El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El pacte del català posa JxCat en el dilema entre possibilisme i confrontació

Les possibilitats que l’acord pel català presentat ERC, JxCAT, PSC i Comuns es reformuli i tiri endavant són menys cada dia que passa. Els partits ja han dilatat el debat i la votació d’un text alternatiu. Aquest temps està servint perquè els que s’oposen a la modificació de la Llei de Política Lingüística agafin múscul. L’oposició a fer canvis normatius també creix a l’interior de JxCat, on conviuen diferents posicions. Diverses veus de la formació consultades per EL MÓN s’oposen a canviar una llei vigent des del 1998 i contra la qual ningú havia actuat fins ara. En algun cas, a més a més, es planteja que la decisió que el partit prengui al respecte ha de ser consultada amb les bases. 

De fet, no seria la primera vegada que el partit porta a votació entre els seus militants un pacte, com ja es va fer el maig de l’any passat per validar l’acord d’investidura rubricat entre l’actual secretari general del partit, Jordi Sánchez, i Pere Aragonès. Precisament aquest cap de setmana la militància està cridada a votar sobre el reglament per escollir nou líder en el proper congrés nacional. Veus del partit consultades per EL MÓN creuen que un pacte crucial referit a la llengua cal que passi també pel dictamen de les bases. Aquesta necessitat hauria estat traslladada a l’executiva del partit, però de moment la direcció no ha expressat que tingui aquesta voluntat.

Aquesta necessitat de buscar el vist-i-plau de la militància en el tema de la llengua, però, no és considerat oportú per tothom. Una altra font consultada per aquest diari respon al respecte: “No som la CUP”. A més a més, la mateixa font indica que la de la llengua és una qüestió “emocional” i que les decisions que puguin estar més condicionades per factors sentimentals haurien de quedar al marge i no convertir-les en matèria de decisió assembleària.

Contra modificar la llei del català, sigui com sigui

Més enllà del procediment per validar el pacte, també hi ha sectors de JxCat —integrants de la sectorial de Justícia— que no comparteixen el plantejament d’assumir un canvi en la Llei de Política Lingüística arran de la sentència del 25% de castellà. Juristes com el professor de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Hèctor López Bofill o Jordi Farrés, l’advocat que es va enfrontar a unes primàries amb Laura Borràs i Damià Calvet per ser el presidenciable del partit a les eleccions al Parlament, són dues de les veus que expressen públicament la seva oposició a modificar la norma en cap sentit.

Per a López Bofill l’única manera de “forçar les institucions catalanes” a modificar la Llei de Política Lingüística hauria de ser un jutge plantegi una qüestió d’inconstitucionalitat de la llei del 1998. El fet que la resposta a la sentència hagi estat voler canviar aquesta norma, en opinió de López Bofill, és la por: “Hi ha un clima que sembla que o bé es modifica i es fa alguna cosa per tal de complir amb el mandat del TSJC o bé ens processaran a tots”.

El jurista no comprèn “les presses” per modificar la llei i adverteix que en realitat el canvi no suposa complir amb el mandat judicial, a banda que suposa acceptar el que diu el tribunal que “hi ha d’haver un 25% en castellà en l’ensenyament a Catalunya”. Això suposa la “modificació de facto de la llei del 98 i això és competència del legislador o del Tribunal Constitucional, no ho pot dir un altre tribunal”, explica López Bofill.

Sánchez, Puigneró i Turull, al Consell Nacional de JxCat a Alcarràs / Junts

En espera de celebrar el congrés nacional al juny a la Catalunya Nord, el debat sobre el català troba JxCat en un moment de canvis interns, cosa que dificulta la presa de decisions que puguin ser compartides per tothom sense dissens. L’advocat Jordi Farrés opina que la modificació de la Llei de Política Lingüística és una actuació que simplement reflecteix una actitud de “submissió” a la justícia espanyola.

“No podem combatre amb eines jurídiques el que han de ser decisions polítiques. Igual que no es pot defensar la independència als jutjats, perquè es guanya als carrers, les polítiques lingüístiques han de ser aplicades per les autoritats polítiques de Catalunya, les conselleries, els directors de centres i els presidents de la Generalitat, tot el que no sigui això fa de mala aplicació, i quan intentes explicar la política lingüística a la gent no ho entén”, argumenta Farrés.

Aquest jurista creu que aquells de JxCat que defensen la modificació són “possibilistes” en una dinàmica de “peix al cove” i que pensen que més val canviar la llei perquè “perdem el menys possible”. Farrés considera que el primer text que va aparèixer quan es va presentar l’acord no és bo. “Quan no pots explicar les bondats d’una proposta legislativa és que alguna cosa”. Augura que “difícilment hi haurà acord”. Segons aquest jurista, en aquesta cas es reprodueix “la mateixa dificultat per aixecar el mandat de l’1-O”. Farrés està d’acord amb el manifest de juristes crítics del Col·lectiu Maspons Anglasell, que ha denunciat que el pacte pel català viola l’Estatut.

Una altra font de JxCat, que prefereix mantenir-se en l’anonimat, sosté que els canvis que es volen fer al text que es va presentar són una simple “modificació cosmètica” i confia que qualsevol pas que el partit finalment faci compti amb la validació de les bases.

Veus a favor de la nova versió del pacte que s’està negociant

Però no tothom ho veu de la mateixa manera dins del partit. Un quart jurista de JxCat consultat per EL MÓN es mostra partidari de la modificació que s’està treballant entre els partits de l’acord perquè considera que en cas contrari seran els tribunals espanyols els que estableixin el que passa dins de les aules catalanes. Aquest jurista es mostra contrari a sotmetre l’acord del català a votació de la militància de JxCat.

La posició de Laura Borràs contrària al pacte

Mentre les veus contràries a cap modificació creixen, el grup parlamentari de JxCat continua a la recerca del consens amb les entitats, segons expliquen a EL MÓN fonts del grup a al cambra catalana. El consens, però, sembla cada cop més difícil de trobar, si es té en compte que el manifest impulsat per Plataforma per la Llengua, Defensem l’escola en català, ha passat de 90 suports a tenir-ne 200. En l’acte que es va celebrar a la UPF aquest dilluns, els promotors del text, que reclamen que es retiri la proposta de modificació de la llei, van comptar amb el suport de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que va estar-hi acompanyada per l’expresident Quim Torra i els diputats de JxCat Aurora Madaula i Francesc de Dalmases. Borràs no va dubtar a fer-se la foto de família amb els promotors del manifest.

Laura Borràs, a la foto de família dels participants a l’acte / Plataforma per la Llengua – Jordi Borràs

Tot i aquest notable creixement dels partidaris a retirar la reforma de la Llei de Política Lingüística, les mateixes fonts del grup parlamentari de JxCat consultades per EL MÓN continuen defensant que cal seguir treballant per buscar el consens. El fet és que ara JxCat té un peu a cada banda: per un costat, la seva signatura roman dins de la proposició per modificar la llei que està en tràmit, mentre que per l’altra alguns membres del partit, de l’executiva i de les bases evidencien de paraula o amb gestos el seu desacord per un pacte que quedaria com una de les darreres operacions de l’etapa de Jordi Sànchez com a secretari general.

JxCat no revela amb quines entitats manté reunions al·legant que els han demanat que es mantinguin dins l’àmbit privat. Una d’important de l’àmbit lingüístic, Plataforma per la Llengua, assegura que s’ha reunit un sol cop amb Junts “i no per consensuar cap esmena, sinó per explicar-los per què s’ha de retirar la proposta”, expliquen fonts de l’entitat. A banda, hi ha hagut reunions amb membres del partit a títol personal que han demanat de trobar-s’hi. En cap cas la intenció ha estat la de “negociar esmenes”. “Si per a ells el consens és consensuar esmenes, amb nosaltres això no ho han fet, nosaltres creiem que la proposta s’ha de retirar i punt”, indiquen fonts de Plataforma.

La tramitació del canvi legislatiu, al ralentí

La modificació de la Llei de Política Lingüística es va registrar el dimecres 23 de març al matí. Quatre diputats d’ERC, JxCat, PSC i Comuns van acudir junts al registre perquè comencés a caminar el canvi legislatiu que havia de servir per fer front a la sentència del 25% del castellà del Tribunal Superior de Justícia (TSJC). La iniciativa es presentava un dia abans que finalitzés el termini per complir amb la sentència judicial voluntàriament, el dijous 24.

El conseller d’Educació, Josep González-Cambray, va poder incloure l’acord parlamentari en la seva notificació al TSJC del 25 de març amb la informació que aquest tribunal li requeria sobre el compliment de la sentència que imposa el 25% de castellà. El conseller va comunicar, entre altres coses, la proposició de llei registrada pels quatre partits, inclosos els del Govern, per modificar la Llei de Política Lingüística i va indicar que les llengües oficials, català i castellà, es contemplarien en els projectes lingüístics dels centres. A banda de la modificació de la llei, el conseller també comunicava els plans pel projecte de decret de desplegament del règim lingüístic del sistema educatiu català, que havia presentat pocs dies abans.

Més notícies
La presidenta de l'ANC, Elizenda Paluzie, en una protesta contra el pacte del català / ACN

Juristes crítics amb l’acord pel català creuen que viola l’Estatut

Notícia: Juristes crítics amb l’acord pel català creuen que viola l’Estatut
Comparteix
Denuncien també que és obscur perquè esquiva el debat del conjunt de la societat fent el canvi d'un dia per l'altre
Notícia: Juristes crítics amb l’acord pel català creuen que viola l’Estatut - Mobile
Jéssica González (Comuns), Esther Niubó (PSC), Francesc Ten (JxCat) i Mònica Palacín (ERC) amb l'acord a la mà / Joan Antoni Guerrero

Els partits dilaten l’aprovació de l’acord del català

Notícia: Els partits dilaten l’aprovació de l’acord del català
Comparteix
JxCat diu que necessita més temps per buscar el consens amb les entitats
Notícia: Els partits dilaten l’aprovació de l’acord del català - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a abril 28, 2022 | 21:07
  Luisnomeacuerdo abril 28, 2022 | 21:07
  Los lazinazis de tractoria y sus posturas para amodorrar a los borreguetes grocñordos.
  • Icona del comentari de: Gonçal a abril 28, 2022 | 22:55
   Gonçal abril 28, 2022 | 22:55
   Queda’t al teu país de merda si vols, mentrestant aquí lluitem per una país més democràtic. Sé que aquesta paraula us produeix urticaria, així que tu i el Gonzalo us en podeu anar a la merda.
 2. Icona del comentari de: El cit campejador a abril 28, 2022 | 21:43
  El cit campejador abril 28, 2022 | 21:43
  Cagones botiflers
 3. Icona del comentari de: Maria a abril 28, 2022 | 21:46
  Maria abril 28, 2022 | 21:46
  Us esteu quedant amb les vergonyes a l'aire. En lloc d'independentistes sou conformats amb els càrrecs d'autonomistes españols. A qui acabarem votant, doncs?
  • Icona del comentari de: Et confons, nena... a abril 28, 2022 | 23:09
   Et confons, nena... abril 28, 2022 | 23:09
   Va ser un batxiller foll, mai votat, el que va trigar setmanes a donar el resultat de l'1-O, segons a suspendre la DUI, i hores a fugir deixant-ho tot i tothom enmerdat. Ara cal refer el merder que va deixar...
   • Icona del comentari de: Al teu rei sí el van votar… a abril 29, 2022 | 09:47
    Al teu rei sí el van votar… abril 29, 2022 | 09:47
    I al que sí va cardar un cop d’Estat, també, o que?
    • Icona del comentari de: Si que'l vam votar a abril 29, 2022 | 14:46
     Si que'l vam votar abril 29, 2022 | 14:46
     Va prometre tornar i encara l'esperem. Quan va ser president, Molt Poc Honorable, va estar posat a dit a títol d'hereu per Miss Catalunya com és costum a Can Corruptgència, així entenen la "democràcia" els corruptgents...
 4. Icona del comentari de: Rosa a abril 28, 2022 | 21:54
  Rosa abril 28, 2022 | 21:54
  Si a les bases els han de fer el mateix engany que va fer el Jordi Sánchez amb l'acord d'investidura no cal que els preguntin res. Que els politiquets de pa sucat amb oli facin el que vulguin i es baixin els pantalons fins baix. Ens ho posaran més fàcil per no votar-los mai més. Com als d'ER.
  • Icona del comentari de: Polítics de pa sucat amb oli: a abril 29, 2022 | 14:51
   Polítics de pa sucat amb oli: abril 29, 2022 | 14:51
   il Capo di Famiglia Pujol i els seus "raconets" a Andorra. Miss Catalunya i la seva costellada de3 respostes sense cap conseqüència. El batxiller foll (mai votat) que va trigar setmanes a donar el resultat de l'1-O, 8 segons a suspendre la DUI, i hores a fugir deixant-ho tot i tothom enmerdat. Torra el pallasso jugant amb pancartetes i sempre obeïnt als jutges. Què no tens memòria? Alzaimer potser?
  • Icona del comentari de: Baixar-se els pantalons? a abril 29, 2022 | 14:55
   Baixar-se els pantalons? abril 29, 2022 | 14:55
   Molt millor suspendre el que vam votar sota les porres dels piolines perquè després un batxiller foll, mai votat, trigui setmanes a donar el resultat, segons a suspendre la DUI, i hores a fugir deixant-ho tot i tothom enmerdat, oi nena? Quants anys tens?
 5. Icona del comentari de: Joan de l'Os a abril 28, 2022 | 21:58
  Joan de l'Os abril 28, 2022 | 21:58
  Utilitzar el terme "pacte del català" seguint l'argot oficialista per a designar la rendició política davant del la justícia espanyola i l'aliança perversa amb el PSC ja demostra l'alineació periodística, i no cal dir que focalitzar el problema de la seva acceptació per Junts és gairebé sectarisme. Perquè la revolta i no acceptació dels "pacte" és afortunadament una qüestió molt més transversal en el cos social català, àmpliament sentida per la població no alienada partidísticament i compartida pels militants de les diferents formacions catalanistes (no diguem independentistes, que fa vergonya), encara que n'hi hagi de tant submises o acomodades que ni protestar gosen. Vergonya fan i molta, com no cal dir els deplorables dirigents que varen acceptar el "pacte".
 6. Icona del comentari de: Jx€ només sap putaramonejar a abril 28, 2022 | 22:02
  Jx€ només sap putaramonejar abril 28, 2022 | 22:02
  Faran el que'ls representi major rendiment, sigui amb sous/vots o prebendes/cash...
 7. Icona del comentari de: Català a l'escola i a tot arreu a abril 28, 2022 | 22:48
  Català a l'escola i a tot arreu abril 28, 2022 | 22:48
  La modificació de la Llei de Política Lingüística que ens cal és definir la llengua pròpia del país que és el català com a única llengua vehicular en tots els nivells de l'ensenyament i anglès o xinès com a segona llengua.
 8. Icona del comentari de: 'dilema entre possibilisme i confrontació'? a abril 28, 2022 | 23:00
  "dilema entre possibilisme i confrontació"? abril 28, 2022 | 23:00
  Com suspendre la DUI en segons i fugir deixant-ho tot enmerdat?
  • Icona del comentari de: oi, noi a abril 29, 2022 | 10:35
   oi, noi abril 29, 2022 | 10:35
   junqueras entregat a Marchena independentisme de cagarrines catoliques
   • Icona del comentari de: Si noi, a abril 29, 2022 | 14:59
    Si noi, abril 29, 2022 | 14:59
    calen més pebrots per entregar-se a la monarquia bananera i internacionalitzar "el problema catalán", que fugir deixant-ho tot i tothom enmerdat, oi?
 9. Icona del comentari de: Junts les mandonguilles del Genocida Junqueras de Sus Huertos? PROU FRANQUISME ERC.ES a abril 29, 2022 | 09:14
  Junts les mandonguilles del Genocida Junqueras de Sus Huertos? PROU FRANQUISME ERC.ES abril 29, 2022 | 09:14
  Junts no es porqueria espanyola psoe.erc.podemos, esperem. Si aproven un SAN VICENTE DE LOS HUERTOS, junqueras el Emperador dels rufianes de España, es l'amo i señor de Junts per España.una i genocida del català.
 10. Icona del comentari de: Traïdors a abril 29, 2022 | 12:55
  Traïdors abril 29, 2022 | 12:55
  Tot son pactes de la vergonya civarda i claudicant de la Generalitat de Vichy. Foteu fàstic.
  • Icona del comentari de: Per traïdor ningú guanya a Fuigpelmón a abril 29, 2022 | 15:02
   Per traïdor ningú guanya a Fuigpelmón abril 29, 2022 | 15:02
   Un batxiller foll que va trigar setmanes a donar el resultat de l'1-O que vam votar i guanyar sota les porres dels piolines, 8 segons a suspendre la DUI, i hores a fugir deixant-ho tot i tothom enmerdat. Traïció o covardia? Les dos coses...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa