El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sense autòpsia ni investigació: així volen enterrar els morts de Melilla
  • CA

L’Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH) a la ciutat de Nador ha denunciat aquest diumenge que s’estan excavant 21 tombes al cementiri de Sidi Salem de Nador sense que s’hagin realitzat autòpsies ni cap investigació sobre la mort dels almenys 27 immigrants morts divendres en un intent d’assalt a la tanca de Melilla, informa l’agència Europa Press. Els fets han derivat en una forta polèmica política a l’estat espanyol.

“Els temors que teníem han resultat ser reals: aquest matí, les autoritats de Nador preparaven 21 tombes al cementiri de Sidi Salem per enterrar alguns dels immigrants morts Divendres Negre a la tanca”, ha assegurat AMDH-Nador en un comunicat publicat a Facebook. L’organització ha advertit que “les autoritats pretenen amagar ràpidament el desastre que hem viscut” i lamenten que no hi hagi una investigació ni una autòpsia dels cossos de les víctimes, que no han estat identificats. “És un veritable escàndol”, ha reblat.

Denuncien manca de transparència sobre les víctimes

Prèviament, AMDH-Nador havia advertit que la xifra de cadàvers acumulats al dipòsit de cadàvers de Nador sigui “molt superior” als 27 que ha pogut confirmar la mateixa organització. “Des d’ahir a la nit l’accés a l’Hospital Hassani de Nador està prohibit a periodistes i els voltants de la morgue estan controlats per policies i efectius de les forces auxiliars dia i nit”, va dir. Davant de les preguntes, els han explicat que només la direcció de l’hospital, les autoritats provincials i la policia poden donar xifres exactes de morts.

“El més important és que fins ara no s’han fet autòpsies als cadàvers dels immigrants morts. Això vol dir que encara no s’ha emès l’ordre d’obertura d’una investigació”, ha apuntat AMDH-Nador. Almenys 27 persones segons ONG, 23 segons fonts de les autoritats esmentades per la premsa oficial marroquina, van morir per la intervenció de les fores de seguretat marroquines durant l’intent de més de 2.000 subsaharians de creuar la tanca de Melilla divendres passat.

Durant l’assalt es va produir més d’un centenar de ferits

Més d’un centenar de persones van resultar ferides, incloses desenes de policies, tot i que diumenge només hi havia 18 immigrants hospitalitzats i un policia, ingressats a l’Hospital Hassani i a l’Hospital Universitari d’Uchda. Després dels enfrontaments les forces de seguretat marroquines van lligar de mans i apilar els immigrants immobilitzats a terra dels carrers del Barri Xinès de la ciutat de Nador, unes imatges que han fet la volta al món.

AMDH-Nador denunciava aquest dissabte que a l’Hospital de Nador hi ha almenys 15 cadàvers de migrants “tirats a terra i amb olors”. “Només dos empelats hi treballen en condicions molt difícils. El mobiliari i el terra estan tacats amb la sang dels migrants. El dipòsit de cadàvers és ple”, ha assenyalat l’organització a través de Twitter.

Diverses ONG d’ajuda a migrants ja han exigit a les autoritats espanyoles i marroquines una investigació del que ha passat. De la mateixa manera, reclamen vies legals i segures per a les persones que busquen migrar des dels seus països i arribar a Europa i demanen que “no es torni” als que sí que van aconseguir creuar la frontera a la ciutat autònoma.

Més notícies
Imatges difoses d'immigrants al Marroc / AMD Twitter
La massacre de Melilla espatlla la setmana de la cimera de l’OTAN a Sánchez
Notícia: La massacre de Melilla espatlla la setmana de la cimera de l’OTAN a Sánchez
Comparteix
Les imatges de persones amuntegades, que proven la vulneració de drets humans, qüestionen la política migratòria
Dos immigrants després d'arribar a Melilla / EP
Crítiques de les ministres de Podemos pels morts de Melilla
Notícia: Crítiques de les ministres de Podemos pels morts de Melilla
Comparteix
Yolanda Díaz diu que la política migratòria s'ha de guiar sempre a favor dels drets humans
Immigrants arribats a Melilla / EP
Marroc eleva a 23 els immigrants morts a Melilla
Notícia: Marroc eleva a 23 els immigrants morts a Melilla
Comparteix
Les ONGs parlen en canvi de 37 persones mortes
Imatges difoses d'immigrants al Marroc / AMD Twitter
La carnisseria d’immigrants a Melilla es gira contra el govern espanyol
Notícia: La carnisseria d’immigrants a Melilla es gira contra el govern espanyol
Comparteix
Es difonen imatges del tracte denigrant rebut pels immigrants per part de les forces de seguretat del Marroc

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vendetta a juny 26, 2022 | 18:27
    Vendetta juny 26, 2022 | 18:27
    Cacanya style, encara 100000 a les cunetas de cacanya
  2. Icona del comentari de: Àcrata. a juny 27, 2022 | 08:24
    Àcrata. juny 27, 2022 | 08:24
    Ho faran sense cap- mena de dubte. A quin estat li importen aquests pobres desgraciats?. Morts, enterrats i fora problemes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa