El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSC se suma a les crítiques de Vox, Cs i PP contra el decret del català
  • CA

El PSC s’ha sumat aquest dimarts a les crítiques de Vox, Cs i PP contra el decret del català que el Govern va aprovar dilluns. Tot i la seva oposició al decret llei, els socialistes no han anunciat que hagin decidit prendre cap mesura, més enllà de votar-hi en contra quan arribi al ple per a la seva convalidació. En canvi, Vox, Cs i PP han anunciat mesures concretes. La ultradreta ha presentat a Madrid una proposició no de llei perquè s’apliqui el 155 a Catalunya per “l’incompliment” de la sentència del 25%, mentre que Cs ha anunciat que demà presentarà una denúncia davant de la Fiscalia contra el conseller Josep González Cambray per un decret que considera “una presa de pèl”. El PP també ha manifestat la seva voluntat de portar el decret davant del Tribunal Constitucional, així com també la llei d’usos del català que està de moment aturada.

La portaveu parlamentària dels socialistes, Alícia Romero, ha lamentat el contingut del decret aprovat perquè no va en “consonància” amb la llei que han pactat PSC, ERC, JxCat i Comuns. El PSC lamenta que el decret “no estableix el castellà com a llengua d’aprenentatge” i que ni tan sols “el pronuncia gairebé”. A més, Romero, que va participar en les negociacions sobre la nova llei del català, també ha criticat que es parli d’inaplicació de paràmetres numèrics, fet que el PSC creu que és un “incompliment de la sentència”.

El PSC diu que el decret no resol a les direccions de centres l’aplicació de la sentència

“Sap greu, perquè ha costat molt arribar a l’acord a quatre per a la llei d’usos, però no ens satisfà el decret i no resol a les direccions el problema de l’aplicació de la sentència”, ha dit Romero, abans de recordar que “ja hi ha escoles que tenen una matèria feta en castellà, tampoc entenem quin problema hi ha que això sigui així, com fem amb la llei”. La portaveu socialista ha remarcat que les sentències “agradin on o s’ha de complir” i ha advertit que “si s’ha complert abans, no s’entén perquè ara s’han de buscar subterfugis”.

Per la seva banda, el portaveu parlamentari de Cs, Nacho Martín, ha dit que decret i llei “són dues cares de la mateixa moneda” i troba que es tracta d’una “ofensiva dels que no creuen en l’estat de dret, que tracten de menysprear els tribunals i desobeir”. Martín ha dit que la denúncia a Fiscalia es presentarà davant “l’incompliment flagrant de la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya” que imposa el 25% de castellà. “El decret és una presa de pèl a la comunitat educativa”, ha reblat.

Nacho Martín, de Cs / ACN

El PP també ha carregat contra el decret. La diputada Lorena Roldán ha aprofitat per acusar el PSC d’estar “més a prop d’ERC que de la Constitució” i els ha recriminat que es mostrin “tan ofesos” amb el decret però que en canvi el govern de Pedro Sánchez no faci res per fer complir la sentència. Roldán ha dit que el decret és “una trampa a la democràcia” però que “no els servirà de res al separatisme”. “Lluitarem perquè la sentència es compleixi en tots els fronts, perquè el castellà no sigui marginat a les aules”, ha afegit.

Els Comuns critiquen que el PSC no doni suport al decret llei del català

Finalment, els Comuns sí que avalaran el decret del Govern i creuen que “no té sentit” que el PSC no ho faci. La presidenta d’En Comú Podem a la cambra, Jéssica Albiach, no veu el sentit que els socialistes donin suport a la proposició de llei impulsada pels quatre grups al Parlament i que votin en contra del decret. “També vam veure el PSC fent mans i mànigues per intentar justificar aquesta llei, fins i tot a l’hora d’impulsar-la”, ha assenyalat Albiach. Per això creu que el rebuig dels de Salvador Illa al decret “és més una excusa per respondre al seu electorat que una resposta al contingut del decret”.

Més notícies
El conseller d'Educació, Josep González-Cambray, presenta les instruccions als centres per la sentència del 25% | ACN
Cambray promet “màxima protecció jurídica” a les escoles amb el decret llei
Notícia: Cambray promet “màxima protecció jurídica” a les escoles amb el decret llei
Comparteix
Assegura que les instruccions que han remès als centres educatius garanteixen la seva seguretat
Front judicial contra la sentència del 25% / IN
Les entitats del front judicial contra el 25% denuncien la “inoperància” del Govern
Notícia: Les entitats del front judicial contra el 25% denuncien la “inoperància” del Govern
Comparteix
Demanen la nul·litat de la sentència per irregularitats en l'elecció dels jutges
El l?der de Vox, Santiago Abascal
Vox registra una proposició no de llei per aplicar el 155 a Catalunya
Notícia: Vox registra una proposició no de llei per aplicar el 155 a Catalunya
Comparteix
L'extrema dreta reclama que s'apliqui arran de la "l'incompliment de la sentència de l'espanyol"
El president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, en una atenció a la premsa / ACN
Els comuns es desmarquen del PSC i avalaran el decret sobre el català
Notícia: Els comuns es desmarquen del PSC i avalaran el decret sobre el català
Comparteix
La mesura s'ha de convalidar al Parlament i l'executiu necessita suports després de la negativa del PSC i la CUP a votar-lo

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Veieu bé que a Catalunya sols inverteixin el 35% del pressupost? a maig 31, 2022 | 15:04
    Veieu bé que a Catalunya sols inverteixin el 35% del pressupost? maig 31, 2022 | 15:04
    Ei socialistes què fareu per recuperar les inversions en infraestructures que pertoquen a Catalunya I que els vostres al govern de Madrid ens han robat cim cada any sols per donar-los a Madrid? Hi esteu d'acord? Creieu que és just. El que fan amb els impostos que es queden de Catalunya? Vosaltres defenseu Catalunya o Madrid o sols calleu per covards?
  2. Icona del comentari de: Maria a maig 31, 2022 | 15:07
    Maria maig 31, 2022 | 15:07
    El títol ja ho diu tot: PSC=PP=C's=Vox Algú ho dubtava? Dons ER segueix donant-los suport. Deu ser que ER=PSC ( i a tots els altres?)
    • Icona del comentari de: Anònim a maig 31, 2022 | 16:13
      Anònim maig 31, 2022 | 16:13
      La sociovergència de la diba, de més de 16 consells comarcals i 36 ajuntaments que no han obtingut amb els vots de la gent, estant inclosos en el teu comentari, o només es odi que traspues?
  3. Icona del comentari de: rm a maig 31, 2022 | 15:33
    rm maig 31, 2022 | 15:33
    psc = psoe nyordubotifler
  4. Icona del comentari de: Iceta.junqueras, pareja de España.una a maig 31, 2022 | 16:06
    Iceta.junqueras, pareja de España.una maig 31, 2022 | 16:06
    Iceta, MUCHAS GRACIAS HEIL SANCHEZ, extrema dreta pel genocidi dels catalans, amb l'ajuda d'erc.puta.españa.
    • Icona del comentari de: Anònim a maig 31, 2022 | 16:11
      Anònim maig 31, 2022 | 16:11
      Cert, el català està en perill des de fa només 1 any. Puta sociovergència corruptgent de merda, més de 30 anys deixant morir l'idioma sense fer res. A LA MERDA!
  5. Icona del comentari de: Anònim a maig 31, 2022 | 16:14
    Anònim maig 31, 2022 | 16:14
    El PSC no existeix, no cal perdre el temps amb purria egspañolista
  6. Icona del comentari de: En fi a maig 31, 2022 | 16:38
    En fi maig 31, 2022 | 16:38
    La delegación del psoe a Catalunya, confirma, que és muy española, i que de catalana no en té res, la c, deu ser de cabrons. Tot això, deu de ser, perquè la romero, deixeble del miguel izeta, sumi punts a ferraz, imitant ciudadanos, per guanyar vots
  7. Icona del comentari de: EDUARD a maig 31, 2022 | 17:44
    EDUARD maig 31, 2022 | 17:44
    AI QUE EM DESCOLLONO AMB EL PS-C. ALGUNA VEGADA, AMB EL SR. IZETA, HEU CREGUT QUE EREN DIGNES DE PORTAR LA "C". AVANS JA FREGAVAN EL PAL, PERO NO ANAVEN a la "bodeguia" A FER EL TOC. I ES MANTENIEN SERENS. EL GRUPET D'ARA NO VAN A LA BODEGA PERO PORTEN UN "PET" NOMÉS DE FLAIRAR NOSTALGIES
  8. Icona del comentari de: Anònim a maig 31, 2022 | 19:38
    Anònim maig 31, 2022 | 19:38
    Són el mateix, no ens ha d'estranyar
  9. Icona del comentari de: Ermessenda de Carcassona a maig 31, 2022 | 20:27
    Ermessenda de Carcassona maig 31, 2022 | 20:27
    Ja es veu el PSC de quin costat està. Quina degradació! Ja es podria dir PSOE sucursal Catalunya.
  10. Icona del comentari de: GAVANENC a juny 01, 2022 | 09:12
    GAVANENC juny 01, 2022 | 09:12
    El PSC no treballa per a Catalunya, son un grup de botiflers que nomes treballen per els seus sillons.... Colla d'atontats, que borden en quant l'hi diu l'amo Sanchez.....

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa