Continua la gresca processal encetada pel Grup d’Advocats i Advocades Independents que van interposar una querella criminal contra l’exlíder del PP, Pablo Casado, per les seves declaracions contra la immersió. Un procés judicial estratègic que va servir de plataforma per recusar els magistrats de la sala penal del Tribunal Suprem. Un plet que ha servit per estrènyer el cercle amb la intenció d’obligar l’alt tribunal a pronunciar-se sobre l’existència de la “minoria nacional catalana”. Ara, s’ha entrat en una darrera fase gràcies a un recurs de súplica en què la sala que presideix Manuel Marchena no ha tingut més remei que embolicar el ministeri fiscal per tal que hi digui la seva. Un veritable Vietnam processal provocat pels advocats Josep Rosell i Lluís Gibert, que van seguint el camí per arribar a Europa amb els factors de la llengua i la politització de la justícia contra una minoria nacional.

En concret, Rosell i Gibert han obert una nova escletxa presentant un recurs de súplica contra la interlocutòria que no només barrava el pas a la recusació plantejada, sinó que a més amenaçava amb una multa als lletrats. Els advocats no s’han arronsat i continuen la batalla amb un recurs que té diversos fonaments. Un de principal, de tècnica processal, és el retret general que fan a la sala que presideix Manuel Marchena d’apropiar-se de la competència per decidir sobre la seva mateixa recusació. “La sala recusada s’atribueix la possibilitat de decidir sobre la seva recusació, excloent la competència de la sala especial que recull l’article 61 de la Llei Orgànica del Poder Judicial”, al·leguen. De fet, tots dos advocats van fer un “poder especialíssim” davant de notari per poder dur a terme la recusació.

L’exlíder del PP, Pablo Casado, a la clausura de la convenció política del partit la Plaça de Bous de València / ACN

Decisió “prematura” i “parcial” del tribunal

En aquest sentit, els advocats qualifiquen la desestimació de la recusació de ser una “decisió prematura” i “parcial que precisament ratifica els motius arguïts en l’escrit de recusació”. En aquest plet, el Suprem hi ha acumulat les querelles contra Casado del Govern de la Generalitat i de la formació Junts per Catalunya. Però en l’escrit de súplica, els advocats emfatitzen l’informe Greco (Grup d’Estats contra la Corrupció, del Consell d’Europa) que denuncia la “parcialitat” i la “manca d’objectivitat” del Consell General del Poder Judicial, que repercuteix a l’escala judicial, sobretot a les altes instàncies com és el cas del Tribunal Suprem.

Així mateix incorporen una munió de jurisprudència tant del Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg, com del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, a Luxemburg. D’aquesta manera, enumeren desenes de sentències que argumenten es “deficiències sistèmiques o generalitzades en els nomenaments judicials i la manca d’independència judicial com una qüestió de fons a tractar, cosa que situa la seva valoració no com un formalisme més, sinó com a veritable pedra angular dret a un judici just”.

El ministeri fiscal també s’haurà de pronunciar sobre la “minoria nacional”

L’altre gran punt de suport de les pretensions dels advocats té la base en la recusació mateixa en combinació amb el concepte de minoria nacional. De fet, el ministeri fiscal ara també s’haurà pronunciar sobre aquest posicionament polític. Els advocats fins i tot fan una exploració etimològica del concepte de la recusació. “El terme recusació prové del vocable a llatí recusatio, que significa rebutjar o no donar consentiment a alguna cosa”, enceten la seva explicació. “I precisament”, continuen, “aquesta part no pot donar consentiment que el coneixement d’una querella interposada contra el president del Partit Popular i diputat al Congrés, el senyor Pablo Casado, per un delicte d’odi contra una minoria nacional recaigui sobre un tribunal que ha estat nomenat per un sistema qüestionat per les institucions internacionals per la falta d’independència, amb episodis en què ha intervingut directament el querellat i el president de Sala, i comptant a més amb manifestacions i resolucions en què es menysté el dret de llengua minoritària i minoria nacional“.

D’aquí en treuen una altra conclusió, en el sentit que consideren que allò que “hauria de ser una inhibició espontània de la pròpia sala es converteix en una desestimació amb incoació de peça separada”. “En aquest punt volem assenyalar, a efectes de vulneració de drets fonamentals, que això suposa a més d’una limitació del dret a la tutela judicial efectiva, un obstacle per a l’accés a la justícia”, conclouen. Amb la resolució d’aquest recurs, l’esbarzer està servit perquè no només el Tribunal Suprem s’haurà de pronunciar sobre la minoria nacional catalana, sinó també el ministeri fiscal, al qual s’ha donat trasllat del recurs. Tot amb la mirada posada en la justícia europea, en una qüestió que combina llengua i minoria nacional.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 06, 2022 | 12:02
  Pere Llimonera i Citronell abril 06, 2022 | 12:02
  Vamos, que el supremacismo empieza a ver todo MuY NeGR0, y empieza a destaparse la VeRDaD a NiveL Europeo... Lo que todos los Demócratas sabíamos y los Abducidos ignoraban, claro...
  • Icona del comentari de: Gonzalo a abril 06, 2022 | 14:17
   Gonzalo abril 06, 2022 | 14:17
   Aun andan "celebrando" las ostias que les dieron aquel 1 de octubre
   • Icona del comentari de: Ineptes! a abril 06, 2022 | 17:33
    Ineptes! abril 06, 2022 | 17:33
    Tan españolazos, y no hay ni uno que sepa escribir en su lengua... ¡
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 07, 2022 | 12:03
     Pere Llimonera i Citronell abril 07, 2022 | 12:03
     "Por la boca muere el pez", / dice un refrán conocido. / Que mas quisiera el malparido / y que se muestra soez; / el que se ufana ante otros, / hacer sus sueños verdad / y superar la idiotez.
 2. Icona del comentari de: Gonzalo a abril 06, 2022 | 12:52
  Gonzalo abril 06, 2022 | 12:52
  No insistas, Francisco. El deseado puesto de director de la ACN ya sabes que se lo han dado a Iu Forn. Es lo que tiene ser simpatizante de junts. No como tú, que en al año 1999 te presentaste a las elecciones municipales de Mataro en la lista de ERC. Parece que se han olvidado de ti.
  • Icona del comentari de: Si noi, a abril 06, 2022 | 17:15
   Si noi, abril 06, 2022 | 17:15
   per això els tribunals europeus han tombat TOTES les peticions de Llarena, oi?
 3. Icona del comentari de: Indepe emprenyat a abril 06, 2022 | 14:30
  Indepe emprenyat abril 06, 2022 | 14:30
  Pels comentaris ens nota que als nyordos no els agraden aquest tipus de notícies que posen en entredit l'estat borbònic.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a abril 06, 2022 | 15:17
   Gonzalo abril 06, 2022 | 15:17
   Vaya.... Si no comentamos, es que estamos nerviosos. Y si comentamos, es que estamos nerviosos. Tenéis nivel parvulitos.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 06, 2022 | 15:55
   Pere Llimonera i Citronell abril 06, 2022 | 15:55
   "Mare meva, Indepe emprenyant", cuanto infantilismo... Pero, si no se pon en entredicho nada; y algunas cosas si que deberían ponerse; como muchas cosas en CAT y en el Nacional Catalanismo de patrias inventadas; pero N0 se ponen... Por cierto, tu eres "Nyordo", con tus particulares prejuicios y Fantasías, pero "Nyordo"... Para cuando los nietos de tus nietos tengan nietos, creo que van a ponerle Letra a tu Himno Nacional; creo que lo dijo Nostradamus, pero si no, da igual: sus nietos también serán nyordos... Apa, bon dia...
   • Icona del comentari de: ton c. a abril 06, 2022 | 19:26
    ton c. abril 06, 2022 | 19:26
    aixó pasa, quan els dones tanta feina, els jutges estàn tant acostumats a que els riguin les gràcies, tota la COLLA PESIGOLLA, QUE QUAN HI HA ALGÚ QUE ARGUMENTA DE VERITAT SEL´S HA GIRAT FEINA I D`AIXÓ SI QUE NO- Ara faràn vaga-
 4. Icona del comentari de: Estat català en construcció. a abril 06, 2022 | 15:10
  Estat català en construcció. abril 06, 2022 | 15:10
  Us desitjo tota la sort del món, excel·lents advocats catalans. Em sento en bones mans com a catalana i com a parlant de la llengua catalana des de l'úter de la mare. Gràcies.

Nou comentari

Comparteix