El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un grup d’interins demanda l’Estat per aturar els processos d’estabilització
  • CA

Catalunya té 29.361 docents interins i un 35% d’ells estan en frau de llei perquè l’administració els ha deixat en aquest terreny durant anys. Per tal de complir amb la normativa europea, l’estat espanyol va preparar un decret que es coneix popularment com a Icetazo –el va impulsar el ministre Miquel Iceta quan portava la cartera espanyola de Política Territorial– per engegar processos d’estabilització a tots els cossos d’interins. El procés es basa en concursos de mèrits i posteriorment en oposicions per als qui no obtinguin plaça fixa per la primera via. El problema és que el primer concurs de mèrits que s’ha convocat, el d’interins auxiliars administratius, ha provocat una revolta i una guerra entre companys per les cobdiciades places.  

En aquests “jocs de la fam” els principals perjudicats per l’administració són els mateixos interins, que si no obtenen plaça corren el risc de perdre la feina, perquè hi ha menys places que persones tant en el concurs de mèrits com en les oposicions. És per això que un col·lectiu d’interins docents ha decidit posar una demanda contra l’Estat espanyol per aturar tots els processos d’estabilització. Es tracta de Pindoc, la Plataforma d’Interins Docents de Catalunya

En conversa amb El Món, el portaveu d’aquesta plataforma, Víctor del Arco, explica que el col·lectiu va néixer el 2020, però ha estat en els últims mesos quan més ha crescut. Aquest agost van posar en marxa una campanya de recollida de fons per tal de recaptar 12.000 euros per a l’advocat que posarà la denuncia aquest mateix mes de setembre. Abans que acabés el mes ja havien aconseguit l’objectiu i ara la crida ha passat de ser econòmica a demanar que la gent concedeixi els poders de representació a l’advocat expert en dret europeu Josep Jover

Diversos interins sostenen cartells en una protesta contra l’Icetazo / EP

Espanya incompleix la normativa europea amb els concursos de mèrits

Des del 1999 hi ha una directiva europea que regula la temporalitat en els contractes i estableix que un treballador no pot tenir un contracte d’aquest tipus durant més de 3 anys seguits. Aquesta directiva és d’obligat compliment, però Espanya se l’ha estat saltant aquests 23 anys, com demostra el fet que hi ha interins que porten més de vint anys en una mateixa plaça sense ser fixos. “L’administració ha exigit a les empreses el compliment de la directiva, però ella mateixa no l’ha complert i ens ha anat mantenint a base de contractes anuals”, explica del Arco. 

A més, el 2012 es va establir una altra norma per la qual els estats, en les diverses administracions, no poden tenir més d’un 8% dels treballadors amb contractes temporals. És per això que el juliol del 2021 el govern espanyol va voler solucionar la qüestió dels interins per obtenir els fons europeus que en depenien i el ministre Miquel Iceta va anunciar oposicions. “Això no és el que diu Europa. Europa diu prou a la temporalitat però fent fix a tothom qui porti més de 3 anys treballats, no oposicions”, assenyala indignat Del Arco. Ara bé, cap sentència europea estableix com s’han de fer fixes aquestes persones, el que sí que queda clar és que s’ha de frenar la temporalitat.

“No s’han d’estabilitzar places sinó persones”

La tesi d’aquest col·lectiu és que els concursos que estan a punt de publicar-se no compleixen amb la normativa i, per tant, poden ser denunciats a Europa. “No s’hauria d’estar parlant d’estabilitzar places sinó persones. S’hauria de fer fix tothom qui tenen en frau de llei”, resumeix el líder de la plataforma. Pindoc creu que a banda del govern espanyol han estat els sindicats els qui han fet pitjor el problema acceptant aquests processos d’estabilització. “CSIF, CCOO i UGT no han defensat els treballadors, han pactat coses que no porten enlloc pels seus propis interessos”, acusa el portaveu del col·lectiu. 

En aquest marc, el col·lectiu d’interins s’ha posat en mans d’un advocat especialista en dret europeu, que ja ha analitzat com poden atacar aquest tema i posarà una denúncia a Luxemburg durant els primers dies de setembre. “Aquesta demanda hauria d’aturar tots els processos cautelarment, no només els dels docents, fins que es resolgui la demanda”, explica. 

Interins en una manifestació contra el procés d’estabilització iniciat pel govern espanyol / EP

Vulneració de la lliure circulació a Europa

L’advocat que posarà aquesta demanda és Josep Jover, advocat principal del bufet Jover & Daughters i expert en dret europeu. Segons Jover, les oposicions per estabilitzar personal atempten contra la lliure circulació de treballadors, que és un dels drets i llibertats que reconeix la Unió Europea, perquè no tenen en compte l’antiguitat i per tant aquests treballadors no podrien accedir a una feina de característiques similars a una altra comunitat, institució o país de la Unió. “L’actuació i el mal fer de l’estat espanyol vulnera aquest dret i en això es basa la demanda”, explica. L’advocat assenyala que per presentar una demanda com aquesta s’ha de conèixer bé el funcionament intern de la Unió Europea i entendre que “el seu xip és econòmic” i que “no pretén defensar els drets fonamentals dels seus ciutadans”. “Uns ens han venut que la UE era un club d’estats sense veu ni vot i els altres que és una mena de pare protector. En realitat és un grup de negoci i t’has de situar sempre en aquesta clau si vols guanyar processos”, explica convençut que la demanda prosperarà si es té clar aquest concepte.  

El seu bufet està reconegut per la Audiència de Barcelona com a entitat legitimada per portar temes d’infracció de drets de la UE des que va acudir a Brussel·les a denunciar la corrupció a Espanya. “Comencem el procediment per declarar que s’ha vulnerat el dret de la Unió i demanarem al jutjat que ho consulti al Tribunal de Justícia de la Unió Europea amb un reenviament prejudicial”, explica. Per tant, la denúncia s’interposarà des de Catalunya amb l’objectiu que acabi arribant a Luxemburg.

Amb l’argument que l’estat espanyol ha infringit aquest dret que pertany a la UE amb el procés d’estabilització d’interins presentaran una demanda abans de l’11 de setembre. “Hi ha una sèrie de temes que pertanyen a la UE, entre els quals la contractació pública. La Unió estableix el procediment i la normativa, no depenen dels estats”, explica. L’objectiu que persegueixen és aturar tots els processos d’estabilització engegats per l’Estat.  

Més notícies
Conflicte entre interins i funcionaris pel procés d'estabilització / EP
Escalada de tensió en la lluita entre interins pel concurs de mèrits
Notícia: Escalada de tensió en la lluita entre interins pel concurs de mèrits
Comparteix
El col·lectiu d’interins que finalment van ser inclosos a la llista que els pertocava carreguen contra els companys que denuncien “irregularitats”
Protesta dels treballadors interins i temporals de Catalunya davant la Generalitat (ACN)
Els interins revoltats amenacen de presentar un recurs contra la Generalitat
Notícia: Els interins revoltats amenacen de presentar un recurs contra la Generalitat
Comparteix
Han fet arribar cartes a Presidència, Funció Pública i el Síndic de Greuges per deixar constància del seu malestar abans de fer un pas més
Unes manifestants sostenint una pancarta on hi diu 'Fixesa Ja, Interins en frau de llei' a la protesta organitzada pel col·lectiu d'interines educatives a la Plaça Sant Jaume de Barcelona / ACN
Els interins es revolten contra la Generalitat per una irregularitat en el concurs de mèrits
Notícia: Els interins es revolten contra la Generalitat per una irregularitat en el concurs de mèrits
Comparteix
Una rectificació no prevista en les llistes a favor d'aspirants que es van inscriure malament fa esclatar la tensió en un procés complicat i qüestionat
Nens amb mascareta en una escola a Manlleu / ACN
Educació recorre a interins i substituts per cobrir les baixes per Covid
Notícia: Educació recorre a interins i substituts per cobrir les baixes per Covid
Comparteix
Els pares veuen amb bons ulls el retorn a l'escola malgrat la sisena onada

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Placid a setembre 04, 2022 | 18:40
    Placid setembre 04, 2022 | 18:40
    Butiflés.Ya vau traicionar al presiden Puigdemon i ara traicioneu a tot el pople.
  2. Icona del comentari de: el CxR convoca el 1-O a les 17:00 a Arc de Triomf a setembre 04, 2022 | 21:13
    el CxR convoca el 1-O a les 17:00 a Arc de Triomf setembre 04, 2022 | 21:13
    Els metges i sanitaris catalans han de marxar a Europa perquè aquí es foten de gana. L'administració de Vichy està hipertrofiada de paràsits amb sous estratosfèrics, que els fa més por la independència que una pedregada seca. Els nostres sanitaris han de marxar i els substitueixen per personal de fora de Catalunya que no coneix la llengua del país però que treballen més barat
  3. Icona del comentari de: MHP a setembre 05, 2022 | 09:55
    MHP setembre 05, 2022 | 09:55
    Interins/es, primer son els privilegis dels politics i demès alts càrrecs de la Generalitat, xiringuitos a l'estranger que costen un colló i no serveixen de res, nano satèlits de xixinabo, subvencions a dojo a entitats afins al govern, viatges cotxes oficials, "permisos" retirbuits al Parlament tot esperant la jubilació, etc, etc, etc i etc Ho sento, però sembla que no hiqueden diners per vosaltres. Aquesta es una petita mostra de la reichpùbliCat que volen montar, i mentres tant, el poble pringant. I mentrès tant, els hiperventilants feixistes supremacistes, donant suport a questa penya d'impresentables.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa