El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Professionals de la primària exigeixen la dimissió del conseller de Salut
  • CA

El Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP) exigeix la dimissió del conseller de Salut, Manel Balcells, després de les seves “greus” afirmacions sobre un dels aspectes clau de l’atenció primària, la longitudinalitat. Aquesta paraula vol dir el seguiment que fa un metge del seu pacient al llarg dels anys i que li permet conèixer-lo bé i detectar les malalties de forma precoç i àgil. El conseller va dir en una compareixença al Parlament que aquest aspecte és un “paradigma antic” que s’ha de deixar enrere per innovar i aquestes declaracions han fet saltar el col·lectiu de professionals, que demanen la seva dimissió

Els metges de la primària les consideren afirmacions molt greus perquè els estudis científics que hi ha al respecte mostren tot el contrari. “S’ha demostrat que és un dels elements de l’atenció primària que té major impacte en diferents variables relacionades amb la salut”, asseguren en un comunicat on insisteixen que la longitudinalitat facilita l’atenció preventiva, evita la medicalització i el sobrediagnòstic, redueix els efectes adversos, disminueix les derivacions a especialistes de segon nivell, les consultes a urgències i els ingressos hospitalaris, redueix la mortalitat i augmenta la qualitat de vida.

De fet, en el comunicat citen els estudis que demostren que quinze anys de relació metge-pacient disminuïen un 25% les taxes de mortalitat, un 28% les hospitalitzacions i un 30% les consultes a urgències. “La clau es troba en la confiança i el vincle que s’estableix entre dues persones (professional i pacient) que es relacionen al llarg del temps i al coneixement profund dels problemes de salut i de les necessitats de les persones”, expliquen.

Un professional de l’atenció primària de l’ICS Girona / ACN

Insinuen que l’interès per privatitzar pot motivar les declaracions de Balcells

Els metges de la primària van més enllà i insinuen que l’interès en “innovar” -una paraula que el conseller va repetir reiteradament en la seva compareixença al Parlament- podria tenir a veure amb “projectes d’entitats privades amb ànim de lucre per fer el que en diuen atenció integrada social i sanitària”. “Potser pensa dedicar l’augment de pressupost per a la primària a fer concerts amb entitats privades?”, es pregunten en el comunicat.

Després, recorden que si es volen disminuir les llistes d’espera amb especialistes focals, l’ocupació de llits hospitalaris o les consultes als serveis d’urgències el que s’ha de fer és precisament promoure la longitudinalitat a l’atenció primària enlloc de dir que està antiquada.

“Els responsables polítics tenen el deure de basar les seves polítiques en la millor evidència científica disponible i fer-la aplicar en els sistemes i entitats públiques, o privades amb qui concerten serveis”, continuen abans d’avisar que falten metges, infermeres, administratius, treballadores socials i més diners, però que si s’incorporen al sistema s’han de destinar a l’atenció primària, el moll de l’os de la sanitat catalana.

Més notícies
El nou conseller de Salut, Manel Balcells, en la compareixença que va provocar el rebuig dels professionals / ACN
El nou conseller de Salut diu que tindrà “prioritats” diferents a les d’Argimon
Notícia: El nou conseller de Salut diu que tindrà “prioritats” diferents a les d’Argimon
Comparteix
Balcells es compromet a donar més pes a l'atenció primària en el pressupost de Salut fins arribar al 25%
Una nena posant-se la vacuna contra el VPH, que ara també es posarà als nois / EP
Salut vacunarà contra la grip els nens d’entre 6 mesos i 5 anys el 2023
Notícia: Salut vacunarà contra la grip els nens d’entre 6 mesos i 5 anys el 2023
Comparteix
La decisió està avalada pel Ministeri de Sanitat i la Comissió de Salut Pública
Salut prohibirà fumar en espais públics com terrasses i entrades d'escoles | ACN
Salut prohibirà fumar en espais públics com terrasses i entrades d’escoles
Notícia: Salut prohibirà fumar en espais públics com terrasses i entrades d’escoles
Comparteix
També oferirà el tractament substitutiu de la nicotina a les persones amb rendes més baixes de 18.000 euros
La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas / ACN
Salut espera que la vacuna de la verola del mico arribi a 10.000 persones
Notícia: Salut espera que la vacuna de la verola del mico arribi a 10.000 persones
Comparteix
La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, aposta per mantenir la mascareta al transport públic

Comentaris

  1. Icona del comentari de: El foll a novembre 11, 2022 | 12:51
    El foll novembre 11, 2022 | 12:51
    Ens ho prenen tot, no tenen vergonya. Fins quan aguantarem?
  2. Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a novembre 11, 2022 | 19:04
    uno que vive en Tabarnia novembre 11, 2022 | 19:04
    segur que aquest home es pren aspirines?
  3. Icona del comentari de: Capsigrany a novembre 12, 2022 | 08:47
    Capsigrany novembre 12, 2022 | 08:47
    Abans d obrir la boca ja demanen la dimissió. Aquesta periodista especialista en perseguir consellers d ERC, primer amb en Cambray ara amb en Balcells, prou propaganda sectària i més informació
    • Icona del comentari de: Francesc Font a novembre 12, 2022 | 10:06
      Francesc Font novembre 12, 2022 | 10:06
      I quina dèria en matar el missatger, quan no agrada el missatge
  4. Icona del comentari de: Francesc Font a novembre 12, 2022 | 10:01
    Francesc Font novembre 12, 2022 | 10:01
    Senyor Balcells, ii faré una reflexió. La diferència entre un vehicle, amb problemes mecànics, i una persona que també té problemes, és que els del vehicle se soluciona fredament, sense parar compte en res més que l'avaria, i que en el segon hi ha un conjunt de paràmetres que fan que la relació malalt metge no pugui regir-se per cap manual, ni tampoc per cap paradigma, ni antic, ni modern, ni de futur, sinó que per una concepció. Cada malalt, fins i tot patint la mateixa malaltia, la pateix, i l'afronta, d'una manera diferent. Per la qual cosa li dic que hi ha una màxima, atribuïda al doctor Letamendi, que diu que el metge que sols sap de medicina, ni tan sols sap medicina.. I per acabar, senyor Balcells, temo que en aquesta qüestió, l'ombra d'Ayuso és allargada. I gràcies, Ivet, per avisar-nos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa