El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Nova absolució de Villarejo, ara pel cas Pequeño Nicolás
  • CA

Nova absolució pel comissari d’intel·ligència jubilat, José Manuel Villarejo. La secció Setena de l’Audiència Provincial de Madrid ha absolt el policia, la seva parella Gemma Isabel Alcalá i el periodista Carlos Mier dels delictes de descobriment i revelació de secrets dels quals estaven acusats per suposadament haver ordenat gravar una reunió entre agents del Cos Nacional de Policia i el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), en el marc d’una investigació relativa a Francisco Nicolás Gómez Iglesias, més conegut com el petit Nicolás. És el cas batejat com a Operación Nicolay. És la segona absolució del comissari després de la querella que li va interposar per injúries l’exdirector del CNI, el general Félix Sanz Roldán.

El contingut de la reunió va ser publicat en un mitjà de comunicació digital, i va servir per fonamentar les acusacions tant del ministeri fiscal com de l’advocacia de l’Estat, per demanar fins a tres anys de presó els processats. La sala estima que no ha trobat al llarg del judici base probatòria en l’argument de l’acusació i sí, en canvi, una manca de coherència lògica en el relat que proposava que impedeix als magistrats –diu la sentència–, assumir-ne les conclusions. De fet, també admeten que ni tan sols se sap com es va efectuar la gravació.

Part dispositiva de la sentència amb què absolt l'excomissari pel cas Nicolay
Part dispositiva de la sentència amb què absolt l’excomissari pel cas Nicolay

Una resolució que admet que no s’han aclarit les coses

El cas es fonamentava en els moments posteriors a la detenció del Pequeño Nicolás, el setembre de 2014, quan estava en plena voràgine mediàtica. El sis d’octubre es va celebrar una reunió entre el cap d’Afers Interns del Cos Nacional de Policia, el comissari Marcelino Martín Blas, i dos membres del CNI per analitzar el cas i el seguiment de les accions que havia perpetrat Nicolás fent-se passar per agent de la intel·ligència espanyola o membre del gabinet del ministeri de Presidència, a les ordres de l’aleshores vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaria.

Segons el relat de les acusacions, el comissari Villarejo va tenir coneixement d’aquesta reunió i a través del telèfon de Martín Blas va gravar part de contingut. Una conversa que es va difondre en un mitjà de comunicació propietat de la dona de Villarejo i del periodista Carlos Mier. Una revelació de secrets amb l’objectiu, segons les acusacions, de torpedinar la investigació. Els magistrats eviten entrar en els fets i a la vista dels testimonis avisen que a ells “no els correspon explicar com es van produir els fets, mentre que es mantenen dubtes no explicades sobre com es va portar a terme la gravació”. “No hi ha prou prova per desvirtuar el principi d’innocència dels acusats”, sentencien.

El Pequeño Nicolás en una imatge d'arxiu, l'home que va estar a punt de carregar-se l'Operació Catalunya/Quico Sallés
El Pequeño Nicolás en una imatge d’arxiu, l’home que va estar a punt de carregar-se l’Operació Catalunya/Quico Sallés

Més notícies
El Pequeño Nicolás | Europa Press
Condemna al Pequeño Nicolás per simular ser del CNI, però amb dubtes sobre qui era
Notícia: Condemna al Pequeño Nicolás per simular ser del CNI, però amb dubtes sobre qui era
Comparteix
El tribunal l'exonera del delicte d'estafa
Villarejo i el seu advocat, Antonio García Cabrera, surten de l'Audiència Nacional/EP
L’Audiència Nacional talla les ales al jutge que investiga Villarejo
Notícia: L’Audiència Nacional talla les ales al jutge que investiga Villarejo
Comparteix
La sala considera que pretenia fer-se una investigació prospectiva, per intentar trobar dades incriminatòries sense partir de cap fet delictiu concret
L'exvicepresidenta del govern espanyol, Soraya Saenz de Santamaria, qui s'hauria acollonit per la participació del Pequeño Nicolás en l'operació Catalunya/Quico Sallés
El Pequeño Nicolás va destapar la guerra entre el CNI i la policia patriòtica
Reportatge: El Pequeño Nicolás va destapar la guerra entre el CNI i la policia patriòtica
Comparteix
EXPEDIENT NICOLÁS (II) | Un nou àudio descarna l'agror entre els serveis d'intel·ligència i la policia patriòtica
El Pequeño Nicolás | Europa Press
La guerra interna a les clavegueres de l’Estat arriba a judici amb el cas Pequeño Nicolás
Notícia: La guerra interna a les clavegueres de l’Estat arriba a judici amb el cas Pequeño Nicolás
Comparteix
Aquest dimarts comença la vista oral d’un afer que inclou des del cas Pujol a la conversa de Daniel de Alfonso amb Jorge Fernández Díaz

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gecko a gener 12, 2023 | 12:57
    Gecko gener 12, 2023 | 12:57
    Solament l'existència de "personatges" del clavegueram espanyol com en Villareco i / o el pequeno Nicolas, ja denota quina mena d'estat és Espanya... un estat que necessita i fa servir la "col·laboració" de funcionaris estatals com aquest parell, ja em direu. No cal afegir-hi res més o potser sí, en Villareco ha estat un funcionari espanyol pre-constitucional, ja era "actiu" al "servei" d'Espanya el 1972... i l'altre biològicament no, però de mentalitat i formes de fer... Desperteu-vos !
  2. Icona del comentari de: Marga a gener 12, 2023 | 13:06
    Marga gener 12, 2023 | 13:06
    El tal Villareho sense maquillar-se, ni entrenar-se, ni encomanar-se a ningú, sembla talment un personatge del Polònia i en Nicolassito un nen surrealista, del qual hom es demana, d'on ha sortit ara aquest, del mateix programa. Potser també podríem afegir-hi el "comissionista" del 80% (teca) de les mascaretes de l'Ajuntament de la Villa de Madrid.
  3. Icona del comentari de: Ui cal que calli a gener 12, 2023 | 15:13
    Ui cal que calli gener 12, 2023 | 15:13
    No, si a Villarejo aviat el faran Sant. Pobre home si és innocent del tot, ho ha promogut tot però com que va col. laborar a destrossar el procés ja és un heroi. Sols faltaria que no el trobessin boig i pogués explicar més barrabassades del PP i de la policia patriòtica

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa