El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El conseller recula i admet que la relació metge-pacient durant anys és clau
  • CA

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha reculat en les polèmiques declaracions que va fer la setmana passada sobre la relació entre els metges i els pacients al llarg dels anys. En la compareixença a la comissió de Salut, el conseller ha admès la importància d’aquesta relació, que s’anomena longitudinalitat, i que els professionals sanitaris consideren “bàsica” en l’atenció primària. Alguns col·lectius fins i tot li havien demanat la dimissió per les declaracions on assegurava que era “un paradigma antic” i que s’havia d’innovar. Aquest dijous el conseller ha fet un pas enrere i ha insistit que “ningú qüestiona la necessitat de l’atenció longitudinal”. Els diputats dels grups parlamentaris presents a la comissió han agraït la rectificació del conseller, tot i que li han estirat les orelles en recordar-li que “les paraules són importants” en el càrrec que ostenta.

“Vaig dir una probablement poc afortunada frase sobre la longitudinalitat que he pogut aclarir”, ha dit el conseller després de rebre les crítiques dels grups parlamentaris. “L’atenció longitudinal l’han de fer els equips de primària amb certa flexibilitat”, ha insistit abans de demanar “una mica de coherència”. Tot i aquesta rectificació, Balcells ha dit que s’ha volgut ”treure de mare” la seva afirmació i ”tergiversar” les seves paraules.

Enfortir la primària i reduir les llistes d’espera, les promeses del nou conseller

Balcells ha utilitzat els seus minuts per presentar les línies mestres de la seva gestió i ha subratllat la importància que els metges se sentin “ben tractats i reconeguts”. Aquest és “un repte de país” en un moment en què la situació està “tensionada” després de la pandèmia. Segons dades del departament, la meitat de professionals han hagut de recórrer a serveis de salut mental o es plantegen fer-ho i fins a un de cada cinc s’han plantejat plegar. El conseller ha compartit la preocupació dels grups parlamentaris i els ha agraït el to general, tot i que al diputat de Junts li ha dit que ha fet un “exercici de cinisme digne de ser assenyalat”.

El conseller també s’ha compromès a reduir les llistes d’espera: “Hi ha algunes d’aquestes llistes que no es poden suportar”. Sobre l’espera per anar al centre d’atenció primària, que en alguns casos pot ser fins i tot de 52 dies, el conseller ha dit que “això no pot ser” i que treballaran per reconduir la situació i enfortir la primària. Tot i així, ha volgut recordar que el nou equip de la conselleria “s’acaba d’incorporar” pel que ha demanat temps per a treballar. Balcells també ha avisat que els calen recursos per consolidar l’increment de plantilles, mantenir el nivell assistencial i enfrontar els reptes que planteja el sistema de salut. “Si no arriben els fons Covid del govern espanyol estarem en una situació crítica”, ha advertit.

El conseller de Salut, Manel Balcells, en roda de premsa / ACN
El conseller de Salut, Manel Balcells, en roda de premsa / ACN

Les prioritats de la conselleria de Salut

Els àmbits prioritaris per a la conselleria de Balcells són l’atenció primària, que ha d’incorporar nous perfils professionals -fisioterapeutes, nutricionistes, dietistes i higienistes dentals-, potenciar els rols professionals, avançar en la desburocratització i promoure la recerca i innovació en atenció primària. També s’ha de millorar l’accessibilitat telefònica i desplegar la llei de salut bucodental. També es busca millorar les condicions laborals dels professionals. “És imprescindible tractar millor als metges i infermers”, ha dit el conseller, que també ha apuntat a ampliar els centres docents acreditats per formar especialistes i desplegar noves especialitats. També ha assegurat que cal millorar les competències digitals dels professionals i millorar la seva remuneració.

El conseller ha anunciat la creació d’un registre de violències als professionals així com un grau d’FP per formar les figures de gestor sanitari que permetin la desburocratització per alliberar d’aquestes tasques els professionals sanitaris. A banda, Balcells ha posat el focus en la individualització i en millorar l’accés al sistema de salut.

Més notícies
La posició que adoptem en mirar el mòbil pot ser molt perjudicial per a la salut / Pixabay
El ‘text neck’, una amenaça per a la salut que afecta cada cop més gent
Notícia: El ‘text neck’, una amenaça per a la salut que afecta cada cop més gent
Comparteix
Cada vegada mantenim posicions més perjudicials per al nostre cos sense ni tan sols adonar-nos-en
Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del centre d'atenció primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre del 2021. (Horitzontal)
Data de publicació: dijous 18 de novembre del 2021, 06:00
Autor: Laura Fíguls
Professionals de la primària exigeixen la dimissió del conseller de Salut
Notícia: Professionals de la primària exigeixen la dimissió del conseller de Salut
Comparteix
El conseller va dir en una compareixença al Parlament que la relació entre metge i pacient al llarg dels anys és un "paradigma antic"
El nou conseller de Salut, Manel Balcells, en la compareixença que va provocar el rebuig dels professionals / ACN
El nou conseller de Salut diu que tindrà “prioritats” diferents a les d’Argimon
Notícia: El nou conseller de Salut diu que tindrà “prioritats” diferents a les d’Argimon
Comparteix
Balcells es compromet a donar més pes a l'atenció primària en el pressupost de Salut fins arribar al 25%
Una nena posant-se la vacuna contra el VPH, que ara també es posarà als nois / EP
Salut vacunarà contra la grip els nens d’entre 6 mesos i 5 anys el 2023
Notícia: Salut vacunarà contra la grip els nens d’entre 6 mesos i 5 anys el 2023
Comparteix
La decisió està avalada pel Ministeri de Sanitat i la Comissió de Salut Pública

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ERCapullitos de España a novembre 17, 2022 | 12:18
    ERCapullitos de España novembre 17, 2022 | 12:18
    Rectificar es de pocasoltes que diu coses sense ton ni son. DIMISSIÓ i cap a casa a dir rucades a la dona, si es que en té. ERC partit d'ineptes, inutils i junqueretes
  2. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 17, 2022 | 13:52
    Gonzalo novembre 17, 2022 | 13:52
    Si 52 días para ir al médico de cabecera es intolerable, la lista de espera para una operación ya es vergonzoso. Cataluña es la segunda comunidad autónoma que más tiempo tarda para poder pasar por el quirófano. Sólo superada por Aragón. Pero eso sí, los politicuchos catalanes son los mejor pagados de toda España.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 17, 2022 | 14:58
      Gonzalo novembre 17, 2022 | 14:58
      Gonzalo trolete, muy bien galletita, y ale a cagar al parque.
  3. Icona del comentari de: jop a novembre 17, 2022 | 15:38
    jop novembre 17, 2022 | 15:38
    Un altre estupid del mal enomenat progres

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa