El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Dates clau de les eleccions per renovar la direcció de Junts
  • CA

Junts afronta el seu pròxim Congrés Nacional com un punt d’inflexió que ha de servir per renovar la direcció del partit i renovar el seu projecte polític després de la renúncia de Carles Puigdemont i Jordi Sànchez a repetir al capdavant de la formació. Els noms de Laura Borràs i Jordi Turull són els que més sonen per dirigir Junts, que en les últimes setmanes ha fet diverses crides a la unitat per evitar que la presentació de dues llistes separades debiliti la formació. Aquestes són les dates clau de les eleccions per renovar la direcció de Junts.

10 de maig

A les 16.00 d’aquest dimarts finalitza el termini per a la presentació de precandidatures. Serà una data clau perquè s’esvairà el dubte de si Borràs i Turull es presenten i, en cas de fer-ho, si ho fan amb una candidatura conjunta o per separat.

11 de maig

L’endemà a les 13.00 el partit validarà les precandidatures que s’hagin presentat.

12 de maig

A partir del migdia del dijous els candidats poden començar a recollir avals entre la militància.

17 de maig

La recollida d’avals per part de les precandidatures s’acaba el pròxim dimarts a les 16.00.

18 de maig

Abans que acabi el dia, Junts proclamarà les candidatures que hagin recollit els avals necessaris.

19 de maig

A partir de la mitjanit, les candidatures aprovades començaran la campanya electoral, que durarà dues setmanes

3 de juny

A les 8.59 del matí s’acaba la campanya electoral i, a partir de les 9.00, es donarà el tret de sortida a les votacions.

4 de juny

A les 14.00 es donaran els resultats de les votacions i es proclamarà el vencedor de les eleccions per dirigir el partit.

El manifest de la polèmica

La setmana passada un grup de dirigents i càrrecs electes de Junts va publicar un manifest per reclamar que Laura Borràs i Jordi Turull presentin una candidatura de consens per dirigir el partit. Molts pesos pesants del partit volen que Borràs ocupi la presidència i Turull la secretaria general, però la presidenta del Parlament no vol tenir un paper simbòlic en la nova direcció del partit i reclama tenir més poder executiu, ja sigui com a secretària general o com a presidenta reforçada. Una de les opcions que s’està comentant és promoure una reforma dels estatuts que doni més poder a la presidència, que no ha tingut gaire atribucions mentre l’ostentava Puigdemont, ja que el seu exili feia necessari que la secretaria general portés el pes de l’organització i la coordinació del partit.

Borràs, que de moment encara no ha dit quins plans té de cara a les eleccions del 3 juny, considera “lògic” tenir un càrrec rellevant a Junts. “És evident que tinc el segon càrrec institucional més important del país i el de major rang a Junts. La militància considera que és de justícia que els lideratges pels quals ha apostat tinguin alguna cosa a dir del projecte”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Estaré preparat amb crispetes a maig 09, 2022 | 16:00
    Estaré preparat amb crispetes maig 09, 2022 | 16:00
    Durant la campanya volaran ganivets, ja els estàn esmolant. El primer que haurieu de fer és canviar el nom, Junts no os escau gaire veien com os feu la traveta dia si, dia també. Sou el partit més dividit de la política catalana!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa