El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Lambán confessa que els JJOO són per tornar l’independentisme al “clos constitucional”

El president de l’Aragó, Javier Lambán, ha confessat que quan el govern espanyol va convidar la seva regió a participar en la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern que preparava Catalunya va entendre de seguida que era una “bona oportunitat” per “intentar que els independentistes tornessin al clos constitucional [redil constitucional]”. Lambán, que està furiós amb el Comitè Olímpic Espanyol, ha explicat que la idea era “implicar-los en un projecte d’estat, d’igual a igual amb una comunitat veïna” per “fer un pas important per a la normalització política del país”.

Amb tot, Lambán creu que les “coses no transcorren en aquesta direcció” i ha etzibat que “mai” es prestarà a “operacions que perjudiquin l’interès de la comunitat”. El president de l’Aragó ha reclamat a Pedro Sánchez que posi “ordre” a la candidatura i ha retret al govern espanyol que li va prometre una “candidatura en igualtat de condicions”. El dirigent socialista ha acusat el president del COE, Alejandro Blanco, d’intentar “arrossegar l’Aragó a les posicions de Catalunya”, cosa que no poden acceptar per “respecte” i per “interès econòmic”.

Blanco va explicar aquest dimecres que el govern de l’Aragó sabia en tot moment què s’estava parlant a la mesa tècnica que preparava una proposta de repartiment de proves. De fet, va revelar que el repartiment de les proves de neu, el principal cavall de batalla de Lambán contra la proposta del COE, la van fer els mateixos tècnics aragonesos. “La neu es va acordar en tres minuts i les cinc reunions posteriors van ser per repartir el gel”, va reconèixer. “No pot ser que després de sis reunions i quan ja està tot repartit [Lambán] digui que no és correcte”.

El president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, atén els mitjans / Europa Press

L’Aragó carrega contra l’actitud del COE

El president de l’Aragó ha recordat que va ser el COE qui “va donar per trencades les converses en l’àmbit tècnic” i va convocar una trobada pública per formalitzar l’entesa, però el seu govern s’hi va negar. Després de la plantada, l’Aragó i Catalunya s’han reunit en quatre ocasions més amb el COE, però en vista que les converses no avançaven, Blanco va decidir “replantejar la situació” per intentar desbloquejar la candidatura i ha pressionat Lambán amenaçant de negociar directament amb les estacions d’esquí aragoneses interessades de participar en els Jocs.

El problema d’arrel és que l’Aragó tem que si a la pràctica la Generalitat lidera la candidatura dels JJOO d’hivern del 2030, el món tindrà “una imatge del Pirineu molt centrada en Catalunya” i això suposaria un cop dur pel Pirineu aragonès, que es veuria com un actor secundari. El govern aragonès va presentar una proposta alternativa perquè totes les proves de més entitat es dividissin en categoria masculina i femenina i cada territori n’acollís una.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Català a maig 26, 2022 | 08:24
  Català maig 26, 2022 | 08:24
  Apa i que et bombin!
 2. Icona del comentari de: rm a maig 26, 2022 | 08:26
  rm maig 26, 2022 | 08:26
  que séls foti per on li càpiguen els seus jjoo
  • Icona del comentari de: Lo se Sixena també va ser una operació d'estat a maig 26, 2022 | 15:05
   Lo se Sixena també va ser una operació d'estat maig 26, 2022 | 15:05
   Després de vendre s'ho, cobrar i esperar que ho restauressin i cuidessin, van aprofitar el moment i utilitzar l'estat per rapinyar-ho amb la complicitat d'aquest. Una colla de lladres tots plegats.
 3. Icona del comentari de: BERTA a maig 26, 2022 | 09:32
  BERTA maig 26, 2022 | 09:32
  Aguna cosa a dir, Sr Aragones?, Sr Canadell?, Srs de JxCar?, que guanya Catalunya amb aquest jocs?, un plat de llenties, i comisions pels de sempre, i que perd?, tot, i la dignitat com a poble,
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 26, 2022 | 10:57
   Pere Llimonera i Citronell maig 26, 2022 | 10:57
   Catalunya y Aragón son pueblos hermanos.. ! Basta ya de este acercamiento y tratamiento supremacista y distante en todo lo relativo a Aragón ! ... El Nacional Catalanismo y el separatismo supremacista de patrias inventadas van a acabar, no solo por arruinar Catalunya, como ya están haciendo, sino por enfrentar a Catalunya con el resto de regiones del país y de los demás países de la Unión Europea y de toda Europa... Catalunya tiene que abandonar la cultura del racismo, de la xenofobia y del supremacismo, que han marcado siempre el Movimiento del Nacional Catalanismo indePendenciero desde sus orígenes hace siglo y pico... El pueblo y los demás partidos tienen que tomar las riendas, ahora que El Proceso está amortizado y devolver a Catalunya su esencia Democrática, de liberalidad, de Cultura y de relación amistosa con todos...
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 26, 2022 | 11:22
    Pere Llimonera i Citronell maig 26, 2022 | 11:22
    Que "pesado", simpleras y buenil que eres TROL separrata suprematra de patrias inventadas que USuRPa Mi Nombre Pere Llimonera i Citronell para hacerme comentarios de "Falsa Bandera" y soltar así sandeces y mentiras... Por mas que intente hacerce el 'ListiL0', N0 me cuela... por qué Y0 me doy habida cuenta por mucho que Usurpes mi Nombre Pere Llimonera i Citronell para enviar un comentario N0 Mi0 pretendiendo que es del Verdadero Pere Llimonera i Citronell, se distinguir l0s Mi0s, es decir sus sandeces y fantilismo le delatan... en fin, Sucesión de Catalunya de Espanya N0 la va a haber, en por lo menos 20 o 30 siglos... supongo que eso os corroe los corazones y las entrañas, pero es lo que hay en las riendas de España Una... Comprendo que solo te quede TRoLeaR a toco y moche para intentar sublimar todas las frustraciones; que se le va a hacer si la única felicidad que se conoce es España una nación amortizada, muy antigua y sin corrupción ni mangoneos algun0s... Apa, TroLete, Bon Dia!
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 26, 2022 | 13:19
     Pere Llimonera i Citronell maig 26, 2022 | 13:19
     Pero, TRoL, deja de USuRPAR Mi NoMbRe y Mi reputaci0n en Nombre de otros para comentar sandeces y Mentiras y chorradas atribuibles a MI. TRoL separrata suprematra de patrias inventadas... N0 lo he enviado Y0, repit0 N0 es mi0 ni escrib0 esta clase de estupideces, sin tener un mínimo de esencecia y Ética, seguro que me te quitas la pegatina... Venga, TR0LeTe adoctrinado, deja de copiarme trasgiversandoMe hasta la máxima ridiculez y juntando y separand0 Mis frases. Es vergonzoso que el supremacismo recurra sin titulación alguna de comentarista. Por Estetica, por España y sus regiones plurales dentr0 de un orden español, para intentar proseguir con mi Abducción Mediática. Desde Alfa-Centauri... Apa, TRoLetE, Adeu!
   • Icona del comentari de: ton c. a maig 26, 2022 | 11:33
    ton c. maig 26, 2022 | 11:33
    això de que son `pueblos hermanos, vosté coneix la franja?, doncs que li expliquin els problemes que tenen amb los hermanos.
   • Icona del comentari de: jnioruisdos a maig 26, 2022 | 19:06
    jnioruisdos maig 26, 2022 | 19:06
    en català siusplau
 4. Icona del comentari de: gaf a maig 26, 2022 | 10:00
  gaf maig 26, 2022 | 10:00
  ets un inutil torna lo de sigena
 5. Icona del comentari de: Sí a la independència a maig 26, 2022 | 10:38
  Sí a la independència maig 26, 2022 | 10:38
  Si fóssim un estat independent totes les relacions institucionals, com en aquest cas amb l'Aragó, a través del govern espanyol serien més planeres, fàcils i productives. Un altre exemple, les conques fluvials internacionals, totes les polèmiques i conflictes sobre el riu Ebre entre Catalunya i Espanya es resoldrien amb la legislació internacionals. tal i com Portugal i Espanya resolen les qüestions que atenyen els rius Tejo, Douro... Ni més ni menys. Ens cal més sentit d'estat.
 6. Icona del comentari de: Independence Process a maig 26, 2022 | 10:52
  Independence Process maig 26, 2022 | 10:52
  Un altre "secret" d'estat espanyol que ja no ho és. Les revelacions de Lamban ratifiquen una volta més que els "secrets d'estat espanyol" es desfan com un glaçó al sol d'agost quan comencen les desavinences i desacords entre els que han de guardar el "secret d'estat espanyol". Tot i que ja s'intuïa d'una hora lluny, Lamban ha certificat, volent-ho o no (com més es parla més possibilitats de dir "coses" que no es volien dir) que l'inefable i cínic Pedro Sanchez és al darrere de l'operació "vuelta al redil constitucional espanyol". "No hemos de permitir que los catalanes vayan solos, los hemos de involucrar en una operación de estado español", és això, els espanyols no ens consideren prou espanyols i hem de fer-ho tot sota la seva "tutela". Si els catalans fóssim un país més avançat i amb més sentit comú, faria moltes dècades que seriem un estat independent d'Espanya.
 7. Icona del comentari de: vendetta a maig 26, 2022 | 11:05
  vendetta maig 26, 2022 | 11:05
  puma, torna lo robat a catalunya
 8. Icona del comentari de: Boletaire a maig 26, 2022 | 11:52
  Boletaire maig 26, 2022 | 11:52
  Hi ha individus que no s'enten que puguin ser presidents d'una comunitat autònoma.
 9. Icona del comentari de: Ens cal una bona sacssejada per adonar-nos què som i on som a maig 26, 2022 | 11:59
  Ens cal una bona sacssejada per adonar-nos què som i on som maig 26, 2022 | 11:59
  Si es volen organitzar uns jocs olímpics a Catalunya, a ningú no se li ha passat pel cap pensar que hi ha unes estacions d'esquí catalanes que son i s'anomenen : Font Romeu - Pirineus 2000 ( A la Cerdanya i un referent al sud d'Europa! ) Els Angles, Portè - Pimorent, Cambra d'Ase, Formigueres, Puigmal 2900, Puigbalador, estació d'esquí de la Quillana i l'Estació Nòrdica del Capcir ? La suma d'aquetes pistes d'esquí d'alpí arriba als 200 quilòmetres i a sobre hi ha unes super pistes d'esquí nòrdic amb 110 quilòmetres de traçats marcats... on ben segur s'hi podrien fer les proves d'esquí nòrdic. Els catalans som molt curtets de gambals o només m'ho sembla ? Més enllà d'Espanya hi ha vida i no ens n'adonem.
 10. Icona del comentari de: Un parell de ximples a maig 26, 2022 | 12:23
  Un parell de ximples maig 26, 2022 | 12:23
  Aquest personatge semblant a gargamel fa soroll i crea mala maror per motius electorals. Posa al davant el seus interessos i menysté l'interès general. Actua d'una forma semblant a un català, que es fa passar per president després de perdre les eleccions
 11. Icona del comentari de: Via fora els adormits a maig 26, 2022 | 13:02
  Via fora els adormits maig 26, 2022 | 13:02
  No acabo de copsar si a l'article està ben explicat, però, en les declaracions d'ahir de Lamban deia que fou el govern de Pedro Sanchez qui li va encarregar que Aragó s'involucrés en uns jocs que d'antuvi havien d'ésser de "Barcelona" i els Pirineus catalans del vessant sud (per a dir-ho clarament de sobirania espanyola) per així desnaturalitzar-los i implicar-los en un "proyecto de estado [espanyol]". Així és com actua l'actual govern espanyol. Involucrar Aragó era un operació de l'estat espanyol, això també demostra en part el perquè Lamban ha anat sempre tant despistat. El govern d'Aragó ha hagut d'improvisar l'encàrrec del govern espanyol. Catalans que encara restem adormits i encantats : Desperteu-nos !
 12. Icona del comentari de: Pere de Sant Joan i Coca a maig 26, 2022 | 13:11
  Pere de Sant Joan i Coca maig 26, 2022 | 13:11
  Escolta Pere LLimonera, no veus amb els teus propis ulls què catalans i aragonesos no som ni germans ni cosins? No veus què som superiors a ells alhora de organitzar esdeveniments? Mira, els araganesos han quedat retrasats durnat molts anys i ara volen furagitar a qui vol portar-los de la mà i ensenyar-los a organitzar uns JJOO. Oh entens això Pere Llimonera??
 13. Icona del comentari de: Sisplau a maig 26, 2022 | 13:26
  Sisplau maig 26, 2022 | 13:26
  L'independentisme no està clos en lloc. Qui sí ho està son els líders d'erc, junts i cup, closos en les seves poltrones covardament cobrant de qui ens assassina.
  • Icona del comentari de: Pere a maig 26, 2022 | 17:46
   Pere maig 26, 2022 | 17:46
   Si us plau, llegeix millor o escolta l'audio de Lamban. El govern espanyol vol dur l'independentisme a la pleta o al clos de la constitució espanyola. Això és el que va dir Lamban en espanyol "redil". Cap novetat que no sabessim, per això espien, reprimeixen i fan servir el lawfare. Una altra cosa diferent és si ho aconseguiran.
 14. Icona del comentari de: odisea a maig 26, 2022 | 14:06
  odisea maig 26, 2022 | 14:06
  Los Juegos Olimpicos,ya los hizo Barcelona en el 92,con exito total,a Madrid presentandose tres veces no se los diernon ni se los daran,solo gana en futbol gracias a los del pito,nunca sabremos lo que le cuesta,y al Aragon mi tierra de nacimiento,no los tendra nunca,no tiene categoria Olimpica ni deportiva,yo jugue siempre al tenis desde que llegue a Barcelona,cuando volvia a mi pueblo no sabian como se jugaba al tenis.
  • Icona del comentari de: Ilíada a maig 26, 2022 | 17:51
   Ilíada maig 26, 2022 | 17:51
   No se si ho has entès, molts de catalans volem la independència. Les "habilitats" i en què facin o no els espanyols no ens interessa gaire. A més prou feina tenim per a fer efectiva la independència.
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 26, 2022 | 19:55
    Pere Llimonera i Citronell maig 26, 2022 | 19:55
    "Molts adoctrinats", pero una Minoría, en todo caso; a pesar de cierto éxito en el proceso de Abducción y adoctrinamiento; hay que reconocerlo... Yo, por mi parte, quiero un Yate muy guapo y moderno, de 75 metros que he visto, con pista para Helis, piscina y hasta las ultimas tecnologías eólicas, fotovoltaicas y AIP para captar/usar/almacenar la energía que mueve los motores y alimenta todos los sistemas de la nave... Una virguería, tu... pero creo que me voy a quedar sin él; y eso que tengo mis buenas razones y N0 andaría xodiendo a nadie para poseerlo, ni si lo poseyera, pero... Apa, Bon Dia!
 15. Icona del comentari de: David a maig 26, 2022 | 17:27
  David maig 26, 2022 | 17:27
  Lamban no vol els jocs olímpics. Només ho ha fet perquè l'independentisme entomi la via constitucional (la dels qui contínuament se salten la Constitució, paradoxalment). És un bon home.
 16. Icona del comentari de: almogaver.cat a maig 26, 2022 | 20:28
  almogaver.cat maig 26, 2022 | 20:28
  El que haguera de fer aquest el Sr. és apaivagar "Fanaticos" de "Casa de Aragon" a Catalunya en especial; la de Lleida i Salou. Estan tan esverats i com gallines sense cap. I després... -salten les catenàries-. (És per això que l'Estat, està tan molest amb l'aprenent de terrorista Sr. Lamban). Amb "perles" com aquest Sr. Els Jocs d'hivern seran un: Fracàs i amb discussions a cada pas. Si poguera votar, votaria NO. No sols per la falta de neu i lo fàcil que és crear accidents a esportistes d'elit amb neu artificial, (s'escarda i endureix) però perquè aquest Sr. és immadur i informal; de poca paraula i imprevisible. No és el suficient formal i serio, ni que sigues de "manporrero", per afrontar un esdeveniment internacional com els Els Jocs d'Hivern. I això, no és; una opinió. Això és; un fet.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa