La decisió s'ha pres en considerar que encara no hi ha informació suficient sobre la candidatura
El president del govern de l'Aragó, Javier Lambán, al parlament aragonès / Cortes de Aragón
Lambán recula i podria tornar a acceptar la candidatura catalana dels JJOO
Notícia: Lambán recula i podria tornar a acceptar la candidatura catalana dels JJOO
Comparteix
El president aragonès accepta reunir-se amb els alcaldes del Pirineu d'Osca davant les "amenaces" del COE
El president del COE, Alejandro Blanco / ACN
El COE obre la porta a saltar-se els governs i negociar amb els Pirineus
Notícia: El COE obre la porta a saltar-se els governs i negociar amb els Pirineus
Comparteix
El president de l'organisme assegura que "no deixaran de lluitar"
El president de l'Aragó, Javier Lambán, intervenint en un acte del congrés del PSOE | ACN
Aragó no deixarà fer proves dels Jocs d’Hivern a les seves instal·lacions
Notícia: Aragó no deixarà fer proves dels Jocs d’Hivern a les seves instal·lacions
Comparteix
Els alcaldes del Pirineu d'Osca demanen que a la reunió sol·licitada a Sánchez pels JJOO hi participin tots els partits

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fideli a maig 27, 2022 | 10:31
    fideli maig 27, 2022 | 10:31
    això dels jocs, és per fer Nació? o per fer españa, invasor?
  2. Icona del comentari de: Guillem.? a maig 27, 2022 | 11:16
    Guillem.? maig 27, 2022 | 11:16
    Potser que us dediqueu a vertebrar el territori amb una vona xarxa de carreteres i sobretot tren. Amb un bon tren per exemple tota l'Anoia cap a Lleida guanyaria poblacio i rehabilitaria tota la colla de petites poblacions que per falta de connecticitat son emisores d'emigrants Aixo es extrapolable a tota la Catalunya interior. Augmentaria el terreny urbanitzable amb oferta d'habitatge a von preui equilibraria territorislment Si smb aixo tambe descentralitzessim administracions i serveis de Bcn cap a fora doncs seria rodo.
  3. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a maig 27, 2022 | 11:19
    LLARENA dPENA maig 27, 2022 | 11:19
    Millor aquets jocs els foteu per on us capiguen i deixeu el Pirineu tranquiL i a la societat catalana, també.
  4. Icona del comentari de: Josep a maig 27, 2022 | 11:58
    Josep maig 27, 2022 | 11:58
    Patufet Aragones i el Neuleta de Aragon la mateixa porqueria española. ERÑ ESPAÑOLIZACION REACCIONARIA DEL ÑORDO JUNQUERAS. FEU FASTIC, nazional.psoecialistes de españa
  5. Icona del comentari de: Patriota a maig 27, 2022 | 12:10
    Patriota maig 27, 2022 | 12:10
    Foteu-vos aquests jocs ESPANYOLS i especulatius on us càpiguen, colla de botiflers venuts!
  6. Icona del comentari de: Fora vividors del nostre Parlament a maig 27, 2022 | 13:42
    Fora vividors del nostre Parlament maig 27, 2022 | 13:42
    La pocavergonya de tota aquesta trepa -després de la conxorxa contra el català, ERC i Junts són indistingibles- és difícil deu superar. Si l'ANC no promou una candidatura amb cara i ulls, l'abstenció arribarà a nivells que no s'han vist mai
    • Icona del comentari de: Rosa a maig 27, 2022 | 15:51
      Rosa maig 27, 2022 | 15:51
      La candidatura de l'ANC ja arribarà, però no per alliberar-nos del mal govern dels partits si no per seguir controlant que res no se'ls escapi de les mans. No has vist que han posat de presidenta de l'ANC una dona que treballa a sou del govern?. Qui se'n pot refiar?.
  7. Icona del comentari de: Aneualamerda a maig 27, 2022 | 14:09
    Aneualamerda maig 27, 2022 | 14:09
    Us trolejarem els putos jocs mafiosos, colla de merdosos venuts.
  8. Icona del comentari de: marxem a maig 27, 2022 | 15:22
    marxem maig 27, 2022 | 15:22
    No volem uns jocs espanyols creats tenir Catalunya quieta uns quants anys més . NO
  9. Icona del comentari de: Maria a maig 27, 2022 | 15:55
    Maria maig 27, 2022 | 15:55
    Això, això, reactiveu-ho com heu fet amb la "taula de diàleg" ben a poc a poc i malament. Amb una mica de sort aquests jocs no es faran mai i els catalans ens estalviarem una morterada, que prou falta ens fa.
  10. Icona del comentari de: ERÑ por la gracia de Dios Junqueras a maig 27, 2022 | 19:07
    ERÑ por la gracia de Dios Junqueras maig 27, 2022 | 19:07
    Autonomia de xarlots, palllassos i rates españoles d'ERÑ.JUNTS. SOMOS ESPAÑOLES POR LA GRACIA DE JUNQUERAS, CAUDILLO DE CATALUÑA POR LA GRACIA DE DIOS
  11. Icona del comentari de: JordiP a maig 28, 2022 | 10:50
    JordiP maig 28, 2022 | 10:50
    I mentres tant, municipis d'Osca i la Diputació estan xiuxiuexant paraules d'amor a l'orella del COE. Lambán, Lambán, tan ta ran tan!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa