El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Investigat un inspector de la divisió de Trapero per la tupinada en les proves dels Mossos

La titular del jutjat d’instrucció número 8 de Barcelona ha obert diligències penals per la gravació amb un mòbil de les proves de selecció a inspector i a intendent dels Mossos d’Esquadra. I l’inspector Jordi Hosta hi ha estat denunciat per la Divisió d’Afers Interns (DAI). Ara correspon al jutjat decidir si l’imputa per poder-li prendre declaració. Hosta formava part del tribunal avaluador i és membre de la poderosa Divisió d’Avaluació i Serveis (DAS) que comanda el major dels Mossos d’Esquadra i excap del cos Josep Lluís Trapero. És a dir, la divisió que procura per la qualitat del servei de la policia de la Generalitat.

El cas, que es troba en secret de sumari, ja ha començat a avançar en les perquisicions i no es descarten noves implicacions per part de la Divisió d’Afers Interns (DAI), que dirigeix la investigació com a policia judicial del cas. En tot cas, la Direcció General de la Policia ja, com a mesura cautelar, ha rellevat l’inspector Hosta de les seves funcions a la DAS i l’ha traslladat al Complex Central Egara dels Mossos, a fer d’altres tasques alienes amb la responsabilitat que tenia fins ara.

L’inspector investigat queda fora del tribunal avaluador dels candidats

El cas es va difondre el passat tres d’octubre, durant l’inici de l’esclat de la crisi a la Prefectura dels Mossos, arran d’una notícia publicada al diari El País. En concret, els fets objecte d’investigació es remunten al passat 22 de setembre, quan en el procés de selecció de nous inspectors i intendents del cos es va trobar un telèfon mòbil gravant una reunió del tribunal avaluador. Des del departament que dirigeix Joan Ignasi Elena, van suspendre durant 15 dies les proves, que precisament aquesta setmana es reinicien.

Interior va ressaltar que considerava “imprescindible una transparència total en el procés i investigar fins a fons per esclarir què va passar i depurar possibles responsabilitats“. El cas, per a Interior, tenia “prou rellevància per afectar els principis d’igualtat, mèrit i capacitat exigits en els processos selectius mitjançant concurs d’oposició”.

Ciutat de la Justícia / Wikimedia
Ciutat de la Justícia, on va declarar l’inspector dels Mossos imputat per la tupinada en les proves del cos / Wikimedia

Fonts de la investigació policial del cas relacionen Hosta amb l’aparell que es va utilitzar per gravar les deliberacions del tribunal. Dijous va declarar la divisió d’Afers Interns comissionada com a policia judicial, tot i que encara no ha transcendit res de les seves explicacions davant la policia. L’endemà mateix, la Direcció General de la Policia li va obrir un expedient disciplinari i li va imposar mesures cautelars, com ara el trasllat a Egara i la retirada de les seves funcions a la DAS. Així mateix, ha estat expulsat del tribunal avaluador del qual formava part per a la tria dels 24 nous inspectors dels Mossos.

Formava part de la ‘policia de la policia’

El fet que l’investigat per la DAI per aquest cas sigui un dels comandaments de la DAS ha caigut com un gerro d’aigua freda al cos de Mossos d’Esquadra. Si bé Afers Interns no acostuma a tenir gaires amics i se la defineix com “policies que investiguen policies”, la DAS és la “policia que avalua la policia i els seus sistemes”. És a dir, és la divisió que pensa, reflexiona, audita, i avalua el sistema policial, els seus mètodes i els membres del cos. Segons el catàleg de l’organigrama, l’inspector havia de complir amb “la finalitat de detectar, entre d’altres, possibles disfuncionalitats organitzatives, mancances de formació o deficiències estructurals” del Cos de Mossos d’Esquadra.

Entre les tasques, també s’hi troben “proposar la definició, disseny, implantació, avaluació i millora dels sistemes de direcció i els programes de qualitat a aplicar a la policia de la Generalitat-Mossos d’esquadra”. Així com “donar suport a l’establiment i reformulació dels objectius generals del cos de Mossos d’Esquadra i a l’avaluació dels resultats” i “validar els procediments normalitzats de treball de la policia”. Era unes funcions que el director de la Policia va ordenar que comandés el major Trapero després de ser rellevat com a cap del cos el passat desembre pel comissari Josep Maria Estela, que també va ser cessat la setmana passada pel mateix conseller Elena.

L’inspector aclareix que no està imputat

Contràriament al que va publicar El Món en aquesta mateixa notícia per error, Hosta no ha estat imputat judicialment fins ara. La DAI l’ha interrogat com a policia judicial i l’ha denunciat amb un atestat al jutjat que porta el cas. Queda a les mans de la jutgessa decidir si arxiva el cas o pren declaració a les parts.

El senyor Jordi Hosta Pallarès no ha estat ni està imputat o encausat per aquest assumpte per part del Jutjat d’Instrucció núm. 8 (ni cap altre), tal com ha pogut constatar el nostre equip legal. De fet, el lletrat de l’administració de justícia de l’esmentat jutjat ha lamentat que hi hagués hagut una filtració interessada, negant que hagués sortit del seu jutjat i indicant-nos que, pel que fa a l’esmentat jutjat, el senyor Hosta a dia d’avui no hi té res pendent“, ha fet saber el seu advocat en una comunicació que ha fet arribar a El Món.

Més notícies
El conseller Elena, en un moment del debat de la moció/Parlament

ERC marca perfil al Parlament aprofitant la crisi dels Mossos

Notícia: ERC marca perfil al Parlament aprofitant la crisi dels Mossos
Comparteix
Una moció dels socialistes després del polèmic relleu a la Prefectura porta un debat intens però els republicans en surten indemnes
Notícia: ERC marca perfil al Parlament aprofitant la crisi dels Mossos - Mobile
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, saludant comandaments dels Mossos d'Esquadra, acompanyat pel cap del cos, el major Josep Lluís Trapero, en l'acte del Dia de les Esquadres. 22 d'octubre del 2021. (Horitzontal)

El sindicat de comandaments de Mossos signa la pau amb Elena

Notícia: El sindicat de comandaments de Mossos signa la pau amb Elena
Comparteix
El SICME es reuneix amb el conseller i defineix el relleu com una "relació professional amb disparitat d'opinions"
Notícia: El sindicat de comandaments de Mossos signa la pau amb Elena - Mobile
El conseller Joan Ignasi Elena i l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, amb el director general de la Policia Pere Ferrer, aquesta tarda a la capital del Bages/Quico Sallés

Interior enceta el desplegament de “proximitat” dels Mossos 

Notícia: Interior enceta el desplegament de “proximitat” dels Mossos 
Comparteix
El conseller Joan Ignasi Elena presenta a Manresa la primera de les deu comissaries d'una xarxa que vol crear sinergies amb les policies locals
Notícia: Interior enceta el desplegament de “proximitat” dels Mossos  - Mobile
Dos camions de bombers aparcats dins del parc de Sant Feliu de Buixalleu, en una imatge de l'octubre del 2021 / ACN

El cas Bombers obliga Interior a reestructurar l’administració del cos

Notícia: El cas Bombers obliga Interior a reestructurar l’administració del cos
Comparteix
La conselleria pren als responsables del cos el control sobre les tasques de comptabilitat i munta un sistema per monitoritzar-les
Notícia: El cas Bombers obliga Interior a reestructurar l’administració del cos - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Àcrata. a octubre 25, 2022 | 08:14
  Àcrata. octubre 25, 2022 | 08:14
  Igual que totes les policies del món. Un cau de malfactors.
 2. Icona del comentari de: ERC la Gestapo dins els Mossos a octubre 25, 2022 | 09:35
  ERC la Gestapo dins els Mossos octubre 25, 2022 | 09:35
  La purga del gestapo Elena del PSOE.GAL, es senzillament franquisme d'Esquerra
 3. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a octubre 25, 2022 | 11:08
  Luisnomeacuerdo octubre 25, 2022 | 11:08
  Tupinada , para tupinada, la que tengo aquí colgada!
 4. Icona del comentari de: Quim a octubre 25, 2022 | 11:21
  Quim octubre 25, 2022 | 11:21
  Molt bé, perfecte Quico, però el delicte d'aquest senyor quin és exactament? Em pregunto si no hi deu haver cassos a la benemérita, a la policía nacional espanyola, o a qualsevol altre policía estatal perquè sembla que tinguem posat l'ull només a Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa