El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont deixarà la presidència de Junts

El president a l’exili, Carles Puigdemont, deixarà la presidència de JxCat, segons ha anunciat en una carta dirigida a la militància aquest dimarts al matí. “Ara és necessari, al meu entendre, que el partit tingui una nova presidència”, ha escrit en la missiva, a la qual ha tingut accés EL MÓN. Entre les raons que Puigdemont justifica la seva decisió hi ha la necessitat que la nova presidència participi “a fons de les decisions polítiques que calgui adoptar”.

En la mateixa carta, Puigdemont aprofita per fer la convocatòria del congrés del partit, que ha de servir per debatre alguns dels temes pendents pel que fa a la nova direcció i definir la nova secretaria general, a més a més del rumb estratègic de l’organització. “No presentaré la meva candidatura a la renovació de la presidència del partit, per bé que m’agradarà molt i em sentiré molt honorat de poder acomiadar-me com a president de manera presencial, al costat de tots vosaltres”, escriu.

Canvis un cop superada l’etapa fundacional de JxCat

En la seva carta, Puigdemont afirma que del congrés JxCat n’espera molt. “Tots estem d’acord que és necessari que, passats ja dos anys de la nostra fundació, reforcem i preparem el partit per als reptes que han de venir”. El president recorda que la formació ha superat l’etapa fundacional, “no pas sense obstacles i problemes, i havent d’entomar reptes en condicions molt difícils”, referint-se al context de pandèmia.

Jordi Sànchez, secretari general de Junts / ACN

Puigdemont també dirigeix paraules d’agraïment a l’encara secretari general de la formació, Jordi Sánchez, per la seva dedicació al partit. “Ell va assumir-ne les regnes des de la presó, en la seva condició de pres polític, i això també és un element que queda incrustat en la història del nostre partit perquè no se’ns oblidi mai d’on venim, les raons per les quals fem política i les adversitats que tenim al davant”, comenta el president a l’exili. Sánchez va anunciar que feia un pas al costat en el darrer consell nacional de partit a Alcarràs, afirmant que apostava per una llista única. En una entrevista posterior va apuntar que Jordi Turull seria un bon candidat a rellevar-lo.

Puigdemont aposta per la renovació de tots els càrrecs de Junts

En la seva carta a la militància, Puigdemont es refereix a la “renovació de tots els càrrecs” un fet que, assegura, “en democràcia és sempre saludable”. “Sigui per ratificar persones i mandats, o sigui per canviar-los”, afegeix. L’encara president de Junts considera que la direcció ha d’orientar-se “als nous reptes que tenim al davant”. En aquest sentit, assenyala que al partit li caldrà una direcció que “encaixi en aquests reptes i que tingui plena capacitat i dedicació per liderar-los”.

“D’un temps ençà he arribat a la conclusió que al partit li cal una presidència més implicada del que jo no he estat; aquest va ser, de fet, un compromís meu i he d’agrair el respecte que tothom ha tingut i que m’ha permès mantenir l’estratègia que menem des de l’exili i que no és, ni ha de ser, la de cap partit en particular”, admet Puigdemont a la carta. El president a l’exili creu que el nou president ha de participar de forma permanent a les reunions executives.

Puigdemont manté el compromís amb Junts

La sortida de Puigdemont de la presidència de Junts, però, no implica un distanciament amb el partit, ve a dir: “Junts per Catalunya és el meu partit; assumeix en els seus postulats fundacionals allò que em va dur a fer política, allò que em va dur a acceptar la presidència de la Generalitat de Catalunya, allò que ens ha dut a l’exili i a la presó, i a continuar la feina que tenim pendent de fer”.

El també eurodiputat de Junts admet que “cap partit no és prefecte” i reconeix que el seu “encara menys perquè té menys experiència i un munt d’adversitats exteriors”. Actualment sobre Junts es debat quin rumb cal que prengui el partit. S’identifiquen diferents sectors que divergeixen pel que fa al posicionament respecte a diversos aspectes relacionats amb el dia a dia de la política catalana, com pot ser el pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona o els Jocs Olímpics. Aquesta diversitat de posicions diferencia Junts d’ERC i la CUP, on no es presenten dissonàncies.

Puigdemont, satisfet de la “pluralitat” de Junts

D’aquesta diversitat Puigdemont se’n mostra “molt satisfet”, en el sentit que el partit “no hagi estat un partit en el sentit clàssic, vertical, rígid i amb pensament únic”. Segons Puigdemont, “aquesta actitud ens allunya de la temptació sectària en què solen caure determinades organitzacions molt rígides i de governança molt vertical, per bé que també fa molt més exigent i complexa la gestió ordinària i sovint és usada pels nostres adversaris com un senyal de feblesa”. Les diferències de visió però impliquen friccions importants en qüestions com la modificació de la Llei de Política Lingüística, actualment aturada precisament per la manca de consens dins de Junts.

Contràriament a això, Puigdemont pensa que “la democratització de la societat passa per la democratització dels partits en la seva vida interna i en el seu posicionament públic”. En aquest sentit, l’encara president de Junts, recorda que “a les democràcies més avançades d’Europa, el debat a l’interior dels partits no és cap senyal de feblesa sinó de riquesa democràtica, i això és el que Junts per Catalunya entén quan fomenta els corrents interns i quan no té por del debat i la confrontació d’idees”.

Puigdemont clou la carta animant “aquelles persones que dins de Junts per Catalunya tenen una demostrada capacitat de lideratge perquè assumeixin aquesta responsabilitat”. I finalment avança que “la persona que assumeixi la presidència comptarà amb el meu suport d’entrada, i podrà comptar-me entre els milers d’afiliats que donem vida al partit”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Mar Blau a maig 03, 2022 | 09:48
  Mar Blau maig 03, 2022 | 09:48
  Molt bé, MHP Puigdemont! I prepara't per l'aterratge a Catalunya. Les coses s'han de començar a moure de nou i els falsos polítics independentistes de boqueta, en especial la munió que ens han sortir dels d'ERC, deixar-los aparcats i a la vorera per botiflers i traïdors.
  • Icona del comentari de: Faves comptades a maig 03, 2022 | 19:04
   Faves comptades maig 03, 2022 | 19:04
   Sense aquest milhomes, l'independentisme té més possibilitats de funcionar i de no fer el ridícul cada dia. No haver de suportar les seves ocurrències, els pals a les rodes i la venda de fum és una bona notícia
 2. Icona del comentari de: Bon vent i barca nova! a maig 03, 2022 | 10:38
  Bon vent i barca nova! maig 03, 2022 | 10:38
  El que hauria de deixar és la política, ha demostrat ser un incompetent gens preparat pel càrrec.
 3. Icona del comentari de: El cit campejador a maig 03, 2022 | 10:46
  El cit campejador maig 03, 2022 | 10:46
  Al independentismo le pega mucho hacer un montón de reuniones cerca de perpignan, donde Le Pen ha ganado ampliamente. Los indepes se sienten como en casa rodeados de nazis
  • Icona del comentari de: Quin remei! a maig 03, 2022 | 15:08
   Quin remei! maig 03, 2022 | 15:08
   És que envoltats de nazis és com està literalment Catalunya.
  • Icona del comentari de: a pastar fang a maig 03, 2022 | 16:58
   a pastar fang maig 03, 2022 | 16:58
   Los que colaboraron con los nazis fueron ustedes, los españoles de bien.
 4. Icona del comentari de: Què passa Puchi? a maig 03, 2022 | 10:53
  Què passa Puchi? maig 03, 2022 | 10:53
  Juntets ja no té prou diners per pagar-te els teus imprescindibles serveis?.
 5. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a maig 03, 2022 | 13:05
  Tripartit no, gràcies maig 03, 2022 | 13:05
  Em sembla molt bé. Puigdemont, com a President del govern lliure de Catalunya ha d'evitar la complicitat amb els tripijocs dels autonomistes que hi ha dins de JUNTS i ha de tenir les mans lliures per criticar el que calgui
  • Icona del comentari de: Govern lliure de Catalunya??? a maig 03, 2022 | 19:09
   Govern lliure de Catalunya??? maig 03, 2022 | 19:09
   A part de cobrar el generós sou vitalici que mai s'ha guanyat i viure a un palauet a un barri ric, què ha fet? Potser es massa lliure i poc govern?
 6. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a maig 03, 2022 | 13:11
  Doctor Strangelove maig 03, 2022 | 13:11
  A veure a quin dels seus titelles posarà aquest batxiller aprenent de Putin! Doc.
  • Icona del comentari de: Vull del que fumes a maig 04, 2022 | 00:21
   Vull del que fumes maig 04, 2022 | 00:21
   Si el President tingués nukes ja seriem Estat Català, tròs de soca.
 7. Icona del comentari de: ENLLOC. a maig 03, 2022 | 13:22
  ENLLOC. maig 03, 2022 | 13:22
  Un ajuntament és la Casa del Poble, i si la gent vol una ID, no hi cap TC al món que li ho pugui impedir, i si la van a recullir a la Casa del Poble, a on és el fet denunciable? Des de Lleida amb molt d'amor.
 8. Icona del comentari de: Ella a maig 03, 2022 | 16:17
  Ella maig 03, 2022 | 16:17
  Em sembla bé. Junts t'ha quedat petit. Fora la partitocràcia i llistes obertes. Els partits es deuen als seus votants i no als seus mandataris. Prou portes giratòries pels incompetents!
  • Icona del comentari de: Pregunta freqüent a maig 04, 2022 | 00:25
   Pregunta freqüent maig 04, 2022 | 00:25
   On no hi ha partitocràcia dins Espana? Fora dels partits On hi ha llistes obertes de veritat dins Espanta? Enlloc, de moment.
 9. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a maig 03, 2022 | 16:58
  LLARENA dPENA maig 03, 2022 | 16:58
  Em sembla molt bé, President. Crec que la seva tasca ha d'estar en el CxR i a Europa com a diputat, i, aixó no pot ser compatible amb la presidència d'un partit polític atés que el CxR ha d'estar per sobre d'ells. També será una altre raó per veure que diuen els d'ESGUERRO sobre la seva no adhesió real (només, figurada) al CxR. Ara bè, si el seu sucessor porta la mateixa marxa que l'actual, en Jordi Sánchez, res m'estranyaria que en pocs messos, a vosté, el facin fora la caterva de neuautomistes de JxCAT, especialment, els que només compleixen el seu horari laboral per cobrar a fí de mes.
 10. Icona del comentari de: Independentista a maig 04, 2022 | 07:39
  Independentista maig 04, 2022 | 07:39
  Molt ben fet, President Puigdemont; ha quedat demostrat a bastament que el polítics no volen la independència de Catalunya. Només volen el càrrec i el sou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa